__ 2 ._ Gospodarstvo. Solnčnic a. Solnčnica je v naših krajih že dolgo ; udomačena. Prvotna domovina ji je, kakor j krompirju, Amerika. Dobili smo jo semkaj iz province Peru. Pri nas se seje večinoma med krompirjem ali koruzo in pa ob robu njiv. j Pred vojno je njeno seme služilo večinoma M krmljenje perutnine in svinj. Med in po vojni pa se je že pridelovala v večjem obsegu z» izdelovanje olja, ki sicer ne dosega j okusnosti bučnega ali mu je precej slično. . Nekateri trdijo celo, da je to oljše boljše, ; kakor bučno. Pa to je stvar okusa in navade. • Sigurno se ga porabi veliko pod firmo bučnega olja, ker ga večje oljarne spretno zme- ; šanega s slednjim spravijo v splošen konzum. ! V južni Rusiji, na Ogerskem in v pokrajinah ob spodnji Donavi se pridelujejo solnčnice v ! velikem obsegu po večini za izdelavo jedil- j nega olja. Ruski vjetniki ao pravili, da v i njihovi domovini ljudstvo rado vživa tudi j jedrčje solnčnic. Solnčnica zahteva isto podnebje kakor ' mak ; glede zemlje je pa že manj zbirčna. ' Raste na vsaki zemlji, če jo le dovolj gnojna ; i vendar ni njen donos na plitvih zemljah isti, \ kakor na globokih, kjer razvije cvete velikega j obsega posebno, ako se jo seje v večjem raz- J dalju med druge sadeže, bodisi med krompir i ali koruze, kjer ima prostora dovolj za raz- j vitek. Če se jo pa seje samo za se, ostanejo j cveti bolj mali. V tem slučaju naj bodo vrste ] eden meter narazen, rastline v vrstah pa pol ; matra ena od druge, da se lahko povoljno j razvijajo. Ker solnčnici slana škodi, se soj tedaj, I ko se ni več bati mraza. i Na 1 ha se rabi 10 do 12 kg semena, j Na vsakem prostoru se naj pusti samo eno steblo. Vsakemu steblu je pustiti le 3 do 4 cvete, postranske poganue pa je obirati, da se cvetje, oziroma seme lepšo razvija in ložje dozori. Ti poganjki so dobrodošla piča j za svinje. Ostale liste obirati v času rasti, j kakor to delajo po nekod, pa ni dobro, kajti ) to gre vse na račun semena. Kakor mak, je tudi solnčnice dvakrat j okapati in enkrat osipati. če so med krompirjem ali koruzo, se to delo opravi ob enem z onim pri teh sadežih. Nekdaj v oktobru je seme zrelo. Tedaj j je semenjače porezati in postaviti ali razvesiti j na primernem zračnem prostoru, da se dobro posuše. Potem se seme zruši z roko ali iztepe s palico. Na ha ga lahko priraste okoli 7 do 9 meterskih stotov semena. Zo prihodnjo setev je izbrati največje in najtežje glave z najpopolnejšim semenom. Solnčnic je več vrst, ki se razlikujejo po barvi semena, ki je ali bela, siva, temno- I rujava ali črna. Neke vrste nastavijo več j | majhnih, druge zopet samo en veliki cvet. ] Seme vsebuje 25 do 50 odstotkov olja. ! Za izdelavo olja je preje jedrčje izluščiti iz j luskin. Če je suho seme, se to delo z lahkoto opravi na žrmljah. To so navadni, domači mlini na roko. Pred no pride v oljarno, je izluščeno jedrčje dobro posušiti. Ostanek pri izdelavi olja, takozvane perge ali tropine so izdatno krmilo za živino in svinje. Solnčnicam šKodujo neka vrste rje ; obje- j da jih ena vrsta gosenic sovk; pa tudi razni S tički jim pridejo v goste. i Za krmljenje ptičic po zimi je seme solnč- { nic posebno pripravno. j Kakor makovo cvetje, krasijo tudi solnč- j niče našo poljane ; sicer ne tako lepo, pa za j to dalje časa. Jos. Zupane.