Prašnice-gobarska poslastica Pazljivejši sprehajalci, ki se te dni odpravljajo v naravo lahko na sončnih travnatih bregovih tu pa tam opazijo bele, za pest velike trebuhaste gobe. Gre za senožetne prašnice ali plešivke (Cal-vatie utriformis), ki veljajo za največje prašnice, kar jih raste v okolici Ljubljane. Hruškasta bela goba je sprva poraščena z drobnimi mnogokotni-mi piramidastimi izrastki, ki pa kasneje izginejo. Dokler je meso (gleba) belo, je goba užitna, z zorenjem pa meso postaja vse bolj rumcnkasto, olivno zeleno in nazadnje povsem rjavo in prašna- to, ln tedaj se obe ovojnici, ki obdajata trosno maso odpreta, da trosi lahko najdejo pot na pro-sto. Pred uporabo (le dokler je meso belo!) je dobro, če ovojnici odstranimo. Gobe so najboljše, če jih narežemo na rezine in cvremo. Podobno užitne so tudi druge, manjše prašnice dokler je njihovo meso belo, le da so nekoliko slabše kakovosti. Največja, tudi zelo okusna orja-ška prašnica (Langermania gigantea) pa povečini rastc le na apnenčastih kraških tleh. BRANKO VRHOVEC