— 3 — Gospodarstvo. Trošarine prosto kuhanje žganja. (Nadaljevanje). 5. Odmera časa za kuhanje, če se kuha dvakrat. Ako želi družina kuhati žganje v dveh časovno ločenih obrokih (torej ne iz dveh ali treh snovi posebej druga za drugo), se izračunava čas kuhe po številu hektolitrskih stopenj, ki jih sme skuhati v eni proizvodni dobi, in po dnevni proizvodnosti uporabljene žgalne priprave. V eni proizvodni dobi sme družina skuhati : če ima 1 do 4 članov, 25 he lito litrskih stopenj ; če ima 5 do 8 članov, 50 hektolitrskih stopenj ; če ima 9 do 12 članov 75 hektolitrskih stopenj; če ima 13 ali več članov, 88 hektolitrskih stopenj alkohola. Število hektolitrskih stopenj alkohola, izdelanih v 24 urah, dobimo, če pomnožimo dnevno proizvodnost žgalne priprave s pri-dobitkom alkohola, določenem za predelava-no snov. Dnevna proizvodnost vsake posamezne žgalne priprave je izračunana v „zapisniku o pregledu žgalne priprave" (zapisniku o ugotovitvi), ki ga hrani posestnik te priprave. Pridobitek alkohola za posamezne snovi je naveden v 2 odstavku. Če hočemo izračunati število hektolitrskih stopenj alkohola, ki so se izdelale v iz-vestnem številu dni, pomnožimo zmnožek iz dnevne proizvodnosti in pridobitka alkohola s številom dni, ko seje kuhalo. Če se ni kuhalo cele dneve, temveč skozi dneve in ure, pomnožimo število hektolitrskih stopenj alkohola, izdelanih v 24 urah, s številom ur, ko se je kuhalo, in zmnožek delimo & 24. V lažje razumevanje naj služi tale primer : Družina z 9 člani je prijavila, da želi kuhati žganje dvakrat. Prvič kuha žganje iz sliv na navadni žgalni pripravi, katero kotel drži 70 litrov (dnevna proizvodnost 37 hI) skozi 2 dni. Število izdelanih hektolitrskih j stopenj alkohola se izračuna : 3 7 hI (dnevna j proizvodnost) X 4 stopnje (pridobitek alkohola za slive) X 2 dni = 29-6 hektolitrskih j stopenj. Družina ima pravico proizvesti v celi proizvodni dobi 75 hektolitrskih stopenj, zato ji ostane za drugo kuho še 45'4 hektolitrskih stopenj. Ako prijavi ta družina trošarine prosto kuho drugič iz hrušk, se izračuna čas kuhe tako-le : 37 hI (dnevna proizvodnost X 2 stopnji (pridobitek alkohola) = 7-4 hektolitrskih stopenj v 24 urah ali 0 3083 stopnje v eni uri. Ker smo družina I proizvesti še 45-4 hektolitrskih stopenj še J določi čas za drugo kuho z (45 4 : 0,3083 =) 147 urami. j Če kuha družina obakrat snovi, za kate- i re je določen enak pridobitek alkohola n. pr. enkrat vino in enkrat slive na isti žgalni > pripravi, se more izračunati število žgalnih { ur za celo proizvodno dobo naenkrat. Koli- kor se niso porabile prvič, se smejo porabiti drugič. Število žgalnih ur za celo proizvodno dobo se izračuna najhitreje, če se deli v nastopni tabeli navedeno sorazmerno število z dnevno proizvodnostjo dotično žgalne priprave, izraženo v hektolitrih. Sledi tabela ! Sorazmerno število za pri-Število dobitek alkohola, določen s hektolitrskih -------------r------------1------------- stopenj 4 2 l1/« stopnjami 25 150 300 480 50 300 600 960 75 450 900 1440 88- 528 1056 1680 Družini, ki sme izdelati 75 stopenj alkohola, se sme dovoliti za kuhanje žganja iz hrušk in vinskih tropin v 2 časovno ločenih razdobjih, če znaša dnevna proizvodnost žgalne priprave 2 3 hI (navaden kotel od 43 ali 44 1) tako-le : 900 (sorazmerno število za 75 hektolitrskih stopenj pri hruškah) : 2 3 (bi) = 9000 : 23 = 391-3 ali okroglo 391 ur (16 dni 5 ur). Eazlika med računom, če se kuha enkrat in računom, če se kuha dvakrat v eni proizvodni dobi, je včasih precejšnja. Tako bi smela prej omenjena družina po enkratnem kuhanju kuhati hruške 402 ure (pri 43 litrskem kotlu) najmanj pa 393 (pri 44 litrskem kotlu). Družina je torej, če kuha dvakrat za j najmanj 2 uri na slabšem, kakor če bi kuhala samo enkrat. Če gre v tem primeru za I 43 litrski kotel, se poveča diferenca na ško- [ do družine na polnih 11 nr. Nasprotno je družina znatno na bolj- | šem, ako kuha dvakrat, če uporablja kotel s ! prostornino pod 40 litrov, in nekoliko na boljšem tudi, Če uporablja kotel s prostornino nad 80 litrov. (Dalje prihodnjič.)