---- 191 ---- je zelenjadna rastlina, od katere so vzgojili vsled vedue kulture in različne zemlje razne vrste. Z ozirom na (^>a8 setve in zorenja razločujemo pomladanjske, poletnje in zimske salatne vrste, z ozirom na porabo pa delimo salato 1. v glavnato salato, 2. v povezno salato ali endivijo in 3. v berivko. A. Poletiija glaviiata salata (podoba 35) dela posebno trde glavice, in jo zaradi nežnosti njenega listja prav močno sejejo. Salata uspeva skoraj na vsaki Salata narazen. Najboljše vrste so: Rumena berolinka. velika rjava saraoglavka, zlata po-strvenka. srebrna glava in mala krvnordečapostr ven ka. B. Zimska glavnata salata se seje meseca avgusta, sadike se pa sade v gnojno zemljo tako, da se sicer še jeseni dobro zarastejo, a da ne postanejo prevelike, ker potem lahko zmrznejo. Premlade rastlinice pa tudi zmrznejo. Po zimi, kadar ni veliko snega, pokrijemo salato z vejevjem ali pa med kolarabe, olirovt zelje, itd., ker je salata čez dva meseca uže porabljena. To velja o salati, katero sejemo spomladi. S poletnjo salato ravnamo pa ravno tako, samo da jo sejemo na bolj hladne kraje, ker dobi tam bolj nežen okus. Poletnjo salato sadimo po 40 do 4b% zemlji, celo brez gnoja, vendar je najboljša rahla in pognojena prst. Salato sejemo ali prav zgodaj (meseca februvarija) na gorke grede, ali pa meseca marcija na solnčne grede v kakem za-tišji, in sicer v vrste po kakih 20 do 25^«, narazen. Salato moremo saditi tudi Podoba 35, s slamo. Najtrpežnejši vrsti sti: Rumena in rjava zimska glavnata salata. C. Povezna salata ali endivija. Eudivija uspeva na vsaki zemlji v odprti solnčni legi. Doma je iz Azije in je enoletna rastlina, katero uživamo največ po zimi. Endivijo sejemo od meseca maja do srede meseca avgusta, največ pa julija meseca. Kadar je listje popol- Podoha 36. noma razvito, tedaj pa povežemo vnanje liste ob suhem vremenu čez notranje, da se le ti ubelijo. Po prav mrzlih krajih izrujejo endivijo z korenino in jo vsade v svetle kleti. Če jo zgodaj seješ, večkrat ni mogoče dobiti lepo ubeljene salate, tedaj jo pa pokrij s cvetličnim loncem, a pazi, da ne gnije listje. Dobre vrste poletnje endivije so (glej podobo 36.): Pariška rumena povezna slalata, sachsenbauser-ska rumena, velika krvnordeča in pisana postr-venka. Priporočani vrsti zimske endivije sti nastopni (glej podobo 37.) Esea-riol in rumena mahasta. D. Berivka. Seme benvke sejemo na prisojne grede ter porabljamo za jed posamezne liste, katere odreza-vamo. Priporočani vrsti sta: Rumena in rumena kodrasta berivka. Tu sem moremo tudi prištevati ameriško salato „trgavko", ki se odlikuje s svojim posebno nežnim listjem. Po časniku ;,Auf dem Lande". Podoba 37,