------ 144 ------ Kmetijstvo. Nov način shranjevanja velicih žitnih zalog. Žito se pri daljšem shranjevanji navadno spridi. Vlažnost in pa gorkota najbolj pospešujeta sprijenje žita. Da se žito more dalje časa spraviti, je potrebno, da se vse odstrani ali pa vsaj pomanjša, kar pospešuje njega sprijenje. Sedaj se žito spravlja navadno v kaščah, kjer se večkrat premeša in prezrači, ali pa v trdno zaklenjenih prostorih, da ne more zrak do njega. V prvem slučaji se odvrača vlažnost, ki pospešuje sprijenje. V drugem se pa zato ne spridi, ker brez kislika se ne vrše dotične premene v žitu, ki ga spridijo, ker so spajanje s kislikom. Zadnji čas je prusko vojno ministerstvo delalo poskuse s shranjevanjem žita v umetno ohlajenih prostorih in ti poskusi imeli so ugoden vspeh. Prostor se je ohladil po Lindovem sistemu, kateri se rabi tudi za ohranjenje mesa. Hlad se napravlja z iz-parivanjem amonjaka. Pokazalo se je, da se rž, ržena moka, oves, grah itd. samo vsled hlada ne spridijo, naj so tudi po 2 metra v visoko nasuti, ali pa v vrečah naloženi. Žito ostane sveže, moka taka, kakor bi se bila ravno namlela iz najsvežej-šega žita. Žito, ki je bilo dve leti spravljeno, ni imelo nič drugačnega duha in okusa, kakor sveže. Zmleto se je speklo v kruh in je bil jako okusen. Oves so konji radi jedli. Žito ostane tudi kaljivo. To shranjevanje pa ima tudi to prednost, da se žita ne lotijo mrčesi. Da se žito ohrani, ni treba, da bi ravno zmrznilo, zadošča da le toplota ni nikdar večja kakor 4°. Za ohlajenje prostora zadošča, če stroji delajo po 3 do 6 dnij v tednu, po 12 ur na dan, potem, kakeršna je gorkota zunaj. Seveda praviti nam ni treba, da je ta način shranjevanja žita prikladen le za velike žitne zaloge, navadni kmet ne bode napravljal vsaj potrebnih strojev in bi tudi vsa stvar ga predrago stala. Za večje žitne zaloge bode pa ta način velika dobrota, kajti dosedaj se je žito le prerado spridilo, posebno kaljivost se ni dala ohraniti. Samo premešavanje ni pomagalo in tudi v velikih zalogah ni izvedljivo. Veliki žitni trgovci, veliki mlini, vojaške zaloge bodo pa lahko vspešno se posluževale tega novega načina žitnega shranjevanja, kakor se ga poslužujejo v nekaterih krajih mesarji in pivovarji, posebno če naravnega ledu ne morejo dobiti v zadostni množini in bi jim prišel predrag.