poštnina plačana v gotovini tNliaA V A J? J /A/ AMA« j>j?rmyrA) A Dr. Pirčeva sladna kava je res domač izdelek Takile so zavitki pravih dtoA&cik izdelkov jugoslovanske tvornice Dr. A. Oetkerja Dr. Oetker-iev Dr. Oetkerjevi šartlil kakor tudi pudingi, kreme In drugI Izdelki se dobe v vseh trgovinah E o C 0 u E N Lil d < LU > O O o o š ° rs J ■SagoS « n O* C o ° °S> •- a>" i o O 4> £ TJ u > CN — D S? -o 0) ro N P •-• O "O r o N-O73 I «) O 00 U) fc.i C,"S S-Sc-D-I to >5! > o O -Q N O C m 3 O o (D o -*— d O) d> E i« d) >o > u. u- JC a 'o L_ d) O "D rt "D c O _d> >o d) o. a >u O) >t/> JJ E N _Q C "o ■ d) o E C O O. o .g D > N "o" JC. u a 12 O "in O) Q d> 3 "D O) d> tj a. * a C Spustil je njena ramena, toda od dveh strani so se ji spet približale njegove roke. Zastavila je nogo ob njegovo koleno, zdaj se je sklanjala naprej, zdaj se naslanjala nazaj in se branila zoper njegove roke: «Vasja! Vasja!» Njegovo hripavo grgranje pa ni obnemelo. iVrzi jim tja! Vrzi jim tja!» «Daj!... Daj!... Daj sem!...» Samo divji glasovi, ki jih je Muhortij v groznem strahu dajal od sebe, so lahko prevpili njegov krik. Sani so pokale v vseh sklepih in so že brez poti letele kar tako naokrog. Vasilij Flegontovič je omahnil in se je s prsi zgrudil na zadnjo steno sani; ko se je poizkušal dvigniti, se je zamotal v dolge pole svojega kožuha. Varvaruška se je ozrla: Muhortij je venomer bežal v krogu in se branil pred tremi volkovi, ki so ga naskako-vali od spredaj. Od gobca mu je v tenkem curku tekla kri in mu močila desno prednjo nogo. Sani so se nagnile in so domala legle na bok. Nenadoma so podplati Vasiliia Flegontoviča trdo udarili proti Varvaruškinim nogam. Ona se je nanaglo-ma sklonila, privzdignila njegove noge in jih potisnila čez rob sani. Ko se je sklonila, je nehote udarila ob otroka, da je jezno, zaspano vzkriknil. In s tem glasom se je pomešal še en vzkrik ... Varvaruška je videla še roke svojega moža, kako so se prižele ob rob sani. Ko se niso mogle več držati in so izginile, so skozi njene oči zaplesale mehke, globoke proge črne teme — v tej temi je odmeval oni krik — in onemel... Tesno se je prijela za opravo konja. Njeni valujoči lasje so kakor dimasto rjava pajčevina legli po konju in po prednjem delu sani. Zgrudila se je v dno sani. Žrebec je planil spet po cesti, ki je tekla domov ... (Dalje prihodnjič.) Boris Rihteršič: Velikonočn a vem, hoteli ste zgodbo za srce, da bi vas zazibala v prijetne misli, ko zazvone zvonovi. Takrat ko se v pomladnem vetru napno ban-dera, ne sme biti žalosti. Hoteli ste zgodbo veselega obraza z nasmeškom na ustnicah, zelenih poljan in solnca in opojnega cvetja in belih oblačkov, ki plovejo kakor ovčice po nebu. Ne morem vam dati te zgodbe. Ne morem. Čeprav je velika noč, ko so vse duše lepe, mlade. !V O, dosti duš sem srečal. Plašne oči iso jih izdajale, premrle roke, ki so drhtele v mrazu, čeprav je bilo solnce. Prosile so te roke, bedne, drobne. Bose so bile noge in srajce raztrgane. Pa so šle lepe mlade duše mimo in jih niso videle. Dosti duš sem srečal. Strojem so stregle. Žuljave roke, zorana čela in misli uporne. Vse za košček trdega, črnega kruha. «Kaj če jutri še tega ne bo?» so se bala srca. In šli so mimo gospodje mehkih ročic in blagih misli. Pa jih niso videli. Čeprav so imeli lepe, mlade duše. Dosti duš sem srečal. Tam gori pod strehami, pod sivim nebom so stiskale otroke k prsim. Sesala so drobna usta, pa ni bilo kapljice mleka zanje. Ni bilo skorje, ki bi prsi napela. In lepe duše so šle mimo in jih niso videle. Dosti duš sem srečal. Tam za odprtimi okni zvenelo je njih zlato. Tam za zaprtimi okni so se igrale z življenji neštetimi. Tam so vriskala de- kleta in pila veselje, morila si duše. Roke grabile so mehke ude — kaj so jih brigale duše? * Rad bi povedal vam zgodbo veselo, pa je ne morem. Rad bi bil klovn, da bi se smejal, rezgetal, vsaj za en dan. Takrat, ko so duše lepe, mlade. * Joj, ali je danes res velika noč? Praznik vstajenja? Kdo je vstal? Otrok, ki po cesti kruha prosi? Mož, ki od rojstva do groba pri stroju gori? Žena, ki v sobi podstrešni umira od glada? Kdo je vstal? Tisti, za okni zaprtimi, v zlatu in vinu toneči? Kdo je vstal? * Joj, ali je danes res velika noč? Ne, ne, saj ni. Veliki petek je ... * In veliki petek mora miniti, da pride velika noč. Takrat vam povedal bom zgodbo veselo. Takrat, ko se bodo v pomladnem vetru napela bandera. Ko bodo poljane vesele in solnce na njih. Ko bodo lica vsa srečna, nasmešek na njih. In beli oblački — srebrne ovčice na nebu. Takrat vam povedal bom zgodbo veselo. * Joj, ali je danes res velika noč? L. Mrzel Prečuden je svet človeške duše, ki iz njega vre poezija. Pesnik je v družbi že od nekdaj veljal za malo čudnega, malo čudaškega človeka, in dasi teče razvoj sveta dandanes precej v smeri neke družabne niveliza-cije in socializacije med ljudmi, vendar bo ta stara misel najbrž še dolgo obdržala svojo veljavo. Življenje človeka teče na precej preprost, že iz pradavnih dni udomačen način: nekje se človek rodi in tam je prav za prav za zmerom doma, potem gre njegova pot skozi kraje, skozi čase in mimo ljudi, vsak dan, vsak hip jemlje slovo od tisoč obrazov in od tisoč stvari in se vsak dan in vsak hip seznanja s tisočem novih, polagoma gre in se bije, pri srcu mu je neprestano samo dobro ali pa hudo, poslavlja se od hiše, ki je bil v nji od početka doma, in išče nove — in grob, kakor pravijo, je njegov poslednji dom. Milijone in milijone ljudi je, ki jim ta hoja skozi življenje ne prizadaja ne bolečin ne skrbi: prav tako gotovo, prav tako preprosto in ponevedoma, kakor se nekje rode, dosežejo nekje drugje svoj cilj, in ko nazadnje umro, ne puščajo za sabo ne slave ne prahu. Pesnika pa je udaril bog, da skozi množico nese svoj križ in z njim križ vsega sveta. V njem so se zbrale vse bolesti * Ob zbirki: Alojz Gradnik, Svetle samote. Uredil in predgovor o pesniku napisal Josip Vidmar. Založila Modra ptica v Ljubljani. in vse radosti ljudi, da z nezadržano besedo v pesmi planejo iz njega in zagori jo nad obzorjem, da samotni popotniki sredi ceste, otroci, ki se v poznem mraku čez travnike vračajo domov, dekleta, ki šepečejo na vrtu, starci, ki s pipo v brezzobih čeljustih sedijo pred hišo, na mah zaustavijo svojo misel in korak in se za strmijo v večerno nebo: tako je, kakor da se je ta hip utrnila zvezda, ali pa tako, kakor da odhaja, kar je bilo pri nas, in se vrača, kar je že zdavnaj umrlo. — O, ti edini čudež božji na svetu, ki se mu reče človeško življenje! Je mar bilo kdaj na svetu kaj večjega, se mar lahko', kdaj kaj večjega porodi pod nebom? Kje so, da bi lahko na dušek izpili to neizmerno, neskončno bogastvo do dna, kdo je, da bi lahko sredi tega sveta obupal od bede? Kar je treba luči za na pot, vse sijejo od vzhoda, in kar je treba teme, da se lahko skrije vanjo srce in se brez sramu iz joče v samoti, je dovolj veje od zapada. Zemlja, ki stojimo na nji, čas, ki vihra preko nas — vse se maje v svojih tečajih, kakor se ziblje klasje, ki zori. Nobene druge stvari ne more biti človek na svetu tako gotovo deležen kakor svojega vstajenja. Ko se je nekoč zdavnaj prva misel rodila v človeku, se je najbrž rodila iz strahu. Misel je bila prvo orožje, ki ga je človek, ves sam sredi narave, ki ji je moral ali zapasti ali pa ji postati gospodar, dvignil v svoj silo-bran. Misel človekova je prav gotovo rojena iz strahu, Alojz Gradnik. za to pač tudi zdaj tako neusmiljeno gospodari nad svetom in nad ljudmi. Pesem pa se je rodila iz ljubezni in ose stvari, ki so od ljubezni, so tihe in plahe in jih je sram. Življenje samo je dobro, malo sladko je, malo grenko, toda samo po ljubezni je življenje lepo. Ljubezen je, ki kakor lepa, neznana žena za roko povede otroka iz zibelke skozi pomlad, poletje in jesen, in vse, kar so ljudje storili in doživeli od začetka do danes, so doživeli in storili samo po nji. Kar je v novejšem času pesmi med Slovenci, je skoraj vsa s Krasa doma. Človeku se zdi, kakor da mora biti naša kraška pokrajina vse bolj na steza j odprta svetu in solncu kakor druge naše dežele: vse, kar sije solnce, vse, kar zveni z neznanimi tokovi preko zemlje, vse, kar se rodi v človeških srcih in poje izpod žuljavih rok — vse odmeva ob kraški skali z vse drugačnim je-kom kakor drugod pri nas. Vsa ta žalost s Krasa in ta radost, vsa ta kraška vera in ta kraški dvom, ki jim je v moderni našel besedo Alojz Gradnik in mlajši ob njem (Gruden, Kosovel in vrsta najmlajših): to so stvaritve, ki so duhovnemu obrazu naše kulture in našega človeka v novejšem času vtisnile najsilnejši pečat. Gradnikova pesem je težka pesem človeka-iskalca, kakršna v našem slovstvu nima izlepa primere drugod kakor v Prešernu. Hoja samotnega človeka čez svet, misel na Kras, kjer domača hiša stoji, srečanje z ženo in iskanje poslednjega praga, da bi čezenj stopil domov. Malo je v vsem našem slovstvu tako dovršene, neposredne, elementarne ljubavne lirike, kakor je njegova. Gradnik pozna srce človeka do prav zadnjih, poslednjih odtenkov. Od Župančiča, ki je v svojih Ijubav-nih pesmih ves ubran in razigran, se Gradnik loči po svoji težki idejni in etični razstrojenosti in je duhu našega časa, ki je ves v presnavljanju in prevrednočanju, zato mnogo bližji od njega. Njegova pesem ni samo izpoved enkratnega doživetja, njegova pesem je večno iskanje in vpraševanje, njegova pesem se šibi pod težo notranjega razdora, njegova pesem je tožba, obtožba, obsodba in oprostitev obenem. O, saj ne morem reči ti besede. Če sem ti ko duhteča roža — vtrži, če sem ti kakor čaša vina — drži, o drži me na ustih in me pij, da zadnja kaplja v tebi izkopni. Ne misli na poznejše moje bede in nič, prav nič naj te ne moti zdaj. Potem? Potem le bodi brez srca, potem me rožo z nogo poteptaj, potem me čašo prazno trešči v tla, da slast ti še črepinj bo žvenketanje. Ker vem, da kot razbite tvoje sanje, kot bolečina, kes in kot zločin, bom vedno še hodila ti v spomin. To je pesem, ki iz vrelca čiste lirike meče tako ostro luč na vprašanje o srečanju žene in moža kakor najbrž nobena druga moderna slovenska pesem. Pot, iskanje, borba s svetom, z Bogom in samim seboj: to je pot pesnika Gradnika. Komur je narava pretenke strune napela v dušo, da odzvanjajo slednjemu z gibu in utripu življenja, njemu je pač težko najti mir in dom. Srce mu mora neprestano bedeti, vsako minuto trkajo klici iz neznanih daljin pri njem — pesnik ne more biti lastnina nikogar, on je lastnina vseh. Za vsakogar je na svetu pripravljena hiša in dom, vsakomur je dano, da si naplete svojo tiho srečo. Pesnik je na cesti doma, on ne more biti deležen ničesar pod nebom in prav zato so mu tako blizu vse stvari: Samo kdor sredi belih cest sameva in komur noč nobena ni uteha in svet in dom in sebe je proklel, ve, kaj je ogenj in nad ognjem streha. f-Svetle samotej, ki so izšle ob pesnikovi petdesetletnici, so pesniška zbirka, kakršne so redke v našem slovstvu, in je vredna, da greš v te samote iskat človeka in sebe. L. Mrzel: K 11 U t HafUS Knut Hamsun in Maksim Gorkij, dve najvidnejši, največji osebnosti v sodobnem slovstvu evropskega konti nenta — kako za čudo sta si različna, pa kako za čudo obenem sta si podobna med seboj, tako po svoji življenjski usodi, kakor po svojem razumevanju človeka in svojem zadržanju do njega! Hamsun, pesnik-individua-list, čigar neugnana strast je, neprestano se pogrezati samo v vrtoglave prepade srca, neprestano se igrati samo z najtanjšimi, najmanjšimi nijansami v luči in temi trpeče in radostne človeške duše, ta glasnik človeka, ki je neprestano samo ujet v labirint svoje lastne usode in svojega lastnega življenja — pa Gorkij, ta pi- n, Viktorija satelj in borec mrkega, razbrazdanega čela, ki mu je slednja beseda, slednja misel, slednji najtišji utrip srca samo neizprosna volja po sproščen ju, po osvobojenju človeka in vseh ljudi pod solncem: oba sta v proletar-skem, zavrženem vagabundstvu svojih otroških let od blizu pogledala v brezdna človeške duše in v brezdna človeškega trpljenja na svetu in tedaj sta vzljubila človeka, da tolikšna ljubezen sije samo iz dela redkih pisateljev, in sta se oba, vsak na svojo fronto, šla zanj bojevat. Človek v verigah je glavni junak v delih obeh, toda dočim piše Gorkij s krvjo in s pestjo, da verige rožljajo in škripljejo zobje in da se človek dviga iz črke Ce še nimate knjige »Viktorija", pišite dopisnico upravi „Žena in dom", Ljubljana, Dalmatinova ulica 10. (Citajte razpis na tretji strani platnic.) Knut Hamsun. s svojimi mogočnimi pleči, piše Hamsun s krvjo in z vnebovpijočim molkom svojega vekomaj razmišljenega, vse razumevajočega in vse odpuščajočega srca. Junak njegovih knjig ni ujetnik družbe in njenega sistema in ni upornik zoper njo, Hamsunov človek je samo ujetnik svoje čudovito svetle, čudovito temne duše in nepojmljivih zakonov, ki gospodarijo nad njo, in kadar se Hamsunov človek upre, se ne upre zoper krivico družbe in sveta, temveč samo zoper krivico, ki se lahko rodi iz slabosti in iz nasilja človeških duš. In vendar je Hamsun po vsem svojem življenjskem delu vsem velikim duhovom enakovreden borec za poveličanje, za vstajenje človeka pod solncem: saj ni svoboda izključno samo vprašanje državne ureditve in socialnega reda, temveč je kos vsake svobode tudi sproščenje človeka samega. Hamsunova «Viktorija» je prečudna pesem ljubezni. Hamsun ne ljubi hrupnega smeha in vriska, v tišinah in samotah je zanj več lepote in več gorja kakor na kričavih trgih in križiščih delavnega dneva. Življenje dobiva pri Hamsunu za čudo prečiščeno, jasno podobo, tisoč je neizrekljivih reči, ki jih je treba zamolčati, tisoč reči je, ki so pri belem dnevu povsem brez pomena, pa se človek vendarle zateka k njim. Hamsun je v tej dobi največjega zgodovinskega, družabnega in duhovnega preloma, ki v nji živimo, s svojim delom ustvaril nov slog in iz Hamsuna bodo prav gotovo še pozne generacije zajemale s polnimi prgišči. Preden je Freudova psihoanaliza postala zanimanje najširših krogov, je Hamsun s svojimi živimi obrazi, ki sije jo iz slednje njegove knjige, že zdavnaj ustvaril vse polno usod in duš, ki so kakor bogati rezervoarji vsega pojmljivega in nedoumnega, kar se lahko krije na dnu človeških src. Ljubezen je na svetu že izdavna tista stvar, ki je treba največ molčati o nji in ki mora o nji človek nositi na duši največ tajn. Tu, v tem svetu neizrekljivega in nedopovedljivega je prava domovina Hamsunovega ustvarjanja in odtod je prav za prav Hamsun doma. Ljubezen Viktorije, gospodične z gradu, in Jolianesa, mlinarjevega sina, ta brezupna, nespametna ljubezen, ki zaradi družabne razlike med obema nikdar ne more do svojega objema, ta ljubezen, ki je samo breme in siva, žalostna odpoved: tu se Hamsun razživi do viška svoje umetniške moči in «Viktorija> je v resnici, kar reče Hamsun o knjigi svojega Johanesa: pride Lojzka zakurit. Ona je točna — ona je sploh sijajna. Hvala Bogu, da sem slednjič vendar dobila tako prijetno deklo — če pa samo pomislim na njene prednice, imam kar dosti. Je pač tudi res križ, če se človek poroči kar tako iz banke in nima niti pojma o kuhi in gospodinjstvu. Mama me je sicer hotela še malo pripraviti — a moj možiček je bil mnenja, da so to malenkosti, ki se jih bom takoj naučila — in jaz sem bila seveda istega mnenja kakor on. No — pozneje sva oba svoje nazore o tej točki nekolikoi izpremenila. Mama mi je hotela vsaj za prvi čas posoditi našo staro Ančko — pa to nesrečnico je ravno takrat začel ščipati revmatizem, jaz pa tudi nisem hotela mami delati skrbi in sem energično izjavila, da si boo svežega. Pa tudi ta ni vzhajal. Možičku sem bridko potožila, kako pokvarjeno robo prodajajo ti nereelni trgovci za drag denar. No, drugi dan sva zopet obupani stali pred novim kvasom, ki tudi ni hotel vzhajati. — ko je k sreči prišla teta Ela in nama pojasnila, da kvas pač ne vzhaja, če leži v papirju na mizi... Medve sva ga sploh «pogrnntali». Če pomislim, kako sva lonec do vrha napolnili s fižolom, ga deli kuhat in potem vedno presioali. dokler nisva srečno umazali vseh loncev v kuhinji, fižol na je le bil za-smojpn in trd ... Kako sva medenim pločicam pohabili pridelati moke, in so se cedili čez pločo... kako so namesto kakava nastali črni žganci... kako sva hoteli narediti rižoto, pa sva obupno mešali mast. čebulo, riž in meso. pa se zmes le ni hotela izpremeniti v rižoto... kako so se nama trgale omelete, pa sva jih kakor rezance deli v juho, ki je postala vsa sladka... kako sva jezik tako lepo skuhali In garnirali — pa pozabili olupiti... Pa počasi bi z Urško menda le šlo, a ji je mati zbolela in je morala kar hitro domov. Zopet sem vzela kmetiško dekle, pa starejšo, ki bi že kaj znala, ko sem vendar tako rekoč otročke bolezni kuharske umetnosti že prestala. Tera je bila res zadosti spretna, a dolgo le nisem zdržala z njo: bila je kar preveč prijazna. Vsem našim gostom je1 dala roko (a si jo seveda prej obrisala v predpasnik), če pa je koga odvedla v sprejemnico, mu je ponudila stol, ki ga je še hitro obrisala s predpasnikom — da mu izkaže posebno čast. Nato pa je vsakega gosta naj-prijazneje vprašala, kako se kaj ima, in se za moje hude poglede ni kar nič zmenila. Mene sploh ni upoštevala, ker sem ji bila še vse premlada in prezelena, da bi njo, izkušeno, kaj učila. Pač pa je neprestano ona mene učila, in če sem" le kihnila, je hotela na vsak način vse svoje medicinsko znanje na meni preizkusiti: »Dohtarji tak vsi vkup nič ne vejo! Gospa naj grejo kar lepo v španpet, pa jim bom prinesla lipovega čaja pa malo arnike not — arnika povsod pomaga, odznot pa odzun!* Najrajši bi me menda v ar-niki skuhala, v zajčji masti spekla, s kamiličnim čajem zalila in v »Wecku« konservirala — potem bi bila vsaj prepričana, da se mi ne bo nič zgodilo! Za njo je prišla Ruža — ne Roza: Ruža. Socialistka. Ta mi je zopet vsak čas dala pod nos, da prav za prav prezira vse «buržoaze», čeprav jim za zdaj mora celo služiti — da pa že pride drugače. Škoda zanjo. Sicer ni bila napačna, bila je poštena in čista, samo vsak čas je morala na »shode* in »zborovanja*, ki so pa trajala tudi vso noč ... No, samo da sem dobila Lojzko... Kaj sem že hotela od nje? Preneumno — da, saj res: vstala bom — kadar pride zakurit — — vsta-la bom ... res ... bom ... vsta — la ... GOSPO OinJACF n po mca Vera Gogala: Ali ste zadovoljni s služkinjo? Kajne, Vaš najljubši in najzanimivejši pogovor! O, koliko ima vsaka povedati in potožiti. Seveda potožiti! Mnogo imate sicer skrbi. Z otroki, če so bolni ali neubogljivi, s svojim možem, ki vedno sitnari in se vtika v gospodinjske posle in skrivnosti, toda —! Vaša glavna skrb in preglavica je le služkinja! Na družabnih sestankih, na izprehodih, pri dobri kavici popoldne, celo na plesnih prireditvah si tešite srce in razkrivate druga drugi svojo nesrečo in obup. Vedno in vedno le — služkinja ! Ko je prišla, je bila ponižna kakor jagnje. Vsako delo je videla, za vse je bila uporabna. Kako ste se oddeh-nili. Ta pa bo! Zjutraj ste lahko zopet dalje časa poležali, pred kosilom ste odšli za celo urico na sveži zrak, po kosilu ste si privoščili popoldanski počitek, za večerjo Vas tudi ni skrbelo. To dekle Vas je kar pozdravilo. Tudi Vaš soprog se je ves izpremenil. Hlače in suknjo je našel vedno v redu, lepo očiščeno in polikano, o čevljih sploh ne govorim, gumba ni manjkalo nobenega več. Kosilo pa je bilo višek zmožnosti in pozornosti Vašega novega bisera. Kar sijal je Vaš mož od sreče in za-dovoljnosti. Pa se je začelo jasno nebo malo temniti. Danes je bila Ančka predolgo na trgu, kosilo že večkrat ni bilo o pravem času pripravljeno. V košarici ste našli pred kratkim polno nezašitih nogavic in v kotu za šivalnim strojem je bilo skritih in zmečkanih več raztrganih kosov perila. Včeraj ste zjutraj vstali in ste našli na spodnji mizni polici še vso posodo od večerje — nepomito. Nič hudega! Bo že prešlo. Morda je kaj bolna, ste si prigovarjali. Tudi mož je nekaj godrnjal, a tudi le bolj zase in proti navadi zelo prizanesljivo. In Vi ste še dalje pozno vstajali, hodili pred kosilom na izprehod in popoldnevi so Vam minevali v brezdelju ... A tista temna lisa na nebu je ostala in se je večala. Jagnje se je prelevilo v volka. Zadirčnost in oporekanje sta začela kraljevati po kuhinji. Tri lepe čednosti: lenoba, počasnost in brezbrižnost, so dičile sedaj Vašo služkinjo. Nestrpnost je rasla. Kuharice in služkinje iz ostalih nadstropij so imele cele konference po hodnikih. Vaša je seveda med prvimi v zboru zabavljala. Spor in prepir med Vami in Vašim nezadovoljnim možem sta bila sedaj na dnevnem redu. Tudi o tem so kuharice in služkinje marljivo debatirale po hodnikih. Morda ste le gledali prečrno. Hudo pretiravate! Vedno pretiravate. V začetku s pohvalo in preveliko prostostjo, sedaj zopet z grajo. V vsakem dejanju vidite hudobne naklepe in zahrbtnost. In zopet ste se omejili pri družabnih sestankih in na izprehodih samo na edino, vedno zanimivo in vedno novo — zabavljanje čez «njo». Od prijateljic in znank pa ste prejemali kopico naukov in nasvetov: <0, jaz sem pa drugačna. Takoj v začetku naj čuti, kdo je gospa. Nikdar privoščiti dobre besede, zapomni si, draga, nikdar pohvaliti. Tako dekle se takoj preobje belega kruha. Ozmerjam jo, da je strah. Za vsako napako ji odtegnem od plače. O, jaz že znam krotiti take glavice! — Sicer pa vsake tri mesece menjavam.* Moj Bog! si mislite. Kako pač more biti zadovoljna z uspehom take taktike. Vsake tri mesece menjava! In vedno se razburja, vedno pridiga in jo iznova uči? Medtem pa se razcvita pri Vaši služkinji nova čednost. Druga za drugo. Kaj Vam je že danes zabrusila? «Delo kuharice ni delo služkinje! Profesorjeva gori samo kuha, pospravljanje, čiščenje parketov, prinašanje drv in premoga, to ni njena reč. Za zvečer se tudi nismo zmenili, da ostanem preko svoje ure pri delu. Ob nedeljah hočem biti prosta kakor druge.* Vi se razburite, kričite, tarnate možu, tožite znankam. Končno zaidete nevede na tir, ki Vam ga je pred kratkim pokazala Vaša nežna svetovalka. Menjavate. In pesem se prične od kraja. Konec Vam je znan. Čisto enak je prvemu. Vsake tri, štiri mesece pride konec. V hiši ni več ljubega, čistega miru. In zakaj? Ali Vam smem tiho, prav tiho povedati na uho? «Svoje služkinje pokvarite sami. Čisto sami! Ostanite vedno gospodinja! Imejte oči povsod, nadzorujte delo, svetujte, razumevajte. Vodite gospodinjstvo! Bodite vedno natančni, dosledni in pravični. Pokažite poslu, da Vam gospodinjstvo ni tuje, da dobro poznate vse.* Ali bo potem boljše? Poizkusite! Potem mi poveste. Kako navadiš novo služkinjo na hišni red Domače gospodinjstvo bi se dalo primerjati s strojem, ki deluje brezhibno le, če je dobro urejen. Zato naj bi bila glavna skrb gospodinje, da vse delo spravi v določen red, da izkuša uravnati vse gospodinjstvo v sistem, ki si ga sama ustvari in prilagodi svojim hišnim razmeram. Če se bodo vsi, gospodinja sama in ostali člani družine, dosledno ravnali po tem redu, bo mogla gospodinja tudi od služkinje zahtevati, da se bo tudi ona natančno ravnala po njem. Naj bi torej vsaka gospodinja sestavila dnevni in tedenski delovni red. Ta naj bi bil spisan, da se ne pozabi, kaj se sme zahtevati danes, kaj jutri, in da se pojutrišnjem ne prekliče, kar se je predvčerajšnjim ukrenilo in zapovedalo. Ta pisani red naj bi bil vedno pri roki, spravljen morda v kuhinjski miznici, kjer so kuharske knjige in druge take reči. Morda ustrežem cenjenim čitateljicam, če jih seznanim z dnevnim delovnim redom za služkinjo, kakršen je uveden v mojem gospodinjstvu: 1. Zjutraj, ko vstaneš, se umi j in obleci, prezrači posteljo in svojo sobo. Odpri okno v kuhinji. 2. Ko prineseš kruh od peka in časopis, pospravi svojo sobo. 3. Pospravi prednjo sobo, osnaži obleko, prinesi čevlje v sobo. 4. Skuhaj zajtrk in uredi kuhinjo. 5. Idi sobe pospravit in nato k delu, ki je določeno za tisti dan. 6. Ko po obedu umiješ in pospraviš posodo, očisti kozarce in pribor in položi vsako stvar na svoj prostor. 7. Pometi, pobriši prah in očisti štedilnik. 8. Ne puščaj nikoli nobene umazane posode v kuhinji, posebno ne zvečer. Nato se loti popoldanskega dela, določenega za ta dan. 9. Čevlje čisti, dokler dopušča vreme, na balkonu, sicer pa v veži ali pa v prednji sobi, če ondi ne visi nobena obleka. 10. Če pišeš na beli mizi, podloži papir, da je ne po-kapaš s tinto. it. Ko opraviš vsakdanje delo, prinesi vode v spalnico. 12. Preden greš spat, postavi posodo za mleko pred vrata stanovanja in jih zakleni, če je vsa družina doma; zapri pipo za p 1 i n in ne pozabi ugasiti luči v stranišču. Dokler nisi vajena hišnega reda, vprašaj za vsako stvar, da ne bo nepotrebne jeze. Tedenski delovni red: Ponedeljek: pranje; torek: likanje; sreda: pripravljanje kuriva; četrtek: čiščenje sob; petek: čiščenje kuhinje, shrambe in stranišča; sobota: umivanje oken in snaženje kljuk. Prip&mniti moram, da se tega reda ni mogoče vedno držati. Če pride vmes kaj nepričakovanega, n. pr. praznik, bolezen, obiski, bo umna gospodinja delo potem po svoji preudarnosti drugače razvrstila. Tudi poleti, ko je daljši dan in se lahko že zjutraj pred zajtrkom marsikaj opravi, se delovni red izpremeni. Navadite služkinjo, da zjutraj vedno ob istem času vstaja, saj so kmetiška dekleta itak vajena zgodnjega vstajanja, druge naj se pa navadijo. Glede nedelje bi cenjenim tovarišicam svetovala, naj bi kosila ne nastavljale prekesno. Dekle težko čaka, da pride z doma, saj je tudi misleč in čuteč človek, ki si zaželi vsaj po enkrat na teden pomenka s tovarišicami ali sorodniki. Nekatere gospodinje imajo namreč navado, da se kaj rade v nedeljah domislijo na vsa mogoča dela, ki morajo biti še dogotovljena, preden odide dekle iz hiše. To ne sme biti. Delo, izvršeno v tem času, navadno ni dosti prida. Zato pa zahtevajte, da se vrne dekle vsako nedeljo ob določenem času domov, ne pa, kadar jo je ravno volja. Končno bi še pripomnila, naj bi se gospodinje navadile, da razna pota in opravke rajši same opravijo ali pa njih odrasli otroci; le tedaj, kadar je treba prenašati večje pakete ali kaj drugega takšnega, naj gre služkinja. Ne pošiljajte služkinje prepogosto po raznih trgovinah, ker se dekle tako navadi na pohajkovanje in na postajanje pred izložbami in na vogalih s svojimi prijateljicami, delo doma pa čaka. Ko pride domov, je potem vsa raztresena, in posledica tega je slabo opravljeno domače delo in seveda jeza. Če hočete torej imeti izvežbano služkinjo, ki se drži določenega reda, bodite dosledne tudi pri sami sebi in vse bo šlo. Gospodinja. Jerica Zemljanova: Nekaj o slovanskih in narodnih jedilih (Nadaljevanje.) Poljski boršč. 2 rdeči pesi, paradižnik, juha, pesni sok. Olupljeno rdečo! peso zrežemo na tenke rezance kakor kislo repo, zalijemo z dobro juho in skuhamo. Medtem dodamo nekoliko pretlačenega paradižnika. Pred serviranjem pridenemo sirov pesni sok. Boršč serviramo z vatruškami. Pirog. Testo: N a d e v 2 dl mleka, sol, 2 dkg kvasa, 2 rumenjaka, 3 dkg masla, */2 do s/«kg moke, 15 dkg masla. 3/i kg ribe, 10 dkg masla, peteršilj, poper, 4 trdo kuhana jajca, 20 dkg obarjenega riža. Napravimo testo, ga dobro stepemo in postavimo na hladno, da vzhaja. Nato ga razvaljamo za prst na debelo, pomažemo z maslom, zganemo na polovico, tako da je maslo v sredi, po vrhu zopet pomažemo, še enkrat zložimo in postavimo za 15 minut na hladno. To ponovimo trikrat. Tako pripravljeno testo razvaljamo za pol prsta na debelo. Polovico tega denemo v pekačo, namažemo z nadevom, robove pomažemo z beljakom, da se sprimejo, pokrijieimo z drugo polovico testa in ob robeh stisnemo. Po vrhu namažemo z raztepenim jajcem in spečemo. Testo se mora lepo dvigniti. Pred serviranjem ga zrežemo na primerne rezine in ga ponudimo k boršču ali h goveji juhi ali pa kot samostojno jed. Nadev: Ribi izločimo kosti, jo zrežemo na kosce, prepražimo z maslom in ohladimo. S tem nadevamo testo, vrh tega denemo obarjeni riž, nanj trdo kuhanih sesekljanih jajc in pokrijemo z ostalo polovico testa. Lahko ga pa nadevamo tudi z raznimi drugimi nadevi, n. pr.: Zeljnato glavo otrebimo, izrežemo storže, operemo in zrežemo na tenke rezance. Nato jih po-parimo, odcedimo in prepražimo- na 15 dkg masla, oso-limo, medtem pa neprestano mešamo, da se ne pripali. Ko je praženo, a ne rumeno, odstavimo, ohladimo in primešamo 4 trdo" kuhana sesekljana jajca. Ali pa: mesne ostanke, pečene ali kuhane, sesekljamo, prepražimo na maslu, osolimo, opopramo po okusu, in ko sei ohladi, nadevamo s tem testo, potre-semo s trdo kuhanimi sesekljanimi jajci in pokrijemo z drugo polovico testa. Borščok. 2 Vi litra juhe, 2 dl pesnega soka. Dobro okusno govejo juho precedimo skozi prtič, ji posnamemo vso mast, primešamo svež pesni sok in serviramo v skodelicah s kruhovimi rezinami. Kruhove rezine. Bel kruh (brez skorje) zrežemo na tenke, ne prevelike rezine, nakar jih pomažemo z maslom, potre-semo s parmezanom, nekoliko opopramo in postavimo na pekači v pečico, da liitro zarumene. Blini. 35 dkg moke, sol ali sladkor po okusu, 5 dl vode ali mleka, 10 dkg ajdove moke, 6 dkg raztopljenega masla, t do 2 dl vročega mleka, 2 dkg kvasa, sneg 3 beljakov, mast za pečenje, kisla smetana, kaviar ali losos. Napravimo kvašeno testo, in sicer takole: moko in mlačno vodo ali mleko, raztopljeno maslo in zdrobljen kvas zmešamo, dobro stepemo in pustimo, da vzhaja. Nato pridenemo malo< soli, sladkorja in ajdovo moko, iznova stepemo in denemo vzhajat. Eno uro pred pečenjem dolijemo vročega mleka, stepemo in vmešamo sneg beljakov, nakar denemo iznova vzhajat, a ne smemo več mešati, da se ne sesede. Testo mora imeti gostoto dobrel kisle smetane. Nato namažemo prav malo z mastjo posebne železne ponvice (v velikosti 12 do 15 cm premera), ulijietmo na vsako zajemalko tega testa in spečemo svetloi rumeno kakor palačinke. Pečene takoj serviramo z dobro kislo smetano ali pa s kaviarjem ali lososom. Opomnja: Za pečenje moramo imeti 3 do 5 ponvic, da je vse kolikor mogoče hitro pečeno. Pečene nalagamo drugo vrh druge na krožnik in jih pustimo na toplem. Zamesimo jih približno 5 ur pred obedom. (Konec prihodnjič.) Jedilnik za teden dni Ponedeljek. Obed: 1. Špinačna juha s kruhovimi kockami. 2. Mesni hlebčki. Parjeno zelje in krompirjev pire. 3. Jabolčna pita. Večerja: Rezančni narastek. Mešana solata. Češpljev kompot. Torek. Cbed : 1. Krompirjeva juha s karfijolo. 2. Zelenjavni svaljki. Leča v smetanovi omaki. 3. Orehova rulada. Večerja: Zeljnato meso. Ajdovi žganci. Mleko ali lipov čaj. Sreda. Obed : 1. Zelenjavna juha s praženim zdrobom. 2. Tržiške bržole s krompirjem. 3. Smetanov zvitek. Večerja: 1. Pomaranče. 2. Ocvrte kruhove rezine. Mešana solata. Četrtek. Obed: 1. Sirova nastrgana jabolka z medom. 2. Lovska pečenka s krompirjevimi svaljki in solata. 3. Lešnikove rezine. Večerja: 1. Juha iz kislega zelja. 2. Krpice z orehi. Mešan kompot. Petek. Obed: 1. Fižolova juha z rezanci. 2. Sirovi cmoki. Jabolčna čežana. 3. Kremovi štrukeljci. Večerja: 1. Nastrgana črna redkev z oljem in fižolom. 2. Mlečni riž s čokoladno polivko. Sobota. Obed : 1. Mesna juha z žlikrofi. 2. Govedina. Ohrovt, pečen krompir. 3. Buhte z jabolčno peno. Večerja: 1. Kisla repa. Gnjatni svaljki. 2. Jabolčni in brusnični kompot. Nedelja. Obed : 1. Kolerabna juha z možgani. 2. Mrežna pečenka. Solata, krompir s peteršiljem. 3. Potica. Večerja: Domači liptavski sir s črnim kruhom. Kava. Potica. Tržiške bržole. 8 dkg masti, 2 čebuli, 3 stroki česna, zelenjavna juha, 10 koštrunovih bržol, sol, poper, vejica šetraja, 4 brinjeve jagode, % kg krompirja. Na masti prepražimo na rezance zrezano čebulo, pri-denemo sesekljan česen, prilijemo nekaj žlic zelenjavne juhe, položimo na to koštrunove bržole, ki smo jih oso-lili in popoprali, dodenemo še vejico šetraja in brinjeve jagode. Bržole parimo počasi, medtem po potrebi dolivamo juhe ali vode. Ko so bržole že precej mehke, pridene-mo olupljen, na rezine zrezan krompir in parimo do mehkega — medtem pa večkrat obrnemo. Pred servi-ranjem naložimo bržole na segreto ploščo, okoli teh pa krompir. Zelenjavna juha s praženim zdrobom. 8 dkg masla, kostna ali zelenjavna 1 čebula, juha, 2 korena, 15 dkg zdroba, 2 koreninici peteršilja, 1—2 rumenjaka, 1 glavica zelene, nekaj žlic smetane, % glavice ohrovta, drobnjak. nekaj gobic ali graha, Na masti prepražimo na rezance zrezano čebulo, korenje, peteršilj, zeleno, nekaj listov ohrovta ali solate, zelen grah ali gobice s toliko juhe, da se zelenjava do dobrega zmehča. Posebej pražimo (brez masla) zdrob, da nalahko zarumeni. Ko je zelenjava dovolj mehka, jo zalijemo, kolikor treba, s kostno ali z zelenjavno juho — po okusu osolimo in ko zavre, zakuhamo pra-žen zdrob. Kuhamo ga 8 do 10 minut. Pred serviranjem zagostimo juho z 1 do 2 rumenjakoma, ki ju dobro umešamo z nekaj žlic smetane. Pred serviranjem po-tresemo juho z drobno zrezanim drobnjakom. Fine lešnikove rezine. 8 rumenjakov, 18 dkg sladkorja, 8 dkg čokolade, sneg 8 beljakov, 22 dkg lešnikov, Krema: 16 dkg masla, 16 dkg sladkorja, 16 dkg čokolade, 2 rumenjaka, mast in moka za pekačo, vanilija, 5 dkg praženih lešnikov. Rumenjake in sladkor umešamo penasto, nato pa pri-denemo zmehčano čokolado in trd sneg beljakov hkrati s praženimi olupljenimi zmletimi lešniki. Zmes spe-čemo na pomazanem in z moko potresenem pekaču za dva prsta visoko v ne prevroči pečici. Ko je testo ohlajeno, ga pomažemo s kremo, potresemo s praženimi lešniki, zrezanimi na lističe, in zrežemo na rezine. Krema: fino maslo in presejan sladkor umešamo penasto, pridenemo zmehčane čokolade, vanilijo in sveže rumenjake. Zelenjavni zrezki. 2/4 dl mleka, korenje, 5 dkg masla, grah, 14 dkg moke, kolerabice, sol, dušene gobice, 2 jajci, 1 jajce in drobtine za 3 dkg masla, paniranje, % čebule, olje ali mast. zelen peteršilj, . Iz mleka, masla in moke napravimo paljeno testo (glej paljeno testo). Napol vročemu testu primešamo jajca, na maslu, čebuli in zelenem peteršilju parjene gobice in zelenjave. Po okusu solimo. Zmes postavimo na hladno za 1 do 2 uri. Nato oblikujemo zrezke, jih paniramo in ocvremo na razbeljenem olju ali masti. Dva in dvajset ključev (Dogodek iz šole.) •iTorej vsak naj nariše, kar je zjutraj videl na cesti, ko je šel v šolo...» je rekel gospod Zagoda. Medtem ko so se dečki z žarečimi lici sklanjali nad svojimi risbami, je gospod Zagoda počasi korakal med klopmi in opazoval učence. Zdajci pa potrka nekdo na vrata, šolski sluga stopi v razred in reče: cOprostite, gospod Zagoda, gospod ravnatelj vas nujno prosi, da bi takoj prišli v konferenčno sobo.* Gospod Zagoda pogleda na uro in meni: (konjskega blata). Slama ali druga nastilja ne samo da skoraj nič ne po-gnoji, ampak privabi v zemljo še razno golazen (posebno bramorje), ki nam dela potem na vrtu škodo. Za gnojenje vrta se porabi sicer tudi lahko drug hlevski gnoj (goveji, prašičji), toda ta deluje počasneje in je «mrzel». Isto velja za gnoj iz greznice. Vroč in hitro delujoč pa je gnoj perutnine (kokoši, golobov, rac, gosi itd.). Ako bi morali pa gnoj drago plačati, lahko ostane vrt, posebno ako je že dobro pregnojen, za kakšno1 leto tudi brez gnojenja. Vrta ne gnojimo na ta način, da bi gnoj pred kopanjem raztrosili (kakor se dela to na njivi in pri nas večinoma tudi na vrtovih), ampak ga pustimo do uporabe na kupih in ga polagamo pri obračanju v nastale jarke ter sproti zasipamo. Po končanem' prekopavanju je najbolje, da takoj sejemo in sadimo, ker je zemlja zrahljana in ravno zaprav vlažna. Semena sejemo ali sadimo praviloma trikrat tako globoko, kakor so sama debela. Za drobna semena je zato najbolje, če jih nič ne zagrebamo, ampak jih po-sejemo z drobno zemljo. Aprila meseca sejemo in sadimo tako povrtnino, kakor vrtne cvetice na piano. V navodilih za mesec marec smo priporočali, naj bi se sejale samo male in nizke vrste zelenjave, češ da so zgodnje samo te vrste. Za poznejšo uporabo, posebno če hočemo imeti dosti pridelka (bodisi za dom ali za prodajo) pa sejemo v e -like vrste. Na to stran so dosegli vrtnarji zadnji čas prav imenitne uspehe. Naša slika kaže n. pr. novo vrsto graha, katerega stroki so za žlico dolgi. Velikanska karfiola ali cvetača «Triumf», ki uspeva v topli gredi in na planem, tvori glave («rože»), ki dosežejo težo do 6 in celo do 8 kg. V Ameriki vzgojena salata cčudež iz Kalifornije* ima tako velike glave, da postane jo v topli gredi do 1 kg, na planem pa v dobri zemlji in ob pravilni negi celo do 3 kg težke. Vkljub taki velikosti je pa ta vrsta salate tudi krhka in okusna. Kdor ima kaj senčnega vrta, ga porabi najbolje za to, da goji na njem povrtnino za pozno uporabo. Rastline rasejo sicer polagoma, a se navadno prav lepo razvijajo in nam dobro služijo, bodisi za dom ali pa za prodajo, ob času, ko je povrtnina drugače že pošla. Grah in fižol sta dve sorodni rastlini. Semena obeh sadimo kakih 5 cm globoko. Obe rastlini zahtevata rahlo prst, ki mora biti dobra, a ne sme biti nanovo gnojena. Obe rastlini zahtevata tudi toplo (prisojno) lego in obe moramo obsipavati. Razlika je pa ta, da grah proti mrazu n i občutljiv, fižol pa z e 1 o. Zato sadimo grah lahko takoj, fižola pa dotlej, dokler nismo varni pred slano (nekako do konca aprila), ne smemo saditi. Skrbite za suoje zdravje! Sedaj, ko trka pomlad na duri, ko se narava prebuja in prenavlja, mislite tudi Vi na to, da si očistite telo škodljivih strupov. Spomladi je potrebno, da napravite svoje telo odporno in zdravo. Izboren regulator za čiščenje in obnavljanje krvi je sloviti „PLANINKA" čaj. Zdravilni „PLANINKA" čaj je sestavljen iz tisočkrat in tisočkrat preizkušenih planinskih zelišč. „Planinka-' čaj urejuje prebavo. Telo sprejme „PIaninka" čaj. (Čisti kri.) ..Planinka", čaj očisti telo škodljivih snovi. „Planinka" taj pomaga žolču. „Planinka" čaj odstranjuje napenjanje. Zdravljenje z zdravilnim „PLAN1NKA" čajem, ki naj traja 6 do 12 tednov, deluje prav posebno pri tehle boleznih: če ti želodec slabo prebavlja, če si zaprt, če ti čreva ne delujejo v redu ali če si napet, če imaš omotico ali če ne spiš ali te zgaga peče, če je v mehurju kaj narobe ali če trpiš na hemoroidih, če ti je srce oslabelo ali če se ti nabira mast okoli njega, če imaš jetra bolna, če si nervozen ali če si na živcih bolan. Zdravilni „PLANINKA" čaj pospešuje a peti t in deluje prav posebno dobro pri arteriosklerozi in zasluzenju pljuč. Zahtevajte samo pravi „PLANINKA" čaj, zaprt in plombiran zavitek in z imenom lekarne MR. PH. BAHOVEC, Ljubljana. Reg. br. 1349 od 6. VII. 1932. Bolj zdrave so parjene jedi Sodobna higiena prehrane je pokazala, da dolgo in močno prekuhavanje hranilnim snovem škoduje, ker jim jemlje tiste prvine, ki so za življenje največjega pomena. S tem pa seveda nečemo reči, da morajo vsi ljudje od kraja postati vegetarianci. Zdravniki in pre-hranbeni strokovnjaki predlagajo drugače. Oni pravijo, naj se hrana, če le mogoče, pari, in ne kuha. Pri parjenju ohranimo vitamine, redilne soli in prirodni aroma hranil. S tem lahko v veliki meri preprečimo različne bolezni in ne-rednost ter težave v prebavi. (Bolezen nastopi, kadar zmanjka organizmu teh ali onih vitaminov, ki jih za obstoj potrebuje.) Poleg parjene hrane pa je za ohranitev zdravja potrebna tudi surova hrana. Uživajte mnogo sadja! Moderna plinska kuha nam gre na vse strani močno na roko. Tako tudi na to stran. Pri kuhanju v stolpu lahko odlično parimo jedi, razen tega pa še mnogo prihranimo, ker nam gori samo en plamen. Pa tudi tega lahko zmanjšamo, kadar nam spodnja jed zavre (n. pr. juha). Tako se nam polagoma kuha juha, pri-kuhe pa drugo preko druge lepo parimo, torej vse kosilo samo na enem plamenu, ki nam napol zaprt porabi samo kakšnih 50 litrov plina na uro. Pri kuhanju v stolpu je treba paziti, da imamo v spodnjem loncu jed, ki jo moramo najdalje kuhati, n. pr. juho, krompir, peso in podobno. Vrhnje posode pa moramo pustiti v miru in jih ne smemo prepogosto odkrivati, da nam dragocena dišeča para, ki vsebuje toliko dobrega, ne uide. Slika nam kaže, kako se kuha v stolpu. O OTY LA FOUGERAIE AU CREPUSCULE" PARFUM 1933. Čaroben gozd v somraku . .. COTY Vam oživlja z brezprimerno umetelnostjo najugodnejši trenutek . . . kadar izroča dan svoje gospostvo noči in kadar veličastno praprotje polni zrak z redkim, dobrim vonjem. Ta nova kreacija „La Fougeraie au Crepuscule" je v stekleni posodi, bistri kakor rosa, a ta posoda leži v škatli, ki je dražestna kakor ahat. Škrlatne nožice, okrašene s prelivajočimi se barvami; cinober, zlato in ebenovina se spajajo in ustvarjajo vzvišeno simfonijo: glejte, to je nova škatla za divno dragocenost — puder „COTY", prirejen v novi, nežni in fini barvi: Rachel Nacree in v Vaših najljubših niansah, a parfumiran je z novim ekstraktom „la Fougeraie au Crepuscule". Generalno zastopstvo in skladišče za Jugoslavijo: Hinko Mayer in drug, Zagreb, Praška ul. 6. Kakor božajoč okvir okrog dragocene slike je praktičen in lep dežnik. Seveda samo, če je prvovrstno blago, s katerim Vam postreže t v r d k a L. MIKU S, LJUBLJANA Na drobno! Mestni trg 15. Na debelo! Ustanovljena leta 1 83 9. Mati seveda tudi pride! Če se oglasi nenadoma gost v hiši, kjer imajo ravno žehto, se ni treba materi več opravičevati. Zdaj ni namreč več rdečih, premencanih rok in nobene pare v pralnici, ki se tako zoprno zaje v obleko in lasei Mati pusti, da Schichtov Radion sam pere! In mati tudi ve, da opravi obilica kisikovih mehurčkov delo zanjo. Ti poskrbe, da je perilo ne samo belo kakor sneg, ampak da je že tudi takoj v kotlu obeljeno — brez njene pomoči. Tako se zdaj res lahko družini posveti — tudi kadar ima žehto. Več luči. Koliko tisoč in tisoč ljudi si je pokvarilo oči, ker niso skrbeli za dobro luč. Če nočete, da bo nosil Vaš otrok vsei življei»je očala, tedaj pazite na to, da bo naloge pisal ob luči «Beko». Svetilko «Beko> dobite že za Din 29—. Zahtevajte brezplačni cenik od «Beko*, Ljubljana, Miklošičeva cesta 13. ANEKDOTE cTonček, kaj mi veš povedati o hrbtenici?* »Hrbtenica ... hrbtenica ... je niz vretenc. Na gornjem koncu stoji glava, na spodnjem pa sedim jaz.» * «Vi imate novo kuharico?« «?» «Danes sem dobil v juhi črn las, prej pa vselej svet* lega.» «Ne, kuharica je ista.» «?» «Samo lase si je dala prebarvati.® Naročnina za list s krojno prilogo in 5 gospodinjskih knjig: za vse leto Din 105-—, za pol leta Din 54—, za četrt leta Din 27-—; za Ameriko in inozemstvo dolarjev 5-—; za Italijo Lit 50—. Posamezna Številka Din 5•—, krojna priloga Din 2■—, gospodinjska knjiga Din 30'—. • Deset broširanih leposlovnih knjig Din 100-—. Vezava teh knjig Din 60—. Komični zagovor. »Obtoženec,* pravi sodnik v mestu Leedsu na Angleškem tatu, «vdova Dicksonova vas toži, da ste ji ukradli svinjo.* «Res je, vaša milost,» se glasi odgovor, »tega ne tajim.* «Kaj ste napravili z njo?* «Zaklal sem jo.* «In potem?* «Pojedel.» tPa se zaradi tega prav nič ne kesate? Ko pride sodni dan in boste stali poleg gospe Dicksonove, kaj boste storili?* »Oprostite, vaša milost, ali bo na sodni dan tudi svinja tam?» »Prav gotovo.» «No, vaša milost, tedaj porečem vdovi: ,Gospa, tu imate svojo svinjo!'* Vse se je smejalo, obtoženec pa je bil prav milo kaznovan. Nepotrebno breme. Neki zdravniški strokovni list je pred kratkim priobčil zanimivo razpravo o prebavi. Naš organizem ne izkorišča vseh sestavin hrane. Neprebavnih elementov ostane veliko, zaradi katerih se potem narede v črevih škodljivi spoji in proizvodi razpadanja, lahko pa tudi strupeni plini. Z zdravstvenega stališča je silo važno, da sei to nepotrebno breme, ki tehta pri odraslih do /-ž kile, redno odstranjuje. Pri lenivih in zapečenih črevih uporabljajo zdravniki in klinike najrajši dražejo Artin. Dovolj je, če použijete dve dražeji Artin, da se Vam drugo jutro črevo normalno in brez težav izprazni. Kdor je Artin poizkusil samo enkrat, ne bo nikoli več rabil drugega pomočka. Hovodi za damske plašče in kostume NajugodnejšMiakup A. ŽLENDER LJUBLJANA MESTNI TRG 22 Izhaja vsakega 1. v mesecu. Odgovorna za izdajateljstvo, uredništvo in upravničtvo Rija Podkrajškova. Uredništvo in uprava v Ljubljani, Dalmatinova ulica 10/I. Tiska Delniška. tiskarna, d. d. v LJubljani (predstavnik Miroslav Ambroiič). " vi* , viM^r r ^t^ ^, j. ^ prepozno^ i \ SARGOV zobnemu kamnu