Ptičje jajce S pomladi, kadar zazori prro življenje v naravi, o velikej noči, delž se pridnim otrokom krasni pimhi. Kako so lepo rndeči, a nekateri še cel6 pisani; ne vem, kateri se Tam bolj dopadejo, dragi otroci! ali to lehko reitein, da malo kdo med Tami vš, iz čcsa sestoji piruh ali bolje reSeno jajce. Dobro bi bilo tedaj, da se malo pomenimo o tem. Jajce je na jednem konci topejše, a na drugem ostrejše; njegoTa oljliki je tedaj podolgastc-okrogla, jajfiasta. Zmianja lnpina je apaena in je iela ali r&zno pisana; pod lupino se nahaja tenka kožica, ki obdaja tekoči beljak, ka- 46 teri se t gorkej vodi strdi v belo, povsod jednako snov. Notranje plasti beljaka so nekoliko gostejše nego zananje. Sredi beljaka je rumenjak tudi v lastuem kožnateni pdroji, okrogel lakor BajobkjSa krogla. V trdo kahaaem jajci se rumenjak lehko zdrobi ter ima barvo žolto (nimeno), vCasi cel6 rudeeo in ze-lenc. Sredi rnmenjaka je tako ZTaao oJesce. Pti5 se naredi iz rnmeDJaka, beljak mu je le prra brana. Zares, veliko čudo je to, da se u jedne tdcoSine tako razlijtae stvari delajo: trda kost, mebko meso, kri in perje, in — živa strar. Kdo bi se tn ne vklanjal vsetnogočnosti Stvarnikovej! V.