Gospodarske stvari. Kako ravnati z vinom, ki ima okus po žveplu? Spisal Anton Kosi, učitelj in posestnik v Središžu. V zadnji številki «Slov. Gosp.» toži neki dopisnik iz Bizeljskega, da ima vinski pridelek onih vinogradnikov, kateri so letos proti plesnjivcu grozdje žveplali, neprijeten, žvepleni okus; zajedno izraža dotičnik željo, naj bi se kdo v tem listu oglasil ter povedal, kako ravnati s takim vinom, da izgubi svoi ne6isti okus ter da postane zopet harmoni6no-pitno. Dovolite torej gospod urednikovi6, da poleg mogo6ih drugih poro6evalcev o tej stvari tudi jaz svoje mnenje izre6em. Pred vsem nastane vprašanje, zakaj ima vino, oziroma mošt takov okus ? Priprost odgovor na to bi se glasil: Zato, ker se je grozdje žveplalo. Dobro, toda tudi v drugih krajih so vinogradniki žveplali in vendar nirnajo vzroka pritoževati se o zgoraj navedeni vinski napaki. Recimo torej: Glavni vzrok, da ima letošnji moSt tu in tam okus po žveplu, ki spominja na gnjila jajea, je prepozno in nepravilno žveplanje. Po mnogih vinorodnih krajih Štajarske je nastopila ta bolezen letos prvokrat v taki meri, da je vsled svojega pogubonosnega delovanja obrnila nase pozornost vinogradnikovo. Na brajdah poznamo to glivo že ve6 let, a globeje v vinograd se ta škodljivka do letos še ni zarila. Ko je torej grozdna plesnoba (Oidium Tuckeri) letos že močno pritisnila znake svoje hudobije na plemeniti sad ljubljene vinske trte, še le takrat smo ža6eli misliti na protisredstva, toda sedaj je bilo, žal — že zve6ine prepozno. Vsled tega prepoznega in nepravilnega žveplanja pa ne le, da nismo trte rešili, raarve6 vsled tega je ostalo preve6 žveplene moke (nekateri so rabili tudi žvepleni cvet, ki je pa dražji, a za ta namen manj vreden) na grozdnih jagodah, kar sedaj neugodno upliva na moSt. Prepozno žveplanje je vsled tega vzrok sedanji moštovi napaki, ker dež pred trgatvijo velike ve6ine žvepla ni mogel spraviti z grozdja, nepravilno žveplanje pa je škodovalo radi tega, ker so dobili nekateri grozdi — o tem se je pisec teh vrstic prepri6al sam — namesto finega prahu, cele kupe žvepla, ki so, ti6e6 med posamnimi grozdnimi peceljni, prišli pri stiskanju v mošt. Pravilno in o pravem 6asu izvršeno žveplanje nikakor ne upliva tako neugodno na mošt, kakor bi utegnil kdo misliti, sicer bi morali tirolski vinorejci, kateri žveplajo med letom po šest do desetkrat svoja vina z žveplanjem popolnoma pokvariti, in vendar temu ni tako, ker druga6e bi nekatera tirolska vina ne slovela tako, kakor naš ljutomer6an. (Konec prih.)