Oospodarske stvari. Kako po drngod svinjetino solijo in rušijo. Navadno so po naaib gospodarstvili avinjetina še po stari navadi soli in vari ali suai. Meso ae od vseb strani s suho eoljo vtere in potem v kadi ali škafu močno stlači. To delo pa je zvezano z vclikim trndom in nadlego, ker 8e mora meao skoraj vaak dan prelagati, polivati itd. In vendar ga aol na tak način težko kdaj popolnoma predira, tako da mordašnje trihine, ki ao v njem, konca ne vzatnejo. Ako se pa svinjetina na nov način soli. ae te napake vse odstranijo in meso tudi pridobiva na boljaem okuau in se delj časa da dobro braniti. Na Angleškem, v Hamburgu in v Berolinu ae s avinjetino na aledeči način ravna: Za 50 kilov meaa se vzame 4 kile kubinjske soli, 200 gramov saliterja, 1*30 gratnov sladkorja in 34 litrov vode. Ta zraes ae moeno in tako dolgo kulia, da vrela jajce nositi more. Ko 8e ta jnlia popolnoma ohladi, se meso v njo vloži in tako obteži, da salamurja najmanj 5 centimetrov ("ez meso stoji. V aalamnrji ae pu8to ležati: velike krače 4—5 tednov, debela slanina 3—4 tednov; drugo meao in rebrovje itd. 2—3 tednov. Brž ko je meso iz salamurje vzeto, ae mora jeden dan na kakem prozračnem kraju obesiti, da ae poauši, predno pride v dim. Sa- lamurja se more, ee se drugače ne porabi, z vodo zaliti in stanjšati in z njo potem poaebuo špargeljnove grede z velikim vspehom gnojiti. Kako na Angleškem Aylesburyske race debele napravljajo. Kočarji v okolici mesta Ayleabury na Angleškem ae posebno marljivo in vapešno z raejo rejo pečajo. Vsak koiar ima tam čredo Aylesburyskih rac, katerih snežno belo perje pogosto na reki Tameai občudujejo. Te račje Črede se vsak večer zaženejo domu in se tam dobro hranijo. Njihova jajca izvalijo navadno kokoši dorkingakega ali kobinkinakega plemena, ker race same rade ne aedijo in torej le slabo valijo. Jajca se tudi posebnim rarjim rejcem, ki se po Angleško ,,ducker-ji" imenujejo, prodajo. Tak jih potem da izvaliti in v jedni aeaoni po 5000 mladih račic izredi in opita. Mlade račice dobivajo najprej trdno kuhana jajca s kubano rižkašo in drobičko zribanimi govejitni jetri, pozneje jeemenove moke, lojenih. ocvirkov in nekaj malega konjskega mesa. V vodo te mlade pitaničice nikdar ne pridejo in težko kdaj postanejo starejše ko 8—9 tednov. Ko so račja sesona na trgu v Londonu začne, se par teh pitanih rac po 10 gld. našega denarja prodajajo. Rea lep denar ! Repična prga kot živinska klaja. Kjer imajo repione prge in jo živini pokladajo, tako je sem ser tje navada prgo pred pokladanjem namočiti. To 8e pa vendar ne sme dolgo prej n. pr. 12 — 24 ur zgoditi, ker se neka oljnata tvarina valed predolgega namakanja napravi in je to olje živini zoperno tako, da živina prge ne mara preveč. ISoljše je prgo tanko zdrobiti in sulio živini položiti. Pri laneni prgi se pri namakanju ta napaka ne prikazuje. Drobijanec se popari in namoti in potem še le živini položi. Sejmovi. Dne 19. februvarija na Gornji Polskavi in v Pišecab; dne 22. febr. v Braslovčab, pri ay. Filipu v Rajhenburški župniji in v Tebarjab.