Iz šole za šolo. Voda. Učitelj postavi na mizo kozarec vode, in govori: Vidite, otroci, tu je kozarec vode; brez truda lahko vzamem nekaj vode iz kozarca; če perst v vodo pomočira, ne čutim nikakoršnega zaderžka, in če kozarec le nekoliko nagnem, se voda v njem tudi položf v novo lego kozarčevo; ako pa bi kosarec nekoliko bolj naguil, iztekla bi voda iz njega. Voda je tedaj gibljiva, in se prav lahko sim in tje devlje. Ako vodo vlijein iz enega kozarca v drugega bolj tankega ali ploščnatega, se tudi voda udaja novi podobi. Voda kaplje, tedaj je kapljiva kakor več drugih takih teles. Katera telesa so še kapljiva? Voda pa iina še druge znamenite lastnosti. Vidite, tu imam kamenček (ali kak denar) in ga spustim v vodo; kaj se je zgodilo ? Kamenček je šel v vodo na dno kozarca, pa se vendar ni skril, še ga vidimo. Skozi vodo vidimo kamenček — voda je tedaj prezorna. Kakšno barvo ima mleko, vino, pivo, kakšno pa voda? Voda nima barve! Ako vodo denemo na jezik in jo pokusirno, ne moremo reči, da bi imela tak pa tak okus; ni sladka, pa tudi ne kisla, pravimo da voda nima okusa; če vodo povohamo, čutimo da nima duha. Povejte mi sedaj vse lastuosti vode? Kakšna je voda? Voda je kapljivo tekoča, prezorna telesnina, ki nima barve, okusa in tudi ne duha. Vediti pa moramo, da ima le čista voda te lastnosti; voda v vodnjakih ali studencih in v rekah ni nikoli prav čista, ker ji je vedno več ali maj drugih stvarf primešanih, in te stvari tudi store", da ima voda barvo, okus in duh. Bolj čista voda je deževnica in snežnica. Deževnica in snežnica je mehka voda zato, ker nima drugih (rudninskih) stvari v sebi. Voda, ki inaa rudninske stvari v sebi, je rudninica, in je težja od čiste vode. Najčistejša voda pa je tako imenovana prekapana (destilirana) voda. Ta nima več v sebi tistih drobcev, ki jih je imela pred prekapanjem. Voda se namreč pod ognjem izpuhti v soparico ali v vodeni prah, kateri se vleže skozi merzlo cevko, na kateri se zopet izbere v vodene kapljice. To vidimo tudi pri kuhi. Kaplje, ki se usedajo na pokrov ali na reno, s katerim je pisker pri ognji pokrit, so popolnoma čista, prekapana (ali prežgana) voda, če tudi so te kapljice izpuhtele iz kake osoljene juhe. Na notranjem pokrovu vroče posode, kjer se kava kuha, ne vise kavine kaplje, ampak čiste vodene kaplje, ki so popolnoma brez vsega okusa. Prekapanje (destilacija) ni tedaj nič drugega, kakor puhtenje tekoče vode v soparico in potem zgoščenje vodene soparice zopet v vodo. Vsako hlapenje je prekapanje.