1927 O S P O Gospodar ob koncu Šefa. Vsak umen kmečki gospodar bo ob koncu gospodarskega leta pregledal svoje delovanje v tej dobi in proučil dosežene uspehe in neuspehe. Iz njih se bo učil, kako bi bilo bolje gospodariti v bodoče, da bo njegovo gospodarstvo imelo več koristi od tega. Pri proučevanju gospodarskega obračuna bo premotril vsako panogo posebej in skušal ugotoviti uzroke, ki so vplivali na boljši ali slabši učinek posameznih ukrepov, da si zamore na podlagi teh ustvariti jasnejše smernice svojega bodočega upravljanja posestva. Najprej bo pregledal v hlevu svojo živino. Opazil bo, da je v minulem letu premalo dobil za prodane vole, ker so bili premršavi. Tudi krave mu niso dajale toliko mleka, kolikor bi lahko. Krivo je bilo pomanjkanje krme in še ta ni bila vsa dobra. Stanje živine je v splošnem slabo in proti pomladi mu bo huda predla glede krme. Živine ima v hlevu dovolj, toda večinoma je slaba. Treba bo v bodoče izločiti slabejše komade, obdržati si samo do-hre glave, te pa točno krmiti. Dobra živinoreja ne zavisi od števila glav, ki jih ima kateri gospodar v hlevu, ampak od kakovosti in od koristi, ki mu jih te donnšajo. Tudi bo treba travnike Izboljšati, osušiti, gnojiti jih z domačim gnojeni, s kompostom in obrode poljske okopavine in se iste v večjem obsegu pridelujejo kakor: krompir, ko- niza, pesa itd. Pri zadnjih dveh je prvo oko-panje izvršiti raje na roko, posebno če ni zemlja čista in drobljiva, a okopalnik temu delu primemo preurejen. Skrbeh je treba la jesensko praho, spomladi pa orati, preden ee ruša zaraste, ker bi sicer bilo delo z oko-palnikom otežkočeno. Tudi odtok na koncu njive mora biti zadosten, da se zemlja po dežju hitro osuši, ker dela se uspešno le tedaj, ko živina zemlje ne stlači. Setev ajde po žito se na široko obnese dobro. Slabša pa je pridelek repe, kakor je tudi delo manj priročno in zamudneje nego pri s etri na li raje. To pa velja le tam, kjer vsled deževja močno raste plevel, s katerim se polnijo ob plečvi razori. Prednost oranja na štiribrazdue kraje bi 1 ila upoštevanja vredna povsod tam, kjer je spodnja plast zemlje malo ali neprodirna, dosti cenenih delavnih moči; torej pri možnosti intenzivnega obdelovanja. Prednost takemu oranju dajejo stoletne izkušnje naših dedov. Te so sledeče: v krajih, kjer imamo temi jo težje prodirno ali nepredirno in na-morsko podnebje (veliko padavin), je odtok vode hitrejši, zato se zemlja hitreje osuši, pri delu ostane rahla, ker se ne stlači na površju, kar je za dostop zraka in razvoj korenin posebne važnosti. Gnoj se podorava rastlinam ugodneje, ker pride vsa množina gnoja v sredino kraja, kamor morejo doseči korenine vseh sadežev, ki rastejo na kraju. Iz sredine starega kraja pa se pri oranju obrnejo brazde tako, da pride starejši že razkrojem hlevski gnoj (humus), ki je vrlo važen /a hitro rast mladih rastlinic, na površino. Zato žito pri dobrem gospodarstvu tudi za razorom dobro lispeva. Sploh so sadeži na štiri brazdnih kra» Jih, kjer je zemlja težje prodirna. a nasprotno mnogo padavin, bolj sigurni, kar so potrdile in uveljavile stoletne izkušnje naših dedov. Zato tako obdelovanje naši gospodarji. ki obdelujejo s svojo lastno družino intenzivno svoja polja, ne bodo radi opustili, ker v intenzivnem ročnem obdelovanju je v najslabšem slučaju pridelek siguren vsaj lastni družini. Našemu kmetu nI bilo nekdaj, kakor tudi n i danes postlano z rožicam). Ni pa vzrok temu ta, ker je neuk v svoji stroki in nazadnjaški, ampak pravi vzrok leži pač v tem, ker kmetu primanjkuje vsled slabega ustroja <>snovno ponavljalnih ozir. nadaljevalnih šol tiste splošne življengke naobrazbe, ki bi mu služila v borbi za njegov težko pridobljeni kruh. Iz tega vzroka ee drži le takega načina gospodarstva, ki mu istega zaaigura, ker le tako more biti siguren trdnemu obstanku v današnjih težkih gospodarskih časih. Zato je in bo odklanjal vsako komoditeto aH novo-tarijo, ki se priporoča po raznih tujerodnih receptih, ki »o oe že neštetokrat izkazali za »aše razmer© neprimerni, četudi so se s t rokovnjaško toliko priporočali. To pa ne značt, da je kmet nazadnjaški, če je tz teh in zgoraj navedenih vzrokov pri vsaki spremembi v gospod a rsrtvu skrajno previden. Kes je, da bi se sedanji način poljedelstva dal tu pa tam znatno izpopolniti s primernejšim obdelovanjem, gnojenjem in kolo-barjenjem, ako se bodo meTodajni krogi ozirali na težko finančno 6tanje našega poljedelca in bodo po vzgledu predvojnega deželnega odbora dali v ta namen potrebni kredit kmetijskim podružnicam In tudi posameznikom, 81 /ftk Budilke In zlatnino JSSfv kupite najceneje pri urarju L Vllhar, l,|ubl|ona, j&ij* Sv. Petra e. »• (pri Zm.Jiktm rnosln). ki bd si pridobili zaslug za izpopolnitev polje« delstva v dotičnem okraju. V ta namen bi vrlo dobro služila krajevna zasebna vzorna posestva, ki bi po navodilih okrajnih ekonomov imela nalogo, preizkušati, kateri način obdelave je za dotični okraj in razmere najbolj priporočljiv. Želeti pa bi bilo, da bi tu šla davčna oblast posameznim posestnikom v slučaju cškodovanja po moči na roke, da se ne bi pra.vticiTalo tako, kot se je godilo v naši občini, ko smo bili obdavčeni ekozi vsa zadnja leta po tistem letu, ko smo imeli vsled suše izvanredno ugodno letino, med tem, ko se zadnja mokra leta pridelek nI obnesel teko ipovoljno. To pa leži v nas samih: Bodimo poštenjaki, a ne škodoželjni — davčni ovaduhi. Anton Janša, absolvent kmet. šole: Pomislek na članek: Novodobnost in naša kmetija. Pisec že v uvodu svojega članka posveča vso snov predvsem absolventom kmetijskih šol. No morem zanikati njegove sodbe, kako da se novodobnost v nekaterih slučajih radi pomanjkljive strokovne izobrazbe kru'o maščuje. Vendar pa pisec, kakor je razvidno iz njegovega članka, nima niti pojma, koliko strokovne izobrazbe in koliko temeljitega znanja si pridobijo kme-tiškl sinovi na kmetijski šoli. Pisec v svojem Članku v kratkem besedilu pretrese obširno gospodarsko snov v posameznih panogah kmetijstva. Vendar pa njegov članek niti oddaleč ne dosega one vsebine specijalnih panog kmetijstva, ki jo strokovni učitelji prav temeljito in podrobno razlagajo kmotskim sinovom. Da bi pa absolvent kmetijske šole niti ne poznal vrste umetnega gnoja ter njegovega delovanja in učinkovitosti v zemlji pri posameznih rastlinah in bi tako rekoč mislil, da je samo ena vrsta umetnih gnojil, ki so uporablja kol hlevski gnoj, potem bi bilo pač najboljše, da bi se vse kmetijske šole ukinile, ker bi bila v tem slučaju država, kakor tudi kmetski stan na boljšem. Po mojem mnenju danes že skoro vsak starokopitni hribovski kmet ve, da je umetnih gnojil več vrst in da se ne upo-trebljava kakor hlevski gnoj. Zatorej svetujem, da pisec v prihodnje posveča svoje članke onim kmetskim sinovom, ki niso imeli prilike pridobiti 6i strokovne izobrazbe v šoli. Omenjeno naj pa tudi bo, da se tudi med dobrim zrnom dobi seme, ki ne obrodi sadu In da se tudi najbolj spreten hribolazec lahko ponesreči ter pa de v globino. Pravo gospodinjsko milo |e naše milo »GAZELA«. Zakaj? Zato, ker j« sestavljeno iz takih snovi, ki ne kvarijo perila, ampak ga res temeljito čistijo In belijo.« Obvetno signiranje hmelja. Na podlagi zakona o zaščiti industrij, ske svojine jo kmetijsko ministrstvo v s po-razumu s trgovinskim ministrom izdelalo naredbo o obveznem 6igniranju hmelja. Najvažnejša določila te naredbo so: V svrho zaščite kakovosti hmelja, pri. pravljenega za izvoz, se predpisuje ob. vezno signiranje Istega, ki se ima vršiti pri izvozu potom posebnih znakov, predvidenih v tej naredbi. V ta namen bodo morala vsa organizirana hmeljarska društva v naši državi v svrho zaščite teh zna. kov ter na podlagi obstoječih zakonskih predpisov prijaviti svoje znake kot kolektivne žige pri upravi za zaščito industrijske svojine v Belgradu. V primerih, če hmelj Iz okoliša dru. štva ni standariziran in Če obstojajo razlike v kakovosti, ki se upoštevajo na inozemskih tržiščih bo ta razlika v kakovosti hmelja iz posameznih krajev označena v kolektivnem žigu doti o nega hmeljarskega okoliša. V žigu se ima oznučiti leto produkcije, zato se hmelj različnih letnikov ne smo mešati in označiti kot hmelj enega letnika. Prav tako ni dovoljeno mešanje hmelja raznih okrajev. Kolektivni žig more staviti samo na hmelj čl?nov društva, ki je po predpisih prepariran in konzerviran. Za izvoz pripravljeni hmelj se mora istočasno plombiraH in opremiti i žigom ter uverenjem, ki mora imeti vse podatke, ki so razvidni iz žiga. Uverenje iadn pristojno hmeljarsko društvo in mora biti podpisano po dveh zapriseženih članih društva. Hmelj društvenih članov, ki <-e no preparira in baše v skladiščih, se more plombirati in žigosati le tedaj, če je komisija ugotovila, da odgovarja predpisom o klasifikaciji hmelja. Prav tako se vrši obvezno signiranje kvalitetnega, za izvoz pripravljenega hmelja nečlanov društva, ki odgovarja predpisom o klasifikaciji, kakor tudi pogojem za plombiranje, toda z razliko, da morajo biti znaki, s katerimi nečlani oznamujejo svoj hmelj, zaščiteni na ime njihovega podjetja pri upravi za zaščito industrijske svojine, Denar g Vrednost denarja 27. t. m. Stanje večine valut je bilo stabilno. Edino italijanska lira je nazadovala, ko je italijanska vlada liro stabilizirala na zlati podlagi po nižjem kurzu. Dinar v Curihu je vedno stalen na 9.13 centimov. Na ljubljanski borzi so se plačevale tuje valute kako* sledi: 1 angleški funt 276.90 Din, 1 ameriški dolar 56.68 Din, 1 holandski goldinaj 22.98 Din, 1 nemška marka 13.56 Din, 1 Švicar, frank 10.95 Din, 1 madjarski pcngl 9.99 Din, 1 avstrijski šiling 8.01 Din, 1 italijanska lira 2.98 Din, 1 francoski frank 2.23 Din, 1 čehoslovaška krona 1.68 Din, 1 grška drahma 0.75 Din, 1 bolgarski kv 0.41 Din, 1 rumuniskl lej 0.35 Din. - Pi"0" mota Je bilo v zadnjem tednu na ljubljenki borzi nad 18 milijonov dinarjev. g Italijanska lira ustaljena. Italijanski ministrski svet je z veljavnostjo od 22. t. m. ustalil liro pri tečaju 19 lir za 1 dolar (1 lira = 2.98 Din), določil na tej višini Elato pariteto in bo torej 1 zlata lira vredna 3.66 papirnatih lir (= 10.92 Din). Po tem dekretu je Banka d' Italia od tega roka nadalje obvezana zamenjati svoje bankovce z odgovarjajočo kovinsko vrednostjo. — Da je ministrski svet tako nenadoma izvedel ustalitev lire in sicer na nižjem tečaju nego je to prvotno nameraval, pomenja to, da je moral vsa j deloma upoštevati želje gospodarskih krogov, ki eo zahtevali še nižji tečaj, da bi se mogla dvigniti produktivnost in izvoz. Vendar je ta popust premajhen, da bi mogel ugodno vplivati na izvoz industrijskih izdelkov. Ta ustalitev lire bo vsekakor dobro vplivala na razvoj jugoslovansko-italijanske trgovine, ker bo odstranjena negotovost in podana podlaga za normalno kalkulacijo. Cene. g Ljubljanska blagovna borza. V zadnjem tednu je bilo le malo prometa, ker se je konzum že prej kril za praznike. V kolikor se je prodalo blaga, so veljale cene za 100 kg pri vagonskih dobavah postavljeno v Ljubljano: Pšenica baška 347.50—352 Din, sremska 345—347.50 Din, slavonska po 342.50—345 Din. Koruza baška stara po 272.50 Din, nova umetno sušena po 267.50 Din, času primerno 3uha po 252.50 Din. Moka baška >0g« v Ljubljani plačljivo po prejemu 500 Din. — Les: Lesna kupčija je sedaj bolj mirna. V kolikor se je prodalo blaga, veljajo cene za kubičen meter lesa postavljenega v vagon na nakladalni ali obmejni postaji. — Cene so bile: Testoni franko vagon Sušak po 520 Din, deske, smreka, jelka, na nakladalni postaji 500 Din, bukovi plohi ne-obrobljeni na nakl. postaji 450 Din, hrastovi neobrobljeni plohi franko vagon Sušak 1050 Din, isti obrobljeni, paralelni fko vagon meja 1325 Din, bukova drva suha na meji po 22 Din za 100 kg. g Lesni trg. Položaj na domačem tržišču ie miren. Ker se je končala gradbena doba, ni doma povpraševanja po lesu, pač pa gre nekoliko v inozemstvo. Večja podjetja lesne industrije so prejela naročila iz Madjarske, Grčije, Italije, Španije In Francije. Dosežene cene so manj zadovoljive. Na italijanskem tržišču se občuti predvsem vpliv avstrijske konkurence, deloma tudi nekak gospodarski bojkot, ki ga hoče Italija uvesti proti naši državi. Ta bi znal imeti slabše posledice za Italijo nego za našo državo. g Tržišče hmelja. Na nurnber-Š k e m hmeljskem tržišču je kupčija mirna, cene nespremenjene. Za izbran haller-tauski hmelj je bila dosežena izjemna cena 315 mark za 50 kg (82.50 Din za kg). V S a v i n j s k i dolini se prilike se niso zboljšale, pač pa deloma še poslabšale. Cene za dobro blago se gibljejo med 20-25 Din. V zadnjem času se je kupno več partij celo samo po 15 Din za kg. tJ v tronnh 1. lMfi v dinarjih se Je /.višal a »a * « pšenica 0-21 350 6.600 testenine 0-60 | lf— 7.300 rž 0-17 2*70 6.300 kara 2-50 | 62-- 9.900 jeCmen 0*16 2-40 6.000 kavina primes 036 20- 22.200 ajda 0-22 3-50 6.300 sladkor 072 16-- 8.900 koruia 0-18 220 4.800 rlž 0-16 9-— 22.500 fižol 0-30 4-25 5.600 olje 1-44 20-— 5.600 krompir 0-05 1-50 12.000 sol 0-22 3-- 5.500 zelje 0-03 0-75 10.000 petrolej 0-38 7- 7.400 deteljno seme 1-30 30-- 9.200 klobuk 3-— KiO-- 13.000 seno 070 1 — 5.700 čevlji 13- 250* - 7.700 vino 040 T— 7.000 hlutevina 2 — 40'— 8.000 jabolka 0-07 3-— 17.100 polvolneno bi. 1-60 56'— 14.000 hruške 010 5-- 20.000 volneno blago 3-50 180'— 20.500 govedo 0-85 T- 3.300 konienina 0-80 13'— 6.500 prašiči 0-95 10 — 4.100 kambrik 0-90 17'- 7.500 okr. smrek, les 30'— 210 — 2.800 polk. železo 0-24 3'50 5.800 bukova drva 14- 125-— 3.600 Tunina žlindra 0-07 1'42 8.100 okr. hrastov les 46-— |400-— 3.500 mezda kosca 2-— 25- 5.000 seveda nujno moralo vplivati tudi na izdatno poslabšanje njegovega gospodarskega jx>io'/.aja. To nam nazorno kaže naslednja razpredelnica: Potrebščine Pridelki Knot:ia oenn v dinarjih TuroJ •o Je 7.ul/.ala x« F.notna cena ▼ dinarjih ToruJ KO Jf »nt tal t » Vrsta poleti i. ISM poloti 1. 1501! Vrsla poleti 1 19:15 polnit 1.192« sol 4- 3"— 25-— pSenica 4-60 3-50 24'- olj« 25'— 20-- 20-— koruza 3-25 2'20 32'3 kava 70-- 62'- 11*2 tižol 6"- 4'25 29'2 sladkor 20 — 16- 20"— krompir 1-75 1-25 28- petrolej T— 7 — — zelje 2'50 0-75 70'- ievlji 325-— 250-— 23-1 sadje 4-- 3-50 12*5 polvolneno bi. 70'— 5r>'— 20-- vino I0-— T— 30-- bombaževina 19'- 17- 10-fi goveja živina 13- T— 46'2 podk.želero 7 — 350 50-— prašiii 25— 10- (X)'— kalijeva sol 1-50 1-60 - okr. smrek. les 325'— 210- 35'4 mezda kosca 25 — 25 — — bukova drva 175 — 125 — 28'6 Slabo gospodarsko politiko države nam jasno izpričuje dejstvo, da so zadnja leta stalno naraščali vsi davki, dočim je cena kmetiških pridelkov — padala. Še očitneje nam kaže za kme-tiški stan slabo državno gospodarsko politiko dejstvo, da so se cene kmetiških potrebščin napram predvojni dobi bolj povečale, nego pa cene p r i d • 1 k o v, kar je 7» Iz tega pregleda prav jasno vidimo, da so se cene kmetovih skoro vseh potrebščin napram predvojnim časom mnogo boli dvignile nego pa cene njegovih pridelkov. Posledica tega je, da ima kmet razmeroma manjše dohodke in večje izdatke, nego jih je imel pred vojno, zaradi česar seveda tudi gospodari mnogo težje. Ce pa pomislimo, da so razen tega tudi davki razmeroma večji, nego so bili pred vojno, je jasno, da vodi to le v — polom našega kmetijstva. Isti pojav opazujemo tudi v samih povojnih letih. Draginja, oziroma razvrednotenje našega denarja je doseglo svoj višek 1. 1923. Od tedaj so cene nekoliko padle in se 1. 192.6' nekako ustalile, a zopet na škodo kmeta, kakor nam kaze sledeča razpredelnica. Od 1. 1923. so torej padle cene kmetijskih p r delkov prav znatno bolj nego njegovih potrebščin, a davki so se pa celo občutno povečali, iz česar jasno sledi, da gre gospodarski položaj našega kmeta tudi v samih povojnih letih vedno bolj na slabše-