Poštnina plačana v gotovini. Vabilo na • IX. redni letni občni zbor Nabavlfalne zadruge uslužbencev drž. železnic v Sloveniji, r. z. z o. z. ki se bo vršil v nedeljo, dne 26. aprila 1.1. ob y29. uri dopoldne v prostorih glasbenega društva »Slog e« v Ljubljanskem dvoru, Pražakova ulica 17 na podlagi člena 39. zadružnih pravil po delegatih. Dnevni red in predloge objavimo v letnem poročilu upravnega in nadzornega odbora za leto 1930. Opomba : V slučaju, da občni zbor ob določeni uri ne bi bil sklepčen, se vrši x/2 ure pozneje nov občni zbor z istim dnevnim redom, ki sklepa ob vsakem številu prisotnih delegatov. Člani zadrugarji imajo pravico udeležbe in sodelovanja na občnem zboru, toda brez glasovalne pravice. Za upravni odbor: Kobal Albert, čerček Srečko, t. č. tajnik. t. č. predsednik. Izvoljeni delegati. Pri izvršenih dopolnilnih volitvah dne 14. in 15. februarja t. 1. so bili izvoljeni sledeči delegati, oziroma njih namestniki, ki zastopajo poleg onih delegatov, izvoljenih ieta 1829., elane1 * III. IV. na letošnjem občnem zboru, III. volišče: Delavnica Maribor: Delegati : Pertot Štefan, pomožni bakrar; Koren Srečko, ključavničar; Šantl Simon, zvaničnik. Namestniki: Madžarec Pavo, kovač; Slabe Martin, ključavničar; Hubi Emil, činovnik-poslovodja. IV. volišče: Kurilnica Maribor. Delegat : Kajzer Albert, ključavničar. N a mestnik: Stanovnik Ivan, činovnik III. XI. volišče: Ptuj. Delegat : Valentin Franc, mizar del. Ptuj. Namestnik : Polanec Ivan, činovnik III. G1AS1L0 NABAVLJALHI ZAD^VGI VSIVŽBIHCIV 3)RŽ.ŽZL. Štev. j LJUBLJANA, 10. MARCA 1931. Leto VII. O kontroli nabavljalnih zadrug Začetkom tega meseca so časopisi prinesli sledeče poročilo: »Predsedstvo beograjske trgovske zbornice je poslalo vlogo, v kateri javlja, da nabavljalne in konzumne zadruge ne prodajajo blaga samo svojim članom, marveč tudi drugim strankam. Na to vlogo je finančno ministrstvo razposlalo 28. februarja okrožnico finančnim direkcijam, v kateri daje navodila za kontrolo in ugotovitev, ali nabavljalne in konzumne zadruge kršijo svoje predpise, in izdalo nalog direkcijam, da zahtevajo od vseh zadrug te vrste na podlagi zakona obenem z bilanco prešlega leta tudi podatke o številu zadružnikov in potrdilo, da prodajajo samo zadružnikom. Če te zadruge ne bi prodajale blaga samo svojim članom, jih bodo direkcije obdavčile z družbenim davkom na podlagi čl. 77. in 78. zakona o neposrednih davkih. Direkcije bodo v vsakem sumljivem primeru pregledale knjige zadrug, zlasti popis zadružnikov in število oseb, ki se jim blago prodaja. Ta pregled je obvezen za direkcije v vsakem primeru. V smislu zakona se bo vršil tako zaradi reda, kakor tudi na prijavo zasebnikov.« Beograjska nabavljalna zadruga državnih nameščencev ima okrog 9.400 članov, prometa pa niti 10 milijonov. Člani tedaj ne kupujejo niti 1ho% svojih potrebščin v svoji zadrugi. V Zagrebu je položaj še slabši! Pa tudi v zadružno zavedni Ljubljani ne kupujejo državni nameščenci niti ene desetine svojih potrebščin v svoji nabavljalni zadrugi. Konzumi imajo velikansko število članov, pri tem pa relativno majhen promet. Člani naštetih zadrug kupujejo tedaj večinoma pri trgovcih. Ali se je radi tega že kaka zadruga pritožila? Naša železničarska zadruga tvori v tem pogledu izjemo. Skoro vsi člani kupujejo v zadrugi večino svojih potrebščin. Toda mi imamo okrog 7000 članov, 5800 aktivnih, 1200 upokojencev in vdov. Po številu železničarjev v Sloveniji bi imeli lahko preko 12.000 članov. Kje so ostali — kje kupujejo? Pri trgovcih! Samo v Mariboru je še nad 2000 železničarskih družin, ki še niso naši člani. Kako, če bi zadruge kontrolirale ter vodile evidenco, kdo še ni član zadruge? Dosedaj ni; še naša zadruga nikdar agitirala za to, da pridobi kakega novega člana, ne direktno, ne indirektno. Take naredbe pa nas nehote spomnijo na to, da tudi mi malo kontroliramo in pomagamo trgovcem ločiti konzumente: vsi železničarji in državni nameščenci v sa-vczovo nabavljalne zadruge, ostali pa v konzumne zadruge. Čekovni sistem Ni ga skoro Angleža ali Amerikanca, ki ne bi imel v žepu namesto denarja — čekovno knjižico. Tudi med uradništvom v Nemčiji se že precej uvaja kot plačilno sredstvo — ček. Kaj je ček? Ček je neke vrste menica, ki se glasi le na zavode. V čeku navedena vsota se mora že nahajati v kakem denarnem zavodu kot dobroimetje čekovnega izstavitelja. Čeke se izda v obliki zvezkov-knjižic z enako glavno številko, ki jo dobi vsak vlagatelj, ter drugo zaporedno številko. Izdaja se jo pa tudi z zaporedno številko, ki gre potem v stotisoče. Primer: Naša Zadruga ima svoj čekovni konto pri Ljubljanski kreditni banki, Poštni hranilnici in pri Prvi hrvatski Praštedionici, pa tudi v naši Kreditni zadrugi. V vsakem teh zavodov ima naša zadruga vloženo nekaj gotovine. Z našim čekom, ki ima n. pr. pri Poštni hranilnici štev. 12.672, lahko dvignemo mi ali katerikoli drugi, ki prinese naš pravilno predpisani ček, označeno gotovino. Dostikrat plačamo kakemu liferantu namesto v gotovini s čekom. Ni treba denarja šteti, ne prenašati nam, ne liferantu. On pa vnovči ta ček, ali ga odda naprej kot denar, kadar se mu zljubi. V Ameriki in Angliji se je do sedaj obnesel ček kot prvovrstno plačilno sredstvo, ki obvlada 97% vsega denarnega prometa. S čeki si ustvarjajo ljudje nadomestilo za denar in rabijo državljani, s tem pa tudi država, dosti manj likvidnega denarja. Država si prihrani pri tem še izmenjavanje raztrganih bankovcev in precej drago tiskanje novih. Kakšno korist mora imeti državni uslužbenec od čekovnega konta? Teoretično: Pustim si izplačati iz blagajne samo toliko denarja, kolikor ga rabim za takoj. S tem plačam stanovanje, mleko, meso itd. Ves ostali denar, ki ga ne rabim v začetku meseca, dirigiram že takoj v Kreditno zadrugo. Denar, ki ga rabim med mesecem, dvignem potom čeka ali pa kar plačam svoje obveznosti s čekom. Zadrugar ne nosi s seboj gotovine, pa zato manj potroši. Tako odpadejo mnogi malenkostni dnevni izdatki: čaša piva, % vina, cigarete in podobno. Povečajo se s tem tudi likvidna sredstva Kreditne zadruge. Seveda bi morala Kreditna zadruga s tem računati, da bodo člani med mesecem denar dvigali ter imeli denar vedno pripravljen. A tudi Kreditna zadruga ne hrani gotovine v svoji blagajni, temveč jo nalaga v tekočem računu v denarnem zavodu in doseže pri tem obrestovanje 5%. Efekt je ta, da ima od tega korist član zadruge, ki na ta način lahko mnogo več prištedi, kot če ima gotovino v žepu. Korist ima pa tudi Kreditna zadruga, ki postane s tem bolj močna. Tako računajo v Angliji in Nemčiji, kjer so neprimerno boljše plačani državni uslužbenci. Pa tudi za naše razmere, ali vsaj za nekoliko naših železničarjev, bi veljalo to načelo. Poznam člane, ki kupujejo vse potrebščine v Nab. zadrugi med mesecem, ali nekateri okrog 25., in plačajo v gotovini. Denar jim je ležal celih 20—25 dni doma. Takim kolikortoliko dobro situiranim našim članom bi svetovali, da si nabavijo v naši Kreditni zadrugi čekovno knjižico in da si puste odtegovati kot vlogo na tekoči račun vsaj polovico svoje plače. Naša Nab. zadruga bo sprejemala take čeke mesto gotovine. Seveda mora pri tem vsak lastnik čekovnega računa paziti, da ne prekorači svojega tekočega računa, kajti ček ima vse prednosti, dobre in slabe strani menice in kdor bi skušal čekovne konte zlorabiti ter izdajati s čeki vsote, za katere ni kritja, si lahko pripiše posledice. Apeliramo na naše člane železničarje, da vsaj nekateri poizkusijo s tem načinom denarnega poslovanja, da pomagamo: s tem uvajati to, kar se je tako dobro in koristno izkazalo v drugih državah. Položaj nabavljalnih zadrug na Ruskem Ruske nabavljalne zadruge posedujejo po navedbah A. E, Badajeva, predsednika Centrosojusa (Centrala zadrug v Sovjetski Rusiji), in N. Popova, direktorja izobraževalnega oddelka Centrosojusa v Moskvi: 42 milijonov članov in imajo letno 12 miljard rubljev (348.240,000.000 Din) prometa, 700 milijonov rubljev (2.031,400.000 Din) deležev, 128.000 prodajaln in 24.500 v Centrosojusu včlanjenih zadrug. Delavcev in nastav-Ijencev je v vseh zadrugah 400.000. Delež je znašal do letošnjega leta 5 rubljev (145-10 Din). Letošnja skupščina ga je zvišala na 10 rubljev (290-20 Din). Predsedstvo (upravni odbor) obstoji iz 3 do 5 zadrugarjev, ki so od glavne skupščine voljeni za dobo enega leta. Predsedstvo vodi vse posle zadruge. 1, 2, včasih tudi 3 člani tega predsedstva so nastavljeni z mesečno plačo. Cel aparat ruske podeželske zadruge obstoji tedaj iz enega, dveh, oziroma treh plačanih članov predsedstva, ki preskrbujejo vse delo (nakup blaga, kontrolo trgovine, zastopstvo pri občini ali državi itd.), enega knjigovodje in enega ali dveh prodajalcev. Revizijska komisija (nadzorni odbor) obstoji navadno iz 3 zadru-garjev, ki so ravno tako voljeni za eno leto in ki morajo poslovanje zadruge kontrolirati, o revizijah in stanju zadruge ter podati poročilo na glavni skupščini. Po dosedanjih izkustvih se izvoli vsako leto ca. 50% članov predsedstva novih. Interesantno pa je dejstvo, da je v 155 največjih zadrugah 5-5% članov predsedstva že preko 10 let, 12-4% preko 5—10 let in 141% preko 2—3 let vedno vnovič izvoljenih. 10—15% članov predsedstva pripada komunistični stranki, vsi drugi so nestrankarji, kmetje, učitelji ali agronomi. Skupščina se vrši pri manjših zadrugah osebno po članstvu, a pri vseh večjih zadrugah po delegatih. Povprečni obisk glavnih skupščin se giblje med 50—60%, a kjer se vrši glavna skupščina po delegatih, se giblje povprečni obisk med 80—90%. Posebna važnost se pripisuje letnim volilnim in poročilnim sestankom, ki jih zadruge sklicujejo v mesecih oktober, november in december po zaključku leta. — Zaključno leto teče od 1. X. do 30. IX. — Za te sestanke tiskajo posebne plakate, časopise in letake. Ta agitacija se je izkazala zelo koristna in vsled te agitacije raste število članov od leta do leta hitrejše. Režijski stroški znašajo povprečno 10%. Pribitek na lastno plačano ceno znaša povprečno 16%. V splošnem so cene v zadrugah povprečno za 2—10% nižje kakor v privatni trgovini. Čisti dobiček vseh podeželskih zadrug je znašal v letu 1924. 11 milijonov rubljev (319,220.000 Din); v letu 1925. 31; milijonov rubljev (Din 899,620.000); v letu 1926. 43 milijonov rubljev (1.247.860.000 Din) in danes še vedno raste. Ruske zadruge pa so na svoji poslednji glavni skupščini določile, da čisti dobiček povprečno ne sme presegati 2% celokupnega prometa. Mesto Rochdalskega principa, prodaje po dnevnih tržnih cenah, je politika nizkih cen nastopila svojo pot. Z znižanjem cen prisilijo zadruge privatno trgovino, da stori isto s svojimi cenami, ako hoče kaj prodati. Glavna skupščina razdeli čisti dobiček navadno po sledečem ključu: 40% temeljnemu kapitalu (rezervnemu fondu), 20—30% povračila članom, 5—10% za občinske reveže in ca. 10—20% za izobraževalne institucije. Čisti dobiček je znašal v 1. 1929. 43-5 milijonov rubljev (1.262,370.000 Din) ali malo več kot 6 rubljev (174T2 Din) na člana. Skupna vsota temeljnega kapitala (rezervnega fonda) znaša 73 milijonov rubljev (2.118,460.000 Din), ter je nerazdeljiva. Interesantno je dejstvo, da je letni promet vseh zadrug od 12 evropskih držav v preteklem letu znašal 3-5 milijarde rubljev (101.570,000.000 Din) in da so vse zadruge teh držav imele skupno 14 milijonov članov. Medtem, ko je promet ruskih zadrug v istem času znašal 12 milijonov rubljev (348.240,000.000 Din) pri tem ko imajo ruske zadruge 42 milijonov članov. V letu 1929./30. so imele zadruge v Rusiji 77 lastnih tovarn za peko kruha z dnevno produkcijo 4370 ton. Javne menze dajo letno 510 milijonov obedov. — Število otroških zavetišč, last zadrug, znaša 5343, specialnih za matere in otroke 265 in 1541 šivalnih in prikrojevalnih šol. Za kulturne naprave je bilo v letu 1929./30. izdanih 25 milijonov rubljev (725,500.000 Din). Zadruge posedujejo 500 stalnih in 6200 ambu-lančnih kinopodjetij, 393 oddajnih radijskih postaj, 2375 javnih radijskih zvočnikov in preko 35.876 radijskih naročnikov. V letu 1929./30. se je v zadružnih analfabetskih tečajih 75.000 odraslih naučilo čitati in pisati. V" tekočem letu se bode to število dvignilo na 300.000. Od 3.300 zadružnih knjigarn in 16.000 zadružnih podeželskih knjižnih stelaž se je v preteklem letu prodalo za 20 milijonov rubljev (580,4000.000 Din) knjig. Med 400.000 delavci in nastavljenci v zadrugah se je pokazalo, da ne razumejo vsi celotnega pomena zadružništva. Vsled tega je nastala potreba, da se jih izobrazi v posebnih tečajih. V tekočem letu nastopi že 149.500 na novo v prej omenjenih tečajih izobraženih nameščencev svoja mesta. Za izobrazbo teh uslužbencev je bilo v tekočem letu izdanih 25 milijonov rubljev (725,500.000 Din). Tako pišejo Rusi sami o svojih zadrugah, medtem ko jim dokazujejo Nemci, da so to Potemkinove vasi in sama reklama. V Rusiji se baje še nastavljajo za sladkor, mast itd. po cele ure z izkaznicami, kot pri nas v letu 1916.—1918., kar pač jasno dokazuje, da sovjeti mnogo delajo z reklamo za svoje programe, pri čemur pa narod trpi največje pomanjkanje in se najbrž zadrugam ne daje možnosti delovanja v ideologiji zadružništva. Da se ne pozabi V Ljubljani prodaja naša zadruga kruh po 3-20 Din, bel kakor črn, v Mariboru pa belega po 4-50 Din in po 4 Din črnega. Zakaj ta razlika, bo vprašal vsakdo. V Ljubljani smo dosegli ugodno pogodbo s pekarno, ki nam daje za 100 kg moke 106 kg kruha. V Mariboru take pogodbe ne moremo doseči in ne moremo najti peka, ki bi nam dajal kruh po tem ključu. Vsa naša prigovarjanja so bila doslej zastonj in tudi vsi napadi privatnih strank v dnevnem časopisju niso našli odmeva, peki so ostali pri svojem. V koliko so v to upravičeni, nam dokazuje naša pogodba v Ljubljani. Sedaj računamo in se pripravljamo, da bomo skupno z nabavljačko zadrugo državnih uslužbencev v Mariboru organizirali lastno pekarno. Izvedli bi lahko to akcijo že v treh mesecih. Kruh bomo lahko prodajali po 3-50 Din, ako bo konzum primeren, kakor kažejo sedaj vse okoliščine. Gotovo je, da bomo s tem prisilili peke, da bodo morali znižati cene kruhu, česar sedaj ne morejo. Začela bo pri tem borba; peki, ki so dosedaj zaslužili lep denar in si pripravili rezerve, bodo šli v tej borbi mogoče pod naše cene, ker jih bo pri tem vodila borba za obstanek. Sličnih pojavov je doživela naša zadruga že mnogo in si je nakopala mnogo neizprosnih sovražnikov, ki pri tej borbi niso poznali nikake meje. Zadruga je dosegla pri tem za konzumenta lepe uspehe, žalibog, da članstvo take stvari tako rado pozabi. Prepričani smo, da bodo prišli v tej borbi poedinci ali cele skupine našega članstva in bodo napadali zadrugo, češ, zakaj imamo lastno pekarno, zakaj nam sploh zadruga, ko je kruh pri peku cenejši. Nič niste cenejši, še dražji ste! Ti ljudje se najbrž pri tem ne bodo zavedali borbe, ki se vodi na eni strani za zaščito interesov konzumenta in na drugi strani boj za obstanek, ki ga bo vodil oni, kateremu smo bili primorani s to našo potezo radi njegove lastne neuvidevnosti napovedati boj, da zaščitimo naše članstvo in konzumenta. Radi tega naprošamo vse naše članstvo, naj si sedaj ogleda cene kruha in si jih zapomni, da bo moglo pozneje presojati ter si ustvariti pravilno in objektivno sodbo. Pozabiti pri tem pa ne smemo, da danes cen nočejo znižati, ker jim to ni potrebno, dokler ni konzument tako organiziran, da bo mogel ščititi svoje interese. To bomo v tem pogledu le tedaj dosegli, kadar bomo mogli s svojo lastno, dobro poslujočo pekarno diktirati cene navzdol. Zbili bomo cene navzdol do skrajne mogoče meje in članstvo ter konzument naj se zaveda, da čudežev delati ne znamo; od konzumenta samega je potem odvisen trajen uspeh naše akcije. Ako bomo na mestu, bomo borbo dokončali v uspeh in korist vseh konzumentov in pokazali da smo tako resen in trden element, da se mora brezpogojno z njim računati. Podobno smo imeli pred 9 leti. Ponekod se; je prodajala koruzna moka kilogram po 4-50 Din in mi smo jo pričeli oddajati kilogram po 2-50 Din in še to z dobičkom. Cene smo z našo akcijo zbili in svoje delo opravili. Gotovo je, da bi bile danes cene popolnoma druge, da nimamo konzumnih in nabavljalnih zadrug, ki onemogočajo pretirano prolitarstvo. Res je, da se danes konkurira, in v ne mali meri zadrugam, ker to je boj med interesi konzumenta in profitarstva, gotovo pa je, da cene takoj poskočijo, ako ukinemo vse naše zadruge, ker bi s tem umaknili najboljšega policaja cen na trgu. Ne dosti ali celo nič boljše ni danes na mesnem trgu. Operira se s strani mesarjev z istimi argumenti, kakor operirajo peki in tudi tu ne vidimo drugega izhoda, kakor seči po taki samopomoči. Ako bodo za- druge izvedle svoj program do kraja, bo s tem pomagano tako konzu-mentu, kakor producentu, ki sta dandanes predmet najbrezvestnejšega izkoriščanja. In da se tega izkoriščanja otresemo, smo ustanovili svoje zadruge, potom katerih smo namenjeni svoje težnje postopoma uresničiti. F. B. IZDELOVANJE MEDICE. Praktičen čebelar, pa tudi varčna gospodinja, ki porabi za svojo družino večje množine medu, skrbi, da spravi v prid prav vse ostanke medu, ki jih je dobil pri točenju v medenih voščinah, pri topljenju medu v penah in posnetkih, pri pretakanju medu in snaženju posod. Brez posebnih stroškov lahko napravi dobro okrepčilo in postreže posebno tistim, ki si radi privoščijo kapljico medice. Naša gospodinja bo torej vse posnete pene in drugo tako robo lepo pretopila, če se je ta tekom časa strdila, precedila na gostem situ, dodala še nekaj medu in zamesila medico. Da si ne bo belila glave, ji postrežemo s telimi vrsticami. Medico lahko napravimo na dva načina, in sicer tako, da jo začnemo pripravljati s kuhanjem medu ali pa tako, da zmešamo med z vodo in pustimo to mešanico prekipeti, kakor vinski ali sadjev mošt. Prvi način priprave, ali kakor bi rekli kuhanje medice, popisuje župnik Kneipp takole: 60 1 mehke vode v bakrenem kotlu postavi na ogenj in kakor hitro se voda precej segreje, ji primešaj okoli 61 strdi (medu), potem pa pusti vsevkup poldrugo uro rahlo vreti. Nečedna pena se mora posneti. Ko poldruga ura mine, vlij medeno vodo v glinaste ali pločevinaste posode, kjer se shladi, da postane mlačna. Tako pripravljeno medeno vodo vlij v skrbno očiščen sodček. Vehe ne smeš zabiti. V topli kleti bo začela medica v 5—10 dneh vreti. Vreti mora 14 dni; potem jo pretoči v drug sod: trosko ali drože moraš seveda odstraniti. V drugem sodu vre medica še 10—14 dni in potem, ko jej vrenje že popolnoma minilo, sodček zabij. V 3—4 tednih je medica svetla in moreš jo točiti. Če to medico deneš v steklenice in jih hraniš v hladnem pesku, tedaj bo v nekaj dneh tvoje vince prav krepko gnalo ali šumelo (musiralo). — Kakor vidite je ta način precej nepriličen in da dovolj opravila. Bolj enostaven in, rekel bi, bolj naraven pa je način navadnega kipenja, ki se pripravi sledeče: Vzemi dobro očiščen sodček, napolni ga z vodo, če mogoče mehko, in dodeni največ do 25% medu; to dobro pomešaj, da se med razpusti. Nato vlij v sodček še kipilne glivice, ki jih dobiš pri kemičnem preizku-ševališču v Ljubljani, in zmešaj po navodilu, ki ti ga da preizkuševališče. Glivice uporabljaj, kakor se to sedaj vrši pri boljših vinih. Sodček postavi v gorko klet in v par dneh ti začne zmes lepo kipeti. Če bi v enem ali dveh tednih ne začela kipeti, pa še enkrat dobro premešaj, da pospešiš kipenje. Zapomni si dobro, da mora medica popolnoma pokipeti, kar traja normalno dva do tri mesece; če je klet posebno topla, se to izvrši prej. Ko medica dobro pokipi in se usede, jo pretoči in odstrani drože. Nato sod dobro zabij in počakaj, da se lepo sčisti, pa imaš prav fino kapljico. Če bi se medica nikakor ne hotela izčistiti, pa lahko uporabljaš za čiščenje želatino ali špansko prst, kakor pri navadnem vinu. Medico imaš torej pripravljeno in lahko si jo privočiš in uživaj jo zmerno. Jakob S e h e r : DELO PERUTNINAllJA V MESECU MARCU. Mesec marec je za perutninarja poln dela in skrbi, na drugi strani pa mu nudi tudi dosti veselja nad delom. Kurnike, grede in deske za odpadke je perutninar prebelil in desinficiral že januarja in februarja. V marcu nesejo vse kokoši. Da imamo točno evidenco znešenih jajc, napišemo na vsako jajce z navadnim svinčnikom datum, ko je bilo jajce znešeno. Jajca za valjenje shranimo na jajčni deski. (Glej sliko 1.) Ta deska je praktična naprava za shranjevanje jajc za valjenje, katerim mora umni perutninar posvetiti posebno pozornost. Ako leži jajce delj časa v isti legi, postane nerabno za valjenje, ker se rumenjak, ki visi v sredini beljakovine na dveh nitkah, ki sta zopet pritrjeni na jajčni kožici, usede. Da se temu ognemo, moramo jajca za valjenje vsaj enkrat dnevno obrniti, kar je na deski za jajca izvedljivo jako hitro in praktično. Deska leži poševno in ako vzamemo iz predala prvo jajce odspodaj, se obrnejo vsa jajca v tem predalu sama, ker so se prevalila doli in odvzeto jajce položimo na prvo mesto zgoraj v predalu. Glavno delo perutninarja v marcu pa je valjenje. Pripraviti moramo kokošim primerna gnezda. Enostavno gnezdo napravimo iz zaboja, čigar rob je visok približno 10 cm, ali pa zložimo navadno zidno opeko v štirikot, tako da dobimo jamo v obsegu ca. V2 m2. Dobro je uporabljiva tudi košarica take dimenzije. Gnezdo napolnimo dp polovice s peskom, mešanim s pepelom in žveplenim cvetom, kateremu smo primešali nekaj praška proti mrčesu. Na vse damo nekaj sena ali slame. Gnezdo mora biti v poltemi. Kokoši valijo 21 dni in morajo imeti med valjenjem popoln mir. Koklji se pripravi v bližini gnezda hrano in vodo, ker vsak drugi dan za nekaj časa zapusti gnezdo, da se izprazni in vzame hrano. Piščeta se izvalijo 21. dan. Odstraniti moramo vse lupine, da se živalice ne ranijo. 48 ur ne rabijo novoizvaljena piščeta nobene hrane in šele po 48 urah se jim da v mleko namočen neokisan kruh, kaša, sesekano jajce, mešano s kruhom 1 :3, kuhano in kislo mleko. Hrano naj se jim poklada dnevno štirikrat in vedno sveže pripravljeno. Vse ostalo preskrbi koklja sama. Umni perutninar porablja danes že povsod kontrolna za-klopna gnezda, da more ugotoviti, ali mu je reja dobička- Slika 2. nosna ali ne. Zaklop- no gnezdo je edina kontrola nesnosti kokoši v racionalnem perutninarstvu. Kontrolno gnezdo se avtomatično zapre, ko stopi kokoš na gnezdo in ga ne more samovoljno zapustiti. (Glej sliko 2.) Samo gnezdo ne doseže svojega namena, posebno ne, ako imamo več perutnine. Vsaki živalici nataknemo na nogo aluminijast obroček, v katerem je vrezana številka. Ko vzamemo kokoš iz gnezda, pogledamo številko kokoši in jo napišemo na jajce ter pristavimo še datum. Poleg tega si naložimo še seznam nesnosti in na ta način nam je omogočena točnaj kontrola nesnosti živali. N. pr.: Kokoši št. 2, 3 in 4 so znesle do 3. marca: Mesec marec Kokoš štev. Opomba dan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 1. 2. 3. / / / 4. Na tak način si lahko napravimo evidenco o živalih za celo leto in si lahko ustvarimo sliko ali nam je naše delo rodilo uspehe ali ne, odnosno vidimo, katere kokoši so se nam obnesle in katere ne. Ak 1 • . ■ • „ 36 — Rum la. a 11 . . • • „ 60 — 4 20 Žganje borovničar a V» 1 • „ 29 — 4 20 Žganje hruševec a xh 1 • „ 25- 3 50 Žganje tropinovec a Vs 1 ■ „ 25'— Žganje brinjevec a X 1 . „ 25 — 3 — Žganje slivovka a y2 1 • „ 251— Žganje, marelčno, a y2 1 . „ 25 — 3 50 Vino, belo 1 12 — 5'— Vino, črno 99 12 — 12"— Francosko žganje . . . vel. steki. 40 — Francosko žganje . . . sred. „ 26 — Francosko žganje . . . mal. „ 12 — Rum esenca steki. 8 — kg ’ Malinovec a y21 . . . . „ 14"— „ —'— Rogaška voda a iy2 1 • • „ 6-30 99 10 — Rog. Donati ali . . . „ 6’— Radenska voda iy2 l . . „ 6-30 ■99 — Grenka voda Fr. Jožefova „ 9-20 „ 8 — Medica 1 6 — n 30 — Mošt, sadni 99 4 — „ 6‘— Chabeso steki. 2 — „ —'— Sok, limonaden .... ,, 14’— 58'— Malinovec kg 18'— 44 22 kom. — DIŠAVE —■— Poper, cel in zmlet . . . zavitek 3 — 14-— Cimet, cel in mlet . . . „ 3 — 1 60 Klinčki (žbice) .... „ 3 — • Piment, cel in mlet . . „ 2'50 12 — Lavorjevo zrnje (lorber) „ 2 50 —'60 Lavorjevo listje . . „ —-— V— Janež „ 2-50 1 50 Kumna „ 2'50 1 — Muškatovi orehi .... komad 0-50 10 — Vanilija v šibkah . . . „ 1'— 6 — Vaniljni sladkor . . . zavit V— 5, 6 Pecilni prašek .... „ 1 — 14 — Žafran „ —'80 14'— Paprika, huda .... „ 31— 8 — Paprika, sladka .... „ 3 — 36-— Muškatov cvet . . . . „ 3 — * Ingver „ 3 — • Korjander ,, —"— 2-60 —•80 POTREBŠČINE ZA PE- RILO 15 — Milo Benzit kos 5 — 10*— Milo Hubertus, terpentin kg 15 — 1 o — Milo Schicht, terpentin • „ 16 — 11 — Milo Schicht „ 15 — Milo Zlatorog „ 14 — Milo Zlatorog, terpentin . „ 16 — —•— Milo Gazela „ 14 — 6 — Milo Gazela, terpentin . . „ 16'— Prodajalne Ljubljana in Maribor Milo Merima a la Marseille .................. Milo »Apolo«, toaletno -Milo »Elida«, toaletno . . Milo »Elida«, toaletno . . Milo »Speik«, toaletno . Milo »Glycerin«, toaletno Milo »Viola«, toaletno . . Milo »Marija«, toaletno . Milo, toaletno, karbol . . Milo, mandeljnovo . • • Milo za roke.............. Milo za britje II ... • Milo za britje I . . • • Soda za pranje . . . • Lug..................... Plavilo................. Boraks .................. Boraks, carski .... Škrob, rižev............ Škrob, rižev.............. Pralni prašek: Ženska hvala . , »Tri«, soda............. »Radion«................ »Persil«................ »Labod« za fino perilo . »Lux« .................. Vrvi za perilo, velike . Vrvi za perilo, male . . Vrvi za perilo, male . . POTREBŠČINE ZA ČEVLJE Globin, črn............. Globin, črn............. Globin, črn............. Globin, rjav............ Globin, rumen ■ • • - Globin, bel............. Albion, bel............. Albion, siv............. Mast za čevlje . . . . Krtače za blato .... Krtače za mazati . • ■ Krtače za svetliti . . • Vrvice za čevlje, črne, dolge.................. Vrvice za čevlje, črne, kratke................. Vrvice za čevlje, rjave, kratke................. Vrvice za čevlje, rjave, dolge.................. Vezalke, usnjene . . • Olje za mazanje podplatov DRUGE POTREBŠČINE Kalodont................ Chlorodont Ustna voda.............. Kolonska voda . . . . Kolonska voda .... /el. steki. 24 — kg 15 — Esenc za kolonsko vodo steki. 16 - kom. T— Krema za kožo .... tuba 12 — mal. kom. 7-50 Vazelin Elida škatl. 6 — vel. „ 18 — Puder Elida . • • • • ,, 10-— kom. 6-— Krtače za zobe, velike . kom. 12 — „ 9 — Krtače za zobe, male . . » 8'— „ 4 — Krtače za obleko . • ■ » 18 — „ —'— Krtače za ribati . • • • » 4'— „ 4-— Krtače za parkete -. . • » 30 — „ 9'— Omela za parkete . • • » 30 — „ 4-50 Omela, mala ” 14'— „ 3-— Metle, velike » 10 — „ 8 — Metle, male » 6 50 kg 2 — Metlice za obleko . • • » 6*— „ 4 — Metlice za posodo . • • » P20 zavitek 2'50 Čistilo za parkete . • • vel. tuba 24'— 99 2'50 Čistilo za parkete . • • mal. „ 13"— škatla 4 50 Sidol za kovine .... tuba 5 50 n 5'— Svitol za kovine.... ,, 4'80 zav. 1 '50 Vim čisti vse zav. 3'50 Fix, čisti vse » 3-50 Ominol „ 2-50 zav. 2 50 3 50 Smirkovo platno . • • • v pola 2 — 99 6*— Tepači, veliki .... kom. 18'— 99 6'— Tepači, srednji .... » 13'— 7'— Tepači, mali 99 8'— 99 Sveče, velike paket 6’— komad 40 '- 60'- Sveče, velike Sveče, male .. • • • • kom. paket v— 6 — 99 30 — OH' Sveče, male kom. —'60 99 zu Nagrobne lučke .... karton 14'— Vžigalice paket 10 — Vžigalice škatl. 1 — Zobotrebci zvezek —'50 vel. škatl. 12'— Črnilo steki. 3 — sred. „ 7 — Svinčniki, navadni . . . kom. 1'20 mal. „ 5-— Svinčniki, tintni .... » 3- škatl. 5'— Peresniki .. 2'— .» 5-— Slama za predsobe la . » 12'— » 5 — Slama za predsobe Ila . 99 4 — steki. 6'— Muholovci » 1 — 99 6 — Prah za čiščenje obleke . » 10' - škatla 4'50 Šampon „ 31— komad 4‘— Drva, mehka kolobar 4'50 » 1-50 Sveče za božično drevo . karton —"— 99 12 — Svečke, čudežne . . . škatl. —'— Pergament papir • • • pola V— par 1 '50 Gelatina za vkuhavanje sadja zavitek 6 — » 1'25 Pasovi, usnjeni .... komad 8‘— Barva za piruhe .' . . . zavitek —•60 » 1-25 Ostara papir » 2 — Jajca 1-50 » 2 — Jajca za valjenje . . . » * » 2 — Platnene vrečice, male . » 8'— steki. 10 — Platnene vrečice, srednje n 12'— Platnene vrečice, velike . ” 15 — tuba 6 50 Semena: mali zav L— „ 6'50 Grah vel. zav. 2 — steki. 20 — Fižol 99 99 2-— mal. steki. 12'— Umetno gnojilo .... kg 3 — Morska trava............kg 6'— Hranilniki..............komad 40'— Prazne pušice .... „ 5'— Prazne pušice .... „ 10"— Peharji.................... „ 4'50 7 — Stručnice ...... „ 6'— Stročnice................... „ 8'50 Solnice..................... „ 9 — Šivanke....................zavitek 1'50 Sukanec, bel, črn št. 10 do 16.................. valjček 5'— Sukanec, bel, črn št. 20 do 36..................... „ 3 75 Sukanec, bel, črn št. 40 do 60..................... „ 3'— Kruh črn in bel .... kg 3'20 Morske ribe..............dnevna cena KUHINJSKA POSODA Lonci »Ideal« od y2 do 10 litrov. Kozice od y2 do 8 litrov. Mlečne ponve od 2 do 4 litrov. Lonci, aluminium, od y2 do 6 litrov. Kozice, aluminium, od y2 do 4 litrov. Zajemalke, aluminium, od 7 do 11 cm. Kozice, vlite, od x/2 do 5 litrov. Delavski lonci, email, od y2 do 2V2 litra. Lonci za perilo, pocinkani, od 10 do 40 litr. Pokrivače, email, 10 do 84 cm. Zajemalke, email, od 7 do 12 cm. Penovke, email, od 8 do 12 cm. Cedila za čaj aluminium. Cedila za zelenjavo, email, od 20 do 34 cm. Cedila za juho, pocink., od 14 do 16 cm. Škafi, email, 40 cm. Škafi, pocinkani, od 40 do 45 cm. Korci, email, 14 cm. Škropilnice za vrt od 8 do 15 litrov. Pralnice, 30 X 40, 30 X 50 cm. Kavni mlinčki, veliki in mali. Pekve, email, od 32 do 40 cm. Vedrice, email, 30 cm. Vedrice, pocinkane, od 30 do 32 cm. Umivalniki, email, od 40 do 45 cm. Nočne posode, email, od 20 do 24 cm. Smetišnice, pocinkane. Mlečne kangle, pocinkane, od y2 — 3 litre. Kmečke sklede, email, od 24 do 30 cm. Drobilnice št. 1—3. Mesoreznice št. 5, 8, 10. Ponve, železne, od 16 do 20 cm. Škafi, pobarvani. Stiskalnice za sok. s Jedilni noži. Jedilne vilice. Jedilne žlice. Kavne žličke. Kavne skodelice. Jajčne ponve od 16 do 24 cm. Cvrtne ponve od 20 do 24 cm. Pomivalne sklede, email, od 42 do 48 cm. Pomivalne sklede, pocin., od 42 do 48 cm. Thermid steklenice po y2, % in 1 liter. Patroni z ogljikovo kislino. Platno za telesno in posteljno perilo: Kotonina, rjava, sir. 76 cm............... Kotonina, rjava, sir. 152 cm............... Kotonina, bela za perilo, sir. 80 cm . . . Kotenina, bela, za posteljno perilo, 156 cm Kreas za posteljno perilo, šir. 156 cm . . Wassertuch za posteljno perilo, šir. 156 cm Sifoni, šir. 80 cm........................ Batist, sifoni, 85 cm šir.................. Platno, belo, za kapne, šir. 180 cm . . . Platno, pravo, za rjuhe, šir. 156 cm . . . Platno, pravo, za kapne, šir. 176 cm . . . Gradi, mornar., za spod. hlače, šir. 80 cm Gradi, raye, za spodnje hlače, šir. 80 cm Gradi, damast, la., šir. 80 cm............. Gradi, damast, šir. 120 cm................. Pique, bel, šir. 80 cm..................... Etamin, bel, la., šir. 120 cm.............. Etamin, bel, la., šir. 150 cm.............. Opal, bel, la., šir. 112 cm................ Panama, bel, šir. 80 cm................... Batist, bel in barvast..................... Nanking, bel in barvast, za post. perilo, šir. 80 cm............................. Nanking, bel in barvast, šir. 120 cm . . . Kanafas za blazine, barvast, šir. 80 cm . . Kanafas za blazine, barvast, šir. 120 cm Blago za moško perilo: Gradi, linški, barv., za spod. hlače, 80 cm Oksfordi za srajce, šir. 76 cm............. Cefir za srajce, šir. 80 cm................ Cefirji za srajce, svileni, šir. 80 cm . . . Frenchi za srajce, šir. 80 cm.............. Bombažasto blago za ženske obleke: Kretoni za ženske obleke, šir. 76 cm . . Kambrik, šir. 76 cm........................ Tiskovina, modra, šir. 76 cm............... Gradi, moder, za ključavn. obleke, 80 cm Poldeleni najnovejši vzorci, 76 cm . . . Cvimato blago za ženske obleke, šir. 75 cm Cvirnato blago za ženske obleke, šir. 110 cm Rips, barvasti, šir 75 cm.................. Baržuni in svila: Baržun, pralni za damske obleke, 72 cm . Baržun, enobarvni, »Frolich«, šir. 72 cm . Baržun, vzorčast, »Frolich«, šir. 72 cm . . Crep de Chine »Lion« v vseh barvah, šir. 110 cm ................................ Crep Georgette v vseh barvah, šir. 110 cm Crep satin v modnih barvah 110 cm . . Svila, surova, v vseh barvah, šir. 80 cm . Svila, surova, vzorčasta, šir. 78 cm . . . Svila »Lame«, v modnih barvah, 90 cm . Svila, popelin in umetna, šir. 80 cm . . . Svila, foulard, vzorčasta, šir. 94 cm . . . Flanela in barhendi: Flanela »Štefanija«, šir. 75 cm .... Flanela »Šport«, šir. 75 cm................ Din 11 11 11 11 n 11 11 11 11 8 — do 13'50 221— do 25 50 9— do 14 — 26'— do 38 — 31 — do 36 — 30 — 9 — do 21 — 16 — do 30 — 34 — do 66 — 53"— do 75 — 94"— 20‘— 19'— do 23 — 26 — do 34 — 23— do 39 — 26-29 — 44'— 26 50 19— 27 — 18 50 do 26 — „ 18'— do 27'— „ 27 — do 23 — „ 11— do 14 — „ 20 — do 24'— „ 12 — do 15 — „ 11— do 15'— „ 13'— do 28'— „ 30" — do 45'— „ 24'— do 28'— „ 11'50, 16- „ 1P50 do 14 — „ 1P50 do 17 — „ 15'-, 22 - „ 15— do 18 — 23'—, 32'— 66-—, 73'— 59-—, 66'— 11 n ii ii ii 11 n 75-—, 160 — 140 — 96'—, 160-— 75'— 30 —, 42 — 351— 30'—, 42'— 65'— do 100'— 10 — 12' — Cenik manufakiumega blaga , p« Flanela Tenis la. šir. 75 ....'.. Din Flanela enobarvna, la., 75 cm .... „ Flanela skaut, šir. 75 cm..................„ Flanela za domače obleke, šir. 78 cm . . „ Flanela, double, za obleke, šir. 75 cm . . „ Barhend, velour, šir. 75 cm................. Barhend, modni, šir. 75 cm.................„ Barhend, cvimati, šir. 75 cm...............„ Barhend, Pique, bel, šir. 80 cm . . . . „ Barhend, Korper, za spodnje perilo, bel, šir. 76 cm............................... Barhent Gradi za spodnje perilo, moder šir. 76 cm..............................„ 16'— do 19"— 17 50, 19 — 12—, 15 — 22 — 27'— 21 — do 28 — 15-—, 27,— 18'—, 23 — 19 50 24 — 13-—, 18 — Elastik-podloga, šir. 75 cm............. Jadrenina, šir. 75 cm................... Kanafas-podloga, šir. 75 cm............. Barhent, križast, za podlogo, šir. 120 cm Moleskin za žepe, šir. 80 cm ... . Grosse za podlogo šir. 80 cm .... Žimnata podloga, šir. 40 cm . . < . Podloga iz kamelne dlake, šir. 80 cm . Vata za podlogo, tabla.................. Satin, barvast, šir. 70 cm .... . Satin, rožast, šir. 100 cm.............. Brokat, svilen za podlogo, šir. 100 cm . Vatelin, bel in črn, šir. 140 cm . . . Damsko volneno: Popelin, volnen, v vseh barvah, šir. 100 cm „ Rips, volnen, v vseh barvah, šir. 130 cm . „ Kamgarn, volnen, v vseh barvah, 140 cm „ Covercoat za kostume in dam. plašče, 140 cm „ Trenchcoat za plašče, šir. 140 cm ... „ Modno, desinirano, za kostume, šir. 140 cm „ Twed za damske obleke, šir. 130 cm . . „ Twed za kostume in plašče, 140 cm . . . „ Twed za damske plašče, najnovejši vzorci šir. 140 cm...............................„ Double za damske plašče, šir. 140 cm . . „ Pliš, črn svilen, za plašče, šir. 130 cm . . „ 50-—, 57 — 110— 1 SOHO— 127'—, 200 — 208'—, 220"— 118'—, 176 — 78 — 78'— do 153'— 65 — do 115 — 94'— do 120 — 180--, 200'-, 340'- Blago, volneno, za moške obleke, površnike in suknje: Ševijoti, modni za moške obleke, šport . „ Kamgami, modni, za moške obleke, 140 cm „ Kamgarn za modne hlače, šir. 140 cm . . „ Couvercoat, double za površnike, 140 cm „ Couvercot za moške obleke, šir. 150 cm . „ Loden za turistovske obleke, šir. 140 cm . „ Kamgarn, moder in črn, šir. 140 cm . . „ Peruvien & Doskin za smoking, šir. 150 cm „ Marengo za žakete, šir. 140 cm . . . . „ Sukno za železn. uniforme, šir. 140 cm . „ Double za moške suknje, šir. 140 cm . . „ Palmestron za zimske suknje, šir. 140 cm „ Mandarin za zimske suknje, šir. 140 cm . „ Lister, čm, moder in siv, za suknjiče, 140 cm „ Struks, bombažast, šir. 140 cm . . . . „ Struks, volnen, šir. 140 cm..............„ 65 — do 237 — 110 — do 380 — 140 —do 340 — 178 — do 356' — 130'—do 260 — 130 —do 252 — 135'— do 390 — 130 — do 340 — 2401— do 310 — 90 — do 190 — 115 — do 380 — 248 — do 220 — 220'- do 280 — 64'—, 162'— 45 — 137 —, 179 — Hlačevine: Kord, baržun za hlače, šir. 70 cm . . . „ Fustijan za hlače, šir. 70 cm............„ Hlačevina, šir. 130 cm....................„ Platno, rusko, za letne obleke, šir. 70 cm . „ Blago za jankerle, bombažasto, šir. 70 cm „ Blago za jankerle, volneno, šir. 140 cm . . „ 45 —, 52 — 38'—, 53 — 36'—, 52 — 40 — do 48'— 24 — 115 — do 180 — Podloge za damske in moške obleke: Klot, čm, šir. 140 cm...................... Klot, črn, atlasin, šir. 140 cm............ Klot, barvast, za odeje, šir. 140 cm . . . Serge v vseh barvah, šir. 140 cm ... . Rokavina, Eisengam, šir. 100 cm . . . Rokavina, šir. 100 cm...................... 30 —, 46 — 85 — 28'—, 59'— 52—, 70'— 37'— do 50 — 22 —, 29 — Obrisače, prtenina in servijeti: Ruš, šir. 75 cm ......................... Blago za zastave, šir. 80 cm ... . Gradi za žimnice, šir. 120 cm ... . Platno za nahrbtnike, šir. 120 cm . . Platno za zavese, šir. 80 cm . . . . Platno za obrisače, šir. 50 cm .... Platno, pravo za obrisače, šir. 45 cm . . Prtenina, bela, damast, barvasta . . . Obrisače, platnene, komad................ Obrisače, bele, komad.................... Obrisače, frotirke, komad................ Obrisače za posodo, komad .... Obrisače za prah, komad.................. Servijeti, platneni,_jmmad............... Servijeti, damast, komad................. Prti, platneni, 130 X 130, komad . . Prti, barvasti, tkani, komad............. Garniture, namizne, komad................ Garniture, posteljne, svilene .... Rjuhe, flanelaste, komad................. Odeje, flanelaste, komad................. Odeje, volnene, la., komad . . . . . Odeje, prešite, klotaste, la............. Vata za odeje, kilogram.................. Morska trava — afrique, kilogram . . Žima za žimnice, kilogram................ Platno, impregnirano, šir. 80 cm . . - Platno, voščeno, šir. 80, 85, 100 cm . . Konfekcija in perilo: Obleke za ključavničarje................. Dežni plašči, komad..................... Obleke, kopalne, damske................. Obleke, kopalne damske, triko .... Čepice, kopalne, volnene................ Puloverji, moški........................ Vestje, moške........................... Vest je, otroške ........................ Srajce, moške bele.................... . Srajce, moške panama..................... Srajce, moške oksford................... Srajce, moške skautske.................. Srajce, moške spalne ................... Spodnje hlače, gradi bele................ Spodnje hlače, gradi, bele, kratke . . Spodnje hlače, barhent, moder . . . Ovratniki, moški, trdi.................. In cf alant erlfe Din 12'—, 18 — Ovratniki, moški, mehki Din 8'50 16'—, 23 — Ovratniki, moški, »Pan« . 11 24 — „ 10—, 22' — Majice, moške, triko n 44 -, 48- „ 24 — Majice, sokolske 11 27- - do 32 — 11 16— 19'— Majice, mrežaste 1) 18'- - do 32'— 11 13'—, 14- Majice, otroške, št. 4 do 16 11 14'- - do 31' — 11 26'— Srajce, moške zimske triko 11 37- - do 56' - 11 54'— Spodnje hlače, moške zimske triko . . . 11 36 - - do 56'— „ 4' - Dokolenke, turistovske 11 23 -, 48 - 11 18— 19 — Nogavice, moške 11 6'50, 25 — 11 38 — Nogavice, moške, volnene 11 18' -, 24- 11 42'—, 75 — Nogavice, moške dolge 11 25' -, 45- 11 45 —, 55'— Rokavice, moške usnjate 11 75' , 90- Rokavice, damske, usnjate 11 75' -, 84- Gamaše, suknene 11 32' -, 43 - Naramnice, otroške . . 9 -, 15- 11 10-50, 15 — Naramnice, moške .... . . 11 9 - - do 52 — „ 15'— Podveze, moške 11 6'- - do 18'— „ 26'50, 53 — Garniture (naramnice in podveze) . . . 11 35'- - do 60'— n 27'—, 47 — Kravate, pentlje .... 20- - do 26'— n 26 — Samoveznice, dolge 11 12- - do 66'— „ 9 — do 14 — Srajce, damske bele 30' 42 — 11 15'— do 25'50 Hlače, spodnje damske svilene trico . . 11 28' —, 72'— 11 72'— Kombineže, damske, barvaste . . . . 11 40' —, 80 — 11 22 50 Majice, damske 28' —, 36'— 8 50, 12'— Majice, damske zimske, triko 11 28' —, 36 — 17'—, 56 — Spodnje hlače, damske zimske, »Reform« 11 35' -, 54 - 6— 11 50 Spodnje hlače, damske, zimske, reform 10'— trico - 11 41 '50, 52 — 11 950, 15'— Spodnje oblekce, otroške (žabice) . . . 24 —, 48 — 11 15 — Podveze, damske (pasovi) 11 26- -, 38 — 11 105"— Nogavice, damske, dolge 11 9- - do 65'— 11 40'-, 75 — Nogavice Haferl 11 15- - do 29 — 11 163'— Nogavice, otroške (vse velikosti) . . . 11 6'50 do 9'50 11 425'—, 815 — Nogavice, otroške, »Patent« (vse velikosti) 11 13 - - do 20 — 11 45 -, 55'-, 58 - Puloverji, damski 11 115' — do 168'— 15 60'—, 140 — Pouloverji, moški 11 115 — do 160'— 51 290-- Volna »Gelbschild«, štrenca 11 15'— 51 220'—, 260'— 33 — Ure »Doka«, komad 11 300' — do '650 — 5 50 Obutev: 34 —, 100'— Čevlji, moški, visoki, par . . . 48'— 11 190' — do 325'— 55 55 39 — do 52 — Čevlji, moški, okovani, par . . . Čevlji, moški, visoki, Shimy, par .... 11 11 165' 130' — do 220'— — do 295"— čevlji, moški, nizki, Shimy, par .... 11 190' — do 325'— Čevlji, moški, delavski, par .... 11 165' — do 220'— 96 — 120 — Čevlji, ženski, visoki, la., par 11 216'— 325'—, 390"— Čevljli, ženski, nizki, la., par 11 185'— 168'-, 240 — Čevlji, ženski, s špango, par 11 165 — do 345'— 112'—, 122 — Čevlji, otroški, visoki, par 11 28- — do 140'— 15'— Čevlji, otroški, lakasti, nizki, par . . . 11 105- — do 115'— 110'—, 146"— Copate z vrvenimi podplati, par .... 11 33 — do 56 — 115'—, 155"— Copate z usnjatimi podplati, par .... 11 33'- — do 75' — 35'—, 82'— Galoše, moške, la 11 115'- — do 130'— 56'—, 75'— Snežke, otroške, par 11 115 - do 135 — 60'— Snežke, damske, par 11 140' — do 190'— 11 37 — Škornji, damski, par 13 235- — do 260'— n n ii n ii 40—, 42 — 80 — 44'—, 48 — 32 — 29'— 10 — Ponovno prosimo člane na progi, da pri naročilih manufakture navedejo po možnosti vsaj približno ceno posameznih vrst blaga. Pri nogavicah in predmetih, ki se prodajajo v raznih barvah, naj se označi tudi željena barva. S tem bodo izostale marsikatere reklamacije, katerih so krivi po večini člani sami vsled pomankljivih naročil. Termini Prodajalna Ljubljana gor. kolodvor. Gorenjske proge in proga Ljubljana— Kamnik od 9.—12. v mesecu. Embalaža mora dospeti najkasneje do 7. v mesecu. Prodajalna Ljubljana glavni kolodvor. Proga Ljubljana—Rakek in Brezovica —Vrhnika od 4.—5. v mesecu. Proga Ljubljana—Savski Marof od 6.—8. v mesecu. Dolenjske proge od 8.—10. v mesecu. Proga Rimske Toplice—Celje od 11 — 12. v mesecu. Proga Celje—Velenje od 13.—15. v mesecu. Postajališče: Dev. M. v Polju, Jevnica, Radeče, Loka pri Zidanem mostu, Breg, Blanca, Dobova, Notranje Gorice in Preserje vsakega 6. v mesecu, oziroma, ako je 6. nedelja ali praznik, dan kasneje. Embalaža mora dospeti najkasneje 2 (dva) dni pred pričetkom termina. Zamudnikom, ki ne pošljejo naročil in embalaže do določenega termina, se odpremijo živila po 15. v mesecu. Za Ljubljano in okolico: 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31., 1., 2., 3. v mesecu. Za Maribor in okolico od 24. do 26. v mesecu. Za člane s ptujske in prekmurske proge, i. s. postaje Cirkovci—Čakovec—Koto-riba in vse stranske proge od 27. do 30. v mesecu. Ti člani naj pnšiljajo prazno embalažo tako, da dospe v zadrugo vsakega 22. v mesecu. Za člane z južne proge, to so postaje: Hoče—Pragersko—Štore in vse stranske proge od 4. do 7. v mesecu. Ti člani naj pošiljajo prazno embalažo tako, da dospe v zadrugo vsakega 30. v mesecu. Za člane s koroške proge, to so postaje: Limbuš — Dravograd — Meža—Prevalje in stranske proge od 8. do 13. v mesecu. Ti člani naj pošiljajo prazno embalažo tako, da dospe vsaj 5. vsakega meseca v zadrugo. Cenik izhaja kot priloga „Zadmgarju“ vsak 3. mesec Vabilo na 49731 V. (II.) redni oK>čnI zbor Kreditne zadruge uslužbencev drž. žel. v Ljubljani, r. z. z o. z. ki se vrši v ponedeljek dne 23. marca 1931. ob 19. uri v steklenem salonu kolodvorske restavracije, postaja Ljubljana glavni kolodvor. DNEVNI RED: 1. Poročilo upravnega odbora. 2. Poročilo nadzornega odbora. 3. Odobritev letnega zaključka. 4. Sklepanje o razrešitvi upravnega odbora. 5. Predlogi za spremembo pravil. 6. Volitve: a) dveh članov upravnega odbora, b) dveh članov nadzornega odbora. 7. Slučajnosti. Ako ne bo ob določeni uri občni zbor sklepčen, se vrši v smislu člena 35. zadružnih pravil pol ure nato v istih prostorih in z istim dnevnim redom nov občni zbor, ne glede na število zastopanih članov. V Ljubljani, dne 16. februarja 1931. Upravni odbor. Poročilo upravnega odbora Kreditne zadruge uslužbencev drž. železnic v Ljubljani, r. z. z o. z. Zadrugarji! Upravni odbor Vam predlaga tem potom svoj letni zaključek, ki je peti v dobi obstoja naše zadruge. Iz vseh postavk je ugotoviti, da je zadruga v tekočem letu krepko porastla in vendar so ostali pri zvišanem delu upravni stroški skoro neizpremenjeni. Upravni odbor je imel v preteklem poslovnem letu 24 rednih sej, izmed teh 1 sejo skupno z nadzornim odborom, in 4 izredne seje. Vse seje so bile sklepčne in se je na njih obravnavalo celotno 772 prošenj za posojila poleg ostalih tekočih poslov. V celoti je bilo 695 ugodno rešenih, odklonjenih pa 77 prošenj. Zadruga je imela začetkom leta.. 884 članov. Tekom leta je na novo pristopilo .... 310 članov. Odpadlo je...................... 20 članov. Koncem leta je bilo torej.......1174 članov. Tekom leta so umrli sledeči zadrugarji: g. Morel Ivan dne 17. II. 1930., Podlesnik Ferdinand dne 5. V. 1930., Dežman Pavel 17. XII 1930. Umrlim ohranimo blag spomin! V tekoči poslovni dobi je dospelo .... 782 dopisov. Odposlanih je bilo .........................610 dopisov. Torej skupno obravnavanih................... 1392 dopisov Denarni promet je znašal 29,928.889 Din. Zadruga je vpeljala koncem leta nov način štednje pod označbo »Trajna štednja", katere uspeh se bode pokazal šele v letu 1931., ker se je pričelo z zbiranjem tozadevnih prihrankov šele s 1. januarjem 1931. Računski zaključek za leto 1930 Kreditne zadruge uslužb. drž. žel. v Ljubljani, imetje Račun dolga in imetja 1030 Dolg 1. Račun blagajne: Stanje t. I. 1930 Dohodki v letu 1930 Din 1. Račun hranilnih vlog: Stanje 1. I. 1930 Vloge v letu 1930 Din 3.351-76 12,479.521 85 - 1,413.915-52 1,378.618 13 Izdatki v letu 1930 12,482.873-61 12,258 244-31 Dvig v letu 1930 2,792.533 65 913.374 42 Stanje gotovine 31. XII. 1930. 224.62930 Kapitalizovane obresti leta 1930. 1,879.159-23 98.068-34 2. Račun poštne hranilnice: Stanje 1. I. 1930 Vplačila v letu 1930 1.143 41 1,873.656-16 Stanje 31. XII. 1930 2. Tekoči račun: Stanje 1. I. 1930. 185.821-29 1,977.227-57 1,874.79957 1,871.695-51 Vloge v letu 1930 4,607.875-32 Izplačila v letu 1930 4,793.696-61 Stanje 31. XII. 1930 3. Račun naložb: a) Tuji deleži b) Stanje naložb pri de- narnih zavodih dne 1. I. 1930. . . . 266.700-98 Vloženo v letu 1930. 5,733.000’— Obresti .... 36.08591 6,035.786-89 Dvig v letu 1930. 5,892.179'— Stanje 31. XII. 1930 3.10406 Dvig v letu 1930 4,389.508-75 Kapitalizovane obresti leta 1930. . 404.187-86 18-983-14 6.000-— Stanje 31. XII 1930 3. Račun prehodnih zneskov: Predplačane obresti za leto 1931. 4. Račun zadružnih deležev: Stanje 1. I. 1930 Vplačani v letu 1930 92.480'— 28.120'— 423.171-— 49 269 67 143.607-89 149.607-89 Vrnjeni v letu 1930 120 600 — 2.000'— 118.600"— Stanje 31. XII. 1930 4. Račun posojil: Stanje 1. I. 1930 Dana posojila v letu 1930. . . . 1,532.044-14 2,595.121'— 5. Račun rezervnega sklada: Stanje 1. I. 1930 Dobiček iz leta 1929 Pristopnine iz leta 1930 45.218-65 29.854-86 2.760-— Vrnjena posojila v letu 1930. . . 4,127.165"14 1,789.477-75 Stanje 31. XII. 1930 77.83351 Stanje 31. XII. 1930 Zaostale obresti v letu 1930. 2,337.687-39 328-86 6. Račun zgube in dobička: Dobiček v letu 1930 69.25575 2,715.357-50 2,715.357-50 Zguba Račun zgube in dobičku 1030 Dobiček 1. Račun obresti: Obresti hranilnih vlog: 1. Izplačane v letu 1930 2. Kapitalizovane v letu 1930. . 3. Kapitalizovane iz tekočega računa v letu 1930 Din 1. Račun obresti: a) Obresti posojil: 1. Vplačane v letu 1929 2. Vplačane v 1. 1930. 187.968 29 3. Predplač. za 1. 1931. 49.269'671 4. Vrnjene .... 4 464*71J Din 1.775-83 98.06834 18.983-14 118.827-31 36.483 97 134.233 91 2. Račun režije: Upravni stroški v letu 1930. Vplačila na račun upravnih stroškov 56.753-46 37.683-26 19.070-20 5. Zaostale neplačane obresti leta 1930 32886 171.04674 3. Račun bilance: Dobiček na račun bilance . . 69.255-75 b) Obresti naložb: 1. Denarnih zavodov 2. Poštne hranilnice 36.085-91 20-61 36.106-52 207.153-26 207.153-26 Ljubljana, dne 31. decembra 1930. Primerjali s knjigami Upravni odbor: in prilogami in našli v soglasju: Štev. članov 1. I. 1930. 884, deležev 896 Na novo pristopilo „ 310, » 3l0 Odpadlo „ 20, » 20 Stanje 31. XII. 1930. 1174, deležev 1186 Nadzorstvo: Jeras Crnesi s r. Traiina £udviR s. r. Jufj £eopočd s. r. Zupanič Tčareč s. r. Zupan Čirič s. r. £uscfjiifzRy Joeip s. r predsednik blagajnik podpredsednik predsednik tajnik podpredsednik Bunčufj TilirRo s. r. ČerčeR Sreč Ro s. r. ČRofjorič Jvan s. r. JajšeR Tlnfon s. r. VertačniR 7U6erf s. r. Božič 'Hčojzij s. r. tajnik odbornik odbornik odbornik odbornik odbornik Vatoilo na II. redni občni zbor Stanovanjske zadruge uslužbencev drž. železnic r. z. z o. z. v Ljubljani, ki se vrši v ponedeljek, dne 16. marca 1931. ob 19. uri v sejni dvorani Nabavljalne zadruge v Šiški, na c podlagi člena 33. pravil. DNEVNI RED: 1. Izvolitev dveh overovateljev skupščinskega zapisnika. 2. Poročilo upravnega in nadzornega odbora. 3. Odobritev računskega zaključka za leto 1930. 4. Dopolnilna volitev upravnega odbora in nadzorstva. 5. Slučajnosti. Opomba. V slučaju, da občni zbor ob določeni uri ne bi bil sklepčen, se vrši pol ure pozneje nov občni zbor z istim dnevnim redom, ki sklepa ob vsakem številu prisotnih članov (čl. 35. pravil). Za upravni odbor: Zupanič Karol s. r., predsednik. Negro Ivan s. r., tajnik. % Letni zaključek Stanovanjske zadruge uslužbencev drž. žel. v Ljubljani, r. z. z o. z. imetje Račun dolga. In Imetja 1930 Dolg 1. Račun naložbe: a) Delež pri Savezu Nab. zadrug v Beogradu 500"— 1. Račun rezervnega sklada: Vpisnina 1. 1930. (§13) .... 2. Darilo na račun upravnih stroškov 30 — 4.314'— 528'40 b) Stanje naložb pri denar, zavodih 1. januarja 1930. . —‘— Vloženo .... 5.030"— Obresti .... 28'40 5.058"40 Dvignjeno . . . 686 — Stanje 31. decembra 1930. 4.37240 4.872-40 3. Račun zgube in dobička: Dobiček v letu 1930 4.872-40 4.872 40 Zguba Račun zgube In dobička 1930 Dobiček 1. Račun režije: Upravni stroški v letu 1930 Vplačila na račun upravnih stroškov 2. Račun bilance: Dobiček na račun bilance . . . 186'— 186"— 528-40 1. Račun obresti: Obresti naložb 2. Razno 2840 500-— • 528-40 528-40 Ljubljana, dne 31. decembra 1930. S knjigami in prilogami primerjali in našli v soglasju: Juf) Ceopofd s. r. podpredsednik Čer če k Srečko s. r. član odbora Upravni odbor: Jeras Gr nesi s. r. blagajnik Tiegro Juan s. r. tajnik Zupanič TCaref s. r. predsednik :Tlainer Srečko s. r. član odbora Nadzorni odbor: Safošnik Jvan s, r. podpredsednik 7Jliccutinič Tludoff s r. član odbora Tratina Cudovik s. r. predsednik Žerjav TCaref s. r. član odbora O<0<0C0C0<000G000G000 oocc^iffl^offlOitOKO —-1 — 1 —-1 —I — 1 — ] — 1 — 1 (O-OOOIMM^O O O ffl Ol OI fr ^ oo fr to oo co -j p E cLto E a p-E h—« CL N iq n Jr CD £a s 3 N §. B § § o' ® o_ § a _p o. o 3 p s St E fr B' o< - - ’ N < B (C <0 gl CO< ►5’ FT 2- GO B S- B N p O 5' ti ti S O o ti — ■ . 58 ‘p' =p" - P B s B E p" 2 3 CD P P w< B o sr o, GO* 3" p p fr! i-i P P B & o< o< -s J° p & r a p ^ » P< TO »P N ti ti B 3 a a a ° p p p p 3 B B “l 2 p g! M 'B' s-" ^ sr a P B O a Eto p sr j-1, . b _r- p p TO P1 p- N B' O O TO 3 •* -O p! P s - 5 ti 2_ p1 o< o; g- p p p sr sr - TJ O ti N P 3 a "od" B S N CO CD o o 0Q gf p g crq p* OD < co FT P £ o< o< O- Q- P" CD CD^ p •h P 3 p p p co p p. S. P ti o^ 'B 3 R a a p* p4 i-i >B p p a a o" S" _P 4 < < B P p- cr o o < < p P JD _P cr cr a a ® jr O- P p p P R ®. P CO &3< sr ti p p O ti p | TJ g s: o o K r g- a 5 S CD o< CD N 0 š P cP : p_ p o, OOP A 'P N N N s & a a to M< a ®- p- a - - p O- a-=g- a a _o o ep« N CTQ O P- 5. o’ N 2- o S. p p- s p CZ) CD S CD P P ◄ >h CD 0< o* CD h5 © g CO <1 rt) rh O < D P rt) 3 o> 3 CA ft> D- O cr ti: o < CA fl> sr s p CA< TD ►t O CL .P 3 P sr tS3 P sr o »r p ^ 2. p g 5 ^ p- p p - o. N "* a p S P E s O P, P* c§ 0Q_ »h 8? g 3 B-' ® 2 d » § -• sr 0Q a ® P 3 p | p ‘9 a ►fr TJ pl 2 <- N ^ P o< B o' P i-i a a •h P w P& ^ 3' Bi O p 3 o w< p 3. o* CD N P O C CD S O JD | B' w O 3 O p p c* c2. o< o* CTQ •h P pr P o CfQ P aa p c«> CZ) o p < O P- O co P 3 o w< O* a sr o CO O 3 p p p p 5' p 3 a< 2! < 2 a cacuojooosostotctotototototototo tocofr-fr-H. OIifrBOOOtOOOODOI^OJCBMMlCi OOCDCDOO t0Wt-‘ifi.Mh‘O-5 01i-‘»0.Mi-100h‘ (O Ol <1 ffl O ti ^ a o ti 3 TJ ” p 83 2 a p g a a co P - hi « o 3 ^ p " c2. < a | o* 2. o a o & co p 3 ti g ad E s. a e 1- a sr ^ p. l-t P o p co tP O Q- o P * a 3 ® a- g 3 w p CZ)< p p o p, o o< p o o c o o' JD >-i P N P O <3 2- Jd 3 o co< p O P P o y X p P CfQ _. O fr- cTP CfQ y p O P fr-, o crq - Hj a n tro. C—. TO B 3. g, | p < a Jv B' 2 O cS. o C- O o o< OD a P O o C o B N D5 Pd o co o Q- P O p- o p _p" & 3< o o< p tij o co g- o* p Ul r- UI L>U o co > w ts a a a a a '< P* o P Fr co p co< j-- 3' § 2ep p sr 3 m a ti P B S P ^33^^ 3 E „ a s S 3 ga-” 3 g P' "H P .E a. “= 3 -E ^ 3 „ ® ® s B. ® > > a a •h >-i O O P P N B&, _ C—l ■ ^ P o< a s - p_ B" p p o- H 3 p OM ti P z-N E r a o: p 3 a g "I kE p S ^ O I—1 r/> 3. o' o < 2 p 2 5S N i-j P P O P co < o 2 a a g p 3 ti p a 3 3 p p %< P C ti g a E S 3 E ti — v TJ o- a 2. ti a p p E" ti a a B 3. a. a ^ ^ N a p-. CC< p cr ti o, a a p a c ti 3 p E. o p 3 p w< fr a. a a g2 a. ti b a m 4 ®' & P p to p- ® a "■ s^a O Ne P 7T tij p co p o o co< p cS. cT OD w< P3 cr p R < P jr 3 o cm P P P I o 3 co g o c0< p g o< s 3 o CZ)< o CD «< p co CD 3 CD P P -d hi CD o< 3* CD © g ^ u-t ^ H-*- H-*- h4- OD Ul Ol Ol ^ Ul GO O) lO CD 00 Oj Oj Oj Q Q O g< §< 3 3 3 a a a b- B p" a e. o ?r I •h P 3 0 P O co_ p" O l: p N N* ti ti N fr a S a a a g o< s; ti ti g 3 p S- v? h$ O S' a i-js a o g 5.« CZ) o E § £. p P CZ) ^ r*. ^ §. Q •O P tr co p" D- P- O 3. cs p 2- 0 »h 0 cr co CD co 0 CL =5. 0