38 Nova moka. *) Vsak kmetovavec pozna zeliše, ki nam po travnikih in po njivah veliko nadlego dela; plevel, ki ima korenin brez konca in kraja, in ki mu sploh „p i r ni ca" (Queckenwurzel, Graswurzel, triticum repens) pravijo. Iz tega plevela lepo in dobro, rumenkasto - belo moko napravljati, uči neki nemški tesarski mojster in kmetovavec, Jakob John, takole: Pirnične korenine se naberajo na novo preorani njivi prav lahko; žene in otroci so za to delo prav pripravni. Nabrano zelise se spere v vodi, de se do do-briga očisti; potem naj se da posušiti, v snopičke zvečati, in potem kakor skopa drobno zrezati. Taka rezanca naj se dene poleti na sonce, pozimi pa na peč ali v peč, kjer so ravno kruh pekli, de se dobro posuši, pa ne zasmodi. To storivši, pošli dobro posušeno rezanco ali samo ali z rež j o namešano v malin, de jo mlinar zmele , kakor navadno žito; otrobe bo živina prav rada pojedla. — Skušnje so pokazale, de 6 funtov in pol posušenih korenin da čez 4 funte bele, in 1 funt černe moke, otrobov pa tudi 1 funt. *) Ker je namen Novic vse oznaniti, kar ljudje v kmetijstvi in rokodelstvi noviga znajdejo, in tudi taciga ne zamolčati, kar ne bo morebiti koj drugi teden v občno rabo prišlo, v posebnih okolišinah bi pa vender utegnilo koristno biti, torej oznanimo svojim bravcam tudi pričijočo znajdbo. Morebiti de se bo zavoljo tega tudi kdo splašil, kakor se je bil unidan nekdo zavoljo ,,konjskiga mesa," ki je mislil, de ga bo mogel že na pustni dan jesti, in ki se bo morebiti zdej tudi bal, de bi mu že prihodnjo jesen kruha iz pir-nične moke ne pekli. Pri vsem tem nemoremo novih znajdb zamolčati, ktere se po vsih kmetijskih časopisih razglasu-jejo, torej tudi v Novicah ne smejo zamolčane biti. Ena misel drugo zbudi in tako tudi dostikrat ena znajdba deset drugih. Ko bi ne bil slavni Ncwton enkrat pod drevesam ležal in spal, in ko bi mu ne bilojabelko na nos padlo, javalne bi mu bile — kakor je sam obstal — veliko pomenljive naravo-slovske postave teže kedaj v glavo padle. Vredništvo.