Poštnina plačana v gotovini Strokovno glasilo »Zveze združeni gostilniških obrti dravske banovine v Ljubljani člani Zveze prejemajo list brezplačno* za nečlane stane letno din 36' . Oglasi se računajo y oglasnem delu din 0-75 od mm in stolpa, t tekstnem delu in na zadnji strani pa din 1*- od mm in stolpa. Izhaja okoli 20. vsakega meseca ček. rač. št. 12.036 Telefon 89—14 $3 \ ||L ..... Ne zamudite 30 dnevnega roka za vlaganjje pritožb proti odmeri pridobnine potom davčne uprave na reklamacijski odbor! Zvišanje davkov ste povzeli že iz dostavljenih plačilnih nalogov samih. Marsikomu se je zvišala letos pridobni-na zaradi višje ocenitve čistih dohodkov iz obrata. Ako se niste pravočasno proti zvišani odmeri pritožili, je postala ta v tridesetih dneh pravomočna. Le v posebno utemeljenih slučajih se spregleda na prošnjo, prekoračenje prizivnega roka, toda največ za petnajst dni. Prošnjo za prekoračenje prizivnega roka je napisati takoj v uvodu vložene pritožbe. Ako je zadnji dan roka nedelja ali zapovedan praznik, je naslednji delavnik vložena pritožba še pravočasna. Splošno povišan je od 1. I. 1940 dopolnilni davek, tako pri pridobnini kakor tudi pri zgradarini in pa posebni prispevek za narodno obrambni sklad, za katerega preračun je merodajen lanski celoletni predpis vseh državnih davkov brez doklad. Mogoče je bil tu pa tam tudi odstotek avtonomnih doklad, kar lahko poizveste pri davčni upravi. Rok za vlaganje zgradarinskih prijav za !. 1041. je določen letos na čas od 1. do 30. XI., s tehtnim opravičilom na prijavi pa do vštetega 16. XII. 1940, ker je 15. XII. nedelja. Da dosežete pravilen in primeren predpis zgradarine, je treba pred vsem prirjavo pazljivo in v vseh rubrikah pravilno izpolniti. S tem prihranite sebi in davčni upravi vse mogoče neprilike in napake. Ze prva, naslovna stran je važna. Zgoraj je napisati ulico in hišno številko hiše, za katero vlagate prijavo, naslov vašega stanovanja oziroma even-tuelnih solastnikov ali pooblaščenca pa spodaj. Ako imate več hiš, na primer: prvo v Ljubljani, drugo v Št. Vidu, tretjo na Bledu, je treba poslati prvo prijavo davčni upravi za mesto v Ljubljani, drugo davčni upravi za okolico v Ljubljani dm tretjo davčni upravi v Radovljico. Nekateri pobašejo kar vse prijave v eno kuverto ali pa napišejo na ovoj le: Davčni upravi v Ljubljani, ne pa tudi kateri, ker sta dve, to je posebna za mesto in posebna za okolico. Napisati je pri moških fizičnih osebah zaradi pravilne odmere samskega davka rojstno leto, stan (samec, oženjen, vdovec itd.), število otrok, dalje zaradi pravilnega predpisa prispevka za narodno obrambni sklad, kakor tudi samskega davka natančne deleže eventuel-nih solastnikov (na na K, na K in podobno), ker se odmerja posebni pri- Višek užitka pri kosilu ni znabiti kaka posebno rafinirano pripravljena jed, ampak občutek, kadar vstanete od mize. Zgodi se, da od z vsemi mogočimi slasticami obložene mize vstanete vendar nezadovoljni. Želodec Vam stavka, in prebavni aparat Vam narekuje, da nekaj ni v redu. - Tu morate napraviti zopet red ! Dobro sredstvo za dosego je naravna Rogaška slatina. — Pijte pred in po kosilu po en kozarec in po možnosti tudi zjutraj na tešče, pa bo Vaša prebava kmalu zopet v redu. Lahko bodete zopet brez skrbi jedli kar Vam tekne. - Pri mizi naj torej nikdar ne manjka Rogaška slatina ! spevek od na vsak posamezni delež odpadajočega davka posebej. Zaradi pravilne odmere dopolnilnega davka je navesti v zadnji rubriki na prvi strani vse svoje hiše na območju iste davčne uprave. Pred sestavo notranjega dela prija,ve preberite pazljivo ne samo enkrat ampak dvakrat vseh trinajst točk pouka na prvi strani prijave in se ravnajte točno po njih. Posebno pazljivo izpolnite notranji del prijave, da se ne boste pozneje jezili, ko bo pomota že napravljena. Merodajna je najemnina, ki ste jo prejeli za november tekočega leta, množena z 12 meseci. Prijave napravite in vložite takoj in ne šele zadnje dneve novembra, da se izognete gneči in čakanju pri davčni upravi. Rubriki 4—6 veljata za zgradbe, ki ne .uživajo več začasnih davčnih olajšav, rubriki 10 in 11 pa za hiiiše s še veljavnimi začasnimi davčnimi olajšavami. Rubrike 1, 2, 3, 5, 7, 8 in 9 pa so skupne tako za prve kot za druge, ako se le rubriki 4. in 10. pravilno izpolnita in da se na koncu prijave navede še termin, do katerega uživa zgradba, oziroma del zgradbe začasne davčne olajšave.' Prostore (delavnice, skladišča, pisarne in slično), ki služijo za izvrševanje kakega obrta je navesti na posebno črto in napisati namesto ocenitve pripombo: prosto po čl. 32. t. 7. Zakona o. neposrednih davkih, pri popolnoma brezplačnih stanovanjih delavcev v lastnem obratu pa: prosto po čl. 32., t. 16. Zakona o neposrednih davkih. Trajna davčna prostost velja le za one obrtne prostore, ki so ali v isti zgradbi ali najbližji bližini zgradbe, kjer se obrat izvršuje, to je, kjer je delavnica sama. Med trajno davka proste obrtne prostore pa se nikdar ne vštejejo.: prodajalne, trafike, mesnice din slično, še manji pa gostilniški prostori ali hotelske sobe, ker spada gostilniški obrat med trgovske posle in ker za »hotelske industrijo« Domača žganjarna in destilacija f f ML EH • f Velika zaloga vseh vrst pristnega domačega žganja, raznih likerjev, ruma, malinovca, vermoutha itd. na drobno in na debelo. • Dobro blago! - Nizke cene! IVAN ZALETEL Telefon štev. 7 1 ŠT. VID NAD LJUBLJANO Pozor! Če želite govoriti v zvezni pisarni z davčnim svetovalcem, prijaviti svoj prihod najmanj dva dni preje. Razgovor mogoč le popoldan. niso dani zakoniti pogoji za priznavanje trajne davčne prostosti po čl. 37. t. 7 Zakona o neposrednih davkih, to je za industrijske (tvomiške) svrhe. Pazite, da bodo vsi najemniki v določeni rubriki z lastnoročnim. podpisom potrdili pravilnost prijave, ker ima sicer davčna uprava določiti v nasprotnem primeru najemno vrednost prostorov s primerjanjem odnosno z ocenitvijo po, davčnem odboru. Ne pozabite na koneu lastnoročno podpisati) prijave vsi solastniki zgradbe, oziroma priložite vsaj pooblastila solastnikov, ako podpi- še prijavo, le eden izmed njih, odnosno , le upravitelj hiše. Pri ocenitvi sob za prenočevanje tujcev je napovedati, upoštevaje število nočnin in čas oddajanja ter krajevne najemninske razmere, krajevne običajne najemnine praznih hotelskih sob. Pri ocenjevanju najemne vrednosti gostilniških prostorov ni1 upoštevati le kakovost in število prostorov temveč tudi lego in s to združen uspeh obratovanja, ker je uspeh obrata dostikrat v zakotni dalmatinski špelunki večji kot pa v lepi moderni restavraciji. Napovedujte pravilne najemnine, ker daste z nepravilnimi prijavami nabasan revolver v roke ovaduhom, ki vas potem strašijo z njim in ob prvi mogoči priliki tudi ovadijo davčni upravi, da si prislužijo Judeževe groše, vam pa povzročajo, neprijetne sitnosti in izdatno denarno, v gotovih težjih pa po noveliranih zakonitih določbah celo zaporno kazen. Varčujte z živili Letošnjo pomlad smo hoteli priobčiti članek v katerem smo priporočali naj-skrbnejšo obdelavo tudi najmanjšega dela zemljišča, ker smo predvidevali težkoče v prehrani. Tega članka pa nismo objavili, ker smo se bali, da se nam ne bi predbacivalo širjenje strahu in pesimističnega gledanja med ljudstvom. Danes, ko vemo, kako je s prehrano in smo prepričani, da bodo težave prihodnje leto še hujše, zato ni odveč, če spregovorimo nekoliko besed — o varčevanju z živili. Te besede govorimo predvsem našim gostilničarskim gospodinjam. Naše načelo mora biti: dobra in zadostna prehrana, nikakor pa se ne sme tratiti živil, da ne povečamo pomanjkanja in da se čuvamo nepotrebnih izdatkov. Sestava obedov in večerij naj bo enostavna. S tako hrano je namreč zadovoljen naš človek, ki ni razvajen. Naročila za obede, večerje in bankete naj se plačajo v naprej. Ne kuhajte več, kakor je potrebno. Ne dopuščajte, da gosti spreminjajo menu-je. Pridelajmo v svojem gospodinjstvu kolikor mogoče dosti živil, redimo male živali, n. pr. zajce, perutnino itd. Vsi odpadki iz kuhinje naj se temeljito izkoristijo, ne zavržimo niti drobtine. Pri večjem gospodinjstvu ne pozabimo na svinjerejo. HOTELIRJI IN GOSTILNIČARJI! Nabavite si za Vaše goste planinsko cvetlični med ic v MEDARNI LJUBLJANA - Židovska 6 ® katera Vas najbolje postreže V zimskem času bo torej dovolj časa za razmišljanje, o tem, kakšne za prehrano najbolj koristne poljske sadeže bomo posejali in posadili, kako bomo iz- ; rabili do popolnosti vrt, katerega smo do sedaj zanemarjali ali pa smo gojili le cvetlice, katere bodo morale za časa prehranjevalne krize odstopiti prostor solati, ohrovtu, špinači itd. Ne pozabimo tudi na tople grede. Mnogo je zanemarjenih in neobdelanih njiv, zato se naj vzamejo ta zemljišča v najem, da se vseje odnosno vsadi pšenica, koruza, krompir, repa, korenje itd. Naše gospodinje naj si torej napravijo prvenstvo v korist svoje družine in nadaljnega vzdrževanja gostilniškega obrata teme- ( ljit načrt smotrenega gospodarjenja v svojem gospodinjstvu. Cim več bomo pridelali in čim več bomo zredili na lastnem posestvu in z lastnimi močmi in čim bolj bomo štedili z živili, tembolj bomo brez skrbi v bodočem letu. Pripravimo pa si že danes potrebno izbrano in očiščeno semenje, gnojila, | pripravimo orodje, da imamo na spo- I mladi vse takoj pri roki, ker ni izgle- i dov, da bodo cene nižje, kakor so danes. ! ' Koliko gostilničarjev gre na letni dopust in odmor? 1 do 2°(0!! Vsi drugi pa se mnčijo in delajo brez ozira na zdravje !___________________________________ Gospodinje in njihove hčerke, ki do-sedaj še niso pravilno izkoriščale vrtov in so jih celo zanemarjale, naj se posvetujejo z onimi gospodinjami, ki imajo urejen in negovan vrt in naj iščejo nasvetov tudi pri kmetijskih referentih. Zanimajte se za vsa vprašanja vrtnarstva, sadjarstva in reje malih živali, zato pristopajte k Društvu sadjarjev in vrtnarjev in k Društvu rejcev malih živali! Geslo naj bo: Iz lastnega vrta se mora prihodnje leto dobiti preko spomladi, poletja in jeseni vse, za gospodinjstvo potrebno sočivje! Prodaja vsakovrstnih rib Državno dobro-Belje razpošilja tudi v majhnih količinah raznovrstne ribe Pristna in priznano pitna HALOŠKA VINA Zato vsaj doma pijte Radenski zdravilni vrelec C? V tistega z rdečimi srci, našo najboljšo prirodno mineralno vodo, kije obenem zdravilna za mnoge bolezni srca, želodca, jeter, žolča, lcdvic, razne katarje in čiščenje krvi ter normalizira delovanje notranjih žlez in živcev. Dne 1. novembra 1940 uradno ugotovljene tržne cene v Ljubljani in Mariboru Cene: v Ljubljani v Mariboru Tujsko - prometna konferenca na Bledu Ob odlični udeležbi tujsko prometnih interesentov, zastopnikov železniške in poštne direkcije ter Zbornice TOI, kakor tudi naše zvezne organizacije se je vršila dne 14. novembra v Park-hotelu na Bledu celodnevna konferenca, ki je razmotrivala vsa vprašanja, ki se tičejo povzdige našega turizma. Razpravljalo se je o sanaciji hotelirstva, kjer so se iznesle tudi zadnje informacije v pogledu tega vprašanja, ki dajejo upanje, da bo ta, za hotelirstvo pereča zadeva očividno v najkrajšem času zadovoljivo rešena. Mnogo se je razmotrivalo tudi glede ureditve železniškega, avtobusnega, cestnega in poštnega prometa, kar pa naravno odvisi od raznih predpogojev, ki so več ali manj zaradi obstoječih prilik težko izvedljivi. Govorilo se je tudi o asanaciji turističnih naselij, o moderni propagandni službi in c cenah ter o prehrani v gostinskih obratih. Zastopnik zveze je priporočal, da se posebno vprašanje cen in prehrane zaradi draginje in težke preskrbe s poedi-nimi živili temeljito prouči. Nemogoče bo gostilničarju pri tei prehrani držati dosedanje cene, kar zna usodno vplivati na nadaljni razvoj turizma. Zaradi tega bi se morala ustanoviti količina in obseg obrokov s tem, da se opusti iz me-nujev predjela in deserte, katere bi se moralo posebej naročiti in plačati. Prehrana naj bi odgovarjala prehrani, ki jo ima meščanski človek v svojem lastnem gospodinjstvu. Danes je nemogoče pri teh cenah zahtevati od gostinskega podjetnika, da bi dajal toliko obrokov, kakor je bilo dosedaj v navadi, ker bi se morale cene sicer dvigniti na tako stopnjo, ki bi jih večina srednjega sloja ne zmogla. Končno pa bi se morali gostilničarji privaditi temu, da ne bi dopuščali poljubno menjavo menujev, ker se prečesto dogaja zaradi prevelikega , kruhoborstva v naših obratih. priporoča cenjenim gostilničarjem VINARSKA ZADRUGA V PTUJU Predmet Količina Din Din Goveje meso I. vrste kg 16-18 16—18 » 11. » » 13-15 13-15 » » III. » » — 12 Jezik » 18 12-26 Vampi » 10 8—10 Pljuča » 6 5 6 Jetra » 14 8-14 Ledvice » 16 12—16 Možgani » 20 10—16 Loj » 6-14 7-12 Telečje meso I. vrste » 18 16 -18 » » II. » » 14—16 14—16 Jetra » 14 14-22 Pljuča >15 — Aložgani » 7 16 Ledvice » 16 — Ledvična pečenka » — 16—20 Svinjsko meso I. vrste » 18 —24 20 —22 » » II. » » — — Pljuča » 8 — Jetra » 15 16 Ledvice » 19 18 'Glava » 9 10 Mast » 28 26-30 Prekajena glava » — 12—17 Slanina » 23-25 23-24 Salo » 26 24 Klobase krakovske » 30—35 30 45 Hrenovke » 28—30 24—30 Posebne » 25—30 22 —30 Safalade » 28-30 22-30 Tlačenke » 16—20 30 Prekajena .slanina » 25 — 30 24—35 Piščanec kom. 16—50 par 28—70 Piščanec zaklan » 32—36 28 Kokoš kom. 25-40 25—36 Kokoš zaklana » 27-30 24 -25 Raca kom. 25-35 ,18—24 Gos » 30-50 50-65 Sardele kg 18 15—18 Cipli » 28 22 Mleko liter 2—2.50 3—350 Maslo presno kg 36 - 40 34— 40 Maslo čajno » 44—48 44—50 Sir trapist » 28 -34 22-40 Jajca kom. 1.75—2 1.50—2 Kruh enotni kg 5.25 5 25 Kruh črni kmečki » — 5.50 Drobtine » — 16 Jabolka » 4-10 5-12 Grozdje » 10—18 12—18 Hruške » 8 20 10-16 Orehi celi » 12 14—16 Orehi luščeni » 36—40 42—44 Limone kom. 0.75—1 0.75—1.50 Kostanj kg 5—8 4—5 Mandeljni » 40 — 80 38—64 Vino belo novo liter 15 —18 14—16 V no belo staro » 15 — 18 14—18 Vino rdeče * 14 > — Vino črno * 15—18 Pokalica kom. 2 2.50 2.50 Žganje liter 30— 36 28 36 Čaj kg 250-300 200-500 Kava Rio » 84-92 76-96 Kava pražena la » 120—132 104-136 Kava pražena Ha * 108—220 96 — 108 Sladkor kristal » 16 15.50 Sladkor v kockah » 18 17.50 Riž » 16-18 11-16 Vinski kis liter 4-5 3—8 Navadni kis » 2 50- 3 2—3 Poper cel kg: 90 110 80-150 Poper zmlet » 90—110 88 150 Rozine » 26—33 14-36 Testenine jajčne » 16—20 14—25 Testenine navadne » 10—14 10-14 Kaša » 6.50-7 7 Moka enotna , » 5 4.70—5 Moka ajdova la » 8—9 8 Ržena moka » 5.50 6 5.50-6 Zdrob koruzni » 6 7 4 50 - 6 50 Solata glavnata » 6 kom. 0 50 —1 50 Solata endivija • » 6 » 0.50-1.50 Cvetača » 6 7» 1.50 — 10 Čebula » 1.50—2 2 3 Česen > 8-12 8-12 Kolerabe kom. 1 kom. 1 Špinača kg 4 kup 1 Zelje kislo » 3—4 5 Ohrovt » 2 kom. 0.50—2 Krompir » 1.50—2 1.60 Repa kisla » 3 3 Drva trda m3 145—160 175 IZREDNA PRILIKA V lepem in velikem mestu Slovenije z jako razvito industrijo se proda zaradi opustitve poklica stara izborno idoča gostilna z obširnim senčnatim gostilniškim vrtom in modernim, novim enonadstropnim stanovanjskim poslopjem. Letošnja potočnja 200 hi. Potreben kapital cca 600.000 din. Samo resni kupci naj pošljejo svoje naslove na upravo »Gostilničarskega vestnika« v Ljubljani. IŠČEM GOSPODINJO Sem gostilničar in trgovec, nezadol-žen, v prijaznem zelo prometnem kraju Slovenije. Za vodstvo gospodinjstva iščem izobraženo, pošteno od 35 do 40 let staro žensko, prijetne zunanjosti, Id ima veselje do gospodinjstva in kateri bi nudil brezskrbno življenje. Izključene niso učiteljice itd. Ponudbe pod »Brezskrbni dom«, s sliko, na upravo »Gostilničarskega vestnika« z opisom dosedanjega življenja. Tajnost častna zadeva, Sliko vrnem. ŽENITEV Gostilničar in trgovec s krasnim posestvom ter dobro idočim podjetjem, išče v svrho ženitve skrbno in pošteno ženo, ki' ima veselje do mirnega doma. V poštev pridejo le osebe z neoma-deževano preteklostjo, v starosti od 40 do 45 let. Ponudbe s sliko in ostalimi podatki pod »Harmonija« na upravo Gostilničarskega vestnika v Ljubljani. Tajnost zajamčena. Slika se takoj vrne. «1 !!■■■ !■—P——WM—M8BB daljši vsestranski razpravi do soglasnega zaključka, in bo potemtakem v najkrajšem času izdana po g. banu posebna odredba, ki bo urejala do nadaljnjega minimalne mezde naših uslužbencev. V prihodnji številki bomo odredbo v polnem obsegu objavili ter jo zaradi lažjega razumevanja poljudno raztolmačili. — Anketa za ureditev minimalnih mezd v gostinski stroki. Dne 18. novembra ob 10. uri dopoldan se je vršila na banski upravi anketa med zastopniki delodajalske in delojemalske organizacije, za ureditev minimalnih mezd v gostinski stroki. Pri tej anketi je prišlo po Nova gostilna v Novem mestu na vidiku Pod gornjim naslovom smo objavili v »Gostilničarskem vestniku« št. 8., X. letnika z dne 20. oktobra 1940 na str. 3, v četrtem stolpcu in na str. 4. v prvem stolpcu, članek, za katerega pa smo | prejeli popravek, ki ga v smislu čl. 26. zak. o tisku objavljamo: POPRAVEK: Ni res, da bi Zorc Jožefa iz Prečne ali Stične nameravala vzeti pošlo vodki-njo v gostilno, glede katere je vložila prošnjo za podelitev koncesije, ampak je prosilka Zorc Jožefa iz Velikega Gabra kupila hišo in prosila za koncesijo zato, da bo sama v njej izvrševala gostilniško obrt, brez kakšne poslovodki-nje. Ni res, da bi v razdalji 300 m bilo na tem mestu sedem gostiln, ampak je prva od zadevne oddaljena skoraj 300 m. Ni res, da bi v tej gostilni kdorkoli izvrševal gostilniško obrt brez dovoljenja, ampak je vodila gostilniško obrt Fischer Alojzija, ki je imela v podjetju vedno nadzirano pomožno moč, prijavljeno v bolniški blagajni Ni res, da bi predmetna gostilna ne bila potrebna, ampak je res obratno, da se je v isti hiši vršila gostilniška obrt že dolga leta in da je to v predmestju Novega mesta prva gostilna, ki ima tudi hlev in javno tehtnico. Ni res, da je v Novem mestu že 34 gostiln, ki komaj životarijo, ampak jih večina med njimi uspeva, nekatere celo dobro. Z odličnim spoštovanjem Zorc Jožefa. Veliki Gaber, dne 14. novembra 1940. Pivovarna los. Tscheligi v Mariboru Koroška c. 2 - Telefon 2335 priporoča svoje izborno PIVO NAJBOLJŠE KVALITETE v; »rn—kii m Poštarica Ivanka Nekje živi poštarica Ivanka, ki vestno opravlja svojo poštarsko službo in ki je celo tako marljiva, da še v prostem času ne miruje in se posveča gostilniški stroki. Da pa ostane poštarica še naprej poštarica in da ji ni treba nad gostilno razobesiti svoje gostilniške firme si je uredila zadevo tako, da ima njena sestra, ki živi najmanj 200 km oddaljena od svoje gostilne gostilniško koncesijo, za poslovodkinjo je prijavljena druga sestra, dočim izvršuje tretja sestra, to je namreč naša poštarica Ivanka, dejansko gostilniško obrt. Mi smo na to poštarico Ivanko, ki je kakor se vidi silno spretna in polna trgovskega duha ter pridobitvenih teženj — že opozorili oblastva, vendar nismo od obrtnega oblastva dobili še do danes nikakega odgovora, kakor bi se tudi pritožba na finančno oblastvo kmalu izgubila med zaprašenimi spisi arhiva, ki bi se nato po petih letih, kakor je to pač za življenje aktov predpisano, za večne čase in v dobro ime poštarice Ivanke uničila. Čudimo se le pozornim očesom tam- kajšnjih nadzornih organov, ki smatrajo tako obrtno kritje in prestopek točilnega pravilnika za dopustno in polagajo očividno, kakor se vidi iz nekega uradnega spisa največjo verjetnost na izjavo gdč. poštarice Ivanke. Gdč. poštarici Ivanki prav toplo priporočamo, da naj si v prostih urah poišče druge zabave in tudi drugega o-krepčila, kakor pa da šušmari gostilničarski obrti, s katero jo vežejo le sorodstvene vezi s koncesijonarko in s preplašeno poslovodkinjo — svojo sestro, s katero ne živi v prav prijateljskih odnošajih. Kako dela potem gdč. poštarica Ivanka s svojo sestro poslovodkinjo obračune njenega gostilniškega poslovanja, kakor to trdi uradni spis, si v resnici ne moremo predstavljati. Gg. organe finančnega in obrtnega oblastva pa vljudno naprošamo, da tej skrivalnici posvečajo najmanj tolikšno pozornost, s kakršno mi zasledujemo nadaljni razvoj tega za gdč. poštarico Ivanko lahko precej opasnega izigravanja predpisov. Mi nismo sicer nobeni preroki, pač pa se lahko pripeti, da bodo zaradi obrtnega kritja kaznovani koncesijonarka, njena navidezna poslovodkinja in de- janska gostilničarka — poštarica Ivan- 1 ka, ki bo imela potem najbrže opravka še z neko drugo oblastjo. Kakšno veselje pa bo imela nad njo davčna uprava, pa se naj izvoli poštarica Ivanka nujno informirati pri tamkajšnji finančni kontroli. Raznoterosti — Kakšne merice si bomo lahko nabavili? Uredba o mericah za tekočine v gostinskih obratih predvideva kovina-ste in steklene merice. Zvezna uprava je poskušala priti do steklenih meric, da se izognejo gostilničarji stalnemu žigosanju istih, vendar jih steklarna ne more izgotoviti zaradi' premajhnega naročila. Pocinjene merice so pa tako drage, da je najbolje, če si gostinstvo omisli emajlirane merice, ki jih dobavlja tovarna Westen v Celju. Seveda se morajo te merice žigosati tudi vsako drugo leto. Končno še pripominjamo, da so merice potrebne le za one gostinske obrate, ki ne prodajajo tekočin izven svojega obrata. Naše prošnje in predlogi pri Osrednji upravi za mere v Beogradu za odpravo teh meric so ostale brezuspešne, ker se iste zahtevajo tudi v drugih državah. — Strokovni tečaji za pravilno izkoriščanje gostilniških vrtov in gojenje zelenjave. Zvezna uprava namerava prirediti tekom zime enodnevne strokovne tečaje za gojitev zelenjave in pravilne obdelave gostilniških vrtov na katerih bi predaval referent za vrtnarstvo pri kri banski upravi g. ing. C. Jeglič. Tečaji bi se vršili v krajih, kjer bi se prijavilo najmanj 30 tečajnic ali tečajnikov. Pozivamo združenja, da prijavijo takoj zvezni upravi te tečaje z obvezno izjavo, da se bo tečaja udeležilo najmanj 30 gostilničarskih gospodinj odnosno članov gostilniških družin. Izpod tega števila tečajnikov se tečaji ne bodo vršili in bi moralo v takem slučaju nositi vse stroške pristojno združenje. — Zborničnih volitev ne bo. Kakor smo doznali, bo v najkrajšem času izdan odlok o ustanovitvi samostojne obrtniške zbornice za dravsko banovino, nakar se bo izvršilo imenovanje v zbornični sosvet Zbornice za industrijo in trgovino. Zaradi vladajočih razmer ni torej pričakovati zborničnih volitev. — Kdaj stopi zakasnjen občinski proračun v veljavo? Občinski proračun postane pravno veljaven šele z odobritvijo višjega oblastva, za občane pa obvezen z dnevom razglasitve. Če je bil tedaj občinski proračun n. pr. 11. junija razglašen na krajevno običajen način, potem je 11. junij oni dan, s katerim je občinski proračun postal za občino in za občane obvezen. Do tega dneva pa je veljal še stari proračun. — Podražitev sladkorja, olja iti usnja. Kakor poročajo, bo znašala cena sladkorja franko kupčeva postaja brez skupnega davka, in sicer za kristal 1330 din in za kocke 1495 din za 10(1 kg. Potemtakem se bo sladkor v prodaji na drobno podražil približno za 2 din pri kg. Jedilno olje bo odslej po 26 din liter. Tudi usnje se je silno podražilo. Kg podplatov, ki je pred tedni stal še' 75 din, stane danes 135 din. — Prodaja piva na Španskem. Na Španskem se je zopet začela prodaja piva. Cena 1 litra znaša 1.30 pezetov ali ca. 4.50 din. — Na Bavarskem je 45.000 gostinskih podjetij. — Prva kavama v Pragi je bila odprta leta 1706. v Dominikanski uliei. Kava se je kuhala na orientalski način. Bila je namreč gosta in trpka, kar pa Pražanom ni ugajalo. Zato so dodajali h kavi košček sladkorja, katerega so prigrizovali. V tem času je bila v kavarni vpeljana tudi igra »Tarok«. Na steni so tedaj že viseli časopisi. Ker pa tedaj še ni bilo dnevnikov je visela v kavarni velika črna deska, na kateri so bili napisani vsi važni dogodki iz Prage in okolice in celo iz daljnih krajev, šaj so novice prinašali popotniki, ki so prihajali iz drugih dežel v Prago in se zbirali v tej kavarni. D E L N I S K A D R U Ž B A P IVOVA R N E „u m o n“ • ku u b hj a rm PRIPOROČA SVOJE IZBORNE IZDELKE: SVETLO IN ČRNO union pido v sodih in steklenicah vsem cenj. gostom in gostilničarjem # Z odličnim spoštovanjem Delniška družba pivovarne »* umoir kuuBkjfliifl rtr h. 7.^.» T OUn: Jorin Kladnik. — Za Ustnika: »Zveza *druž. gostil, obrti drav. banovine v Ljubljenk: Perc KaroL — Oba v Celja.