Poleg hlajenja tudi zamrzovanje in sušenje Tozd Slovenija sadje. Hladilnica Zalog, ki je eden izmed petih toz-dov delovne organizacije Mercator-Mednarodna trgovina, je bolj poznan po svoji osnovni dejavnosti, to je skladiščenju živil pri iii/jih temperaturah, manj pa po proi/vodnji, ki so se je lotili šele pred pri-bližno dvemi leti, po sušenju in zamrzovanju nekaterih vrst sadja. V naših trgovinah je sicer mogoče kupiti njihove .suhe jabolčne rezine, sipko zamrznjeno sadje pa je v celoti namenjeno izvozu. Jabolka, namenjena predelavi v suhe jabolčne rezine, najprej operejo, nato iz njih zvrfajo peščice, jih olupijo, razrežejo na kolobarje, obdelajo, da obdržijo belo barvo in nato sušijo v posebni sušilnici sedem ur. (Foto: D. J.) V Hladilnici Zalog predelajo na leto 400 ton jabolk v suhe jabolčne rezine. imenovane ludi kolute. Izde-lovanje teh rezin je plod njihovega lastnegaznanja insoedini vdržavi, ki obvladajo ta postopek. Predelava ja-bolk je dokaj zahtevno opravilo, saj je iz sadeža treba odstraniti kar pre-cejšnje količine vode. rezine pa mo-rajo ohraniti lepo belo barvo. Suhe jabolčne rezine pakirajo v 10-kilo-gramsko kartonsko embalažo, saj gredo, kot smo že povedali. domala vse v izvoz v Zahodno Nemčijo in Holandijo. Naj kot zanimivost po-vemo, da tam rezine obdelajo tako. da jih oblijejo s čokolado in proda-jajo kot posebno poslastico. O proizvodnji v tozdu Slove-nija sadje-Hladilnica smo se po-govarjali z direktorjem inž. An-tonom Griljem, vodjem komer-ciale Brankom Lahajnerjem in vodjem tehnološkega sektorja inž. Radom Tihljem. Sipko zamrzujejo v Hladilnici Zalog več vrst sadja. Tako zamrz-njeno se uporablja za nadaljnjo pre- delavo. vendar gre tudi to vse v izvoz. Na leto predelajo 200 do 300 ton vi-šenj, 200 ton sliv, poleg tega pa še ja-gode, borovnice, robide in čmi ribez. So edini v Sloveniji, ki se ukvarjajo s sipkim zamrzovanjem, v Jugoslaviji pa je takih predelovalcev več. Pre-cejšen problem predstavljajo cene sadja. saj denimo jagod ne morejo kupovati od domačih pridelovalcev, saj je njihova cena za njih previsoka. Hladilnica Zalog je izredno po-membna za oskrbo mesta Ljubljane. V prostorih. v katerih je mogoče vskladiščiti okoli 15 tisoč ton živil, hranijo meso. perutnino. jabolka, njihova zorilnica banan je največja v Sloveniji. kadar je ulovvelik. »goslu-jejo« pri njih tudi ribe. Hranijo tudi proizvode in polproizvode raznih Ijubljanskih delovnih organizacij. lako na primcr Jate. Ljubljanskih mlekarn in Kolinske. Omeniti kaže. da je postranskade-javnosl hladilnice Zalog tudi izde-lava ledu. Na leto ga naredijo pri-bližno 2 tisoč ton. oblikujejo ga v 25-kilogramske bloke. njihovi kupci pa so predvsem nekatere delovne or-ganizacije, ki ga potrebujejo pri teh-noloških postopkih. DARJA JUVAN