Ena glavnih čednosti gospodinje je točnost, katero naj pokaže v vseh svojih opravilih. Dobra gospodinja vstaja prva ob rani uri. Le tako je mogoče, da se vsa potrebna dela dovršijo o pravem času. Zajutrk naj bo točrto ob določeni uri na mizi. Družina se bo požurila, da tudi ona opravi svoje jutranje delo točno do ure, ker ve, da 6aka prazen želodec polna skleda. Soloobvezni otroci no smejo radi netočnega zakasnelega zajutrka oditi tešči na mnogokrat dolgo pot v šolo, kjer ostanejo morda še preko opoldne ob samem kruhu, ker to le škoduje njih zdravju. Ravno tako ne smejo zamuditi pouka. Šola pač ne mo re upošetvati netočnosti matere, otrok je kaznovan, izgubi veselje do šole, zanemarja učenje ter si tako škoduje za celo življenje. Kdo drugi je temu kriv,: kakor netočnost. Ali zvečer: do poznega mraka so delavci pri delu, nato opravijo še po hiši vse delo, potem pa še celo uro in dalje Cakajo večerje, lačni, počitka potrebni, posedajo naokoli. Taka hiša, kjer gospodinja ne pozna točnosti, pač težko dobi delavce, ker si vsakdo misli: če moram jaz začeti točno s solncem, naj sc nam točnost vrna od strani gospodinje s pravočasno —• hrano. Gospodinja! Bodi ti s svojo točnostjo prav v vsakem oziru vzgled družini, kcr samo tako smeš ;ahtevati od nje točno izvrševanje njej odkazanega dela. Dom. Prvi pogled na hišo in njeno okolico nam jasno razodeva, kakšni so njeni prebivalci, ali se ponaša ta dom z nemamo ali vzorno gospodinjo, z dobrim al.i slabim gospodarjem. Zaneiuarjena in razkopana streha, poševni kozolci, razfušena gc^podarska poslopja, pajčevine cele plahte, cP" rodje razmetano po vseh kotih. in uma zanem dvorišču, ki je ena sama gnojna jama, ob deževju pa jezero gnojnice, neočiščena živina — vse to ni razveseljiv pogled. Pred pragom kupi sni8 ti, umazani škafi, prazna okna brez prijaznih cvetlic, vse to ni nič vabljivo in obotavljaje prestopimo prag te hiše,^".,* . Ves rdrugačcn utis napravi dom in. naj si bo še tako skromen, kateremu gospodari dober gospodar in gospodinji vzorna gospodinja. Ni potreba zidanih poslopij in z opeko kritih streh. Tudi lesena hišica z zakrpano slamnato strebo * je prikupljiva in vabljiva. Pospravljeno dvorišče, orodje lepo v redu vsako n asvojem mestu, pri hiši redu vsako na svojem mestu, pri hiši ograjen vrtiček, na snažnih okencih kravt, rožmarin — povsod red in snaga. Kako blagodejno upliva vse to na naše oko, kar vabi in prosi: vstopi in odpočij si! Odlašaro delo. Imamo nekega zelo hudobnega hišnega škrata, ki se zove: odlašano delo. Kakor hitro smo mu dovolili vstop v. hišo, se ga ne iznebimo zlahka. Dobro vemo. kje sedi ta škrat, bodisi na vrtu, v žitnici, kleti ali kakšni omari. Ali plaho se ga ogibamo, še celo s pogledom, in če se nam vrine slučajno v naše misli, se tudi teh skušamo kolikor mogoče hitro otresti. In vendar je ta škrat velik škodljlvec: uničuje orodje, pokvari žito ali pi- jačo, razjeda obleko ter 3'eml3'a blagoBlov dnevnemu delu. Tega škrata ne prežene nobeno zagovarjanje.ne kolomanov žegen, niti kadilo. Tudi ni priporočljivo čakati, da se umakne sam iz hiše. Čim dalje časa ostane, tem neprijetnejsi postaja. Za odstranitev tega škrata pomaga samo eno sredstvo: Korajžno se ga je treba lotiti ter s krepko roko vreči iz hiše. Flancati ali cvrti krapi. Stiri jajca raztepi v skledi z vilicami, prideni 8 žlic dobre sladke ali nekoliko kisle smetane, 2 žlici stolčenega sladkorja in ščep soli ter raztolči vse to skupaj še nekoliko. Temu dodaj. % do 1 liter bele pšenične moke, premešaj s kuhalnico, nato pa mesi testo na deski ali mizi tako dolgo, da je gladko. Pusti testo ^* ure na hladnem počivati, razvalaj ga za M cm na debelo, razreži z nožem ali koleščkora na dlan velike pravokotnike, zareži prst na široko od spodnjega in zgornjega roba podolgem tri zareze, potegni nastale testne trake križem skozi zareze ter cvri te krapiče v vreli masti, da zarumene. Še tople potresi s stolčenim sladkorjem. Popajfeai orehovi _t_uklji. Iz 1 litra pšenične moke, malo soli, 1 jajca in mlačne vode vdelaj gladko testo za štrukelj. Pusti testo počivati % ure, med tem pa pripravi sledeči nadev: K litra zmletih orehovih jedrc prepraži par minut na 1—2 žlicah masti ali' masla, prilij toliko mleka, da nastane gosta kaša ter pusti da zavre. Sliladi to zmes ter primešaj 1—2 jajca. Testo razvalaj in raztegni prav na tanko, pomaži z nadevom, zavij, razreži na 2 pedi dolge kose ter speci na pločevini ali v peči kakor kruli. Vsak kos razreži na 4—5 delov, zloži v skledo, prelij z osoljeno vrelo vodo, tako da stoji voda za prst preko štruklicev ter pusti pokrite par minut stati. Nato vodo odlij, štrukeljce pa prelij z vročo zabelo. Sveč_i madcži se odstranijo iz obleke zelo enostavno. Pod madež in na madež položi čist piv nik ali časopisni papir, nato pa gladi čez s toplim gladilnikom (pegleznom). Ko se pokaže madež skozi papir, prestavi na čisto mesto in to tako dolgo, da madež popolnoma izgine iz blaga. Vsled toplote gladilnika se svečna kaplja raztopi, papir jo pa vsrka.