162 O slani. (Dopis iz močvirja.) Tri dni zaporedoma je bila slana, toda škodovala je le na visoki, slabo vdelani šotni plasti ležečim njivam, med tem, ko se fižol in krompir na nizkem izrezanem svetu za ta mraz zmenil ni. A nezgoda tudi tod izostala ni. Po burji na moč ohlajeni svet zmrznil je na vnebohoda dan popolnoma deloma 2 cm. na globoko. Na jasno vzhajajoče solnce poparilo je zgodnji krompir in fižol, kar ga je tačas zunaj bilo, ne samo do zemlje, ampak tudi v zemljo, rž, celo oves, detelje in bolj žlahne trave so poškodovane in od mraza tako ostrupene, da se je slabe letine bati. A tudi trdincem je mraz krompir posmodil, le na visokem in v zatišji ležečim njivam se mraz ne pozna. Krompir si bo še opomogel tam, kjer prevelik ni bil in kjer mu je bilo dobro postreženo, a na pustih njivah in kjer je uže grme delal , ni kaj prida vžitka pričakovati. Na zlabih šotnih njivah je pa rž tako po-zebla, da se je pričela sušiti. Zanimivo je, da je na požganem vgnojenem ter izrezanem svetu rastlina proti mrazu mnogo manj občutljiva, nego na slabo vdelanem šotnem. To gotovo od tod, ker se z udelovanjem in drobljenjem šote šotni poli moč jemlje, izpuhtevati vlago, katere je nepričeta šota kakor goba napojena. Kaj je početi, da bi se tacih nezgod po moči ognili? Fižol, ki ni bil še ves zunaj, se posadi, a s krompirjem se ne da tako delati, kajti ne ve se, kateri je popolnem ob moč prišel, in ko bi ga posadili zopet, pognal bi ozebljeni, kakor tudi na novo vsajeni, slednjič bi bila vsa njiva gosto prerašČena, a mestu krompirja pridelale bi se Šiške. Mnogo je tacih, ki trdijo v jeseni in spomladi pozno sejati, krompir in fižol saditi pa še te koncem meseca maja. Rž pozno sejana, porata le maloke-daj, krompir pa nikoli, kajti ta ne dozori in pozno v jeseni, ko bi se mislilo, da je dozorel, se ga lupina ne drži, deloma segnjije na njivi, deloma v kleti, kar ga ostane, ima pa okus, kakor žajfa. Fižol, ki potrebuje večinom 4 mesece in pol, da dozori, pozno sajen, ne dozori, če mu tudi na jesen mraz prizanese. Edino sredstvo tem nezgodam po moči v okom priti, je pridno ususevanje in umetno obdelovanje. Dosedanje skušnje potrjujejo, da je krompir slednji čas prve dni majnika, fižol pa do srede majnika saditi, da sad popolnem dozori in da ga med rastjo rja ne za-tare; len le malokedaj kaj pridela.