GOSPODINJA IN MATI LETO 1943 27. OKTOBRA UZQOJ/I ŠT. 41 Izbira poklica (Konec.) VIII. Ženska v poklicu. Neštetokrat smo že slišali javno mnenje, da ženska ne spada v javne poklice ampak v družino. Tako govore pač tisti, ki površno presojajo sodobno razmere in ki bi radi ostro ločili med »ženskimi« in »moškimi« poklici. Malo pa je takih poklicev, ki so po svojem delu primerni le za en spol, vse drugo pa lahko opravljata oba spola, glavno, da ima vsak veselje in sposobnost do njega. Najprej je treba priznati, da je za žensko materinstvo res najbolj naraven poklic, a naj si bodo vzroki že kakršni koli, treba je vendar računati s tem, da ni vsaki ženski namenjeno, da postane gospodinja in mati. Pa tudi, če se poroči, nobeni ne bo škodovalo, če se je pred poroko udejstvo-vala v nekem poklicu. Ne samo, da v novem gospodinjstvu dostikrat uspešno uporablja pridobljeno znanje in je možu boljša pomočnica in tovarišica pri delu, ampak v skrajni sili tudi kljub materinskim dolžnostim lahko vrši poklicno delo, da možu s tem pomaga vzdrževati družino. Plača marsikaterega poročenega moža je mnogo premajhna za vzdrževanje večje družine in dokler se javnost ne bo pobrigala za do-stojnejše plače družinskim očetom, tako dolgo tudi nima pravice, odrekati ženski možnost, da opravlja nek javen poklic. Ker pa je ženska v splošnem slabot-nejša in občutljivejša od moža, je razumljivo, da, ne more izbirati med poklici, ki zahtevajo velike telesne moči in telesne vztrajnosti, pač pa bo izbirala med poklici, ki so njenemu telesnemu ustroju bolj primerni. Kateri so ti poklici? Nekateri, kakor poklic zdravnice, vzgojiteljice, otroške vrtnarice, zaščitne sestre in slični so naravnost idealni za žensko, kateri ni dano, da bi sprejela telesno materinstvo nase. Koliko dobrega more napraviti ženska v teh poklicih, koliko zgrešene vzgoje pravih mater ji je dano popraviti ali lajšati bolečine z materinsko skrbjo. Razen gornjih poklicev je pa še cela vr-Bta drugih, ki so primerni za žensko. Na primer voditeljice velikih gospodinjstev, so barice po večjih hotelih, plačilne in navadne natakarice, šivilje, modistinje, prikroje-valke po večjh modnih trgovinah, pletilke, prodajalke, strojepiske, tajnice v privatnih in javnih podjetjih, poštarice, gospodinjska učiteljice in cela vrsta drugih takih poklicev, ki jih ne moremo vseh našteti. Vsak od teh poklicev zahteva primerno izobrazbo. Tudi poklica sobaric in natakaric naj bi se oprijele le vsaj deloma primerno izobražene ženske, čeprav se to čudno sliši, češ, da je za to dobra vsaka. V večjih hotelih in penzijonih je promet s tujci, zato morajo poznati tuje jezike, drugič pa tudi, čim bolj bodo izobražene, tem bolj bodo pazile na svoj poklicni ponos, kajti poklica sobarica in natakarice sta danes žal na precej slabem glasu. Prodajalke, strojepiske, tajnice morajo dovršiti vsaj trgovski tečaj s predhodno meščansko šolo, šivilje, modistinje, prikro-jevalke obrtno šolo ali pa morajo iti v uk k mojstricam, tiste pa, ki se posvete gospodinjskim poklicem, morajo dovršiti gospodinjsko šolo. Nešteto je tedaj možnosti, da se tudi ženska primerno izobrazi. Razumljivo je, če si želi tudi višje izobrazbe, kakor te, ki smo jih našteli. Tudi v marsikateri ženski tiči velik talent, za katerega bi bilo škoda, če ga ne razvije. Saj danes so odprte ženam tudi vse visoke šole, kjer lahko dobi najvišje znanje in v plemenitem tekmovanju z moškim postavlja svoje moči v dobrobit javnosti. Poklic zdravnice smo že omenili. Marsikatera ženska se v svoji sramežljivosti noče zaupati moškemu zdravniku in rajši umre na posledicah skrita bolezni, kakor da bi si poiskala pomoči. Prav za take je ženska zdravnica prava rešitev. Pri vseh poklicih, ki se jih oprimejo naša dekleta, pa je treba prav tako skrbne presoje kakor smo to v začetku naše razprave omenili. Treba se je ozirati na telesne in duševne sposobnosti, na moralne vrednosti in splošne razmere. Sklep. Kdor se želi še natančnejše zanimati za vse vrste poklice in presoditi za kakšen poklic je sposoben njegov otrok, temu pričujoča, razprava ne bo popolnoma 0959408267070750 zadoščala. Manjka nam stalne poklicne posvetovalnice, ki bi zajela ves ustroj sedanjega gospodarstva in socialnih razmer in ki bi lahko dovolj proučila posameznike, ki bi se obrnili k njej po nasvet. Pred vojno se je sicer osnovala poklicna posvetovalnica, 'kamor se je že mnogo staršev zateklo po nasvet za svoje otroke, toda sedaj med vojno se ne more prav razviti. Morda bo po vojni s tem bolje. Za marsikatere poklice se lahko poizve tudi na borzi dela, kdor pa hoče biti poučen o akademskih poklicih, naj si kupi knjigo: Dr. Lovro SuS-nik, Akademski poklici, kjer pisatelj izčrpno podaja podrobnejša navodila za vse poklice, ki zahtevajo višje izobrazbe. Končno, naj bo poklic že kakršen koli, vsak zahteva celega človeka in primerne priprave. Tudi kmetovalec, ki ostane na svoji grudi, da jo obdeluje, je dolžan, da se primerno izobrazi sebi in svojemu narodu v korist in ugled. P€RUTNINA Zakaj nesejo kokoši pozimi jajca c bledimi rumenjaki? Dostikrat opazimo, da nesejo kokoši pozimi jajca z bledimi rumenjaki, ki so manj vredna zato, ker so manj redilna. Zaradi tega se gospodinje pritožujejo, ker pecivo nima lepe rumene barve. Zato skrbimo, da bodo kokoši tudi pozimi nesla jajca z tem-norumenimi rumenjaki, ki so okuisnejša in tudi bogatejša na vitaminih. Jajca imajo pozimi blede rumenjake, ker ne dobe kokoši v zimski hrani dovolj tistih snovi, ki jih nujno rabijo za tvorbo rumenjakov in jih poleti najdejo na prosti paši v razni zelenjavi, črvih, glistah in drugih rudninskih snoveh. Nesnicam moramo pozimi poleg zrnja in mehke krme nuditi še drugih snovi, sočnih in hranilnih v čim večji meri. Posebno skrbimo, da dobijo kokoši dosti zelenjave (ohrovta, zelja, korenja in drugo). Tudi ensilirana ali oki-sana krma je izvrsten nadomestek sveže zelenjave. Ensilirana krma tudi za kokoši. Okisani krmi je treba posvečati več pozornosti. Ne smemo misliti, da je siljena krma samo za govejo živino in prašiče. Prav veliko vlogo igra tudi pri perutnini, posebno nesnicam je kaj koristna. Ensilirana krma je prav zdrava hrana kokošim pozimi. Ima veliko vrednost v tem, ker vsebuje bogate redilne snovi, ki na cel organizem dobro vplivajo. V poletnem času dobe živalce za organizem potrebne snovi v sveži zeleni hrani, ker pa pozimi ni na prostem nobene zelenjave, jim priskrbimo ensilirano krmo. Gospodinja bo prav kmalu opazila, da imajo rumenjaki od kokoši, ki dobivajo to krmo, lepo rumeno barvo, kokoši so zdrave, cel organizem se lepo razvija. S to krmo prihranimo tudi kaka druga krmila, n. pr. oves. Gospodinja, poskusi krmiti perutnino s to sočno hrano. Naprosi svojega gospodarja, da tudi tebi napravi mali silos kje v bližini doma, da bo krma bolj pri roki. Seveda bo poskušnja imela uspeh le tedaj, če bo krma pravilno in dobro pripravljena. Paziti moramo, da je zelena krma dobro in pravilno pripravljena. Paziti moramo, da je zelena krma dobro stlačena, da so rastline v pravilni rasti in da ni nikjer zraka, ki bi jo kvaril. Seveda je treba na ensili-ranje misliti že spomladi in sejati veliko zanj primerne rastline. Sedaj v jeseni pa veliko zelenega porabimo prav za silos, da nam ne bo toliko šlo v izgubo, kakor opazimo pri marsikaterih gospodarstvih. Našim gospodinjam se zdi skoraj vsaka nova stvar preveč kapricasta, ker jim vzame čas in trud. Toda motiš se gospodinja. Če sedaj s pripravo in delom zamudiš nekaj časa, boš videla, da ti bodo vse to kokoške povrnile pozimi s pridnim nesenjem. Namen kisanja krme je 'Konzervirati zeleno krmo z najmanjšimi izguhnmi redilnih snovi. Ohranjuje jo mlečna kislina, ki uničuje vse bakterije, ki bi zeleno krmo na zraku kaj kmalu pokvarile. Mlečna kislina zdravju kopisti. Nastane pa z vrenjem sladkorja, ki je v zeleni krmi in le v prostoru, kjer ni zraka. Stremeti moramo za tem, da se razvije v silosu le mlečna kislina. To je mogoče le tedaj: 1. če je rastlinska masa dovolj mokra; 2. če vsebuje dovolj sladkorja; 8. če zrak nima dostopa; 4. če znaša toplota v stlačeni krmi 8 do • 55" C. Ako pri pripravi ne pazimo na vse pogoje, se pojavljajo tudi druge bakterije kakor ocetne, masle itd. Te nam krmo kvarijo in jo živali nočejo uživati. Če pa pazimo na vse pogoje pri ensilirani krmi, bomo imeli dobro, zdravo krmo, katero bodo živali prav rade uživale. Zeleno krmo kisamo v svežem stanju. Zato lahko okisamo pozno jeseni vse sadeže, ki nam zaradi dežja gredo kolikor toliko v kvar: zelena koruza, koruzinje, ota-va, otavič, tretja ali četrta detelja itd. Silos se polni naenkrat in čimprej se napolni in zapre, tem bolje je. Brez strahu vložimo tudi od mraza osmojerto krmo. Sliši se, da nekateri kmetovalci zalivajo napolnjeni silos z vodo, češ saj kislo zelje tudi zalivamo. Takšno ravnanje ni pravilno, je nesmiselno, ker se krma vselej pokvari in nr»r