Kako sode »viniti. Kdor ima drožje aa razpolagaaje, ta naj ložje sode z drožjem popari in jih potem z vodo nalije, ktero je pa treba veekrat premeajati ia taki sodi so za viao ovinjeni ali pripravni, da se more vino v nje uliti. Komur se pa ne mudi s sodovi, ta jih laliko z vodo nalite, v kteri je ]-—2% žvepleae kisline, delj časa stati pusti Kdor jib. pa hitreje oviaiti b-oče, ta naj se pa v ta namea sode ali luga p_oslužuje. Uzrok, zakaj je to treba. je tale: Creslovina, barvovina in druge iz hrastovine izlužljive snovi se v alkalienih raztopliaah rade raztope ia deloma tudi vničijo. Narejajo se rujave razkrojevine ia lesao vlakao na aotrajai sodovi straai se aa ta aačia tako rekoč očisti. Treba je toraj razredčea lug delj časa pustiti, da na sodovi les deluje a. pr. celo aoč. Ako se soda v topli vodi raztopi, je to toliko bolje, potrebno pa ravno ni. Za izluženje se sodina raztoplina od 1—2"/0 rabi. Kdor je pa sode s sodo izlužil, ta jih mora potem z okisaao vodo ali pa z drožjem poplahaiti in z vodo nalite pustiti. Ce iz takih sodov po dveh dneh ulita voda čista izteka, morejo taki sodi za oviajene veljati. Vsa druga sredstva so še dolgotrajnejša in težavniša.