386 Doma. Doma. Medeno jagodično vino. Zrele in očiščene jagode treba pretla- čiti v mali ročni tlačilnići ali v platneni vrečici, treba tlačiti ali z rokami ali mej kameni. Cisti sok se zmeša z medom in vodo ter se vliva v posodo, v koji ima zavreti. Vre naj vino v prostoru, kjer ni več ko 14" do 16* R. Če čez dva dni še ne vre, treba tekočino preliti v drugo posodo in potem zopet nazaj v steklenico, zato da se sok dotika zraka. Ako preneha vrenje prezgodaj, dokler je vino še sladko, treba drože nekoliko pre- mešati. Ko se jam(> vino čistiti, odtočimo je v čisti sodček ali v ste- klenice. Te morajo biti dobro zamašene in zapečačene ter spravljene na hladnem kraju. Vino iz ribeza: 3 1 soka primešaj 6 1 vode. 1-4 kg dobrega meda skuhaj s 5 gr. vinskega kamna ter primešaj, dokler je še mlačen. Vino iz agrasa: Zmečkane in z jednako množino vode zmešane jagode postavi na gorki kraj, da zavrejo, kar se zg-odi čez 2 ali 3 dni. Potem odcedi sok ter prideni na sedem litrov še 2 1 vode. Skuhaj 1-2 kg meda z 10 gr. vinskega kamna ter primešaj, dokler je še vroče. Vino iz borovnic: 4 1 soka zmešaj s 5 1 vode. Skuhaj i kg meda z 10 gr. vinskega kamna in 2 gr. tanina ter primešaj mlačno. Vino iz robid : Z jagodami delaj kakor z agrasom, samo brez. vode. Potem zmešaj 3^4 1 soka s 5 1 vode. Skuhaj 14 kg- meda z 10 gr. vinskega kamna in primešaj mlačno. Vino iz brusnic: Z brusnicami ravnaj kakor z robidami. Potem zmešaj 4 1 soka s 5 1 vode. 80 dkgr. meda skuhaj z 10 gr. vinskega, kamna in '/2 ^ rudečega vina in primešaj mlačno. Vino iz jagod: 6 1 soka zmešaj s 3 1 vode. 1 kg- meda skuhaj z 10 gr. vinskega kamna in primešaj mlačno. Frick's llumlschiin.