106 Gospodarske stvari. Vprašanja in odgovori. Vprašanje 10. V eni skrinji imel sem čez zimo več ovsa shranjenega, bodi-si da je bil v vlažnem stanu spravljen ali je pa kateri drugi vzrok, oves je postal tako zaduhljen, da ga konji ne marajo zobati. Prezra-čenje ne pomaga nič. Ali je mogoče oves na drugi način zboljšati ? (R. R. v B.) Odgovor. Zaduhljivi oves. kakor vvsako drugo tako pokvarjeno žito se tako-le popravi: Žito se pomeša se stolčenim ogljem ali ogljeno moko, katero se pri ogljar-jih ali kovačih skoraj zastonj dobi. Z ogljem name-šano žito pusti se 14 dni ležati, ter potem na taki žitni čistilnici očisti, ki z vetrom dela. Tudi opere se lahko potem žito, a treba ga je skrbno posušiti. Vprašanje 11. Uže dalj časa postane mi vsaka smetana, ako je le nekoliko časa hranim, grenka. Kaj mi je storiti? (D. v S. na Dolenjskem.) Odgovor. Ako smetani po malem 30—40 gramov soli na liter dodaste, ne postane tako hitro zopet grenka. Surovo maslo iz solene smetane ni le boljšega okusa, ampak je tudi trdnejše. Solenje smetane tudi olajša pinenje.