List 43. Kmetovavci sejte riček ali drenulje! v Že pred dvema letoma se je (v 13. listu „ Novic" 1856} oglasil naš umni in marljivi gosp. Jožef Duler na Skerjančjem in živo priporočal riček (Leindotter) ali drenulje, kakor temu oljnatemu sadu na Dolenskem pravijo. Lani (v 9. listu „Novic" 1857) se je potegnil tudi naš verli gosp. Križnogorski in ponovil priporočila tega sadu, kteri je zlo rodoviten in toliko olja da, da se vsak gospodar sam lahko oskeibi s potrebno svečavo. Ne vemo, ali so naši kmetovavci kaj dosti ubogali te dobre svete; to pa vemo, da riček je gotov dnar in kdor ga kaj pridela, ga berž lahko speča, ker oljarnice ga veliko potrebujejo. Te dni so nas prosili prečastiti gosp. grof Franc Ks. Auersperg, deležnik neke oljske fabrike poleg Ljubljane, naj še enkrat opomnimo naše ljudi, da bisepoprijeli rička in ga obilo sejali. Tri fabrike so samo na Krajnskem, ktere vsega do zadnjega zernja rade pokupijo. Riček je sila rodoviten; na ljubljanskem mahu ga je nekdo letos vsejal pol masi i ca in pridelal ga je 8 mernikov ali 4 vagane. Na vsaki, tudi slabi in pešeni zemlji rad raste; noben merčes ga ne napada; še slama njegova je precej dobra klaja za živino. Seje se spomladi vsaki čas; cel oral zemlje se obseje z 2 funtoma ali k večjem s poltretjim funtom; pridela se ga od te posetve okoli 15 in še več vaganov; vagan rička tehta okoli 75 funtov, iz kterih se napravi 18 do 24 funtov olja. Cena rička se spreminja od 2 do 3 gold. za vagan. Seme se lahko kupi v fabrikah, kjer olje delajo iz rička, pa tudi na Poljanah na ver tu kmetijske družbe; gotovo ga tudi gosp. Duler kaj imajo in radi dajo. Prav iz serca želimo, da bi naši kmetje prav pridno začeli oljnate sadeže sejati; tako bo njim pomagano, ker bojo ogeršico in riček lahko domačim fabrikam prodali, pa tudi oljarnicam bo vstreženo, ker jim ne bo treba samo le po semenu iz ptujih dežel segati. Pomislite, ljubi moji, da časi zdaj so vsi drugačni kakor so nekdaj bili; s časom so vstale nove fabrike, kterih nekdaj ni bilo; tem se zdaj lahko marsikaj speča, kar se nekdaj ni moglo; zato je v novih časih treba novih reči. Letošnja letina je kaj dobra: to slišimo od vseh strani; kmetje so pridelali vsake reči obilo, — pa vendar tožijo, zakaj? za to ker ne morejo navadnih pridelkov v dnar spraviti. Kdor pa je pridelal kaj rička, ima gotov dnar, zato ker ga oljarnice rade berž vsega pokupijo, in če bi ga kterikrat tudi ne, ne bo olje pri hiši nikoli zaverženo.