O PAPIRNI PANOGI Papir za notranjost revije PAPIR je prispevala Radeče Papir Nova d.o.o., Starprint silver 70g g/m 2 18 ¡ | Pomlad 2021 | 25 | XLIX Izbira pravega embalažnega materiala za ohranjanje zdravja ljudi in okolja When selecting the right packaging material, balance and common sense are the best combination to preserve the health of people and the environment Single-use and reusable packaging is part of our daily lives. However, problems related to it were initially slightly ‘forgotten’ during the COVID-19 pandemic, but resurfaced in the spring of 2021 when clean-up events began in individual municipalities. Single-use packaging in ‘to go’ packages, i.e. single-use wraps, coffee mugs, plastic bottles, etc., receives most coverage, including media coverage. The said problem exceeds municipal borders, as there is the Great Pacific Garbage Patch located between Hawaii and California, which covers over 1.6 million km 2 and is 16-times larger than what is visible to the naked eye (the iceberg effect). Packaging constitutes half of the waste in the said patch. Embalaža, enkratna ali povratna, je del vsakdana, na problematiko katere pa se je v času pandemije covid-19, najprej nekoliko ‘pozabilo’, nato pa v pomladnih časih 2021 znova izpostavilo, ko so se začele čistilne akcije v posameznih občinah. Najbolj izrazito se izpostavlja, tudi v medijih, embalaža za enkratno uporabo, v paketih ‘to go’, to so zavoji za enkratno uporabo, kavni lončki, plastenke itd. Omenjena problematika presega občinske meje, saj obstaja t. i. ‘Veliko pacifiško odlagališče’, ki se nahaja med Havaji in Kalifornijo, in je večje od 1,6 milijona km 2 oz. v realnosti kar 16-krat večje od tega, kar je vidno očesu (učinek ledene gore). Polovica odpadka v navedeni gmoti predstavlja ravno embalaža. v vedno več slojih embalaže. Kupovanje živil v »razsutem« stanju, po načelu »prodaje izza pulta«, je že davno preživeto. Na srečo obstajajo alternative, le priložnost jim moramo dati in jim dodeliti ustrezno mesto v družbenem, potrošniškem prostoru. Naj večji učinek ne bo dosežen izključno na osnovi iz - bire »pravih sestavin« in izbrane tehnologije proizvodnje, temveč mora biti reciklabilna oz. biorazgradljiva embalaža proizvedena iz obno- vljivih virov, kot so npr. les, koruzni in krompir- jev škrob. Uporaba plastike proizvedene iz škroba ne bi smela biti težavna, saj imajo pre- hranski izdelki v večini primerov relativno kra- tek rok uporabe, kar pa bi embalaža iz škroba z zanesljivostjo prenesla, saj bi se jo zavrglo, še preden bi se pojavili prvi znaki pokvarjenosti pakiranega živila. Tovrstna embalaža na go- spodinjskem kompostu razpade v 7–8 mesecih oz. na industrijskem biološkem kompostu v 60 dneh. Poleg embalaže za enkratno upo - rabo se vse pogosteje pojavljajo tudi embalaže za večkratno uporabo oz. za ponovno polnje- nje. Pogosta izbira embalažnega materiala za večkratno, ponovno polnjenje, je aluminij, ki ga je možno neštetokrat reciklirati, na njem pa so nalepke narejene iz koruznega ali krompir- jevega škroba. Toda proizvajalci se še vedno srečujejo s precejšnjimi težavami, ko se odlo- čajo proizvodni program embalirati v ekološko embalažo. Večina proizvajalcev mora sama proučiti alternativne možnosti klasični emba- laži, kar jim predstavlja velik izziv. Ne nazadnje pa se na koncu vedno srečajo z ekonomskim vprašanjem, ali bo proizvod prenesel visoko ceno na trgu, katere posledica je tudi izbira ekološke embalaže. Nemalokrat je v medijih moč zaslediti izjave direktorjev podjetij, ki po- udarjajo trajnostno naravnanost, ki jo ima nji- hovo podjetje vključeno v strategijo razvoja. Prepogosto so to žal zgolj fraze in se podjetja izogibajo ambiciozno zastavljenim ciljem stra- tegij okoljskega poslovanja, ker je drago. Tista pa, ki to tudi finančno dejansko zmorejo, po- stavljajo zelo visok prag malim in mikropodjet- jem ter podjetjem, ki se na trgu šele uveljavljajo in ki so zelo občutljiva na vsakršne stroške ter si poleg razvoja lastnega produkta ne morejo privoščiti vzporednega razvoja trajnostne, po možnosti, biorazgradljive embalaže. Poznanih je kar nekaj rešitev, ki spodbujajo vnovično uporabo embalaže na avtomatih, npr. vino, tekoče milo, pralni praški ipd., pri čemer se izognemo dodatnim odpadkom, embala- žam in etiketam. Ideja je osnovana trajnostno, pri čemer ponudniku storitve investicija pred- stavlja dolgoročno naložbo. Ena od možnih al- ternativnih rešitev je tudi uporaba plastike iz mlečne kisline, na osnovi rastlin, tj. sladkorne- ga trsa, koruze in naravnih olj, ki je v celoti Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani Pobud in idej za rešitev težav je nemalo, a do dejanskega udejanjenja predlogov očišče- nja nesnage v realnosti ne moremo pričako- vati, vsaj ne v obsegu »popolne čistosti«. Potrošnik dejansko nima prav velike izbire ku- piti blago, ki ni vsaj delno pakirano v plastiko ali se le-ta pojavi v neki obliki, kot del kompo- zitne embalaže. Pakirajo se vedno manjše ko- ličine živil. Tudi vedno manj izdelka se nahaja Premisli foto / photo: Shutterstock O PAPIRNI PANOGI Papir za notranjost revije PAPIR je prispevala Radeče Papir Nova d.o.o., Starprint silver 70g g/m 2 19 ¡ | Pomlad 2021 | 25 | XLIX biorazgradljiva. Njeni stranski produkti pri bio- razgradnji so voda in ogljikov dioksid. Pri PLA je treba paziti le na to, da se jih odlaga v zaboj - nike za mešane komunalne odpadke, saj za- radi njegove rastlinske osnove, ne spada med plastične odpadke. Ločevanje odpadkov je ustaljena praksa ve- čine gospodinjstev v Republiki Sloveniji. Zbirnim centrom so ponujene nove tehnologije pre- biranja zbranih embalažnih odpadkov, ki z IR-skenerji prepoznajo vrsto/sestavo plastike, ki jo s pomočjo komprimiranega zraka, sorti- rajo po surovinskih skupinah. Ločevanje je ote- ženo v primerih, kjer je v eni večji embalaži, vstavlje nih več drugih manjših, s čimer gospo- dinjstvo »pridobi« na prostoru v zabojniku, med - tem ko jih stroj ne more prepoznati in ustrezno sortirati. Zakonodaja je v preteklosti poskušala poseči po znižanju uporabe plastične embalaže, kar se je v epidemiološkem obdobju na žalost za- maknilo. Že takrat se je v strokovnih krogih go- vorilo o papirju, kot alternativni možni rešitvi za zmanjšanje plastične embalaže. Papir je stoletja veljal za primarno pakirno sredstvo, vse dokler ga ni izpodrinila plastika. Iz papirja je možno narediti nakupovalne vrečke, jogurtov in kavni lonček, slamico, krožnik idr. Rešitev je veliko. Vprašanje je le, ali si jih želimo videti. Običajno so nekoliko dražje in kompleksnejše od napi- hovanja raznovrstne plastike. V tej točki si moramo odgovoriti na vpraša- nje, katera je prava in obenem varna embalaža za živila. Večina potrošnikov se med nakupom osredotoča zgolj na hranilne vrednosti živila in veliko manj na samo embalažo, v kateri se živilo nahaja. Primarna naloga embalaže za živila je v zaščiti le-tega pred kontaminacijo z bakterijami iz okolice in poškodbami. Poudariti pa je tudi treba pomen plastike. Slednje v 100 odstotkih ne moremo niti ne bi smeli nado - mestiti z alternativnimi surovinami, saj je v veliki meri doprinesla k ohranjanju zdravja človeš tva. Torej nima izključno samo negativne učin ke. Je pa res, da bi se jo moralo količinsko zmanj šati, saj ni prav nobene potrebe po pa - kiranju vsakega zrna v svojo plastično emba - lažo in je vse skupaj vstavljeno v papirno /kar - tonsko škatlo. Ravnovesje je ključna beseda, ko se odločamo med enim in drugim, v nobenem primeru pa skrajnosti niso, niti v preteklosti niti ne bodo v prihodnosti, pripomogle k pozitiv - nim učinkom. Embalaža, uporabljena pri prodajalcih »uli- čne hrane«, se po klasifikaciji živil in pijač, na- haja v neživilskem razredu, kar pomeni, da em- balaža potencialno lahko škoduje zdravju. Če se želimo izogniti nevarnostim, ki jo dopušča uporaba neustrezne embalaže, je smotrno upo števati naslednje: neprepustnost (prepreči- mo vdor bakterijam), nepoškodovanost (brez mehanskih poškodb, s čimer zagotavljamo tudi prvi nasvet, tj. neprepustnost) in izbira klasi- ficirane embalaže (seznam preverjenih in dovoljenih embalaž ter etiket za distribucijo hrane). Dejstvo je, da vsakršna aktivnost, gospodar- ska ali negospodarska, vedno za seboj pušča sledi. V Sloveniji letno nastane več kot 316 tisoč ton odpadne embalaže, ki je v majhnem obsegu tudi ustrezno obdelana. Obstaja pa še ena težava, in sicer razkorak med prija- vljenimi in dejanskimi količinami odpadne embalaže, ki trenutno znaša pribl. 90 tisoč ton. Navedeno pomeni, da se za eno tretjino odložene odpadne embalaže ne plačuje okolj- ska taksa, niti se zanjo ne odgovarja. Država si je zastavila cilj, da s 1. 1. 2021 stopi v veljavo nova Uredba o ravnanju z embalažo in odpad- no embalažo, ki pa se zaradi pandemije za - mika v pomlad 2021. Uredba ureja odpravo razlik med prijavljenimi in dejanskimi količi na - mi embalaže in odpadne embalaže, in sicer pre ko družb za ravnanje z odpadno embalažo, tj. DROE, ki bi preko pogodb, sklenjenih s pod- jetji, ki na trg dajejo embalažo, zanjo poskr - be li in jo ustrezno sortirali in/ali predelali. Zave - zanci bi tako po stali odgovorni, da z vključitvijo v embalažno shemo ter z izbranim DROE, po- skrbijo za odpadno embalažo in plačajo ustre- zno embalažnino. Vsaka pravna oseba ali samostojni podjet- nik se mora po novi uredbi registrirati pri Agenciji RS za okolje, vzpostaviti in voditi evi- dence vhodne in izhodne embalaže, se vključiti v embalažno shemo, medtem ko imajo pod- jetja, ki dajo na trg več kot 15 t/leto embalaže oz. dajo na trg PVC embalažne ali plastične vrečke, še dodatno zavezo, tj. svojo dejavnost v skladu z Uredbo o okoljski dajatvi o obreme- njevanju okolja zaradi dajanja embalaže na trg, le-to prijaviti na FURS, ki mu je obenem dolžan kvartalno poročati o izdani embalaži na sloven- skem trgu. Klemen Možina, Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani www.paloma.si Dermatološko testiran Kljub uporabi recikliranih vlaken je toaletni papir nežen do kože in sluznice). Kompaktna kakovost Več papirja za manjšo porabo embalaže in manj pogosto menjavanje rol. Večnamenska embalaža iz reciklirane plastike Embalažo lahko uporabite kot vrečko za smeti s priročno vrvico. FOIL FROM 30 % R E CYC LE D PL A STIC REUSE AS A TRASH BAG 16L IN OKOLJU PRIJAZEN NARAVNO MEHEK Premisli