Gospodarske skušnje. (Kako z bučami na polji ravnati). Njivo, kamor hočeš buče saditi, preoraj v jeseni, in tako na debelo preorani svet naj leži čez zimo. Na spomlad ga preoraj spet, in če je treba, dvakrat; še bolje bo. Potem pa pripravi zemljo, kamor hočeš buče saditi, tako-Ie: Ko si njivo lepo in do dobrega izoral, napravi z lopato po 4 čevlje narazen po čevlji širokih in ravno toliko globokih jamic; perst iz teh jam položi na stran. Ko si tako jamo skopal, verzi v vsako jamo za eno lopato ovčjeka ali pa polovico se-kretnega gnoja in na-nj verzi potem perst, ki si jo pred na stran jame vergel; tako si boš napravil majhnih kupčkov po versti, in v te kupčke vsadi bučue peške. Preden buče pervikrat in drugikrat okopavaš, vselej dokaj gnojnice bučam prilij; saj veš, da buča potrebuje veliko in dobrega gnoja. Ako tako ravnaš, si boš pridelal z bučami toliko živinske piče, da ne boš vedil, kam ž njo. (Zoper opornost pri konjih), ktera je včasih zlo nevarna, ravnajo na Francozkem tako-le: oparnega konja (Pferd mit Harnverhaltung) peljejo v ovčji ali kozji hlev. Berž ko pride konj v tak hlev, se verze na gnoj in se očedi. Morebiti posebna amonjakova soparica, ki je v takih hlevih, pripravi konja, da se očedi.