----- 90 ----- O pečenji kruha. V Leuchovem časniku „Polyt. Ztg." se bere o peki ..kruha to-le: Sploh je misel ta, da se iz 3 funtov moke izpek6 4 funti kruha. To pa ni vselej resnica. Moka od težjega žita daje več kruha kakor moka ložjega; od starejega žita več kakor od novega. Tudi se izpeče manj kruha, ako pri primešanju vode vzameš prevročega ali pa prestarega kvasu. Pri majhnih kruhih od pol funta do funta se ob peki pogubi 3 do 6 lotov, pri večih kruhih komaj 2 lota do 2 lota in pol pri funtu. Razmera testd in kruha je ta-le: Za 1 funt kruha je treba 1 funt in 10 lotov testd, za 2 funta „ „ „ 2 funta „ 14 „ „ za 3 funte „ „ „ 3 funte „ 18 „ „ za 4 funte „ „ „ 4 funte „ 20 „ „ za 5 funtov „ „ „ 5 funtov,, 24 „ „ Kruh koj po peki in že vroč je težji, kakor če leži nekoliko ur. O s o 1 j e n kruh zgubi manj na teži svoji kakor neosoljen, — kruh močnega testa manj kakor od rahlega. Pšenica in rž — po odštetih otrobih in kar se izpraši — v m a j h n e hlebe spečene, daste toliko kruha kakor vaga žito, v v e č e kruhe spečene pa na 20 funtov za 1 funt več.