Hudle hof prelfekoffild. Gotovo Cudno, a resnično, ako trdi* mo, da se najdejo tudl med ljudml osebe, ki zavžito hrano po zgledu gov«de prežv«kujejo. Posluhnimo, kar piše glede naše zgorajne trditve nemški zdravnik doktor Thraenhart, ko beleži: »28 let starf moški vpraša zdravnika za nasvet, ke* je udan bolezenski navadi prezveko« vanja. PrviC se mu j« pojavila ta nadloga v dijaških letih. Zopetno žvečenjef zavžite hrane nastopi Cetrt ure po končanem kosilu. Usia se napolnijo iz želodca cnkrat do dvakrat in to brez vol.io tor okusa po neprijetni — žgeCl kislini. To se uonovi 8 do 10 krat, nl« fcoli ne t toliki meri, da bi se povrnilo celo kosilo. Skraja je ta mož izbruhal brano, počasi pa, ker pojav ui bil zdrvižen z ncprijetnim okusom, se je navadil, da je začel zopet grizti ter požirati. Konečno mu je to postalo prijetno, ako Je prežvekaval najljubše jedi. Treba še omeniti, da je želodec omenjenega moža oddajal v prežvekovanje le gotove ter posebno izbrane jedi. Največkrat 80 bili to drobci kože, trdejše meso, nikdar ne kašnata hrana, kakor bi hotel želodec prežvekovalca opomniti, naj boljše ter vestnejše grize. Prežvekovanje mu ni povzročilo nikdar bolečin. Pojav ni nastopal vsak dan, ampak največkrat takrat, ako je moral mož veiiko delati, ati se je pa poSutil Slabo. Pušenje ni uplivalo neprijetno. Prežvekovalec je zgledal zdravo in je bil navadno razvit. Obrnil se je do zdravnika le radi tega, ker so ga radi prežvekovanja dražili njegovi znanci Gre v opisanem slučaju za isti pojav kakor pri govejih prežvekovalcih, ki grizejo prvotno hrano le na pol. Večkrat je ta pojav posledica želodčne nervoznosti in se rada podeduje od staršev na otroke. Dr. Brockbank popisuje slučaj, ko •o prežvekovali oče in pet sinov. Zdravnik dr. Muller je zdravil, radi druge bolezni moškega, ki je prežvekoval 44 let, isti navadi sta bila udana njegova oba odrasla sinova. Eden od sinov se je trudil, kakor }e pripovedoval sam, da bi zatrl v sebi prežvekovaHje, ako je bil v družbi. Vsi trije pa so trdili, da dobijo pravi in prijetni okus zavžite hrane še Ie pri prežvekovanju. Slučaji prežvekovanja pri Ijudeh so redki. Zdravniki beleži>o take slueaje iz vseh vrst človeške družbe, v vsaki starosti, a ponajveč pri bolj mladib osebah.