16 Cepljenje krompirja z očesi. Vsak ve, da stare vrste krompirja s časom oslabe in sicer toliko hitrejši, kolikor manj jim prija zemlja. Krompirjeva vrsta obdrži svoje dobre lastnosti veliko dalje čase v rahli peščeni zemlji, a v težki ilovnati postane kmalu nerodovitna, drobna in gnilobi podvržena. Iz tega vzroka skušajo delati vedno nove vrste, od katerih mnoge niso veliko ali nič vredne, a druge so pa zopet izvrstne. Nove krompirjeve vrste delajo na ta način, da vzgajajo krompir iz semena in sicer iz semena, ki je vzrasel na rastlinah, ki so bile umetno oplojene od druge vrste. Tako tvorjenje novih vrst pa ni lahko, treba je mnogo znati in imeti razven tega veliko potrpljenja, časa in denarja. So podjetniki, ki se žive od tvorjenja novih vrst, njim je to poklic, kateremu so svoje življenje posvetili. — V novejšem času izumili so pa nov način tvoriti nove krompirjeve vrste in sicer s cepljenjem krompirja. Ta način izumili so na-Angleškem, in ko se je pri nas o njim culo, nihče ni hotel verjeti o njega resnici. In vender je vse res, kajti izkušnje zadnjih let so tudi pri nas dokazale, da je vse res. Ker ta način ni težak za izvršiti, popisati ga hočemo, in sicer zato, da se tudi naši gospodarji pouče o tem napredku in da posamezniki iz med njih, katere to veseli, narede pokušnje. Način, s cepljenjem nove vrste krompirja vzgajati, je naslednji: Vzamete se dve gomolji dveh različnih krompirjevih vrst, kojih dobre lastnosti hočemo pomnožiti, oziroma spojiti. Vzemimo na pr. jako izvrstni krompir »onejidovec", ki silno rodi, dela lepe, velike gomolje, ki je zelo okusen ter prav nič ne gnije, kateri bi nam bil pa ljubši, če bi imel rumeno meso ter grampasto kožo. Kot drugo vrsto vzemimo potem „ribničana", kije sedaj tako oslabel, da nima druge dobre lastnosti, kakor da je zelo okusen, ter ima rumeno meso in grampasto kožo, kar je dobro za trgovino. Iz vsake teh dveh gomolj se izrežejo potem dve do tri očesa v obliki zgornega Kmetijstvo. dela lija in ne preblizu očeh. Oblika naj bo taka a vsi ti izrazki morajo biti popolnoma enaki. Vsa druga očesa se izrežejo in se proč zaženo. Očesa naj se izrezujejo z dobrim ter prav snažnim in ojstrim malim nožem. Izrezki naj niso čez 3 cm visoki, zgoraj malo manj široki in spodaj rtasti (špičasti). Sicer je pa velikost zrezka zavisna od velikosti gomolje in je najvažnejši, da se izrezek natanjko poda v jamico, ki se je dobila pri izrezovanji na drugi gomolji. Najlepša in najmočnejša očesa odberi za menjavo t. j., da jih iz ene gomolje vsadiš na drugo in zopet narobe. Oko pritrdi v tako cepljeno gomoljo z navadno bučko (knoiiico) ter je potem prevezi z mehkim lipovim ličjem ali z volno. Koža vdejanega izrezka mora se natanjko podati k koži gomolje, t. j. ne sme biti previsoko, ne pregloboko. Vso to delo zvrši tako hitro, kakor ti to celo prav zvršeno delo sploh dopušča; cepljeno gomolj precej v zemljo vtakni, ker se lahko na zraku posuši. Priporočajo nasuti okoli gomolje nekoliko sviža, ali vsaj svižaste zemlje. Jeseni se vzrasli krompir pazljivo pobere, se zaznamuje od kakih starišev je in se potem pomladi v zopet pravilno zaznamovan vsadi. Se le iz teh mladih gomolj vzrasli krompir pokaže, če ima nova vrsta kake prednosti in katere. Zlasti je paziti, da se odločuje nove zgodnje od novih poznih vrst. Omenjamo, da morejo po-skušnje, katere bode eden ali drug izmed naših čitateljev naredil, zarad tega prav lahko spodleteti, ker ni izrezek prav natanjko se podal v jamico, kar naredi, da gomolj z vdejanem očesom vred pogine. Za cepljenje krompirja 17 treba je tedaj velike vaje, natančnosti in potrpljenja. Najboljši čas na ta način krompir cepiti, je mesec april.