Stran 379. Spominski dan naše industrije. Danes je deset let, odkar se je oživotvorila nova industrija, ki 'je bila poklicana na uvaževanja vreden način spešiti našo telesno blaginjo in ekonomijo našega gospodinjstva. Znano je, kolika važnost gre v družini rednemu uživanju kavne pijače, kako so se je čimdalje bolj navadili tako v palači kakor v najmanjši koči, kako važno je torej bilo, to vsakdanje živilo urediti tako, da je tudi prikladno našemu zdravju. Iz vestno se še vsakdo spominja, kako živo se je pokojni župnik Eneipp v svojih predavanjih in spisih potezal za domačo in zdravo sladno kavo. Pač je bilo ljudstvo v vedno pravem smislu že davno spoznalo, da je ječmen najboljši kavni surogat, ali samo opraženi ječmen ima zoperno grenak okus, in tudi samo opraženi slad se hitro upre zaradi zoperno sladkega ukusa. Treba je bilo torej odpraviti te nedostatke. To se je naposled posrečilo drugemu, v največjem obsegu izvedenemu prizadevanju firme Kathreinerjeve, ki jo je bil župnik Eneipp izpodbudil na izdelovanje slastne sladne kave in ki so jo podpirali najizkušenejši strokovnjaki. Vzorni izdelek, ki so ga vsi sloviti zvedenci preizkusili za nedoseženega in izvrstnega, se je potem pod imenom . „Kathreinerjeva Kneippova sladna kava" prvič uvedel pred desetimi leti in se odslej brezprimerno hitro in uspešno razširil po vsem svetu. Za ta veliki uspeh zahvaljuje Kathreinerjeva Kneippova sladna kava najprej izredno prednost, da ima priljubljeni ukus zrnate kave. Izvestno je zanimljivo, kako se mu podeluje ta ukus. Kava raste, kakor znano na grmičastih drevesih, katerih Stran 380. sad je podoben naši črešnji. V teh črešnjah tičejo kavina zrna kot seme. Iz mesnatega ovoja pa prirejajo Arabci sok, takozvani „gišrB, ki se, kakor poročajo potniki, odlikuje z izredno finim vonjem po kavi. Iz tega sadnega mesa dado Kathreinerji na otoku Reunionu, slovečem po izvrstni kavi, na način, ki je patentiran skoro po vseh omikanih državah, napravljati izvleček, s katerim se sladna zrna ob izdelovanju prepoji na jako bistroumen način. Tako dobi Kathreinerjeva sladna kava vonj in ukus kave, kar spoznaš, ako pregrizneš le nekaj zrn. Jasno je, dasi je morala taka sladna kava, ki se odlikuje s prijetnim ukusom in priznano zdravstvenimi svojstvi sladovimi, hitro pridobiti ves svet, zlasti v širših slojih ljudstva, kjer se je kava v nekakšnem smislu utihotapila kot živilo, kar pa nikakor ni bila. Zato je morala biti primes, ki je sama na sebi redilna in zdrava, ki jo je moči zrnati kavi pridajati do polovice in še več, s katero se torej taka priljubljena kavina pijača napravlja še prijetnejša po ukusu in primerna zdravju, izredno dobrodošla povsod. Največja, brezprimerna prednost Kathreiner-jeve Kneippove sladne kave pa je ta, da jo je moči piti „čisto" in da na nepresežen način nadomešča zrnato kavo onim, katerim jo je zdravnik popolnoma prepovedal. Otroke je sploh treba navaditi zgolj sladne kave; očvr-ščeno zdravje in cvetoča zunanjost je posledica temu. Takisto se Kathreinerjeva Kneippova sladna kava ne more dovolj živo priporočati ženskam, onim, ki okrevajo, in onim, ki bolehajo na želodcu, srcu in živcih. Po dolgi, izpričani izkušnji je lahko prebavna, krvotvornaa krepilna in tekne vzpričo prijetnega ukusa tem bolje, čim dalje jo piješ. To novo industrijsko stroko, praznuječo svoj desetletni obstanek, je treba torej smatrati za resnično dobrodelno pridobitev, ki je ni dovolj ceniti na polju priporočnih živil in redil. Najboljši veščaki so jo označili za „rodbinsko kavo" v najboljšem smislu te besede; zato pa je Kathreinerjeva Kneippova sladna kava seveda našla precej posnemalcev, ki zopet dobijo svoje naslednike, dasi so bili že večinoma sodno kaznovani. Ali občinstvo te že natanko razločevati in jemlje v svoj prid že davno pri nakupovanju le znane izvirne zavoje s sliko župnika Kneippa kot varstveno znamko in z imenom Kathreiner. Zakaj, kjer pristni Kathreiner rabijo tudi le malo časa, tam ga že ne morejo več pogrešati. Zato lahko firma po vsej pravici pravi v svojih naznanilih, „da je moči častitati vsaki gospodinji in materi, ki gledajo na zdravje, prihranek, čistost in dobri ukus rabi liattirelnerjevu Kucippuvu oladiiu kavu".