svinj in ktera reja bi za svinje naj pripravniša bila. Če rediš sviaje 8 fižolo, bode meso trdo, Bima dobrega okusa ia želodec teži; če hraniš sriaje s krompirjem, bo meso prerahlo, brez okusa, lehko ia zgubi veliko pri kuhaaju; zatorej tudi ne velja meso Baših sviflj toliko, kakor angleških; po njegovem račuau imajo aagleške svinje skoraj za peti del boljše noeso. Meso z detelo rejeaih sviaj je žolto, nima nič v sebi ia je slabega okusa, z želodom rejeaih trdo, pa veadar lehko in aezdravo. Ravao tako, če rediš sviaje z oljnim drožjem ali z mlado setvijo, bode meso rablo, mastnato ia malo bolje kakor meso crkBJeae živali, ia zadajič če jih hraaiš z meseaimi ostanki bode aieso neprijetBO sladko, uiehko se rado sliai, ia dobi tudi aeprijeteB oster okus. Proti temu jerejeaje z mlekom boljše kakor vsaka druga hraaa ne samo, kar se tiče okusa, temuč tudi jederaosti ia teže mesa, kajti Bobeaa klaja ae da tolike teže, kakoršao dobijo v razmeri z mlekom rejeae živali; zatorej so pleča sviaj, ki so se v mlekarijah pitale, mimo vseh drugih naj boljša. Vrh tega je dokazaao, da se sviaje s saaiiai mlekora, brez dodatka druge hrane, lebko popolnoaia izpitajo, kakor se tudi v aagleških mlekarijab zares godi. Naj bliže temu pride z zrajem ia posebao s koruzo pitano sviasko meso ia je skoraj eaake dobrote, in sicer je grah, oves ia ječmen aaj pripravaiše zrnje za klajo. Neueste Erfiad. Kteri čas po zimi drevje cepiti, pelcati bi bil naj boljsi ? Dr. Mliller v Genthiau je škušal ia se prepričal, dase lehko cepi brž v jeseni po prvi slaai, ko listje iz dreves pade, on je cepil, kakor je airaz pripuščal od mesca decembra do marca in vsi cepiči so se prijeli. — Oa se je prepričal, da zgodnje cepljetije ima posebao dober vspeh pri drevju, ktero ima koščičasti sad, kterega sokv sebi ima klej. Kajti, če se tako drevje prepozao cepi, kader se že sok iz njega cedi ifl susi, braai ta vlačai ia trdi klej, _da se sok ne more pretakati ia cepiči se ae morejo prijeti. (Je se pa v zimskem času tako sadovno drevje, ktero ima namreč koščičast sad, cepi, se pelcarji taki primejo, ia to je še važnejše, da se skusi. (Zeitscbr. f. Land- u. Forstw.) Domače stvari. Ktera klaja je za svinje naj boljsaf Aflglicaa Beever, oseba v sviajerejstvu dobro zaaaa, piše o različaem rejeaju