398 Čiščenje voska. Vosek je tako rekoč maslo strdi. Dzierdzon je našel, da morajo bučele 15—20 funtov strdi povžiti, da en funt voska napravijo; zato pri razdelivnih panjih veliko strdi prihraniš; ako daš roju nekatere prazne sate, se ve da s celicami za delavke, ne pa za trote. Roj, ki v novem prebivališču uže satovja najde, ga brž zgladi, da more seboj prineseno strd v njem shraniti, pa tudi matica more zalego brž v pripravljene celice postaviti. Samo je treba vsak sat dobro pregledati, ali ni po moljevi zalegi pokažen; tak se mora do čistega izrezati. Prestaro satovje se v ta namen ne da več rabiti, ker so celice uže premajhne, in matica v take ne poklada več zalege. Take prazne stare in trotove sate in voščevino, iz katere si strd uže iz-tlačil, najbolje kupčevalcem prodaš, ali pa jih moreš sam raztopiti in iztlačiti in kot zgotovljen vosek tem draže prodati. Navadno se vosek v naših krajih tako-le izči-ščuje: Vsa prazna voščevina se dene v kotel, zalije se z vodo, ali s kropom, postavi se na majhen ogenj in dobro premešava. Če je zmes prav redka in raz-puščeni vosek na vrelem kropu kipeti začenja, tedaj se vlije v navlašč za to pripravljeno vrečo, ki ne sme pregosta biti, in se dene v stiskalnico. Vosek, ki kakor maslo iz stiskalnice teče, se vjame v posodo z mrzlo vodo. Ker je pa nekaj voska v tropinah, deni jih še enkrat v kotel in jih še enkrat pretlači. Tropine se rabijo s pridom zoper oteklo vime, katero se ž njimi pokadi; tudi zoper skrnino pri ljudeh, če jih v sogrete vrečice denes in na boleči kraj položiš. Izčiščen vosek dene se še enkrat v kotel, s kropom polije in na majhen ogenj postavi, da se po malem razpusti. Drugi dan, ko je vosek uže dobro vtr-jen, postavi kotel nekoliko minut na ogenj, da se vosek od strani odkrhne, in potem ga lahko iz posode vzameš. Na spodn;em kraji hleba najdeš še nekoliko tropin, ki so pri stiskovanji skoz vrečo prišle; postrgaj tiste z nožem, da bo vosek od vseh krajev lične podobe. Če voska brž ne prodaš, shrani ga v kakem vlažnem hramu, sicer bo od dneva do dneva loži. V nasledujem popišemo, kako je stiskalnica ali preša za vosek narejena. Iz debelega dobovega panja se izseka globoko korito, katero ima na dnu izrezane žlebičke, ki vsi do ene jame peljejo: v jamo je vtak-njena cev. Na dno se položi drobno prevotljena deska, skoz katero se vosek v žlebiče in odtod skoz cev odceja. Na prevotljeno desko položimo voščeno vrečo z voskom, ki se z močnim pokrovom pokrije. Potem se vreteno zmirom bolj in bolj zasukuje, in vosek teče po cevi v pripravljeno posodo v mrzlo vodo. Kdor pa nima stiskalnice, naj dene voščevino v vrečo, položi ga v kotel s kropom in ga obteži s kamni. Pri kuhanji stopi raztopljeni vosek na vrh in se posname, tropine pa ostanejo v vreči.