List 54. Pijača iz brinja *). V 48. listu omenja „novičar iz Istre" od tebe in mar-sikter radovedež, ki te še ne pozna, si je znabiti mislil, kako nek se napravljaš. Naj mu jez s par besedami to povem: „Nabere se starič (Y3 Merling) brinja (pri nas se imenuje smreka) na pol zrelega pa tudi dobro zrelega skupej , dene se ga le samo en polič stolčenega v zdrav in čist vinsk sodeč, in odmah (precej) se zakuha ena brenta (20 bokalov) vode; vlije se voda vrela v sodeč na brinje, kteri se berž terdo zamaši, da ne zgubi duha. Tako naj stoji in se skupaj kuha 3 do 4 dni, in potlej vzemi še toliko frišne vode, kolikor si pervikrat kuhane vzel, odmaši sodeč in vlijjo na ono pervo zmes in dobro sopet zamaši. Do 8 ali 10 dni je gotova ta pijača; odtoči si je in pij brez pretakanja ali da bi brinje ven vzel. Pazi, da sodeč ne pustiš odmasen, da se ti pijača ne pokvari; le toliko si natoči en- *) Ta pijača, od ktere se v poprejšnih časih ni slišalo nič, je zdaj zlo občna v Istri; popotniki pravijo, da se v Vodinjanu, tergu istrijanskem , blizo Pule tudi prodaja po 14 kr. Zdrava mora biti, ker se menda lekarnice pritožijo, da malo zdravil prodajo. od kar se ta nova stvar pije. Pis. 216 krat, kolikor misliš popiti, da se ti ne zduši in v nič ne pride, tudi preveč si ne napravljaj te pijače, da se ti ne skisa in ti ne zasmerdi; bolje je po malem je napravljati in večkrat, saj ne prizadene dosti truda. Da pa dobi lepo barvo ta pijača, dajo enmalo brazilike v posebnem lončku kuhati, in primešajo potem to rudečo vodo oni pijači; res je take barve, da bi mislil, da imaš marun (Marvvein) na mizi; tako pobarvano čisto vodo piti je sedaj tudi v navadi pri mornarjih na barkah. Da ima pa ta pijača prijeten duh in da je sladka, devajo v njo al enmalo sladkora ali rožičev in pa limon. Kadar se vsa pijača iz sodca popije, se more spet na staro brinje frišne vode naliti in piti, nar bolje je pa vse čisto frišno si napraviti. J. Sajovec.