Tečaj je bil vsestransko koristen Tečaj izdelovanja sira in mlečnih izdelkov na Smolniku je bil vsekakor koristna novost, kakrš-nih bi lahko bilo na podeželju še več, so si enotne tečajnice, ki vse po vrsti hvalijo tudi predavatelji-co pa tudi siceršnje vzdušje na tečaju. Marija Končan, kmetovalka s Smolnika: »Ve-sela sem, da so tudi mene povabili in da je bilo toliko tečajnic. Zdaj bomo lahko izdelovale sir. Sama sem doslej dclala le maslo, skuto in smeta-no. No, enkrat sem se lotila tudi sira, a mi ni preveč uspelo, saj je sir razpokal. Najbrž je bil preveč suh zrak. Lani sem obiskovala tudi kuharski tečaj na Čraetn Vrhu, bila pa sem tudi na šivilskem. Rada bi videla, da bi pripravili še kak tečaj o gojenju rož Naj pripeljejo sem gor Slavka Zgonca« Andreja Dolenc, prodajalka s Črnega Vrha: »Prikaz praktičnega dela na tečaju je bil nadvse zanimiv in poučen. Zame je bil to prvi tak tečaj. Kdove, morda bom kdaj še primorana izdelovati sir. Morda se bom priženilas kam v hribe, v kake še večje Rovte kot smo tu gori, pa bo treba tudi to znati. Predavateljica na tem tečaju je bila super. Na kraju smo se pošteno najedli domače hrane in napili mlečnih napitkov. Prav bi bilo, ko bi pripra-vili še kak tečaj o gojenju rož, o pripravi zelenjave ali o urejanju vasi.« Anica Geijol, kmetovalka s Smolnika: »Na takšnih tečajih vedno kaj novega izveš. Zame je bil to prvi tečaj te vrste. Predavateljica Simona je bila zares dobra, vidi se, da je strokovno dobro podkovana. Mi pred tem mlečnih lzdelkov nikoli nismo izdelovali. Želeli bi, da bi pripravili še kak tečaj o kuhanju kmečkih jedi.« Francka Plestenjak, upokojenka s Črnega Vr-ha: »Na predavanju sem bila samo dvakrat, takrat ko smo se učili, kako se izdeluje sir. Zdaj ga bomo znale delati. Pri nas smo do zdaj izdelovali samo skuto za štruklje, saj mleko v glavnem oddajamo strankam. Predavateljica na tečaju je bila zelo v redu. Marsikaj zanimivega smo izvedeli tudi o molži, toda pri nas si vsega tega ne raoremo privoščiti, ker nimamo primernih tehničnih pripomočkov.« BRANKO VRHOVEC