SODOBNA DRUŽBENA PREHRANA V LJUBLJANI »KOLINSKA« BO GRADILA Družbena prehrana na delovnem mestu ali zunaj »domačih« go-spodinjstev postaja vedno pomembnejši dejavnik ne samo z ozko pre-hrambenega vidika. ampak tudi svojimi ekonoinskimi, zdravstvenimi in higienskimi učinki na človeško zdravje. Sedanje in bodoče potrebe po družbeni prehrani v Ijubljanski regiji, sodobna spoznanja in tehno-loške možnosti priprave večjega števila obrokov v centralnem obratu nas navajajo na pravilnosl odločitve glede gradnje takega obrata za pripravo jedi. Obrat naj bi s svojimi zmogljivostmi oskrboval veliko število delovnih organizacij, šol, domov za ostarele občane, dijaških in šfudentskih domov ter druge porabnike. Razlogi za takšno odločitev so kvalitetni, ekonomski in sociolo-ški. Pod kvaliteto pojmujemo: — prilagoditev družbene prehrane različnim skupinam potrošnikov glede na njihove po-trebe, težino dela v delovnih or-ganizacijah, VVZ, šolah, dija-ških in študentskih domovih in domovih za ostarele; — izbor ustrezne tehnologije, ki omogoča pripravo kar najhi-trejšega izbora jedi brez kemič-nih načinov konzerviranja, ob večji ohranitvi njihovih pre-hrambnih in bioloških značilno-sti, njihovega tipičnega okusa, barve in vonja; — prehrambena in biološka dognanost jedilnikov za vsako skupino potrošnikov; — možnost za pripravo diet-nih jedilnikov; — priprava hrane po najvišjih higienskih merilih in — zagotovitev izbora jedi v vsakem letnem času. Ekonomski razlogi: — večja kvalitetna raven su-rovin in polizdelkov ob nižjih cenah kot pri klasični pripravi; — nižji proizvodni stroški; — širok izbor kompletnih obrokov jedi; — zmanjšanje stro.škov za skladiščenje surovin in polizdel-kov; — zmanjšanje stroškov pri prostorih in opremi za pripravo hrane; — zmanjšanjestroškovzapo-trebno število delavcev in — povečanje produktivnosti dela. Sociološki razlogi: — ob upoštevanju vseh že kvalitetnih dejavnikov je po-trebno in možno upoštevati pre-hrambne navade potrošnikov; — spričo potreb se družbena prehrana po sodobnih konceptih ne omejuje le na tople in hladne malice, ampak nudi celotno oskrbo; — razbremenitev zaposlenih žensk glede priprave obrokov v gospodinjstvih. Zaradi vsega navedenega in tržnega potenciala v Ljubljani smo se odločili s podporo druž-benopolitične skupnosti za grad-njo centralnega obrata priprav-ljene in polpripravljene hrane. Ustanovitelj obrata je HP Kolin-ska, ki je udstopila zemljišče na Šmartinski cesti 50. Centralni obrat pripravljene in polpripravljene hrane vključuje v svoj proizvodni program topJe jedi, hladne jedi in polpriprav-ljene jedi. Tople jedi so eno — ali več-porcijske, zapakirane v posodice iz aluminijaste folije. Proizvodni program opredeljuje tople jedi kot srednje — in visokokalorič-ne, ki jih zaužijemo za malico, kosilo in večerjo. Obroki so eno-, dvo- ali trikomponentni. Dnevna zmogljivost obrata bo 8.000 obrokov dnevno. Na raz-delilna mesta ali relejne kuhinje bomo dobavljali jedi, tople 56 stopinj Celzija, chlajene ali za-mrznjene. Hladne jedi so enokompo-nentni obroki, ki se zajžijejo hladni. Ne glede na predhodno tehnološko obdelavo so manjka-lorične (od 250 do 500 kalorij) in so samostojni obroki ali kompo-nente k toplim obrokom (poo-bedki). Proizvodni program opredeljuje 60.000 samostojnih obrokov dnevno in poobedek: Na izbiro bodo sendviči z izbo-rom glede na namaze, izdelki iz testa, slaščice in solate. Hladni obroki bodo zapakirani v poso-dicah iz plastične folije. Polpripravljene so jedi, ki jih z dodatno — finalno obdclavo uporabljamo za izdelavo pri-pravljenih jedi in so tehnološko obdelane do najvišje stopnje, ki je še dopustna glede na surovin-ski sestav. S primerno organizacijo raz-deljevalnih in relejnih kuhinj na mestu potrošnje bomo z družbe-no prehrano prehranjevali velik del delavcev v delovnih organiza cijah, otrok v vrtcih in šolah, dija-kov in študentov ter ostarelih v domovih. Del izdelkov pa bo na ponudbo domačim gospo-dinjstvom. dipl. inž. IVO MUŠIČ