Reforma gospodarskega sistema in njeno uveljavljanje v Žitu glasnik glasilo delavcev živilskega kombinata žito ljubljana številka 3 december 1988 ' ■——-------------------------\ Urednike razmišljanje ... Glasnik -nebodigatreba? Spoštovani bralci, pred vami je tretja številka Glasnika, zadnja v tem letu. Z njo je izpolnjen Plan za leto 1988, kajti, kot ste bili verjetno obveščeni, so bile zaradi negotovosti v našem letošnjem poslovanju načrtovane le tri izdaje našega plašila in ne štiri, kot doslej. V takem obsegu se je še zmanjšala možnost za kolikor toliko aktualno obveščanje o pomembnih dogodkih in zade-vah v naši delovni organizaciji, kar je ena med bistvenimi nalogami glasila. Zmanjšano število izdaj našega Glasnika je posledica že nekaj let trajajočega neustreznega Planiranja stroškov za njegovo izdajanje. Denar 2a Glasnik je namreč vedno v določenem znesku Planiran v začetku leta na osnovi predvidene in-:laciie, dejanska inflacija pa je iz leta v leto bistveno večja. Zaradi tega se stroški za izdajanje plašila nenormalno hitro povečujejo. Tako se je 'etos časopisni papir podražil že celo za 660 odstotkov, fotostavek za 330 in tisk za 400 odstotkov. Ga je časopis kljub vsemu še vedno najcenejše sredstvo za prenašanje informacij, pove tale podatek: cena ene fotokopije na papirju formata M je v povprečju 250 dinarjev, v enem Glasniku Pa je mogoče objaviti sporočila za okoli 50 taksnih strani, pa še fotografije povrhu, a je cena enega izvoda glasila sedaj okoli 2.400 dinarjev. Zato stane informacija, objavljena v Glasniku na f°rmatu A4, torej 48 dinarjev ali manj kot dva prazna lista fotokopirnega papirja. p sprejetjem nove zakonodaje bo v prihodnjem jetu pomen pravočasnega informiranja v podje-tjih — tudi s pomočjo glasil in biltenov — še bistveno večji, čeprav bi nekaterim ustrezalo druga-C0, Kako se bomo glede tega odločili v Žitu? To je °dvisno tudi in predvsem od vas — bralcev! Urednik Razmere nas silijo v zelo odgovorno ravnanje... Delovna organizacija Žito je v tridesetletnem razvoju dosegla nekatere pomembne rezultate. Predvsem je v tem času uspela zgraditi tiste potenciale, ki zagotavljajo ekonomsko uspešnost in s tem delavcem socialno varnost. Osnovni razvojni značilnosti Žita sta preskrbovalna in konditorska dejavnost. Današnja zasnova je rezultat priključevanja posameznih organizacij in njihovega razvoja na osnovi razvojnih projektov, ki so bili izpeljani v delovni organizaciji. Začetni razvojni zagon je imel osnovno značilnost, da je potekal v smeri celovite koncentracije vseh poslovnih funkcij. Proces odločenja je bil koncentriran in ni dopuščal odmikov od postavljene politike. Ustavna reforma v letu 1974, predvsem pa zakon o združenem delu, sta prinesla tudi v Žito ideje o decentralizaciji. Kriteriji za decentralizacijo so bili opredeljeni na osnovi dejavnosti (kondi-torstvo, trgovina, pekarstvo, mlinarstvo) in različnosti lokacij, dejanska decentralizacija pa je bila delno korigirana s postopnim zmanjševanjem števila temeljnih organizacij. Vendar imamo sedaj kljub temu enajst temeljnih organizacij in delovno skupnost skupnih služb. Pretirana decentralizacija je pripeljala do skorajšnjega razpada sistema Žito. Pod pritiskom možno- Na dvorišču Mlina v Bistri je bil v soboto, 17. decembra ves dan pravi živ-žav. Srečanje delavcev ob 30-letnici ustanovitve Žita je uspelo v vseh pogledih. Na sliki: ljubitelji plesa so zagotovo prišli na svoj račun. sti za uvedbo družbenega varstva, kar je bila logična posledica pomembnosti te dejavnosti, je rast la tudi notranja energija za njeno ohranitev. Podobne razvojne faze kot v Žitu so bile v celotnem gospodarstvu, to pa je pripeljalo do potrebe o ponovnih spremembah ustave in do sprememb zakonodaje o podjetjih. Izhodišče za razmišljanje o bodoči organiziranosti Žita je torej dvojno: • notranje povezave nam ne zagotavljajo optimalnih učinkov, • spreminjajo se osnove za poslovanje podjetij na osnovi nove zakonodaje. Analiza stanja Strnjen pregled, istočasno pa tudi barometer klime v naši delovni organizaciji, predstavljajo razprave in sklepi petih problemskih konferenc... Prva problemska konferenca je postavila v ospredje vprašanja o organiziranosti ter vprašanja, kako povezati razbite temeljne organizacije v močno in zdravo delovno organizacijo. Na teh osnovah smo pripravili tako imenovane Bohinjske dogovore, v katerih smo podrobno obdelali vse poslovne funkcije s posebnim poudarkom na odnosih med temeljnimi organizacijami. To je bila tudi osnova za dopolnjevanje samoupravnih aktov in planskih listin. Druga problemska konferenca je obravnavala posamezne poslovne funkcije s ciljem, da se uvede načela o produktivnosti in ekonomičnosti poslovanja. Tretja problemska konferenca je v ospredje postavila razvoj no-razi skoval na prizadevanja, krepitev kadrovskih potencialov, vprašanja o socialni varnosti in pospeševanje izvoznih aktivnosti vseh temeljnih organizacij. Četrta konferenca je ugotovila, da smo dosegli na preskrbovalnem in kondi-torskem področju zadostno varnost (na podlagi dolgoročnih vlaganj), zato je treba posebne napore usmeriti v kvalitetne razvojne programe. Dogovorili smo združevanje 40 % amortizacije ter ustanovitev raziskovalno-razvojnega sklada kot tisto obliko, ki bo pospeševala inventivno dejavnost. Hkrati smo se dogovorili tudi o akcijskih izhodiščih za uresničitev ciljev, postavljenih v srednjeročnih planih naše delovne organizacije. Peta problemska konferenca se je opredelila, da nadaljujemo prizadevanja za nemoteno in kvalitetno preksrbo z moko in kruhom istočasno pa je odprla problem boljšega izkoriščanja obstoječih in novih postavljenih proizvodnih zmogljivosti. Posebej je bil izpostavljen pomen izkoriščanja ka- Nadaljevanje na 2. strani N V letu 1989 vam želimo obilo sreče, zdravja in delovnih uspehov! J Uredništvo Razmere nas silijo v zelo odgovorno ravnanje ... Nadaljevanje s 1. strani dravskih moči in potrebe po ustreznem nagrajevanju zaposlenih. Močan poudarek smo dali izvoznim usmeritvam glede na neposredne in posredne rezultate te usmeritve. Opredelili smo se tudi za večjo povezavo med razvojem, ekonomiko in marketingom. Kot na vseh preteklih problemskih konferencah smo tudi na tej izpostavili problem komercializacije in splošnega nereda na področju nabavno-prodajne funkcije. Ugotavljamo, da so vse problemske konference imele odlučujoč vpliv na reševanje najbolj ključnih problemov v delovni organizaciji. Na vseh konferencah smo dosegli popolno soglasje in veliko akcijsko pripravljenost. Niso pa bili osamljeni primeri, ko smo morali zaradi nespoštovanja teh dogovorov nekatere vodilne in vodstvene delavce celo zamenjati. Vse omenjene teme, ki smo jih obravnavali na problemskih konferencah, so imele svoje temelje tudi v organizacijski zasnovi sistema Žita. Ozko merjenje doseženih rezultatov v posameznih, pogosto tudi nelogičnih ekonomskih okoljih, je pripeljalo do zelo očitnih rušenj interesov in celo do zaostritve medsebojnih odnosov med vodilnimi delavci. Zapiranje v nekaterih delovnih okoljih, kar je postajala praksa mnogih, je pogosto rušilo cilje delovne organizacije. Skupni interesi so tako ostajali le še skrb posameznikov na ravni delovne organizacije. Kljub temu pa ti problemi niso sprožili protiakcij, ki bi zavrle te težnje. Zato se na tej točki intezivno odpira potreba po takšni vsebinski in organizacijski zasnovi delovne organizacije, ki bo opisane negativne težnje usmerila v pozitivno smer. Razvojna razmišljanja in analiza ranljivosti Vse odločitve o bodoči organiziranosti morajo upoštevati ekonomsko učinkovitost vseh zmogljivosti naše delovne organizacije. Dogovoriti moramo razvojne usmeritve celote in v tem sklopu tudi posameznih organizacijskih delov. Moramo se poglobiti v iskanje medsebojnih povezav, istočasno pa tudi v iskanje tistih, ki nas odvezujejo potreb po skupnem življenju. Iščemo • torej vsebino skupnega delovanja mlinarstva, pekarstva, testeninarstva, zmrz- njene hrane, proizvodnje bonbonov, proizvodnje čokolade, proizvodnje žvečilne gume in proizvodnje mehkega peciva. Pri tem pa ne smemo pozabiti na dejavnost Maloprodaje. Mlinarstvo, pekarstvo, zmrznjena hrana in testeni narstvo imajo svojo pomembno vsebinsko komponento, to je surovinsko bazo, ki je dolgoročno zagotovljena na osnovi sovlaganj celotnega kombinata in tistih družbenopolitičnih skupnosti, ki jih oskrbujemo. Na osnovi načrtovane porabe mok smo razvojno opredelili silosne zmogljivosti in mlevske zmogljivosti ter se prek zveznih, republiških in občinskih blagovnih rezerv vključili v krog zagotavljanja zanesljive preskrbe z moko in kruhom. Odgovornost, ki jo imamo s 37 %-nim deležem preskrbe z moko oziroma s kruhom, je z omenjenimi sovlaganji in načrtovanimi zmogljivostmi take narave, da lahko mirno opustimo problem bilan-ciranja in se v celoti opredelimo na probleme kvalitativne narave. Zgrajena je tehnološka povezanost in soodvisnost med mlinarstvom ter predelavo oziroma finalizacijo do take mere, da je izpostavljen koncept avtomatičnega reguliranja količin in kvalitete posameznih blagovnih tokov. V ta sklop preskrbe sta uspešno vključena tudi program testeninarstva in program zmrznjene hrane ter mehkega peciva. Ob drugih nesocialnih proizvodih v pekarstvu nudita ta dva programa možnost za ekonomsko preživetje tudi v razmerah, ko prihaja do ekonomskih kriz. Srednjeročni plan postavlja v ospredje iskanja rentabilnejših programov v mlinarstvu in nadaljni obdelavi mok. Ugotavljamo, da smo našli s programom ekstrudiranja in z začrtanim nadaljnjim razvojem mlinarstva zanesljivejši ekonomski temelj za uspešno delovanje te dejavnosti in novo vsebino za povezovanje kompletne preskrbovalne dejavnosti in za povezovanje te dejavnost tudi s konditorsko dejavnostjo. Preskrbovalna dejavnost ima v naši delovni organizaciji enotno nabavno-prodajno, tehnološko in ekonomsko vsebino. Gre za v preteklosti že večkrat izpostavljeno reprodukcijsko celoto, ki ponuja vsebino skupnega prihodka, je pa pri nepremišljeno zaokroženih organizacijskih enotah nerešljiva uganka. Lokalni programi imajo skupne osnove in jih ni možno prekriti. Poleg tega pa se odpira ob nezadržnem procesu mini-proizvodnih enot problematika ambulantne dostave, pri kateri izginja lokalni trg in prihaja do združevanja lokal- nih programov za ekonomsko smotrno dimenzionirano tržišče. V to celoto se po vseh elementih uspešno vgrajuje koncept o razvoju zmrznjene hrane, testeninarstva in slaščičarskega programa. Preskrbovalna dejavnost ima za svojega partnerja konditorstvo, ki ima na prvi pogled povsem samostojno vsebino. Na dolgi rok pa se dokazuje ekonomska varnost skupnega življenja predvsem v spretnem reguliranju problema preživetja, ko prihaja do ekonomskih recesij ene oziroma druge dejavnosti. Te zakonitosti imajo svojo periodičnost ali ponovljivost in se praktično kažejo v veliki stopnji socialne varnosti naših delavcev. Ob tem pa smo s programom ekstrudiranja, ki predstavlja združeno investicijo, zgradili programsko povezavo med mlinarstvom in konditors-tvom. Načrtujemo razvojne smeri, ki bodo izkoristile te programske povezave. Izpostavlja se tudi skupen nabavni trg preskrbo-valcev in konditorjev, saj gre za iste dobavitelje, če govorimo,o pšenici, moki, sladkorju, sirupu, itd. V delovni organizaciji Žito je bila izpeljana tehnološka delitev proizvodnega programa na proizvajalca čokolade, bonbonov Poslovodje Emoninih trgovin so si z zanimanjem ogledali ponudbo tort in drugih slaščičarskih proizvodov. v__ Obetavna poteza Večja prodaja tort in peciva? Gospodarjenje v reformnem letu 1989 Pred nami je prelomno leto Kaže, da bo leto 1989 prelomno na več področjih. Posebno pomembno pa bo na področju gospodarjenja. Opredelitev, da je treba v letu 1989 pričeti z uresničevanjem treh reform, je izredno pomembna. Mnenje večine gospodarstva je zelo jasno: z gospodarsko reformo je treba pričeti takoj, kajti čas za odlašanje je že zdavnaj minil. Vprašanje, kako v letu 1989 preiti na drugi breg gospodarskega sistema s kar najmanj žrtvami, je ob koncu tega leta najbolj pogosto. V strokovnih krogih prevladuje mnenje, da je predvsem treba pričeti z razčiščevanjem tako imenovanih finančnih nejasnosti. Druga pomembna stvar je uvajanje trga ob tem, da se bo tudi v prihodnjem letu nadaljevala letošnja gospodarska politika. Zahtevajo se bolj razvojne usmeritve, povečanje izvoza ter odprtost našega gospodarstva za svetovno konkurenco. Pogosto, posebno v raznih političnih forumih, se omenja tudi razbremenitev gospodarstva, ob tem pa mislimo, da je najprej treba natančno opredeliti, kaj to pravzaprav pomeni. Zmanjševanje inflacije, kar je eden izmed temeljnih ciljev, je treba v kontekstu gospodarske reforme posebej obravnavati. Je namreč tako, da ima vsako podjetje svojo inflacijo. Povečani stroški se namreč po pravilu neposredno prenašajo v ceno. Ob tem pa se normalno destimulira ali odvrača možne ukrepe za racionalizacijo proizvodnih in poslovodnih postopkov. S sprejetimi ustavnimi amandmaji (del, ki se nanaša na gospodarstvo) in z novo zakonodajo (do novega leta je predvideno sprejetje 9. pomembnih sistemskih zakonov) so predvideni sistemski mehanizmi za notranjo organizacijsko prenovo, brez katere bodo le stežka uveljavljeni predvideni ukrepi. Ponujeni model gospodarske politike za prihodnje leto (kot nadomestilo za tako nameravano resolucijo) predlaga ukrepe za zmanjšanje inflacije, za oživitev proizvodnje, za rast izvoza, za finančno konsolidacijo gospodarstva in bank ter za večjo motiviranost. To zadnje naj bi dosegli s spremembami predpisov s področja osebnih dohodkov. Kot nadaljevanje majske politike ostajajo omejitve na večini področij, razen tako imenovanih sider za osebno porabo. V Žitu bomo tudi v prihodnjem letu nadaljevali z resolucijo strateških usmeritev, ki smo jih postavili v srednjeročnem planu in planu za leto 1988. Ob tem bomo upoštevali tudi vse značilnosti, ki jih prinaša prihajajoče leto. To pa pomeni, da bomo morali biti kar najbolj prilagodljivi, kajti v nasprotnem bomo izgubili razmeroma dobre pozicije (gledano skozi poslovni rezultat). Praktično to pomeni krepitev tržnega deleža na obstoječih, poslovno uspešnih programih ter uvajanje novih. Na področju vlaganj bomo dali prednost trgu in informatiki. Smatramo namreč, da je zgraditev informacijskega sistema osnova za prilagajanje podjetniški filozofiji. Obdržali bomo tudi institucijo združevanja sredstev za investicijske naložbe, vendar samo po kriteriju celovitosti naložbe in njene ekonomske uspešnosti. Ob sedanjem ali celo nižjem številu zaposlenih predvidevamo realno rast osebnih dohodkov. Pogoj za to pa je primeren poslovni rezultat, to je takšen, ki bo omogočal tudi normalen razvoj delovne organizacije. Z drugimi besedami: nujno bo resnično iskanje še preostalih notranjih rezerv! R. K. Ljubljana, 17. novembra — Iz tozda Pekarstvo in testeninarstvo so povabili v prostore pekarne na Šmartinski v Ljubljani poslovodje večjih Emoninih centrov in jim predstavili svojo ponudbo slaščičarskih proizvodov. Večje Emonine trgovine prodajo veliko Žitovih slaščičarskih proizvodov, vendar so še precejšnje prodajne rezerve in prav srečanje s poslovodji naj bi prispevalo k še večji njihovi prodaji. Goste so seznanili s široko ponudbo slaščičarskih izdelkov, ogledali so si delovanje novega stroja za pisanje in risanje različnih figur po tortah, predstavili pa so jim tudi nov izdelek iz programa zamrznjene hrane — lasagne. Srečanje s poslovodji j bilo obojestransko koris. no, saj so ob predstavi proizvodov v pogov° spoznali možnosti za tesnejše poslovno sode in žvečilne gume. Ideja temelji na boljšem izkoriščanju združenih specializiranih proizvodnih potencialov in na koncentrirani prodajni oziroma marketinški funkciji. Delitev proizvodnih programov ni upoštevala njihove različne ekonomske uspešnosti, temveč izključno načela produktivnosti in ekonomičnosti. Sprejeta je bila predpostavka, da bo skupen rezultat tako organiziranih programov večji, kot če imajo posamezni subjekti mešane programe. Navedeni programi imajo skupno izhodišče v celotni marketinški funkciji. Nihče izmed teh nosilcev ne more sam uspešno tržno konkurirati na jugoslovanskem trgu, saj bi bila lastna marketinška aktivnost predraga za učinkovito komercializacijo outputov ali izhodov navedenih proizvodnih dejavnikov. Kompletirani Program konditorstva nas postavlja ob bok jugoslovanskih nosilcev konditorstva in samo od naše marketinške spretnosti bo odvisno, ali bomo uspešni ali ne. Težko si zamišljamo razmere, v katerih bi se lahko posamezni nosilec programa odpovedal skupni tržni funkciji; posebno, če se zave, da se konkurenčna nitka seli iz proizvodnih Prostorov na trg. Tragiko naše tržne neučinkovitosti smo že navedli. Sele spoznanje in priznanje tega problema nam daje možnost, da ob n'tri reorganizaciji in Spremembi koncepta de-la rešimo potapljanje nase tržne situacije. Gre za , e dele marketinške unkcije, ki samo ob ustreznem uveljavljanju ce-°mega marketinškega miksa ali mešanice po-eni učinkovitost. Več kot pred desetimi leti delovna organizacija |t° zastavila prizadevala za učinkovito zunanjetrgovinsko uveljavljale nekaterih proizvodnih Programov. Rezultati so '''.dni, saj smo prav v zad-Jem letu dosegli prese-ek izvoza nad uvozom. ^si konditorski programi Pa niso enako uspešni, ekateri imajo kompara-vne izvozne prednosti, ato smo pri združevanju odstev za razvoj gledali Predvsem na tiste kondi-rske programe, katerih ^onomika izvoza je tiOdnejša. Vse to seveda to!, -°’ da nam notranji £.K°vi in skupni interesi a omogočajo izrabo . Oznih možnosti pri naj-N'JPotrebnih proizvodih, kou ne more narediti n en a iz tega sistema, ki j a bi prizadel drugega, tok Vezan na ta sklenjen tva^iln 200'C. Počakamo nek*) minut m nato razrežemo Vsebina radontujn za 4 osebe (Pekatete) Eno, dve in tri desetletja Žitovi jubilanti v letu 1988 Leta pa kar tečejo, bi lahko rekli, in delovna doba z nji- DE Pekarna Kamnik mi... Ob izteku vsakega koledarskega leta objavljamo v Glasniku spisek naših sodelavcev, ki so v teko- Androi Pni iamšfk čem letu dopolnili 10,20 ali 30 let delovne dobe. Po te- Ranrif rusuam meljnih organizacijah in v delovni skupnosti skušnih služb se večinoma v tem času zvrstijo slovestnosti, na katerih dobijo vsi jubilanti priznanja in nagrade za svoje okrogle obletnice dela. Po podatkih, ki so jih po- Tozd Pekarstvo sredovale kadrovske slu- in t6St©ninarstVO • 10 let: Andrej PO Sandi RUSJAN • 20 let: Pavel JERIČ Janez KORITNIK zbe, so v letu 1988 dopolnili 10, 20 in 30 let skupne delovne dobe naši naslednji sodelavci: Tozd Mlini DE Ljubljana • 10 let: Omer BALIČ Fikret ČEHIČ Zdravko ČORIČ Lidija DOBRAJC Dragica VIDRGAR Vera KEMPERLE • 20 let: Franc LEBAR Martina LUPŠA Mustafa VELADŽIČ • 30 let: Gregor BREZNIK Franc SENICA Marija SENICA Viktorija ZUPANC DE Pekarna Ljubljana e 10 let: Zoran GARJATOVIČ Vojo KOJIČ Muharem MEHINOVIČ Savo MILIJAŠEVIč Danijel PAJIČ Kristina ZAVRŠNIK • 20 let: Marija BIZJAK Bernarda ČAJKO Svetko J AČIMOVIČ Ivanka KORENČIČ Silvo NUČ Draga ŠKODA Vanda ZAVIRŠEK • 30 let: Zora CAR Ivan GERBAJS Marija RIGLER Jožefa ŠKOBERINA Milan ANTLOGA Marija MANDEKIČ Veličko PETROVSKI Marija RIFELJ e 30 let: Anica JURMAN Marija KORITNIK Rajko MIHELIČ Anton ŽAVBI DE Pekatete e 10 let: Anica PLEŠKO Tomislav ŽIVKOVIČ • 30 let: Mirko MIČOVIČ DE Pekarna Kočevje • 20 let: Andrej BRADAČ Hermina JAJDINJAK Jadran ŠOBAR • 30 let: Štefan ANDOLJŠEK Vida ŠKODA DE Pekarna Trbovlje DE Domžale DE Pekarna Center • 10 let: Martin KOROŠEC Brane SEDEJ • 20 let: Zdravko KOKALJ Drago KOLENC • 30 let: 'van GERIČ Anton JALOVEC lvan JEMC Mlin Vrhnika • 10 let: N|had BAJREKTAREVIČ * 20 let: Anton RODE * 30 let: Dominik JEREB DE Skladišče N. mesto * 10 let: Franc MOHAR • 10 let: Djuja KOVAČEVIČ Stojan MILOSAVIČ Marjana PESKAR Mitar REŠETAREVIČ Dragutin ZBODULJA • 20 let: Janez ŠAMPERL • 30 let: Vladimir IVIČ Ivanka TROBEVŠEK DE Pekarna Bežigrad e 10 let: Borka BABIČ • 20 let: Rajko KOROŠIN • 30 let: Julka ČUČEK Jože H ERIČ Martin NOVAK Vincenc ROŽMANEC • 10 let: Slavko DURANOVIČ Matjaž DRNOVŠEK DE Tehnični obrati • 10 let: Bogdan KRALJIČ Milica MARTINOVIČ Milan SVILAR Marija ŠUBELJ • 20 let: Maksimiljan RAČIČ e 30 let: Jože MAROLT Štefan RAUŠ Tozd Blagovni promet • 10 let: Ibrahim HALILBEGOVIČ e 20 let:. Boris MUZEVIČ Majda ROBEŽNIK Srboljub TRAJKOVIČ • 30 let: Marija VELKAVRH Delovna skupnost skupnih služb • 10 let: Cvetka KRISTAN Borut LAH Boris MELIHAR Darko REPOVŽ Stanislava ZEN Marija ŽUŽEK e 20 let: Mustafa BABAČIČ Marjeta DOLINŠEK Marija KASTELIC Jože KOLAR Marija NAHTIGAL Marko SOK Beti TURŠIČ e 30 let: Lojzka VESEL Marija KRSMANOVIČ Tozd Maloprodaja • 10 let: Majda JAUŠOVEC Marjeta LOZEJ • 30 let: Marija HERMAN Tozd Šumi • 10 let: Cvijeta BLAŠKO Hanifa HADŽIHASKIČ Bariča IŠLIČ Ramiza LATIČ Munira NUKIČ Mirsada OSMANČEVIČ Samka SELMAN Rajka SIMEUNOVIČ Liljana TOMIČ Emilija ZAJC • 20 let: Alojz JARC Jože KOKALJ Anica KERMC Branislava LUPŠE Antonija RATKOVIČ e 30 let: Ana IVIČ Terezija PATRČEVIČ Olga SAJE Emil ŠAJNOVIČ Rozalija ZRNC Tozd Triglav Gorenjska • 10 let: Šemsa MUHIČ Majda GOLUB Smilja SLIJEPČEVIČ Srboljub NEDELJKOVIČ Dušan NOVAK Rada GRBOVIČ Bojana OSTOJIČ • 20 let: Helena PRETNAR Milan KNEŽEVIČ Polonca POGAČAR Francka KOSELJ Ada KLANČAR Ivanka ŽIBERT • 30 let: Matija GABOR Marija DOMEVŠČIK Janez PFAIFER Alojz GOMBOC Frančiška TREVEN Ignac BLAZNIK Tozd Imperial e 10 let: Štefka BIZJAK Jože GRIČAR Terezija KAPUSTA Marija KOŽAR Irena LUPŠINA Anica OKROŠEK Bojana PEŠEC Bernarda SELIČ Romana STOPAR Biserka ŠUMEJ Jožica VARLEC Katalin VELIČEVIČ e 20 let: Stanislava ALBA Marija COLNER Marija ČERNELIČ Galina DREO Zdenka DULAR Martin GRIČAR Anica JANKOVIČ Milena LINDIČ Dragica OMERZO Janez OMERZU Marjeta PODGORNIK Alojzija PRIBOVŠEK • 30 let: Ana JERŠIČ, Ivana ZAGOŽAN Franc ŽVAR Tozd Pekarna Krško • 10 let: Alojz TOMAŽIN • 20 let: Kristina BLATNIK FUKS Zvonko BRATANIČ Marjan OŠTIR Albin STAREC • 30 let: Alojz DVOJMOČ Tozd Pekarna Vrhnika • 10 let: Silvo JAZBAR Mihaela SKVARČA Marta URBAS • 20 let: Anton KOGOVŠEK e 30 let: Angela DŽORDŽEVIČ Franc GABROVŠEK Ana MAHNIČ Ivanka PETROVČIČ Tozd Pekarna Kranj • 10 let: Milan OGNJENOVIČ Marija PETROVIČ Magda RAŠČAN e 20 let: Sašo BAŠELJ Jože ČIZMAZIJA Vid GAČEŠA Miroslav SLAK • 30 let: Maksimiljan ZADRAVEC Tozd Pekarna Dolenjska • 10 let: Dorjano MAHNIČ Pero STOJAK Zalka TURK Zdravko ŠAVLI Milan KAFERLE • 20 let: Anton SAJE Anton KOTAR Benedikt ŽIŽMOND • 30 let: Milka KOSEC Jože KLOBUČAR Darko GOLOBIČ Vinko VIPAVEC Vsem jubilantom v imenu vsega kolektiva našega velikega kombinata čestitamo! Zdravstveno varstvo in obratna ambulanta klavci v združenem delu, drugi delovni ljudje in obča-r morajo skrbeti za svoje zdravje in za svoje zdravs- I eno varstvo in so zanj odgovorni. Pri tem si po nače-j vzajemnosti in solidarnosti s socialnim zavarovanem v okviru SIS zdravstveni skupnosti zagotavljajo pavico do zdravstvenih storitev in druge pravice v pri- bolezni in poškodb, materinstva in zmanjšanja n' 'zgube delovne zmožnosti, članom svoje družine pa Pravico do zdravstvenih storitev. poveljevanje potreb in ^teresov po zdravstvenih V°ritvah si delavci v zdru- II delu, drugi delovni Ija'J6 in občani zagotav- i:'0 s svobodno menjavo ae|c" Jiajo: niLa z delavci v zdravstve-jah in dru9ih organizaci-a združenega dela, ki te Sr2ltve opravljajo, urejevanje določenih ,c do socialne varnost Pa z združevanjem v Stev v okviru ozda ter uravstveni skupnosti. Delavci v temeljnih in drugih organizacijah združenega dela in delovnih skupnostih morajo zagotoviti sebi, udeležencem usmerjenega izobraževanja in osebam na usposabljanju pravico do zdravstvenih storitev v zvezi s: • preventivnimi zdravstvenimi pregledi, • z zdravstvenim varstvom pri delu, • z ukrepi za utrjevanje zdravja in sposobnosti za delo, • posebnim zdravstvenim varstvom delavcem z zmanjšano delovno zmožnostjo. Uresničevanje teh pravic zagotavlja ozd s samoupravnimi sporazumi ali pogodbami v neposrednih odnosih z zdravstvenimi organizacijami. Delavci v združenem delu si morajo zagotoviti pravice do zdravstvenih storitev v zvezi s preprečevanjem, odkrivanjem in zdravljenjem poklicnih bolezni in poškodb pri delu ter medicinsko rehabilitacijo obolelih in poškodovanih. Če obseg tega zdravstvenega varstva presega dohodkovne sposobnosti tozda, si delavci zagotavljajo te pravice s soliarnostjo v okviru delovne organizacije, lahko pa tudi v okviru občinskih ali drugih zdravstvenih skupnosti. Pogoje za upravičenost do solidarnostnih sredstev in merila za ugotavljanje obveznosti za dajanje teh sredstev določijo s samoupravnim sporazumom. Pravice delavcev iz prejšnjega odstavka obsegajo tudi pravico do nadomestila osebnega dohodka ob začasni nezmožnosti za delo zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni. Te pravice si delavci ljubljanskih tozdov zagotavljajo v obratni ambulanti Žita s še tremi delovnimi organizacijami. V tej ambulanti se odvijajo dejavnosti medicine dela, splošnega in zobozdravstvenega varstva. Obratna ambulanta deluje v prostorih BTC na Šmartinski 152 vsak dan od 7. do 14. ure in ob ponedeljkih do 16. ure. Ambulanta za splošno zdravstveno varstvo Ambulanta splošnega zdravstvenega varstva zagotavlja storitve, ki obsegajo: storitve v zvezi s preprečevanjem, zgodnjim odkrivanjem, zatiranjem, zdravljenjem in medicinsko rehabilitacijo bolezni in poškodb zunaj dela, zdravila, ortopedske in druge pripomočke, zdravstveno-vzgojno in prosvetno dejavnost. V dogovorjenem obsegu opravlja zdravstvene storitve, vodi mesečno evidenco o opravljenih storitvah in začasne nezmožnosti za delo. Sodeluje s kadrovskimi službami in z medicino dela v primerih reševanja zdravstveno ogroženih delavcev ter izboljšanje delovnih oziroma preprečevanje obolenj. Vsak na novo sprejeti delavec ima možnost prenesti svojo zdravstveno kartoteko od izbranega zdravnika k zdravniku obratne ambulante, ki je po pravilniku o delovnih razmerjih tudi zdravnik, ki Nadaljevanje na 8. strani Rešite jo, saj ni težka! Zdravstveno varstvo in obratna ambulanta Jubilejna nagradna križanka Za objavljeno nagradno skandinavsko križanko razpisujemo tokrat naslednje denarne nagrade: 1. nagrada 25.000 dinarjev, 2. nagrada 15.000 dinarjev in 3. nagrada 10.000 dinarjev. Pravilne rešitve jubilejne nagradne križanke pošljite najkasneje do konca januarja na naslov: Živilski kombinat Žito, uredništvo Glasnika, Šmartin-ska 154, Ljubljana, s pripisom nagradna križanka. Pravilna rešitev in izžrebanci Pravilna rešitev poletne nagradne križanke Pekarna Center iz druge številke glasila je naslednja: Vodoravno: Center, stiskač, N L, ole, grenivka, snop, rekordi, dno, as, Rl, tla, moč, DT, Edo, krtina, Na, cipa, isto, JVV, junec, Ta, arak, zadek, RK, palice, iks, IR, ec, AN, NI, pot, kipar, benko, ajda, vic, očim, Ra, kis, mleko, N, pohlep, pak, etna, ara, IRA. Prispelo je 65 rešitev, med pravilnimi pa je žreb razdelil nagrade takole: 1. nagrado 10.000 dinarjev: Francki Hočevar, Kettejeva 3, 61240 Kamnik 2. nagrado 6.000 dinarjev: Katici Kondič, Metka bar, 61330 Kočevje 3. nagrado 4.000 dinarjev: Damjani Majer, tozd Pekarna Vrhnika Izžrebancem čestitamo! Nadaljevanje s 7. strani ugotavlja zadržanost z dela zaradi bolezni. Zaradi boljše izkoriščenosti delovnega časa velja opozoriti, da imajo v ambulanti prednost pri nudenju pomoči delavci, ki prihajajo po injekcije in na prevezovanja med 7. in 9. uro. Ambulanta za medicino dela V ambulanti za medicino dela redno potekajo pregledi živilske stroke za delavce, ki prihajajo na svojih delovnih mestih v proizvodnji ali v prometu z živili v dotik z živili. Namen teh pregledov je, da se prebivalstvu zagotovi zdravstveno neoporečno prehrano in s tem zavaruje njihovo zdravje. V proizvodnji in prometu z živili ne smejo biti zaposlene: osebe, ki bolehajo za kakršnokoli nalezljivo boleznijo ali za boleznijo, ki jo povzročajo črevesni ali kožni zajedalci; osebe, ki izločajo povzročitelje nalezljivih bolezni (klice-nosci); v prometu z živili pa še osebe, ki bolehajo za takšno boleznijo, ki vzbuja odpor pri potrošnikih. Zato morajo biti te osebe zdravstveno pregledane vsakih 12 mesecev, na klicenoštvo za vsakih 6 mesecev. Tozd mora skrbeti za redno opravljanje teh zdravstvenih pregledov in o njih voditi ustrezno evidenco (za to so v tozdih oziroma delovnih enotah zadolženi posamezni delavci). Poskrbeti mora tudi, da imajo ti delavci »živilsko knjižico" na delovnem mestu tako, da je dostopna inšpekcijskih organom, ki opravljajo zdravstveni nadzor. Tudi delavec sam je dolžan skrbeti, da ima opravljen zdravstveni pregled in živilsko knjižico na delovnem mestu. Delavci morajo imeti tudi delovno obleko in obutev, ki zagotavlja higiensko VRATIČ MILOŠ ZUNANJA TRGOVINA DEL VOZA IZRASTEK NA GLAVI PIHALNI INSTRUM. IVAN BORŠTNER RAZLIČNE SCENE SAMOST. PREDST. POZNANE ZNAME- NITE TERITOR. OBRAMBA LISTNATO DREVO VESNA OJSTRŠEK VRSTA SRAJC ZIMSKE PADAVINE 17. ČRKA 2DRAVV BOKI KOTOR. POGOSTA HRANA DOLGO- REPE PAPIGE VRSTA ČOLNA SARAJEVO PRITR- DILNICA TOVARNA V KAMNIKU GORNJA PLAST OZRAČJA ITAL. KAMION ZAČETO, NEPOP OLNO TELOV. DRUŠTVO KEM. EL. (Ta) NJEGA (skrajš.) DEL KOLESA BIFE V VOJAŠNICI 1. ČRKA SESTAVIL: MARKO POGRAJC MARKO OKORN VELIKA ŽIVAL NEMŠKI PESNIK 30 ŽITO LET LESKOV- ŠEK ANDREJA HČERKIN MOŽ ČE (starin.) EDO TOMAŽIČ 24. in 1. ČRKA STANE VIDMAR VRHUNC EMIL ) varstvo živil in osnovno znanje o higienskem minimumu, ki si ga pridobijo na posebnih tečajih. S preventivnimi zdravstvenimi pregledi ugotavljamo v ambulanti za medicino dela zdravstveno, telesno in duševno stanje delavcev ter ocenjujemo njihovo delovno sposobnost z zdravstvenega vidika, odkrivajo zgodnje zdravstvene okvare in preprečujemo invalidnost. Preventivni zdravstveni pregledi so predhodni, specialni, obdobni in drugi zdravstvenih pregledi. S predhodnimi zdravstvenimi pregledi se ocenjuje predvsem delavčevo delovno sposobnost za določeno delo oziroma poklic z zdravstvenega vidika. Specialni zdravstveni pregled se opravlja za dela, na katerih se zahteva posebne zdravstvene pogoje in na katerih je nevarnost za poškodbe ali zdravstvene okvare večja. Na obdobne zdravstvene preglede napoti tozd delavce, ki delajo na delovnih mestih z večjo nevarnostjo za poškodbe ali zdravstvene okvare v časovnih obdobjih, ki so opredeljeni v pravilniku o varstvu pri delu ali pa so ti že zakonsko določeni. Tozd mora zagotoviti enoti za medicino dela podatke o telesnih, duševnih, ekoloških obremenitvah pri delu, o stopnji zdravstvene ogroženosti in nevarnosti za poškodbe z napotnico, ki jo izda kadrovska služba tozda. Zdravstveno stanje delavca ugotavlja zdravnik za medicino dela na podlagi lastnih ugotovitev, po potrebi pa napoti delavca še na specialističen pregled v drugo zdravstveno ustanovo. Za celovit vpogled v delavčevo zdravstveno stanje delavec poleg napotnice prinese na pregled še svojo zdravstveno kartoteko. Ker so preiskave vezane na laboratorijske izvide, mora priti delavec na pregled zjutraj na tešče in ne po nočnem delu. Na osnovi opravljenih preventivnih pregledov zdravnik za medicino dela sestavi poročilo, ki poleg ugotovitev o delavčevem zdravstvenem stanju vsebuje še predloge za varstvene ukrepe v zvezi s preprečevanjem poklicnih obolenj in invalidnosti. Med druge naloge medicine dela lahko štejemo še: sodelovanje pri humanizaciji dela in oblikovanju dela, analiza in zdravstvena ocena delovnega mesta, sodelovanje pri organizaciji odmorov, programirane aktivne rekreacije, skrb za družbe- no prehrano — zaščitna prehrana in režim pitja tekočin, posebna skrb za skupine delavcev z zmanjšano delovno zmogljivostjo (nosečnice, matere, mladina, starejši delavci ipd.), preventivno letovanje, zdravstvena prosveta in vzgoja. Zobozdravstvena ambulanta Največ pripomb delavcev se nanaša na željo po čim hitrejši vključitvi v zobozdravstveno oskrbo. Te pa ni mogoče zagotoviti z obstoječo kadrovsko zasedbo, saj je že presežen normativ števila zaposlenih delavcev, za katere skrbi ena zobozdravstvena ekipa. Zato je bila na sestanku kadrovskih delavcev ljubljanskih tozdov sprejeta pobuda, naj se z Zdravstvenim domom Ljubljana-Moste-Polje dogovori o možnosti za povečanje obsega dela. Zobozdravstvena ambulanta dela v ponedeljkih in torkih od 12. do 19. ure, ostale dneve pa dela od 7. do 14. ure. Za bolečinske primere pa odprta od 7. do 9. oz. od 12. do 14. ure. Zdravstveno varstvo delavcev zajema vse ukrepe in aktivnosti, ki jih opravljamo za izboljšanje, utrjevanje in ohranitev zdravja delavcev, za humanizacijo dela posameznika in skupine delavcev, za preprečevanje in zmanjševanje primerov poškodb, obolenj ter invalidnosti, za zgodnje razpoznavanje ter hitro in uspešno zdravljenje bolezni. Zdrav način življenja, utrjevanje in varovanje lastnega zdravja pa je eden izmed pomembnih dejavnikov, s katerim lahko vplivamo na dinamično ravnovesje med človekom in okoljem in s katerim preprečujemo nastanek in razvoj bolezni! glasnik 'i Izdaja Živilski kombinat Žito Ljubljana, Šmartinska 154. Glavna in odgovorna urednica Zlata Vidmar. Uredništvo: Žito, Šmartinska 154, Ljubljana, telefon (061) 442-981. Ureja uredniški odbor. Urednik in novi; nar Marko Pograjc. Pfl urejanju sodeluje TDS Ar-tum; grafična priprava R0" prostudio Mrežar; tisk v nakladi 2.000 izvodov Tiskarna Kresija — vsi v Ljubljani.