Gospodarske stvari. Eako rece izrejati. M. II. V 14 dneh ali 3 nedeljah ae že amejo mlade rečice ua prosto spustiti. Splob ae dajo mlade rečice labko 7zrejati. Niao tolikim boleznim pod^ržeue kakor mlade goake. Najbolše se pocutijo io najlepše rastejo, 6e morejo po bližnjem potoku ali ribniku plavati in stikovati. Reco si je člo^ek pred neznano da7nim 6asom udoma5il in si jo zaiad mesa, zarad jajc in perja redil. Da 8e odraačeue mlade rece opitajo, se morajo, kakor goske, 7saka za se 7 kurnjek zapreti. Ako se rece, ki so za kla^je odloSene, 7 tesnem prostoiu devajo in 6e sc z ovsom, kubanim krompirjem, ki se zmu8ka in z otrobi pomeaa, pitajo, postanejo 7 malib tednib debele iu mesnate. V nekterih krajib, zlasti na Francoakem 7 Noriuandiji, kjer se mnogo z rejo perutuine pe8ajo, se pa rece ae na poseben način pitajo. Vaak dan po 3krat ae z nudel6i, ki ao iz ajdove ali turaične laoke narejeni in 7 vodo ali ae boljae 7 mleko pomočeni, pitajo in debelijo. Drugod jib z namo- 8eno tnršico pitajo, kar jim posebno 7elika jetra nareja in jih mo8no mastne stori. Sploh pa jih je treba po 14 dni tako pitati. Zanesljivo znamenje, da so rece že opitane, je, ako jim peresa 7 repu kakor pahalnik narazen stoje in se ne drže 7e8 akup. Rečje meso je pi*7o leto okuano pozneje se pa te dobre mesne lastnosti 7edno bolj pozgubljajo, meso postane žila^o, trdo in ne daje posebno dobre peSenke. V ob8e je re8je meso okusnejše od gosjega in zato rece, tudi 6e so nekoliko drajae, labko kupca najdejo. Re8ja jajca imajo nekoliko več sube t^arine in maščobe 7 sebi, ko kokošja jajca, pa niso tako dobrega okusa, kakor kokošja. Barva rumenjaka se ravna po brani, ktero rece dobi^ajo. Ako dobijo 7e6 zrnja, moke, krompirja, so rumenjaki po kuhi bolj bledi in svitiožolti. Mo8no rumeni postanejo, ako je rečja brana poglavitno živalskega izvira. Ako rece živijo 7 solnati 7odi in 7 nji s^ojo brano išSejo, postanejo rumenjaki temno rumene bar^e, kakoršno bar^o imajo tudi jajca 78eh pomorskih ptic. črni rumenjaki, ki sicer niso zdra^ju škodljivi, iz^irajo od tod, da so rece želod jedle, ki ga sem ter tje pra7 rade zobljejo. Perje rečje ae sicer manj čisla, ko gosje, 7endar pa je tudi za porabo. Lepo mehko re8je perje je 7elike cene in se sem ter tje mehkemu zimorodkemu perju jedako 8isla. Zimorodek je gosja sorta, ki 7 Gronlandiji živi in je posebno zarad mebkega perja 7 visokih čislib. Dasi tudi včasih slabe vremenske razmere in podobne zapreke perutninsko rejo nekoliko O7irajo, 7endar pa sem ter tje 7rže lep dobiček in zasluži, da se nje naše gospodinje se bolj poprimejo kakor je to do teh dob uavadno bilo. Črešnja in višnja. M. Niti 6reanja, niti višnja ne zabteva tako dobre zemlje, ko jablana in gruška. Celo na kameniti, pešceni zemlji, po kamenitih višinah in peš8enih rebrih Srešnja in 7ianja se pra7 dobro prospe^a. Zato je 8rešnja in 7ia"nja pra7 primerna za obceatne na8ade celo 800 metro7 nad morjem, kjer še pra7 lepe obrodke donašajo. Črešnja ljubi pred 78em prosto, odprto lego in pra7 toplo, solnSno stališče. Višnji bolj senčnata lega godi in zato je posebno za nasade po se^erni strani pašnikov in hribo7. Vlažna, zaprta lega, mokra močvirnata zemlja za 8rea_je in 7išnje ne sodi.