Koliko žHa in moke sme uporabiti Itmerf zase? Izšla je naredba, ki določa, koliko si Bme kmet pridržati zase žita in moke. Uredba pravi: Kmetje smejo zadržati za svojo potrebo: A. Kmetijski proizvajalci in delavci: 1. za človeško hrano: a) 60 kg pšenice ali 50 kg pšenične moke oziroma v krajih, ki se hranijo z ječmenom, enako količino ječmena ali 140 kg koruze ali 110 kg koruzne moke za vsakega člana gospodarstva. Za člana gospodarstva se šteje vsaka oseba, ki se prehranjuje v gospodarstvu; b) 10 kg pšenice ali 8 kg pšenične moke ali 20 kg koruze ali 16 kg koruzne moke na kat. jutro orne zemlje lastnega posestva za prehrano kmetijskih delavcev; 2. za živino in vse ostale potrebe nezmlete koruze, in to: 50 kg na kat. jutro, posejano v letu 1940 s koruzo, 500 kg za vsako pitano svinjo, 1000 kg za rejo vsakega pitanega goveda, 500 kg za molzno kravo, 150 kg za delovno govedo, 200 kg za konja. B. Drugi bnetniki 1. za človeško hrano: 50 kg pšenice ali 40 kg pšenične moke ali 100 kg koruze ali 80 kg koruzne moke za vsakega člana gospodarstva, 2. za živino — kakor zgoraj pod 1. b). Prehranjevalne potrebe za ljudi in živino, razen za pitano živino, so izračunane za dobo začasno, in sicer za pšenico in vsa bilna žita in njihove moke od 1. aprila do 1. avgusta 1941, za koruzo in koruzno moko pa od 1. aprila do 1. novembra 1941, in se količine, ki jih gospodarstva smejo zadržati, zman.išujejo sorazmerno z minevajočim časom. Količine koruze, M jih gospodarstva smejo zadržati za pltano živino, se nanašajo na vso pitalno dobo.