214 Gospodarske skušnje. * Da koščice češinj, čespelj in sploh koscicastega sadja raje kalijo, priporoča Francoski vrtnar Glave l to-le: Koščice naj se pomešane z otrobi v lonec de-nejo, z deževnico pomočijo in kakih 10 do 12 dni v loncu pustijo. Otrobi se zgrejejo in začn6 kisati, to pa naredi, da se koščice hitreje razpočijo. Ce so otrobi v loncu suhi, treba jih je iznova pomočiti. — Ker koščice večidel dolgo časa v zemlji ležijo, pa se ne razpočijo, se s tem večkrat najbolji čas zamudi za vspešno. rast drevesa, zato je dobro, tako pospešiti njihovo kalenje. * Da žitni zaklji dolgo trpijo, priporočajo ,,Luxen-burger Annalen" to-le: 1 kilo dobrega čresla se popari s 14 litri kropa. V ta čresljev krop se položi platno, kjer naj leži 24- ur. Potem naj se platno vzame ven in poplakne v čisti vodi, pa posuši. Za kakih 8 metrov platna zadostuje 1 kilo Čresla. Nitke prediva ali konoplje se navzamejo čreslovine in postanejo potem veliko močnejše. Kakor čreslo dela pri usnji, tako dela tudi pri platnu.