Nismo sluge, temveč delavci Gostilniški poklic ni lahek in za-hteva od človeka precejšnjo fizično moč, posebno, če gre za natakarja ali točaja. Tudi mariskatero pikro mora požreti, če hoče, da z ljudmi dobro vozi ter da ga zaradi maščeva-nja še bolj ne nadlegujejo in ne ner-gajo okoli njega. Tudi delovni čas ni ravno najugodnejši, saj zahteva služ-ba do 11. ure zvečer in nato po-spravljanje preeej odpovedovanja na račun najbližjih pa tudi zdravja. V kopališču na Kodeljevem, kjer so zadnje mesece odprli kegljišče in bife, dela 25-letna Julka Vereš kot točajka. Njen delovni časje deljen, tj. enkrat dopoldne in enkrat popol-dne. ,,Kdaj delate raje: dopoldne ali popoldne? " ,,Skoro mi je vseeno, kdaj. 2e od vsega začetka, odkar sem pri tem podjetju, delam deljeno in temu sem se že tudi privadila." ,,Pa vas ne motijo večerne ure, ko morate delati in se ponoči vračati doraov? " ,,Ne, to me niti ne moti če vem, kdaj bom šla domov. Nerodno in ne-ugodno pa je takrat, ko se tik pred koncem delovnega časa v lokal pri-tepe družba in hoče, da jim postre-žem kot da je ura 5 popoldan." ,,Verjetno so te družbe vedno malo pod paro? " ,,Običajno so! So tudi bolj agre-sivni in na vsak način hočejo, da jim strežemo po njihovi volji in nas ho-dejo natediti za svoje sluge. Ne mo-rejo se sprijazniti s tem, da smo tudi mi ljudje in da tudi mi potrebujemo počitka in miru." ,,Pa ob takih ptilikah pokličete na pomoč milico? " ,,Ce je res velik nered, potem za-htevamo intervencijo milice, toda če je le mogoče, se temu izognemo in uredimo mirno sami. Mislim pa, da smo v vsem času, kai vem, potie-bovali tako intervencijo le dvakrat." ,,Torq je v vaših lokalih mir!" ,,Je, in to precejšen. Krpan, v ka-terem običajno delam, je lep in vanj zahajajo le boljši gostje. Nekaj več nemira je bilo tedaj, ko je bila za-prta goctilna Slovenske gorice. Ta krat so vsi od tam navalili k nam ic prinesli s sabo tudi vpitje in razne prepire. Pri tisti gostUni se največ zbirajo sezonski delavci in kot vemo, so obiačuni med njimi precg hrupni. No, pred kakim mesecem so gostilno ponovno odprli in seda! imamo zoper mir." ,,Zanimajo me še vaši prejemki. Ali so v sorazmerju z vašim delom? " ,,Ce gre le za delo v lokalu, po-tem bi še kar šlo. Toda za vse tisto, kar mora gostinec v svojem poklicu preslišati, je to absolutno premalo." ,,In kaj bi vi svetovali svojim gostom? " ,,Da nas spoštujejo kot ljudi in nas nimajo za sluge, kar veijetno maisikdo podzavestno misli, da smo. Ce nas gostje spoštujejo, po-tem je lahko in prijetno delati in so v našem lokalu vedno dobrodošli; drugi pa naj si prebergo ta zapis in ga upoštevajo."