List 5. Gospodarske skušnje. Kako si more kmet klaje prihraniti in vendar živino dobro rediti? Kopp v časniku Elsaske družbe po obilnih skušnjah dokazuje, kako živini manj klaje toliko zaleže kakor veliko. Te skušnje so važne in vsak kmet more hvaležen biti, da jih izve. Te-le so: 1. Klaja naj se zreže ali zdrobi; živina potem vse povžije, kar je tečnega v njej, in nič ne gre v zgubo. 100 funtov zdrobljenega ovsa zaleže toliko kot 170 do 190 celega ovsa, — 100 funtov z rezane zelene klaje (trave, detelje) zaleže za 125 funtov nezrezane, — 100 funtov drobno zrezanega send (mrve) zaleže za 130 do 140 funtov nezrezanega, — 100 funtov zmlete grahore, boba, graha, zaleže za 300 funtov cele, — 100 funtov zdrobljenega (šrota-nega) žita zaleže za 130 do 160 funtov nezdroblj enega. 2. Namočena klaja več zaleže od suhe. Tako 100 funtov namočene slame, namočenega sočivja zaleže za 112, 125 in 150 funtov suhe slame, suhega žita, suhega sočivja. 3. Kuhana klaja več zaleže memo nekuhane. Tako 100 funtov kuhanega krompirja zaleže za 160 do 180 funtov sirovega, — poparjenega send 100 funtov zaleže za 170 suhega, — 100 funtov poparjenega ovsa za 390 funtov suhega. — Da se včasih malo soli vmes d&, pa še več tekne.