Kako naj se vina v razstave pošiljajo? Iz sk usinj večkratnih razstav se je izvedelo, da ni dosti, da se pošlje dobro in lepo blago v razstavo, ampak gledati je tudi še posebno na to , da se posije v prijeti lični podobi, ktera oči na-se vabi. Taka je posebno z vinom. Vnanji ptuji vinorejci to dobro vedo, in marsikdo naših jih je jel že z velikim pridom posnemati — vendar žalibog je še dokaj tacih domačih, kteri mislijo, da druzega ni nič treba, kakor to, da je vino le v hramu in v sodu domd čisto in dobro. Baron Babo je po razstavi dunajski 1862. leta vi-norejcem in vinotržcem spisal dobro podučenje o tem, al malo je še pomagalo. ----- 94 ----- Steklenice (flaske) mnogovrstnih barv, velike in majhne, v podobah različne, se nahajajo v razstavah z nepriličnimi, dostikrat prekrhkimi zamaški in pri tem še slabo zamašene in zakapljane, in tako skopo, bi rekel mačehno napolnjena, da je večkrat med zamaškom in vinom po 2 do 3 palcev praznega prostora: napisi so tudi večidel grdo pisani, da se komaj bero ali se jim še celo po lekarski &egi papirnate proge z napisi privezujejo. Lejte! dragi vinorjci, če v tacih posodah vino v razstavo pošiljate, ne boste svojemu vinu, če je še tako dobra kapljica, veliko hvale privabili. Svet dandanašnji hoče, da se mu dobro blago v lični posodi kaže! V razstavah mora vsako razstavljeno blago že od daleč oči gledavcev na-se obračati, sicer ga še ne pogledajo ne. Taka je in ne drugače, če se tudi na glavo postavimo. To je eno, kar pokladamo vinorejcem za prihodnjo razstavo na srce. Drugo, zelo važno pa je to, da skrbimo, da je razpostavljeno vino dobro, čisto, lepo. Vina ne smemo še le malo poprej, predno ga pošljemo v razstavo, iz soda pretakati v steklenice, da se v njih še Je vse de in to potem vino motno ali kalno dela. Cisto samo po sebi ali očiščeno mora biti, da je okusno ga videti. Steklenica vsaka mora polna biti celo do zamaška; slabi zamaški večkrat oskrunijo vino. Da pride čisto in nepoblojeno pred preskusno komisijo, ga moraš, če je le moč, več mesecev poprej v manjših posodah pustiti, da se uleži; 4 do 6 tednov pa, predno ga v flaške napolniš, pretoči ga v kak požepljen sod in kakih 8 dni po pretaki ga s čistim ribjim klejem (Hausen-blase) učisti. Ce si na to vižo vino popolnoma čisto in svetlo napravil, glej, da ga, kar se le d&, na miru pustiš; bolje boš opravil, če ga, namesti po čepu, iz soda po vlaku (buči ali leverčkom, Heber) v flaše pretakaš in pri iztoku čepa ali vlaka kako cevko iz gumilastika napraviš, ktera seže do dna v flašo, po kteri se vino mirno v flašo poceja. Zamaški morajo na tistem koncu, kjer se vina dotikajo brez luknjic biti; v čisto vroči vodi se razmo-čijo, dobro obrišejo in z ročno mašino v flašo potisnejo ali pa s kakim lesenim betom tako v steklenico zatol-čejo, da tikoma vina pridejo. Od zunaj se zamasek z ostrim nožem vrh stekleničnega vratii gladko odreže, s cinkovim papirjem ovije in trdo z motozom zaveže. Etikete (napisni listki) se z bukvoveznim klejem ali gumijo na flaško prilepijo. Vin, ki se za razstavo kolikor toliko na barvi itd. premeni, ne gre zalivati, ker tako pridejo poblojena pred prekusno komisijo; to pa škoduje ne samo raz-stavnikom, ampak vinu vsega ondašnjega kraja.