Jubilej krompirja Parižani ao praznovali letos 200 letnico rojstva Parmentiera, kateremu r;e mora zahvaliti Francija in z njo ves ostali svet — razen Azije, kjer iftve največ od riža — ¦ za svojo bistveno hrano — za krompir. Parmentier je bil namreč agronom irt dober goapodarstvenik, ki je apoznal neprecenljivo veljavo krompirja ter ni miroval prej, dokler ga niso začeli gojiti po vaej Franciji in od tam po vsej Evropi. Kaj bi danes res počeli brez krompirja! — Parraentiera je počastil že kralj Ludovik XVI. na takrat običajen, pesniški način s tem, da si je vtaknil v gumbnico cvet krompirja. Današnji Parižani pa ao bolj nepesniški, zato pa praktični ter so proslavili spomin dobrotnika človeštva tako, da so razdelili pred njegovim bronastim spomenikom med reveže 10.000 kg sirovega krompirja ter cele gore »frita« (na podolgaste koščke zrezanega in kakor krofi na masti pečenega krompirja) z vinom. — Ljudje so bili tako dobro razpoloženi, da niso vedeli, komu na čaat naj se bolj derejo: Parmentieru ali onemu, ki je iznašel »frit«.