216 Gospodarske skušnje. (Tiste, ki so letos „s i bi raki dežen" ali „s i-birski beršt" — sibirisches Heilkraut — sejali), pa so obupali, da bode ž njim kaj, ker še ni iz zemlje pribodel, opominja zagrebški „Gosp. list", da — kakor smo tudi mi pri pervem naznanilu te rastline povedali — sibirski dežen se še le v drugem letu prikaže, tedaj letos sejani še le prihodnje leto cvetel bode. Pri tej priliki dostavlja „Gosp. list", da zatega voljo je najbolje ga sejati gosto na kako gredo, drugo leto pa ga presaditi na mesto, kjer ima ostati. (Kako si more gospodar dobro molzno kravo zrediti?) Res je, da telica mora že po materi to lastnost na svet prinesti, in da stari prigovor: „krava pri gobcu molze" je se zmiraj veljaven. Al še nekaj je, kar pomaga, da se dobra molzna krava napravi. In to je, da se krava po pervem teletu, kolikor dolgo je mogoče, molze. Zakaj skušnje uče, da kadar je krava pervikrat jenjala molsti, ravno tisti čas jenjuje tudi drugekrati. Ce je namreč gospodar kravo po pervem teletu jenjal r 5. mescu molsti, bo prišla tudi pri drugih teletih v tem času ob mleko. Naj se tedaj krave po pervem teletu mol-žejo saj do 9. mesca, če tudi celo malo mleka imajo, zraven pa naj se dobro kermijo (futrajo): to je gotov po-moček, si napraviti krave, ktere dolgo molzejo. (Ali je bolje z beljakom ali ribjem klejera (Hausenblase) vino čistiti?) V „ vinskih novicah4* „Weinzeitung" od 28. februarja letošnjega leta se piše, da je beljak za vino čistiti bolji od ribjega kleja. — Gospod Mandel iz Kottingbruna pa pravi: Po mojih skušnjah je beljak za čistenje če m i h vin res neizrečeno dober; za bele pa ne tako, ker pri belih vinih ne gre čistenje z beljakom tako hitro od rok kakor pri černih, in ravno pri belih vinih se mi je čedni ribji klej dosti bolje obnese!. Zato priporočam beljak le za černe vina čistiti. Slabi duh, ki bi se ga znalo vino po čistenji nečednega ribjega kleja navzeti, se lahko odverne, ako se vino čisti s čednim ali čišenim ribjim klejem; če bi pa vino pri vsem tem dišalo, se mu duh odpravi, če se v drugo čedno posodo pretoči.