Šolsko zdravstvo. Jajca so sirova ali mehko kubana eno najizbornejših živil. Trdo kuhana so neprebavIjiva, ako jih požiramo v velikih kosih; ako jih pa dobro prežvečimo, jib želodec ravno tako lahko prebavi kakor mehko kuhana. Beljak je lažje prebavlji? kot rumenjak; prvi obstoji iz 14 delov kemično čistega beljaka na 86 delov vode, poslednji iz beljaka in nekaterih tolšč. Jajce zadostuje samo, da da mladi ptici vse v ustvarjenje njegovega telesa potrebne sestavine, pri čemer pa gre v porabo tudi veliki del jajčje lupine. Ako bi dajali otrokom pojesti zjajcem obenem tudi fino zmleto jajčjo lupino, bi jim dajali s tem jako veliko vredno jed, ki bi pospeševala zlasti rast zobovja in kosti. Sirova ali mehko kuhana jajca so za slabokrvne, bledične, rekonvalescente, doječe ženske jako priporočljiva. Takozvane Bjajčje jedi", ki se napravljajo iz jaje z malo moko in veliko masti, veljajo splošno za težko prebavljive. In so tudi, ako jih ne jemo s kruhom in ako jih dobro ne prežvečimo. Nasprotno so jedila z veliko moke, ne preveč masti, a s soljo in poprom priporočljiva in morali bi jih na deželi veliko pogosteje uživati, namesto manj redilnega, težko prebavljivega krompirja. 0 jttgodah so dognali zdravniki, da njih sok pospešuje prebavljanje, Trdokuhan beljak zvodeni, ako zliješ nanj jagoduega soka. Koraur je predpisal zdravnik sladkorja prosto dieto, sme brez skrbi je.ti jagode, ker tisto malo sladkorja, kar ga imajo v sebi, ne škoduje. Ni še povsem dognano, ali uživanje jagod res kaj pomaga zoper protin, a brez dvoma delajo jagode kri alkalično, ker so bogate na alkalnib soleh. — Mečnikov je izračunil, da se poraja v prebavljivem aparatu človekovem na dan nič man.je kot 128 milijonov bakterij, od katerih je del koristen, drug del pa nevaren. On je ranenja, da je v dosego dolgega življenja potrebno, da varujemo imenovane organo kolikor se le da pred tujirai bakterijarai, in našteva med jedili, ki se jih je iz tega vzroka ogibati, tudi jagode. Vsekakor je potrebno, da jagode dobro operete, preden jih jeste..