Oznaka poročila:ARRS-RPROJ-ZP-2014/62 ZAKLJUČNO POROČILO RAZISKOVALNEGA PROJEKTA A. PODATKI O RAZISKOVALNEM PROJEKTU 1.Osnovni podatki o raziskovalnem projektu Šifra projekta J4-3618 Naslov projekta Tatarska ajda - nov vir za funkcijska živila Vodja projekta 950 Ivan Kreft Tip projekta J Temeljni projekt Obseg raziskovalnih ur 7944 Cenovni razred C Trajanje projekta 05.2010 - 04.2013 Nosilna raziskovalna organizacija 481 Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta Raziskovalne organizacije -soizvajalke 106 Institut "Jožef Stefan" Raziskovalno področje po šifrantu ARRS 4 BIOTEHNIKA 4.03 Rastlinska produkcija in predelava 4.03.01 Kmetijske rastline Družbenoekonomski cilj 08. Kmetijstvo Raziskovalno področje po šifrantu FOS 4 Kmetijske vede 4.01 Kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo B. REZULTATI IN DOSEŽKI RAZISKOVALNEGA PROJEKTA 2.Povzetek raziskovalnega projekta1 SLO V okviru projekta smo preizkušali dostopne genetske vire tatarske ajde; za pridelovanje v Sloveniji se je pokazala kot najprimernejša domača populacija iz Luksemburga. Raziskovali smo vpliv ekoloških dejavnikov na pridelek tatarske ajde. Navadno in tatarsko ajdo smo izpostavljali vplivom UV-B sevanja in omejitvi vodnih virov. Pri tatarski ajdi se je pokazala interakcija med vplivi UV-B sevanja in sušo, kar je vplivalo na povečanje biomase. Zrnje tatarske ajde ima značilno močno aromo, kar jo razlikuje od navadne ajde. Ekstrahirali smo hlapne snovi zrnja, moke in lusk in analizirali s plinsko kromatografijo- masno spektrometrijo. Najpomembnejša razlika je, da tatarska ajda ne vsebuje salicilaldehida, a vsebuje naftalen. Salicilaldehid se tako lahko uporabi kot označevalec pri raziskavi onesnaženosti ali ponaredkov tatarske ajde z navadno ajdo. Pripravljeni so bili kolački iz tatarske in navadne ajde. Kolački tatarske ajde so vsebovali 2,530 g rutina in 1,620 g kvercetina na kg suhe mase. Kolački navadne ajde so vsebovali manj rutina, 0,270 na kg suhe mase, medtem ko je bil kvercetin pod mejo detekcije. Dvojno slepa navzkrižna raziskava z 62 zdravimi ženskami, naključno razporejenimi v skupini, je potekala en mesec. Obe vrsti piškotov sta vplivali glede na izhodiščne vrednosti. Tatarski kolački so v prehrani značilno vplivali na zmanjšanje simptomov utrujenosti (p < 0,05). Ugotovili smo, da je ajda v prehrani značilno znižala simptome utrujenosti. Zel tatarske ajde vsebuje fagopirin, ki po zaužitju povzroča občutljivost na sončne žarke. Fagopirin je v zrnih skoro izključno v kličnih listih. Prostorsko razporeditev elementov Mg, P, S, K, Ca, Mn, Fe, Cu in Zn v tkivih zrna ajde smo raziskali z mikro-PIXE metodo ( mikro s protoni inducirana emisija rentgenskih žarkov) ter elementov C, O, Mg, P, Mn, Fe, Cu in Zn na celičnem in znotraj celičnem nivoju z uporabo sinhrotronskih žarkov z nizko-energijsko fluorescenco rentgenskih žarkov. Najvišje koncentracije elementov (razen Ca) so bile v kotiledonu, Ca pa je bil alociran predvsem v perikarpu. Opazovani profili mineralne distribucije so potrjeni z izračunom relativnih vrednosti elementov. Prostorsko razporeditev elementov, njihovo koncentracijo in kolokalizacijo smo primerjali v okviru žit. Raziskali smo lastnosti škrobnega mutanta navadne ajde, kar omogoča iskanje takih mutacij pri tatarski ajdi. Na osnovi znanja, pridobljenega v tem projektu so bili razviti novi izdelki na osnovi tatarske ajde, ki so podrobneje predstavljeni v drugem delu tega poročila (pripeta ppt datoteka). ANG Within the project, available Tartary buckwheat genetic resources were evaluated. As the most suitable for cultivation in Slovenia, it was established the domestic population from Luxemburg. The impact of ecological conditions on plants and yield quality was scored. Common and tartary buckwheat were exposed to UV-B radiation and water limitation in different combinations. In tartary buckwheat UV-B radiation mitigated the negative effects of water limitation, resulting in increased biomass production. Tartary buckwheat seeds have a strong aroma that characteristically differs from the aroma of common buckwheat. Volatiles from different samples (whole seed, flour, and husks) were extracted and analyzed by GC-MS. The most important difference from the aroma of common buckwheat is the absence of salicylaldehyde and presence of naphthalene. Salicylaldehyde could be proposed as a marker to detect contamination/adulteration of tartary buckwheat with common buckwheat. Tartary buckwheat (TBW) and common buckwheat (CBW) cookies were produced from both types of buckwheat flour. Both types of cookies had positive effects on symptoms compared with the baseline. TBW initially reduced fatigue symptoms (p < 0.05). Buckwheat consumption generally reduced the symptoms analyzed in this study. A daily consumption of 359.7 mg rutin-equivalents day-1 in the form of TBW cookies reduced fatigue in healthy subjects and it did not increase the levels of symptoms. Tartary buckwheat herb contains fagopyrins, which cause sensitivity to light after ingestion. Fagopyrin and flavonoids were located in grain almost exclusively in cotyledons. The spatial distributions of Mg, P, S, K, Ca, Mn, Fe, Cu and Zn at the grain tissue level have been determined using micro-proton-induced X-ray emission, we have also assessed the distributions of C, O, Mg, P, Mn, Fe, Cu and Zn at the cellular and sub-cellular levels using synchrotron radiation-based low-energy X-ray fluorescence. The highest concentrations of all of the studied mineral elements were in the cotyledons, except for Ca, which dominated in the pericarp. The relative mineral-element distributions calculated on dry weight basis confirm the observed mineral distribution profiles. The spatial distributions of the mineral elements, their concentrations and their co-localisation are discussed in relation to other pseudocereal and cereal grain. Properties of a starch mutant were investigated in common buckwheat to help finding a similar mutant in Tartary buckwheat by screening genotypes of Tartary buckwheat with established markers. Interesting products from Tartary buckwheat, based on the knowledge obtained in this project, were developed and presented in the other parts of the report (in the ppt attachment). 3.Poročilo o realizaciji predloženega programa dela na raziskovalnem projektu2 Raziskovalne hipoteze so bile potrjene na naslednji način: Zbrali smo dosegljiv genetski material vključno z novim aloploidnim križancem tatarske in orjaške ajde. Kot plevelne rastline smo našli na treh lokacijah v Sloveniji nove vzorce tatarske ajde, zanimivega križanca tatarske ajde pa smo prejeli v okviru mednarodnega posvetovanja IBRA. Izkazalo se je, da ima tudi v naših razmerah zelo velika zrna in razmeroma dobro obrodi, pri koncentraciji selena v zrnih pa se zaradi bujne rasti rastlin pokaže razredčitveni učinek. Tako ima v naših razmerah ta medvrstni križanec manj selena kot tatarska ajda. V vzorcih rastlin in posameznih delih smo analizirali vsebnost celokupnega selena ter izvedli speciacijo, ki je pokazala da je selenometionin tudi pri rastlinah tatarske ajde pomembna oblika organskega selena, kar dokazuje, da tatarska ajda učinkovito sprejema selen, ga translocira po rastlini in da pretvarja prejeti anorganski selen v organsko obliko. Z vzorcem tatarske ajde iz Luksemburga smo že v letu 2010 začeli podrobnejše poskuse, zlasti z različnimtretiranjem s selenom in spremljali fiziološke lastnosti rastlin. Za najprimernejšo za pridelovanje v Sloveniji se je pokazala populacija tatarske ajde iz Luksemburga, aloploidni križanec je zanimiv zaradi velikega zrnja, ki pa ga ne more ustrezno napolniti s foliarno dodanim selenom. Ugotovili smo interakcijo med dejavniki, ki vplivajo na lastnosti rastlin (gnojenje z žveplom, selenom, različno UV-B sevanje), pri tem so razlike med proučevanimi genotipi (tatarska ajda, populacija iz Luksemburga; alopoliploid in za primerjavo navadna ajda cv. Darja). V ta del raziskave so bili vključeni znanstveniki iz Italije (dr. G. Bonafaccia s sodelavci; dr. A. Brunori s sodelavci) dr. Alena Vollmannova iz Nitre, Slovaška; dr. Drena Gadžo iz Bosne in Hercegovine. Izmerili smo koncentracijo Se med deli rastlin in potrdili hipotezo, da je ta element zelo neenakomerno razporejen (nekaj podrobnejših rezultatov tudi v ptt priponki tega poročila). Ugotovili smo optimalno tehnologijo bogatitve tatarske ajde s Se v Sloveniji, ki kaže na prednost foliarnega dognojevanja rastlin pred cvetenjem, v primerjavi z namakanjem semen ali z gnojenjem. Analizirali smo razporeditev drugih elementov (Mg, P, S, K, Ca, Mn, Fe, Cu, I in Zn v tkivih zrna ajde smo zlasti z mikro-PIXE metodo, mikro s protoni inducirana emisija rentgenskih žarkov) ter elementov C, O, Mg, P, Mn, Fe, Cu in Zn na celičnem in znotraj celičnem nivoju z uporabo sinhrotronskih žarkov z nizko-energijsko fluorescenco rentgenskih žarkov). Značilna je koncentracija elementov K in Fe tudi v perikarpu. Alevronski sloj je posebej bogat z elementoma S and P. Analizirali smo vsebnost in porazdelitev flavonoidov in antioksidativnih snovi med deli rastlin in deli zrn. Pri tem je sodelovala dr. Marija Timoracka iz Nitre, Slovaška. Spremljali smo spreminjanje vsebnosti flavonoidov med predelavo zrn ajde in pripravo različnih vrst jedi (kvašen kruh, kisel kruh, močnik) in ugotovili da se tekom trajanja procesa večina rutina spremeni v kvercetin, ki pa se potem tudi naprej spremeni v druge metabolite. Vsebnost fagopirina se zelo razlikuje med vrstami ajde (navadna, tatarska, cimozum) in med deli rastlin, je pa med procesom priprave hrane manj razgradljiv kot flavonoidi. Raziskali smo vsebnost fagopirina v delih rastlin tatarske ajde, primerjalno z navadno ajdo in z ajdo cimosum, ki se jo tudi uporablja v tradicionalni medicini v Aziji. Ugotovili smo, da imata obe gojeni ajdi manj fagopirina kot cimosum, od delov rastline pa je najmanj v zrnju in največ v cvetovih. Ugotovili smo povezavo med vsebnostjo fagopirina in rutina v rastlinah in delih rastlin. Kvercetina so bili v sveže pridelani tatarski ajdi samo sledovi. Pri primerjalni raziskavi različnih rastlin gojenih na s Se revnih tleh smo primerjali to vsebnost s vsebnostjo beljakovin v vzorcih. Na laboratorijskem polju BF smo izvedli lončni poskusi z zemljo z onesnaženih območij (okoli Cinkarne Celje, Celje), odlagališča (Bela Krajina), deponije rudnika (bivši Pb-Zn rudnik in topilnica Žerjav) ter bojišča iz prve svetovne vojne v Biljah. Pridelek teh poskusov smo analizirali na težke kovine. V tatarski ajdi iz Bilja ni bilo povečane koncentracije Pb, pri drugih poskusih pa je bilo v tatarski ajdi gojeni na prsti z onesnaženih območij v zrnju sicer manj težkih kovin kot v vegetativnih delih, a razlika ni bila tolikšna, da bi zelene dele rastlin ajde lahko uporabljali za odstranjevanje teh elementov iz tal, zrnje pa za varno prehrano. Izvedli smo analize Cu, Zn, Se, Cd in Pb v različnih delih rastlin tatarske ajde (tudi primerjalno z navadno ajdo) pri rastlinah, ki so rastle na onesnaženih tleh v Beli krajini in na tleh (lončni poskus) iz Žerjava. Podoben poskus smo izvedli tudi na kalicah tatarske ajde. Za zemljo pripeljano z območja cinkarne v Celju se je pokazalo, da so tla preveč onesnažena za normalno rast rastlin, setev smo morali ponoviti z razredčitvijo raziskovane zemlje z zemljo iz neonesnaženega (kontrolnega) območja na poskusnem polju Biotehniške fakultete. Rezultati so pokazali interakcijo vsebnosti selena z vsebnostjo drugih elementov in na določeno znižanje koncentracije težkih kovin v zrnih v primerjavi s koncentracijami v drugih delih rastlih. Iz tatarske ajde smo pripravili različne kruhe, ugotovljeno je, da je vsebnost flavonoidov tatarske ajde v izdelkih močno odvisna od tehnologije priprave kruha. V izdelkih iz tatarske ajde smo ugotovili več vlaknin v primerjavi s pšenico (ajdov kruh 7,4%; pšenični kruh 4,2%), a je med temi bilo topnih vlaknin pri tatarski ajdi manj kot pri pšenici (ajdov kruh 1,0%; pšenični kruh 1,3%), podobno razmerje je bilo tudi med mokami. Priprava kruha ni vplivala na vsebnost Se. Ugotovili smo, da vključitev tatarske ajde v prehrano omogoči znižanje serumske vsebnosti indikatorja vnetja mieloperoksidaze (MPO) s faktorjem 0,84 (p=0,02). Če se združi skupini, ki sta jedli kekse iz navadne in tatarske ajde se ugotovi značilno znižanje celokupnega serumskega holesterola (p<0,001). Ugotovljen je tudi ugoden vpliv diete s tatarsko ajdo na zmanjšanje simptomov utrujenosti. Analizirali smo snovi tatarske ajde, ki vplivajo na okusnost izdelkov iz te ajde. Podrobneje je predstavljeno pri znanstvenih dosežkih. Prenos obstoječih tehnologij, znanj, metod in postopkov v prakso poteka uspešno, tako z neposrednim svetovanjem, kot preko kmetijskih svetovalnih služb in objav, namenjenih kmetom in uporabnikom oziroma potrošnikom. Izvajali smo poskusno mletje vzorcev tatarske ajde na frakcije z različnimi vsebnostmi selena in drugih sestavin. V različnih delih rastlin tatarske ajde smo izvedli speciacija selena, ki je pokazala, da se ne glede na dodajanje selenita ali selenata rastlinam v proučevanih delih rastlin pojavlja selenometionin. Nadaljevali smo razvijanje in pripravo izdelkov iz tatarske ajde ter jih vključili v panelno testiranje sprejemljivosti za uporabnike. Izdelke smo predstavili strokovni javnosti preko objav in seminarjev, preko sredstev obveščanja (predavanja za kmetovalce, radijske in televizijske oddaje) pa tudi zainteresirani širši javnosti. V okviru doktorske disertacije je doktorska kandidatka Maja Vogrinčič predvsem analizirala antigenotoksične vplive metanolnih ekstraktov tatarske in navadne ajde na poškodbe DNK, ki sta jih izzvane s /-BOOH in akrilamidom. Akrilamid je bil v raziskavo vključen ker se v dejanskem življenju ne pojavlja samo kot posledica industrijskih procesov temveč tudi kot mutagen, ki lahko nastaja v hrani tekom hidrotermičnih tehnoloških postopkov. Kandidatka je ugotovila, da tako izvlečki tatarske kot navadne ajde znižujejo raven poškodb DNK. Analizirala je koncentracijo rutina, kvercetina in polifenolov ter antioksidativno aktivnost vzorcev ajde. Raziskala je, kako se ti dejavniki spreminjajo med pripravo testa in peko kruha iz tatarske ajdove moke. Ugotovila je, da so koncentracija rutina, kvercetina in polifenolov ter antioksidativna aktivnost večje v vzorcih testa oziroma kruha, narejenega iz moke tatarske ajde v primerjavi z moko navadne ajde. Tekom priprave testa in peke kruha je ugotovila, da se je koncentracija polifenolov nekoliko znižala. Znatno pa se je znižala koncentracija rutina. Pri tem pa je ustrezno zvišanje koncentracije kvercetina. Te spremembe pripisujemo encimski presnovi rutina v kvercetin. Tekom postopka priprave kruha se je tako večina rutina zaradi delovanja encima rutin glukozidaze pretvorila v kvercetin. Pri pripravi kruha iz tatarske ajde se je znižala tudi antioksidativna aktivnost. Drugače od kruha s tatarsko ajdo pa je pri kruhu iz pšenične moke, kjer se je oksidativna aktivnost nekoliko povečala. Sodelovanje s skupinami iz tujine: Z dr. Gunillo Wieslander, prof. Danom Norbäckom in sodelavci (University of Uppsala, Švedska) smo v letu 2012 objavili skupen članek (vpliv tatarske ajde na simptome utrujenosti). Iz skupine dr. Burkharda Kaulicha smo sodelovali predvsem z dr. Diane Eichert pri tolmačenju rezultatov razporeditve elementov v sledovih v zrnih tatarske ajde. S skupino prof. Sayoko Ikeda smo sodelovali pri poskusnem razvoju izdelkov iz ajde in pri zbiranju vzorcev za analize selena v rastlinah in pridelkih na vulkanskem območju (Kobe Gakuin University, Kobe, Japan). Dr. Giovanni Bonafaccia, National Institute of Nutrition, Rim, nam je pripravil kalice tatarske ajde in izdelke iz njih za analize fagopirina in drugih metabolitov. Pri prof. Aleni Vollmannovi, Dep. of Chem., Agr. Univ. of Nitra, Slovaška, smo analizirali flavonoide v vzorcih tatarske ajde in križancu. Z dr. Dreno Gadžo (Fac. of Agr. and Food Sc., Univ. of Sarajevo) smo izvedli skupen poljski poskusa s tatarsko ajdo (tretiranje s selenom in žveplom). V okviru te raziskave je svoje doktorsko delo izvedla dr. Maja Vogrinčič, ki se je po doktoratu zaposlila v gospodarstvu. 4.Ocena stopnje realizacije programa dela na raziskovalnem projektu in zastavljenih raziskovalnih ciljev3 Cilji so bili v celoti realizirani. Raziskovalna hipoteza, da je v Sloveniji možno na sodoben način pridelovati kakovostno tatarsko ajdo je bila v celoti realizirana oziroma potrjena. Iz tatarske ajde je izvedljivo pripraviti kakovostne in privlačne prehranske izdelke. 5.Utemeljitev morebitnih sprememb programa raziskovalnega projekta oziroma sprememb, povečanja ali zmanjšanja sestave projektne skupine4 Pri programu raziskovalnega projekta ni bilo sprememb. V sestavi raziskovalne skupine je sprememba, da je zaradi prenehanja zaposlitve na Biotehniški fakulteti prenehala biti z urami v sestavi projektne skupine tehnična sodelavka Lidija Čarf, njene naloge in ure pa so prenesene na tehničnega sodelavca Mateja Jerašo. V letu 2013 je zaradi upokojitve bil vodja raziskave (I. Kreft) z nič urami, njegove ure pa so bile razporejene drugim raziskovalcem, ki so že od začetka v sestavi projektne skupine. 6.Najpomembnejši znanstveni rezultati projektne skupine5 Znanstveni dosežek 1. COBISS ID 2922575 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Antigenotoksični učinek tatarske (Fagopyrum tataricum) in navadne (Fagopyrum esculentum) ajdove moke ANG Antigenotoxic effect of tartary (Fagopyrum tataricum) and common (Fagopyrum esculentum) buckwheat flour Opis SLO Vsebnost rutina in kvercetina ekstraktov navadne in tatarske ajde smo raziskovali z reverzno-fazno HPLC; antigenotoksičen učinek ekstraktov ajdovih mok pa smo ovrednotili s kometnim poskusom. Rutin in kvercetin sta zmanjšala obseg z t-BOOH induciranih poškodb DNK za 51% oziroma 67%. Ekstrakti mok navadne in tatarske ajde so pokazali visoko antioksidativno sposobnost in ugodno sposobnost zaščite genov. Rezultati so pokazali antigenotoksično aktivnost snovi ajde in še več, rezultati kažejo da so kompleksni z hranili in flavonoidi bogati izdelki bolj učinkoviti pri ohranjanju zdravja v primerjavi s posameznimi aktivnimi snovmi. ANG Rutin and quercetin content of common and Tartary flour extracts was determined by reversed phase-high performance liquid chromatography; and antigenotoxic effect of flour extracts, rutin and quercetin was evaluated using the comet assay. Rutin and quercetin decreased the extent of t-BOOH induced DNA damage for 51% and 67%, respectively. Common and Tartary buckwheat flour extracts showed high antioxidant capacity and prominent genoprotective ability. The obtained results show high antigenotoxic activity of buckwheat and furthermore, they suggest that complex nutrient and flavonoid rich food products are more efficient in their health promoting effects compared to a single active substance. Objavljeno v Mary Ann Liebert, Inc.; Journal of medicinal food; 2013; Vol. 16, issue 10; str. 944-952; Impact Factor: 1.642;Srednja vrednost revije / Medium Category Impact Factor: 1.468; WoS: DX, JY, SA; Avtorji / Authors: Vogrinčič Maja, Kreft Ivan, Filipič Metka, Žegura Bojana Tipologija 1.01 Izvirni znanstveni članek 2. COBISS ID 2702927 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Vpliv selena na aktivnost mitohondrijev pri mladih rastlinah tatarske ajde ANG Impact of selenium on mitochondrial activity in young Tartary buckwheat plants Opis SLO Tatarska ajda je uspešno asimilirala dodan selen ter ga namestila v semena, v semenih je bila več kot dvojna koncentracija Se v primerjavi z netretirano kontrolo. Semena so bila posejana, da se je dobilo naslednjo generacijo rastlin. Respiratorni potencial rastlin potomk naslednje generacije je bil ocenjen z aktivnostjo elektronskega transportnega sistema mitohondrijev (ETS), izmerjena je bila tudi fotokemična učinkovitost fotosistema II. Tri tedne po vzniku so potomke s Se tretiranih rastlin tatarske ajde pokazale višjo aktivnost ETS v primerjavi s kontrolo. ANG Se was effectively assimilated by Tartary buckwheat plants and taken into the seeds, where its concentration was more than double that in untreated plants. The seeds were collected and sown to obtain the progeny of these Se-treated plants. To assess the physiological characteristics of control plants and these Se-treated progeny plants, the estimated respiratory potential via electron transport system (ETS) activity and the photochemical efficiency of photosystem II were measured. Three weeks after germination, the Se-treated progeny plants showed higher ETS activity compared to the controls. Objavljeno v Gauthier-Villars;Centrale des revues; Plant physiology and biochemistry; 2013; Vol. 63; str. 196-199; Impact Factor: 2.775;Srednja vrednost revije / Medium Category Impact Factor: 1.941; A': 1; WoS: DE; Avtorji / Authors: Kreft Ivan, Mechora Špela, Germ Mateja, Stibilj Vekoslava Tipologija 1.01 Izvirni znanstveni članek 3. COBISS ID 7159161 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Pomen vpliva prehrane z izdelki navadne in tatarske ajde na simptome sluznic, preprečevanje glavobolov in utrujenosti, dvojno slepa intervencijska raziskava ANG Effects of common and Tartary buckwheat consumption on mucosal symptoms, headache and tiredness: A double-blind crossover intervention study Opis SLO Zdravi prostovoljci so poleg običajne hrane dnevno v dvojno slepem poskusu jedli tudi kekse iz navadne oziroma tatarske ajde. Spremljali smo simptome, ki se lahko pokažejo na očeh, nosu in grlu, utrujenost in slabost, po ustaljeni lestvici. Obe vrsti keksov sta ugodno vplivali (v primerjavi z začetnim stanjem) na pojavljanje raziskovanih simptomov. Tatarska ajda je že v začetni fazi značilno zmanjšala simptome utrujenosti, čeprav so se povečali simptomi na očeh. Obe vrsti ajdi sta na splošno ugodno vplivali. Dnevna konzumacija rutina in kvercetina v skupni količini 359,7 mg ekvivalentov rutina je pri zdravih prostovoljcih zmanšala utrujenost, medtem, ko se ni poslabšala situacija z drugimi simptomi. ANG We monitored in volunteers eating common and Tartary buckwheat (TBW) ocular, nasal, and throat symptoms, headache, fatigue, and nausea using symptom scales. Both types of cookies had positive effects on symptoms compared with the baseline. TBW initially reduced fatigue symptoms (p < 0.05), although it increased ocular symptoms (p < 0.05). Buckwheat consumption generally reduced the symptoms analyzed in this study. A daily consumption of 359.7 mg rutin-equivalents/ day in the form of TBW cookies reduced fatigue in healthy subjects and it did not increase the levels of symptoms. Objavljeno v WFL Publisher; International journal of food, agriculture & environment -JFAE; 2012; Vol. 10, no. 2; str. 107-110; Impact Factor: 0.435;Srednja vrednost revije / Medium Category Impact Factor: 1.468; WoS: JY; Avtorji / Authors: Wieslander Gunilla, Fabjan Nina, Vogrinčič Maja, Kreft Ivan, Vombergar Blanka, Norbäck Dan Tipologija 1.01 Izvirni znanstveni članek 4. COBISS ID 6591097 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Izboljšana lateralna diskriminacija pri ugotavljanju elementne sestave ajdovega zrnja z metodo mikro-PIXE ANG Improved lateral discrimination in screening the elemental composition of buckwheat grain by micro-PIXE Opis SLO Elementno sestavo tankih prečnih prerezov ajdovih zrn se lahko analizira z metodo mikro-PIXE (mikro- s protoni inducirana emisija rentgenskih žarkov). V članku smo predstavili mikro-PIXE raziskavo ajdovega zrna s podrobnim opisom razporeditve elementov. Elementi Mg, P, S, K, Fe, Ni, Cu in Zn so razporejeni predvsem v kotiledonih in osi embrija; čeprav je znatna količina K in Fe tudi v pericarpu. Alevronski sloj je posebej bogat z elementoma S and P, medtem ko testa ne kaže kake posebne obogatitve z elementi. Rezultati so razviti tudi za uporabo pri tatarski ajdi in za pridobivanje mlevskih frakcij s ciljano elementno sestavo. The elemental localization of cross-sectioned grains can be quantitatively ANG analyzed by micro - proton induced X-ray emission (micro-PIXE). We present a micro-PIXE study on buckwheat grain, with a detailed description of the elemental distributions. Elements such as Mg, P, S, K, Fe, Ni, Cu, and Zn were preferentially localized in the cotyledons and embryonic axis; however, significant amounts of K and Fe were also found in the pericarp. The aleurone layer covering the cotyledons was especially enriched in S and P, while testa, a thin layer above the aleurone did not show any significant element enrichments. On the basis of the data obtained, milling techniques can be adapted to obtain milling fractions of common buckwheat, and further developed for Tartary buckwheat, with targeted nutritional values. Objavljeno v American Chemical Society, Books and Journals Division; Journal of agricultural and food chemistry; 2011; Vol. 59, no. 4; str. 1275-1280; Impact Factor: 2.823;Srednja vrednost revije / Medium Category Impact Factor: 0.782; A': 1; WoS: AH, DW, JY; Avtorji / Authors: Pongrac Paula, Vogel-Mikuš Katarina, Regvar Marjana, Vavpetič Primož, Pelicon Primož, Kreft Ivan Tipologija 1.01 Izvirni znanstveni članek 5. COBISS ID 7794297 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Vsebnost fagopirina in rutina v vvzorcih navadne, tatarske in cimozum ajde. ANG Fagopyrin and flavonoid contents in common, Tartary, and cymosum buckwheat Opis SLO Namen te raziskave je bil ugotoviti vsebnost fototoksične snovi fagopirina; pa tudi rutina in kvercetina v delih rastlin navadne ajde (Fagopyrum esculentum), tatarske ajde (F. tataricum), and cymosum ajde (F. cymosum). Navadna ajda je v listih vsebovala veliko fagopirina (322-2300 mg/g), še več pa ga je bilo v cvetovih (4830 mg/g). Največ fagopirina (20.700 mg/g) je bilo v cvetovih cimozum ajde F. cymosum. Dva vzorca cimozum ajde sta imela tudi visoko vsebnost fagopirina v primerjavi z rutinom (200 mg fagopirina/ mg rutina), medtem, ko je bilo to raazmerje nižje pri drugih vzorcih (15-90 mg fagopirina/mg rutina). V listih in semenih tatarske ajde je bil nizek nivo fagopirina. ANG The aim of this study was to determine the phototoxic substance fagopyrin; and rutin, and quercetin contents of plant samples taken from 3 buckwheat species, namely common (Fagopyrum esculentum), Tartary (F. tataricum), and cymosum buckwheat (F. cymosum). Common buckwheat leaves contained high levels of fagopyrin (322-2300 mg/g) while even higher levels were found in other samples such as the flowers (4830 mg/g). The highest fagopyrin content (20,700 mg/g) was found in the flowers of F. cymosum. Two cymosum samples had a high proportion of fagopyrin relative to rutin (200 mg fagopyrin/ mg rutin), whereas this proportion was lower (15-90 mg fagopyrin/mg rutin) in other samples. It was a low level of fagopyrin in tartary buckwheat seeds and leaves. Objavljeno v Academic Press; Journal of food composition and analysis; 2013; Vol. 32, Iss. 2; str. 126-130; Impact Factor: 2.088;Srednja vrednost revije / Medium Category Impact Factor: 1.468; WoS: DW, JY; Avtorji / Authors: Stojilkovski Katja, Kočevar Glavač Nina, Kreft Samo, Kreft Ivan Tipologija 1.03 Kratki znanstveni prispevek 7.Najpomembnejši družbeno-ekonomski rezultati projektne skupine6 Družbeno-ekonomski dosežek 1. COBISS ID 793975 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Primerjava biotskih učinkov rutina in kvercetina iz navadne (Fagopyrum esculentum Moench) in tatarske (Fagopyrum tataricum Gaertn.) ajde ANG Comparison of biotic effects of rutin and quercetin present in common (Fagopyrum esculentum Moench) and Tartary (Fagopyrum tataricum Gaertn.) buckwheat. Opis SLO V okviru doktorske disertacije je kandidatka predvsem analizirala antigenotoksične vplive metanolnih ekstraktov tatarske in navadne ajde na poškodbe DNK, ki sta jih izzvala t-BOOH in akrilamid. Akrilamid je bil v raziskavo vključen ker se v dejanskem življenju ne pojavlja samo kot posledica industrijskih procesov temveč tudi kot mutagen, ki lahko nastaja v hrani tekom hidrotermičnih tehnoloških postopkov. Kandidatka je ugotovila, da tako izvlečki tatarske kot navadne ajde znižujejo raven poškodb DNK. Analizirala je koncentracijo rutina, kvercetina in polifenolov ter antioksidativno aktivnost vzorcev ajde. Raziskala je, kako se ti dejavniki spreminjajo med pripravo testa in peko kruha iz tatarske ajdove moke. ANG The aim of the work was to determine and to compare the possible antigenotoxic effect of methanolic extracts of common buckwheat (CB) and Tartary buckwheat (TB) flour, containing naturally present rutin (R), and quercetin (Q), and of R and Q in chemical form, against tert-butyl hydroperoxide (t-BOOH) induced DNA damage in human hepatoma cell line (HepG2). R and Q content of CB and TB flour extracts was determined by reversed phase-high performance liquid chromatography and antigenotoxic effect of flour extracts, R and Q was evaluated using the comet assay. CB and TB flour extracts showed high antioxidant capacity and prominent genoprotective ability. The obtained results show high antigenotoxic activity of buckwheat and furthermore, they suggest that complex nutrient and flavonoid rich food products are more efficient in their health promoting effects compared to a single active substance. R and Q concentration during tartary buckwheat bread preparing was investigated. Šifra D.09 Mentorstvo doktorandom Objavljeno v [M. Vogrinčič]; 2013; X f., 70, [11] str.; Avtorji / Authors: Vogrinčič Maja Tipologija 2.08 Doktorska disertacija 2. COBISS ID 7061113 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Škrob in rastlinske beljakovine v prehrani - pomen za naše zdravje ANG Starch and plant proteins in nutrition, importance for human health Opis SLO Predavanje za Društvo biologov Slovenije 28. marca 2012, s posebnim poudarkom na naših rezultatih s tatarsko ajdo. ANG Lecture for members of Slovenian Biological Society, on March 28, 2012, with special regards to the results with tartary buckwheat. Šifra B.04 Vabljeno predavanje Objavljeno v 2012; Avtorji / Authors: Kreft Ivan Tipologija 3.25 Druga izvedena dela 3. COBISS ID 6860409 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Ajda za ohranjanje zdravja ANG Buckwheat in healthy nutrition Opis SLO Vabljeno predavanje na posvetovanju "Kmetijstvo, hrana, zdravje -povečajmo lokalno samooskrbo", Novo mesto, Kmetijsko gozdarski zavod, 27. sept. 2011, posvetovanje ob obletnici Zavoda, namenjeno kmetijskim pospeševalcem, novinarjem in širši javnosti. Delno poročanje širši strokovni javnosti o dotedanjih praktičnih rezultatih tega raziskovalnega projekta. Invited lecture on the conference "Agriculture, food and health - for self-sufficient local economy", Novo mesto, Kmetijsko gozdarski zavod, Sept. ANG 27, 2011. Conference on the Anniversary of the Institution for agricultural extension, for extension specialists, journalists and general auditory. Partial report for agricultural professionals on the results of this research project, important for agricultural practice. Šifra F.18 Posredovanje novih znanj neposrednim uporabnikom (seminarji, forumi, konference) Objavljeno v 2011; Avtorji / Authors: Kreft Ivan Tipologija 3.16 Vabljeno predavanje na konferenci brez natisa 4. COBISS ID 7494521 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Gost v oddaji Ljudje in zemlja ANG Guest in the TV emission "People and Land" Opis SLO Oddaja o navadni in tatarski ajdi, predstavitev mednarodnega sodelovanja pri raziskavah in pospeševanju pridelovanja in uporabe tatarske ter navadne ajde. ANG TV emission on common and Tartary buckwheat, report on the international research cooperation and the extension of knowledge for growing and utilization of common and Tartary buckwheat. Šifra F.17 Prenos obstoječih tehnologij, znanj, metod in postopkov v prakso Objavljeno v RTV Slovenija prvi program, oddaja TV Maribor, Ljudje in zemlja; 2012; Avtorji / Authors: Kreft Ivan Tipologija 3.11 Radijski ali TV dogodek 5. COBISS ID 7812217 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Tatarska ajda ANG Tartary buckwheat Opis SLO Dvojezični (slovensko/angleški) koledar s prikazom praktične uporabe tatarske ajde za pripravo slovenskih tradicionalnih in novo razvitih jedi. ANG Bilingual calendar (Slovenian/English) with the demonstration of the use of Tartary buckwheat products for traditional Slovenian and novel dishes. Šifra F.17 Prenos obstoječih tehnologij, znanj, metod in postopkov v prakso Objavljeno v Društvo živilskih in prehranskih strokovnih delavcev SV Slovenije; 2013; 1 koledar (14 listov); Avtorji / Authors: Vombergar Blanka, Kreft Ivan, Horvat Marija, Vorih Stanko Tipologija 2.25 Druge monografije in druga zaključena dela 8.Drugi pomembni rezultati projetne skupine7 V pridelovanje v Sloveniji se je ponovno vrnila tatarska ajda, ki se jo je pri nas pred mnogimi leti že pridelovalo, zlasti v 150 letnem obdobju od okoli leta 1815 do okoli leta 1965. V desetletjih ko se tatarske ajde ni več pridelovalo se je pozabilo znanje potrebno za pridelovanje in uporabo te poljščine. Rezultati te raziskave so nudili pridelovalcem strokovno podporo in nasvete za pridelovanje, to znanje pa smo hkrati z znanjem o prehranski kakovosti te zanimive poljščine širili tudi s predavanji kmetovalcem (na primer društvom kmečkih žena), pospeševalcem in širši javnosti z objavami na radiu, televiziji in v časopisih. Postopoma vedno več pridelovalcev že poskusno prideluje tatarsko ajdo, zlasti na območju šentjernejskega polja. To pridelovanje je bilo uspešno in je tatarska ajda dala enake ali večje pridelke kot navadna ajda, razen v letu 2013, ko sta vročina in suša v drugi polovici julija preprečili pravočasen vznik strniščne tatarske ajde, slana v septembru pa je rastline, ki so prepozno začele rasti, močno prizadela. Ne glede na to je bilo zlasti zaradi dobrega pridelka v letu 2012 dovolj zrnja tatarske za poskusno izdelavo izdelkov, zlasti moke in kaše tatarske ajde. Kot butični izdelek pa je v redni prodaji v slaščičarni šolskega centra Piramida Maribor tudi tatarska ajdova torta z jabolki, ki je pri potrošnikih izredno priljubljena. Vsi ti izdelki so nastali kot rezultat znanja, razvitega v okviru tega raziskovalnega projekta. V trgovski mreži so se kot rezultat te raziskave in z našo strokovno podporo pojavili prehranski izdelki iz tatarske ajde. Prav v času oddajanja tega poročila (marec 2014) jih je v svojo trgovsko mrežo (preko 50 lastnih in franšiznih trgovin) v prodajo uvedla trgovska veriga Tuš, ki je to pospremila z objavami v zloženkah in na druge načine. Strokovnost teksta smo pred natisom Tuševih zloženk pregledovali sodelavci tega projekta. 9.Pomen raziskovalnih rezultatov projektne skupine8 9.1.Pomen za razvoj znanosti9 SLO Tatarska ajda je uspešno asimilirala dodan selen ter ga namestila v semena, v semenih je bila več kot dvojna koncentracija Se v primerjavi z netretirano kontrolo. Semena so bila posejana, da se je dobilo naslednjo generacijo rastlin. Respiratorni potencial rastlin potomk naslednje generacije je bil ocenjen z aktivnostjo elektronskega transportnega sistema mitohondrijev (ETS), izmerjena je bila tudi fotokemična učinkovitost fotosistema II. Tri tedne po vzniku so potomke s Se tretiranih rastlin tatarske ajde pokazale višjo aktivnost ETS v primerjavi s kontrolo. Antigenotoksičen učinek ekstraktov ajdovih mok smo ovrednotili s kometnim poskusom. Rutin in kvercetin sta zmanjšala obseg z t-BOOH induciranih poškodb DNK za 51% oziroma 67%. Ekstrakti mok navadne in tatarske ajde so pokazali visoko antioksidativno sposobnost in ugodno sposobnost zaščite genov. Rezultati so pokazali antigenotoksično aktivnost snovi ajde in še več, rezultati kažejo da so kompleksni z hranili in flavonoidi bogati izdelki bolj učinkoviti pri ohranjanju zdravja v primerjavi s posameznimi aktivnimi snovmi. ANG Se was effectively assimilated by Tartary buckwheat plants and taken into the seeds, where its concentration was more than double that in untreated plants. The seeds were collected and sown to obtain the progeny of these Se-treated plants. To assess the physiological characteristics of control plants and these Se-treated progeny plants, the estimated respiratory potential via electron transport system (ETS) activity and the photochemical efficiency of photosystem II were measured. Three weeks after germination, the Se-treated progeny plants showed higher ETS activity compared to the controls. Antigenotoxic effect of flour extracts, rutin and quercetin was evaluated using the comet assay. Rutin and quercetin decreased the extent of t-BOOH induced DNA damage for 51% and 67%, respectively. Common and Tartary buckwheat flour extracts showed high antioxidant capacity and prominent genoprotective ability. The obtained results show high antigenotoxic activity of buckwheat, and furthermore, they suggest that complex nutrient and flavonoid rich food products are more efficient in their health promoting effects compared to a single active substance. Rutin and quercetin content of common and Tartary flour extracts was determined by reversed phase-high performance liquid chromatography; and antigenotoxic effect of flour extracts, rutin and quercetin was evaluated using the comet assay. 9.2.Pomen za razvoj Slovenije10 SLO V predstavitvah, predavanjih kmetovalcem in televizijskih oddajah je bilo predstavljeno poskusno pridelovanje tatarske ajde na Dolenjskem. Tatarsko ajdo so že pridelovali v Sloveniji od začetka 19. stoletja do srede 20. stoletja. Po pol stoletja ponovno uvajamo pridelovanje tatarske ajde, ki je perspektivna glede na to, da je v primerjavi z navadno ajdo manj občutljiva na negativne vplive okolja in ima bistveno višjo koncentracijo antioksidantov flavonoidov v zrnju. V okviru tega projekta smo primerjali različne genotipe tatarske ajde in medvrstnega križanca tatarske ajde (Fagopyrum tataricum) z orjaško ajdo (F. giganteum). Ugotovili smo, da bi glede na dosedanje rezultate raziskave za sedaj bila za pridelovanje v Sloveniji najprimernejša populacija tatarske ajde iz Luksemburga. Raziskali smo možnosti uporabe tatarske ajde za prehranske izdelke. Različni izdelki, različne mlevske frakcije in kaša iz tatarske ajde so primerna osnova za tržno zanimive izdelke. V sodelovanju z raziskovalci tega projekta je mlinar A. Rangus v Vrhpolju pri Šentjerneju doslej edini v Evropi razvil izdelavo kaše iz tatarske ajde. ANG In lectures, seminars for farmers and TV emissions results on experimental growing of Tartary buckwheat in Dolenjska region were reported. Tartary buckwheat was grown in Slovenia from the beginning of 19th century to the middle of 20th century. After 50 years gap in growing Tartary buckwheat, we are growing it in Slovenia again, as a result of this research project. Tartary buckwheat is confirmed to be resistant to deleterious environmental impacts and is even more rich in flavonoids and other nutritionally important plant metabolites in comparison to common buckwheat. Different genotypes of Tartary buckwheat and an allopolyploid of Tartary and giganteum buckwheat were experimentally grown. It was established that domestic variety of Tartary buckwheat from Luxembourg was among tested samples the most suitable to be grown in Slovenia. Feasibility for the development of diverse food products, based on Tartary buckwheat flour and groats was investigated. Within the frame of this project the development of Tartary buckwheat grain dehusking was performed; as far as we know it is the only Tartary buckwheat groat product of this type developed in Europe. 10.Samo za aplikativne projekte in podoktorske projekte iz gospodarstva! Označite, katerega od navedenih ciljev ste si zastavili pri projektu, katere konkretne rezultate ste dosegli in v kakšni meri so doseženi rezultati uporabljeni Cilj F.01 Pridobitev novih praktičnih znanj, informacij in veščin Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.02 Pridobitev novih znanstvenih spoznanj Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.03 Večja usposobljenost raziskovalno-razvojnega osebja Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.04 Dvig tehnološke ravni Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.05 Sposobnost za začetek novega tehnološkega razvoja Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.06 Razvoj novega izdelka Zastavljen cilj O DA O NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.07 Izboljšanje obstoječega izdelka Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.08 Razvoj in izdelava prototipa Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.09 Razvoj novega tehnološkega procesa oz. tehnologije Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.10 Izboljšanje obstoječega tehnološkega procesa oz. tehnologije Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.11 Razvoj nove storitve Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.12 Izboljšanje obstoječe storitve Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.13 Razvoj novih proizvodnih metod in instrumentov oz. proizvodnih procesov Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.14 Izboljšanje obstoječih proizvodnih metod in instrumentov oz. proizvodnih procesov Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.15 Razvoj novega informacijskega sistema/podatkovnih baz Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.16 Izboljšanje obstoječega informacijskega sistema/podatkovnih baz Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.17 Prenos obstoječih tehnologij, znanj, metod in postopkov v prakso Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.18 Posredovanje novih znanj neposrednim uporabnikom (seminarji, forumi, konference) Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.19 Znanje, ki vodi k ustanovitvi novega podjetja ("spin off") Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.20 Ustanovitev novega podjetja ("spin off") Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.21 Razvoj novih zdravstvenih/diagnostičnih metod/postopkov Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.22 Izboljšanje obstoječih zdravstvenih/diagnostičnih metod/postopkov Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.23 Razvoj novih sistemskih, normativnih, programskih in metodoloških rešitev Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.24 Izboljšanje obstoječih sistemskih, normativnih, programskih in metodoloških rešitev Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.25 Razvoj novih organizacijskih in upravljavskih rešitev Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.26 Izboljšanje obstoječih organizacijskih in upravljavskih rešitev Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.27 Prispevek k ohranjanju/varovanje naravne in kulturne dediščine Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.28 Priprava/organizacija razstave Zastavljen cilj O DA O NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.29 Prispevek k razvoju nacionalne kulturne identitete Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.30 Strokovna ocena stanja Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.31 Razvoj standardov Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.32 Mednarodni patent Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.33 Patent v Sloveniji Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.34 Svetovalna dejavnost Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d F.35 Drugo Zastavljen cilj DA NE Rezultat d Uporaba rezultatov d Komentar ll.Samo za aplikativne projekte in podoktorske projekte iz gospodarstva! Označite potencialne vplive oziroma učinke vaših rezultatov na navedena področja Vpliv Ni vpliva Majhen vpliv Srednji vpliv Velik vpliv G.01 Razvoj visokošolskega izobraževanja G.01.01. Razvoj dodiplomskega izobraževanja O O O O G.01.02. Razvoj podiplomskega izobraževanja o o o o G.01.03. Drugo: o o o o G.02 Gospodarski razvoj G.02.01 Razširitev ponudbe novih izdelkov/storitev na trgu o o o o G.02.02. Širitev obstoječih trgov o o o o G.02.03. Znižanje stroškov proizvodnje o o o o G.02.04. Zmanjšanje porabe materialov in energije o o o o G.02.05. Razširitev področja dejavnosti o o o o G.02.06. Večja konkurenčna sposobnost o o o o G.02.07. Večji delež izvoza o o o o G.02.08. Povečanje dobička O o o o G.02.09. Nova delovna mesta o o o o G.02.10. Dvig izobrazbene strukture zaposlenih o o o o G.02.11. Nov investicijski zagon o o o o G.02.12. Drugo: o o o o G.03 Tehnološki razvoj G.03.01. Tehnološka razširitev/posodobitev dejavnosti o o o o G.03.02. Tehnološko prestrukturiranje dejavnosti o o o o G.03.03. Uvajanje novih tehnologij o o o o G.03.04. Drugo: o o o o G.04 Družbeni razvoj G.04.01 Dvig kvalitete življenja o o o o G.04.02. Izboljšanje vodenja in upravljanja o o o o G.04.03. Izboljšanje delovanja administracije in javne uprave o o o o G.04.04. Razvoj socialnih dejavnosti o o o o G.04.05. Razvoj civilne družbe o o o o G.04.06. Drugo: o o o o G.05. Ohranjanje in razvoj nacionalne naravne in kulturne dediščine in identitete O O O O G.06. Varovanje okolja in trajnostni razvoj o o o o G.07 Razvoj družbene infrastrukture G.07.01. Informacijsko-komunikacijska infrastruktura o o o o G.07.02. Prometna infrastruktura o o o o G.07.03. Energetska infrastruktura o o o o G.07.04. Drugo: o o o o G.08. Varovanje zdravja in razvoj zdravstvenega varstva o o o o G.09. Drugo: o o o o Komentar 12.Pomen raziskovanja za sofinancerje11 Sofinancer 1. Naziv Naslov Vrednost sofinanciranja za celotno obdobje trajanja EUR projekta je znašala: Odstotek od utemeljenih stroškov projekta: % Najpomembnejši rezultati raziskovanja za sofinancerja Šifra 1. 2. 3. 4. 5. Komentar Ocena 13.Izjemni dosežek v letu 201312 13.1. Izjemni znanstveni dosežek Tatarska ajda je uspešno asimilirala foliarno dodan selen ter ga prenesla v semena, v semenih je bila več kot dvojna koncentracija Se v primerjavi z netretirano kontrolo. Semena so bila posejana, da se je dobilo naslednjo generacijo rastlin. Respiratorni potencial rastlin potomk naslednje generacije je bil ocenjen z aktivnostjo elektronskega transportnega sistema mitohondrijev (ETS), izmerjena je bila tudi fotokemična učinkovitost fotosistema II. Tri tedne po vzniku so potomke s Se tretiranih rastlin tatarske ajde pokazale značilno višjo aktivnost ETS v primerjavi s kontrolo, v četrtem tednu rasti pa značilno višjo fotokemično učinkovitost fotosistema II. [COBISS.SI-ID 2702927] 13.2. Izjemni družbeno-ekonomski dosežek V predstavitvah, predavanjih kmetovalcem in televizijskih oddajah je bilo predstavljeno poskusno pridelovanje tatarske ajde na Dolenjskem. Po pol stoletja ponovno uvajamo pridelovanje tatarske ajde, ki je perspektivna glede na to, da je v primerjavi z navadno ajdo manj občutljiva na negativne vplive okolja in ima bistveno višjo koncentracijo antioksidantov flavonoidov v zrnju. Ugotovili smo, da bi glede na dosedanje rezultate raziskave za sedaj bila za pridelovanje v Sloveniji najprimernejša populacija tatarske ajde iz Luksemburga. Raziskali smo možnosti uporabe tatarske ajde za prehranske izdelke. Različni izdelki, različne mlevske frakcije in kaša iz tatarske ajde so primerna osnova za tržno zanimive izdelke. V sodelovanju z raziskovalci tega projekta je mlinar A. Rangus v Vrhpolju pri Šentjerneju doslej edini v Evropi razvil izdelavo kaše iz tatarske ajde. [COBISS.SI-ID 7494521]. C. IZJAVE Podpisani izjavljam/o, da: • so vsi podatki, ki jih navajamo v poročilu, resnični in točni • se strinjamo z obdelavo podatkov v skladu z zakonodajo o varstvu osebnih podatkov za potrebe ocenjevanja ter obdelavo teh podatkov za evidence ARRS • so vsi podatki v obrazcu v elektronski obliki identični podatkom v obrazcu v pisni obliki • so z vsebino zaključnega poročila seznanjeni in se strinjajo vsi soizvajalci projekta Podpisi: zastopnik oz. pooblaščena oseba in vodja raziskovalnega projekta: raziskovalne organizacije: Univerza v Ljubljani, Biotehniška Ivan Kreft fakulteta ZIG Kraj in datum: Ljubljana |i1.4.2014" Oznaka prijave: ARRS-RPROJ-ZP-2014/62 1 Napišite povzetek raziskovalnega projekta (največ 3.000 znakov v slovenskem in angleškem jeziku) Nazaj 2 Napišite kratko vsebinsko poročilo, kjer boste predstavili raziskovalno hipotezo in opis raziskovanja. Navedite ključne ugotovitve, znanstvena spoznanja, rezultate in učinke raziskovalnega projekta in njihovo uporabo ter sodelovanje s tujimi partnerji. Največ 12.000 znakov vključno s presledki (približno dve strani, velikost pisave 11). Nazaj 3 Realizacija raziskovalne hipoteze. Največ 3.000 znakov vključno s presledki (približno pol strani, velikost pisave 11) Nazaj 4 V primeru bistvenih odstopanj in sprememb od predvidenega programa raziskovalnega projekta, kot je bil zapisan v predlogu raziskovalnega projekta oziroma v primeru sprememb, povečanja ali zmanjšanja sestave projektne skupine v zadnjem letu izvajanja projekta, napišite obrazložitev. V primeru, da sprememb ni bilo, to navedite. Največ 6.000 znakov vključno s presledki (približno ena stran, velikost pisave 11). Nazaj 5 Navedite znanstvene dosežke, ki so nastali v okviru tega projekta. Raziskovalni dosežek iz obdobja izvajanja projekta (do oddaje zaključnega poročila) vpišete tako, da izpolnite COBISS kodo dosežka - sistem nato sam izpolni naslov objave, naziv, IF in srednjo vrednost revije, naziv FOS področja ter podatek, ali je dosežek uvrščen v A'' ali A'. Nazaj 6 Navedite družbeno-ekonomske dosežke, ki so nastali v okviru tega projekta. Družbeno-ekonomski rezultat iz obdobja izvajanja projekta (do oddaje zaključnega poročila) vpišete tako, da izpolnite COBISS kodo dosežka - sistem nato sam izpolni naslov objave, naziv, IF in srednjo vrednost revije, naziv FOS področja ter podatek, ali je dosežek uvrščen v A'' ali A'. Družbeno-ekonomski dosežek je po svoji strukturi drugačen kot znanstveni dosežek. Povzetek znanstvenega dosežka je praviloma povzetek bibliografske enote (članka, knjige), v kateri je dosežek objavljen. Povzetek družbeno-ekonomskega dosežka praviloma ni povzetek bibliografske enote, ki ta dosežek dokumentira, ker je dosežek sklop več rezultatov raziskovanja, ki je lahko dokumentiran v različnih bibliografskih enotah. COBISS ID zato ni enoznačen, izjemoma pa ga lahko tudi ni (npr. prehod mlajših sodelavcev v gospodarstvo na pomembnih raziskovalnih nalogah, ali ustanovitev podjetja kot rezultat projekta ... - v obeh primerih ni COBISS ID). Nazaj 7 Navedite rezultate raziskovalnega projekta iz obdobja izvajanja projekta (do oddaje zaključnega poročila) v primeru, da katerega od rezultatov ni mogoče navesti v točkah 6 in 7 (npr. ni voden v sistemu COBISS). Največ 2.000 znakov, vključno s presledki. Nazaj 8 Pomen raziskovalnih rezultatov za razvoj znanosti in za razvoj Slovenije bo objavljen na spletni strani: http://sicris.izum.si/ za posamezen projekt, ki je predmet poročanja Nazaj 9 Največ 4.000 znakov, vključno s presledki Nazaj 10 Največ 4.000 znakov, vključno s presledki Nazaj 11 Rubrike izpolnite / prepišite skladno z obrazcem "izjava sofinancerja" http://www.arrs.gov.si/sl/progproj/rproj/gradivo/, ki ga mora izpolniti sofinancer. Podpisan obrazec "Izjava sofinancerja" pridobi in hrani nosilna raziskovalna organizacija - izvajalka projekta. Nazaj 12 Navedite en izjemni znanstveni dosežek in/ali en izjemni družbeno-ekonomski dosežek raziskovalnega projekta v letu 2013 (največ 1000 znakov, vključno s presledki). Za dosežek pripravite diapozitiv, ki vsebuje sliko ali drugo slikovno gradivo v zvezi z izjemnim dosežkom (velikost pisave najmanj 16, približno pol strani) in opis izjemnega dosežka (velikost pisave 12, približno pol strani). Diapozitiv/-a priložite kot priponko/-i k temu poročilu. Vzorec diapozitiva je objavljen na spletni strani ARRS http://www.arrs.gov.si/sl/gradivo/, predstavitve dosežkov za pretekla leta pa so objavljena na spletni strani http://www.arrs.gov.si/sl/analize/dosez/. Nazaj Obrazec: ARRS-RPROJ-ZP/2014 v1.03 8E-6E-F6-F8-F9-E8-86-1A-6B-08-5D-C2-6C-AD-3A-96-FF-86-A4-A9 Priloga 1 VEDA 4 BIOTEHNIKA Področje: 4.03 Rastlinska produkcija in predelava Dosežek 1: Vpliv selena na aktivnost mitohondrijev pri mladih rastlinah tatarske ajde, Vir: Plant Physiology and Biochemistry; 2013; Vol. 63; str. 196-199; faktor vpliva: 2.775. [COBISS.SI-ID 2702927] Vsebnost selena na suho snov (ngSe/g) tatarske ajde Tatarska ajda je uspešno asimilirala foliarno dodan selen ter ga prenesla v semena, v semenih je bila več kot dvojna koncentracija Se v primerjavi z netretirano kontrolo. Semena so bila posejana, da se je dobilo naslednjo generacijo rastlin. Na sliki: Vsebnost selena na suho snov (ngSe/g) v semenih materinskih rastlin (leva stolpca) in pri potomkah. Svetli stolpci so s Se foliarno tretirane materinske rastline in njihovi potomci, temni stolpci pa so koncentracija selena v materinski kontroli in potomkah netretiranih rastlin (korenine in listi mladih rastlin; stebla, listi oziroma zrnje zrelih rastlin). Zvezdice označujejo značilno razliko (P<0,05) v primerjavi z ustrezno kontrolo. Respiratorni potencial rastlin potomk naslednje generacije je bil ocenjen z aktivnostjo elektronskega transportnega sistema mitohondrijev (ETS), izmerjena je bila tudi fotokemična učinkovitost fotosistema II. Tri tedne po vzniku so potomke s Se tretiranih rastlin tatarske ajde pokazale značilno višjo aktivnost ETS v primerjavi s kontrolo, v četrtem tednu rasti pa značilno višjo fotokemično učinkovitost fotosistema II. Objavljeno v Gauthier-Villars;Centrale des revues; Plant Physiology and Biochemistry; 2013; Vol. 63; str. 196-199; Impact Factor: 2.775; Srednja vrednost revije / Medium Category Impact Factor: 1.941; A': 1; WoS: DE; Avtorji / Authors: Kreft Ivan, Mechora Špela, Germ Mateja, Stibilj Vekoslava. Priloga 2 VEDA 4 BIOTEHNIKA Področje: 4.03 Rastlinska produkcija in predelava Dosežek 2: Uvedba pridelave tatarske ajde, Vir: kreft, Ivan. Vabljeno predavanje v Pivki za kmetijske pospeševalce, novinarje in širšo javnost. [COBISS.SI-ID 7760249] Trftjiroka «Jdcv» moka. znana zlasti V tujini. Je poseben Izdelek, bogat e lavonoldnlmf antkifcsLdanti (rutin, kvereetin). Izdelek Je razvit v sodelovanju z oddelkom za agronomijo Biotehniške fakultete v Ljubljani Tatarska ajda izvira z goratih predelov vzhodnega Tibeta ter Junana In Sečuana na kitajskem. Zrnje tatarske ajde iz katerega je narejen ta Izdelek. Je bilo pridelano v Sloveniji. Zaradi velike vsebnosti flavonoidov ima poseben. prijeten, rahlo grenkast okus. Iz lahko enake jedi podobnih postopkih kot iz -avadne ajde. In po moke v * u FV (Uioi; zračnem in 'tasfrwl^ootonj 2MHIM prrw Neto koHčIna: 500 n Uspešno poskusno pridelovanje in predelava tatarske ajde v Šentjerneju na Dolenjskem._ V predstavitvah, predavanjih kmetovalcem in televizijskih oddajah je bilo predstavljeno poskusno pridelovanje tatarske ajde na Dolenjskem. Tatarsko ajdo so že pridelovali v Sloveniji od začetka 19. stoletja do srede 20. stoletja. Po pol stoletja ponovno uvajamo pridelovanje tatarske ajde, ki je perspektivna glede na to, da je v primerjavi z navadno ajdo manj občutljiva na negativne vplive okolja in ima bistveno višjo koncentracijo antioksidantov flavonoidov v zrnju. V okviru tega projekta smo primerjali različne genotipe tatarske ajde in medvrstnega križanca tatarske ajde (Fagopyrum tataricum) z orjaško ajdo (F. giganteum). Ugotovili smo, da bi glede na dosedanje rezultate raziskave za sedaj bila za pridelovanje v Sloveniji najprimernejša populacija tatarske ajde iz Luksemburga. Raziskali smo možnosti uporabe tatarske ajde za prehranske izdelke. Različni izdelki, različne mlevske frakcije in kaša iz tatarske ajde so primerna osnova za tržno zanimive izdelke. V sodelovanju z raziskovalci tega projekta je mlinar A. Rangus v Vrhpolju pri Šentjerneju doslej edini v Evropi razvil izdelavo kaše iz tatarske ajde.