Primorski Gospodar List za povspeševanje kmetijstva v slovenskem JVimorju. Ureduje Anton Štrekelj, državni potovalni učitelj kmetijstva v Gorici. Izdaja ,,Goriško kmetijsko društvo". |teo. 12. I gorici, fine 19. junija 1906. Jeeaj ||. Kmetje, združimo se proti tržnim oderuhom! Kdor hoče dobro gospodariti, ta ne sme gledati samo na to, da pridela mnogo in dobrega blaga, marveč on mora tudi znati svoj pridelek prav prodati ali uporabiti. Našemu kmetu manjka navadno trgovski talent, zato dobiva za svoje pridelke navadno mnogo manj, nego bi lahko dobil. Dobiček njegovega truda pripade zato večinoma prekupcem. Kmet je zadovoljen samo da se mu poplača delo, mnogokrat pa še tega ne doseže. Osobito žalostne razmere so v tem oziru pri nas na Goriškem, najbolj v Gorici sami. Goriška okolica prideluje, kakor znano, jako mnogo razne zelenjave za izvoz. Tudi sadja pride mnogo na goriški trg. Našemu blagu priznalo se je povsod odlično mesto. Če pa pogledamo ceno temu blagu na goriškem trgu in ceno, ki jo ima isto blago po drugih mestih, kamor se je prepeljalo, se moramo kar čuditi velikanski razliki. Prav po-gostoma zadobi isti pridelek, n. pr. na Dunaju trikrat večo ceno nego jo je imel v Gorici. Za železnico vendar se ne potrosi toliko, da bi vožnja blago tako podražila ! Ne, prekupec hoče imeti dobiček, velik dobiček in zato tlači pri nas ceno tako nizko, kakor le more. Kdor je prinesel blago v mesto, ga ne bo nosil zopet domov, marveč dati ga mora po vsaki ceni. Kar so počenjali prekupci na Goriškem trgu pa letos, to presega že vse meje in kliče po maščevanju. Črešnje, pa tudi zelenjava, kakor grah, solata, šparglji itd. obrodili so letos nekoliko bolj nego druga leta. Tudi sadež je bil lepši. Naše črešnje so meseca maja skoraj edine v kupčiji in ni se bati, da bi se jim delalo od drugod zdatno konkurenco. Zato je pač čudno, da so plačevali prekupci ta sad en dan po 40 do 50 vinarjev, a koj drugi dan mu je pala cena na 8 do 10 vinarjev. Saj vendar se ni prenapolnil svetovni trg kar v enem dnevu. Ne, prekupci so videli, da je prišlo na goriški trg nekoliko več blaga, ki bo zadostovalo njihovim potrebam in sklenili so med sabo grd, umazan kartel, da ne sme nikdo sadja dražje plačevati, nego se določi. Da, čestokrat se je dogodilo, da je bila cena raznim pridelkom na goriškem trgu zjutraj rano še visoka, a koj v četrt ure je pala na polovico, ali še manj. Takih oderuških kupcev, ki izkoriščajo naš položaj, moramo se kmetje iznebiti in ustvariti si moramo drugačno trgovino, ki ne bo plačevala naših pridelkov po cenah na goriškem trgu, marveč na svetovnem trgu. Kako priti do take trgovine ? Najboljše bi bilo seveda, če bi dobili nekoliko solidnih trgovcev, ki se ne bi dali vezati od drugih. Toda to je jako težko, ker jim bi napravljali drugi konkurenco. Edina prava rešitev bila bi po našem mnenju v tem, da zasnujemo v Gorici eksportno zadrugo. S pomočjo te ne bi prodajali kmetovalci svojega blaga v Gorici, marveč v drugih mestih. V Gorici bi se blago samo nabiralo. Kmet bi dobil pri ti prodaji sam dobiček in ne bilo bi ga treba še-le deliti s prekupcem. Žal, da nismo kmetje na Goriškem še prav zreli za zadružništvo, ker si premalo zaupamo ter se začnemo povsod, kamor nas pr'de nekoliko več skupaj, prepirati. Mi se ne znamo še podvreči mnenju večine in če ne mislijo vsi tako kakor mi, pa rovamo proti nasprotnikom, četudi je naše mnenje popolnoma napačno. Posebno radi se zatekajo naši kmetje v takih slučajih v politične stranke in na politični podlagi delajo potem toliko časa, da se društvo vgonobi. Izgledov imamo precej. Tega bi se morali enkrat iznebiti, kajti le v slogi in skupnem stanovskem delovanju bo naša rešitev. Po našem mnenju pridemo kmetje na Goriškem še-le potem do boljšega stanja, ko bodemo zamogli neodvisno od naših prekupcev svoje pridelke prodajati, kar dosežemo pa edinole potom zadruge. Kakšna naj bi bila ta zadruga? Za sadno in zelenjadno trgovino, ni potrebno ravno mnogo kapitala, zato bi tudi ne bilo potreba velikih deležev. Deleži 10 ali 20 kron s štirikratnim jamstvom bi zadostovali. Saj bi se plačevali pridelki lahko tudi potem, ko se prodajo ali koncem vsakega meseca. V Gorici in tudi drugod ob postajah napraviti bi se morala potrebna skladišča, kjer bi se pridelki sprejemali in odpšiljali. Po velikih mestih pa bi morala imeti zadruga svoje razprodajalce, ki bi skrbeli za to, da se blago kolikor mogoče hitro in drago odda. Če bi bila zadruga velika, priskrbela bi si lahko tudi posebne železniške vozove (vagone) za pošiljanje sadja in zelenjave. Na Francoskem in v Ameriki imajo že take vozove. V njih se ohrani sadje tudi 14 dni popolnoma sveže, ker se dajo s pomočjo ledu shladiti. Kako lahko bi konkurirala potem zadruga z drugimi trgovci! Koliko našega sadja bi se potem več razposlalo! Smokev n. pr. ne moremo sedaj niti prodajati, ker ne trajajo več nego eden ali dva dni. V mrzlem vozu ohranil bi se ta najbolj žlahten sad lahko tudi Škrat toliko časa. Zadruga bi skrbela razun za kupčijo tudi za to, da se prideluje samo tako blago, ki se v svetu zahteva in drago plačuje. bi lahko dajala svojim udom tudi razno zelenjadno seme. Koliko denarja bi zamogli več dobiti naši kmetovalci, ako bi pridelovali tako blago, ki ustreza odjemalcem ! Našega krompirja gre n. pr. sedaj le malo na Dunaj, ker ljubi Dunajčan najbolj takozvani kipfelj; če bi se pa prideloval pri nas tudi ta krompir, zadobili bi tudi v naši prestolici mnogo odjemalcev. Kmetovalci! Težki so časi, v katerih živimo, a še težji bodo, če si ne o pravem času pomagamo. Vstavimo vendar boj proti svojemu bratu-sotrpinu, združimo se, a orožje nastavimo proti onim tržnim oderuhom, ki nas že toliko let podobno pijavkam izsesavajo. Št. ta način predlanskem kmet Z o r n v Dolenji Vrtojbi. Cepljenje se mu je sponeslo izborno, kajti rastlo je okoli 95 odstotkov vtaknjenih oči. Ta krasen uspeh spodbudil je tudi druge vinogradnike po Vrtojbi in Biljah h posnemanju. In res, vsem se je sponeslo cepljenje tudi lani prav dobro. Prijelo se je malo ne vsako vtaknjeno oko. Ker se je pa na sploh cepilo še-le meseca avgusta, ni dozorelo oko do zime toliko, da bi moglo prenesti hud mraz. Največ škode temu cepljenju pa je napravila slana, ki se je pokazala lani že 15. oktobra po naših vinogradih in je zamorila vse nežno mladje in listje. Kjer ni dozorelo oko do onega časa, tam ga je vzela zima. Lanske skušnje so toraj pokazale, da se mora cepljenje v piščalo prej izvršiti, nego meseca avgusta. Prva polovica julija (od sv. Petra do sv-Mohorja) bo najboljši čas. Kdor je cepil lansko leto v Vrtojbi že julija, temu rastejo trte prav lepo in zima jim ni toliko škodila. Kako se cepijo trte v piščalo, povedali smo v kratkem že lansko leto. Ker bi znalo biti to cepljenje za nas precejšnje Pod 33. Cepljenje trt v piščalo. Pred vsem naj se pove, da se divjak pri cepljenju prav nič ne prereže. On raste naprej, kakor bi se na njim nič ne storilo. Radi tega ohrani trta vso moč in če se cepljenje ne sponese, smo edino ob delo, ne pa tudi ob trto, kakor se dogodi dostikrat pri zelenem cepljenju. Tako trto požlahtnimo lahko naslednjo spomlad v zeleno. Navadno cepimo na ta način one trte, ki so bile za zeleno cepljenje prešibke ali one, ki s? niso pri zelenem cepljenju prijele. Če smo sadili v vinograd okoreninčene divjake in so ti do julija zadostno zrastli, cepimo .lahko tudi te. Cepič mora biti pri tem cepljenju približno tako debel, kakor je podlaga. Nič ne de tudi, če je za spoznanje tanjši. Paziti pa je na to, da je približno ravno tako star, kakor mladika, na katero hočemo cepič posaditi. Kedar nabiramo cepiče, jemljimo jih samo od takih trt, ki ne trpijo od peronospore. Cepiče hraniti je treba v mokrem mahu ali v mokri cunji. Ko cepimo, pokleknemo poleg trte in na najbolj navpični mladiki si odberemo člen, ki nima zakotnega poganka (baštarda) in je tudi dovolj raven. Okoli 1 cm nad odbranim očesom pre-režemo nato lubad v kolobarju. Pri tem je pa paziti, da se ne prereže mladika. Ravno tako se odreže lubad neposredno pod očesom, vendar ne v celem kolobarju, marveč samo nekoliko več, nego nad polovico. Za očesom pustiti je spodaj lubad ne-prerezan. Oko in prerezani lubad se nato odlupi. Tudi lubad od zadej in pod očesom je privzdigniti, da štrli od mladike. Ko je to delo končano, odberemo si hitro primeren cepič. Tudi ta ne sme imeti zakotnih pogankov. Kakor na podlagi, napravimo tudi tu z ojstrim nožem zarezo v kolobarju za 1 cm nad očesom. Drugi kolobar napraviti je za 1 cm pod očesom a za očesom je lubad podolgič od gornjega do spodnjega kolobarja zarezati. Lahko si en kolobar tudi prihranimo, če mladiko na dotičnem mestu kar odrežemo. Ko smo to izvršili, privzdigniti moramo s pomočjo lesene ali koščene zagozdice ali pa tudi s pomočjo nohtov lubad od zadej, da se loči ta skoraj do očesa od lesu. Nato primemo oko z dvema prstoma ter ga odtržemo. To delo je treba opraviti pa tako, da ostane pod očesom srčice, ker bi se oko v nasprotnem slučaju ne prijelo. Oko z lubadom (piščala, trobec) postaviti je nato čim bolj hitro na ono mesto, kjer je bilo prej divjakovo oko (glej črko a v podobi 33.). Lubad na divjaku, ki smo ga prej privzdignili, pripogniti je tako nad piščalo, kakor kaže v podobi črka b. Odprtina na piščali zakrije se s koščekom divjakovega lubada, katerega smo pustili zadej bolj na dolgo. Zafobvezo rabijo se tudi pri tem cepljenju gumijevi trakci. Z vežnjo pričeti je pod očesom in sicer tako, da se koj s prvim ovijanjem pritisne lubad, ki štrli od cepiča, h temu. Ko se je gumija spodaj enkrat ali dvakrat ovila, preide se z vežnjo preko člena nad oko. Tu se gumija enkrat ovije. Nato se veže od druge strani člena pod oko, kjer se gumija še enkrat ovije, Potem se preide vnovič proti gornjemu delu, sedaj pa tako, da se napravi s prejšnjo obvezo križ. Ko se gumija zgoraj še enkrat ali dvakrat ovije, napravi se tudi na drugi strani križ ter se veže proti dnu, kjer se trakec tako zaveže, kakor pri zelenem cepljenju. Kedar se veže, paziti je osobito na to, da se pritisne oko čvrsto h podlagi. Če ostane namreč pod očesom le majhna votlinica, pa se to ne prime. Črka c v podobi kaže obvezano cepljeno mladiko. Kadar cepimo in vežemo, paziti moramo, da ne odlomimo mladike, ki se ravno na cepljenem mestu rada odkrhne. V osmih dneh po cepljenju se že pozna, ali se je oko prijelo. Ako vidimo, da je začel gumijev trakec mladiko zajedati, treba je tega odstraniti. Drugega dela pa ni pri tem cepljenju, kajti oko ne srne pognati prvo leto. Naslednjo zimo prerezati je cepljeno mladiko nad plemenitim očesom, a vse drugo divje mladje je odstraniti. Ker se ni trta s prerezavanjem mladja oslabela, požene vtaknjeno oko jako močno mladiko. Včasih zraste ta mladika do 6 metrov na dolgo. To cepljenje je sicer nekoliko zamudno, toda krasen uspeh poplača obilo veči trud. Če se je trta prijela, je to prava krasota 1 Osobito priporočamo to cepljenje na onih trtah, ki so se s zelenim cepljenjem pokvarile. Tudi pri že cepljenih trtah, katere nam pa ne vgajajo, je to cepljenje dobrodošlo. Če cepimo mladiko na pavcu v piščalo, požene ta prihodnje leto mladiko za napenjalec, a mi ne izgubimo pri tem nobene trgatve. Edina napaka pri tem cepljenju je, da cepič le bolj težko dozori in zato ga zima rada pokvari. Za severne kraje ne bo toraj nič s takim cepljenjem, pri nas bodemo pa popravljali ž njim, ^ kar smo z drugačnim cepljenjem pokvarili. Št. Nekoliko nasvetov, ki se tičejo kokosarstva. V Avstriji je neki najbolj razvito kokošarstvo okoli Schar-dinga na Gornjem Avstrijskem. Največ zaslug, da se je koko- šarstvo tod zboljšalo, ima gotovo posestnik Wieninger v Schar-dingu, ki deluje že celo vrsto let za blagor svojih rojakov —-kmetovalcev. Ta zlata vredni človek vstanovil je pred nekolikimi leti v Schardingu tudi zvezo za prodajo masla in jajc, ki je bila in je še pravi trn v očeh nekaterih trgovcev s takim blagom. Ta zveza se bavi izključno s prodajo teh pridelkov in v kratkem času svojega obstanka dosegla je lepe uspehe. Prej so izkoriščali trgovci ubogo kmetsko ljudstvo, kakor so le mogli in znali, sedaj dobivajo kmetje sami dobiček. Res je, da je šla stvar od početka jako trdo, ker je bilo ljudstvo tudi tam staro-kopitno, toda sedaj gre vse v najboljšem redu. Prvo poslovno leto imela je n. pr. zveza okoli 60.000 kron izgube, sedaj ima že velike preostanke. Ljudje so z napravo jako zadovoljni, kar pač priča velikansko število jajc, ki se razpošljejo vsak dan na razne kraje sveta. Tudi pri nas bi bilo dobro, če bi se organizirali podobno kmetovalcem okoli Schardinga. Osobito v naših Gorah bi bilo to potrebno. Zato poglejmo, kako so stvar tam napravili. V mlekarnah po Gornjem Avstrijskem se ne nabira, kakor pri nas, samo mleko, marveč tudi smetana, maslo in jajca. Tam ima skoraj vsak posestnik svoj posnemalnik, s katerim posname mleko sam. Smetano ali maslo pošlje v mlekarno, posneto mleko pa porabi v družini in za vzgojo telet ter rejo prešičev. Čim so mu znesle kokoši nekoliko jajc, da tudi te v inlekarnico in sicer po zimi vsaj enkrat, poleti dvakrat v tednu. Tu se pritisne na vsako jajce število, ki ga nosi njegova knjižica (ali hišno številko) ter prva črka imena mlekarne. Jajca pošlje potem mlekarna skupno zvezi, kjer jih odberejo po velikosti. Obenem jih tudi preiščejo s pomočjo posebne luči na starost (stara jajca imajo „na luni" več zraka). Za vsako staro jajce se odbije, onemu, ki ga je poslal poleti 10, pozimi 20 vinarjev. Če pošlje kedo večkrat staia jajca, se kaznuje ali pa celo izključi. Zadružniki ne smejo prodajati jajc drugam, nego zvezi. Plačilo dobe tu vsak mesec. Seveda se ravna cena po tem, kako drago so se jajca prodala. Zadružnikom se ne plačujejo jajca po številu, ampak na težo, kar je edino pravo. Ta zveza poučuje tudi kmetovalce, kako jim je ravnati, da bodo imeli od kokošarstva čim veče dobičke. To dela s prirejanjem poučnih predavanj po deželi ali pa z razdeljevanjem tiskanih navodil. Tako navodilo hočemo tu posneti in gotovo pride tudi našim gospodinjam prav: Da se jajca čim boljše uporabijo, skrbe naj oni, ki redijo kokoši, da bodo oddajali 1. vedno sveža in snažna jajca, 2. kolikor mogoče velika jajca in 3. mnogo jajc po zimi od oktobra do marca. Da to dosežejo ravnajo naj se po naslednjih nasvetih : 1. Čim večkrat se jemljejo jajca iz gnezda, tem bolj snažna ostanejo. Podložek naj bo iz porcelana. Gnezdo je večkrat očistiti in nadomestiti z novo steljo. V ta namen je najboljša otava. Jajca naj se hranijo v hladnem, vendar ne zaduhlem prostoru. 2. Velikost jajc odvisna je od kokošje oskrbe, posebno od piče, ki mora imeti mnogo beljakovine in vapna v sebi, potem od kokošjega plemena ter od tega, da odbiramo za rejo samo dobre jajčarice. Po zimi so kokošim mesna moka in zdrobljene kosti neobhodno potrebna hrana; ko se golijo se priporoča tudi ribja moka, "ker dobijo kokoši s tem pridatkom lažej in bolj hitro novo perje, pa tudi začnejo jeseni prej nesti. Osobito italijanska in rumeno-grahasta wyandotteska kokoš nosita lepa, velika in težka jajca, ako jih pravilno krmimo. Za rod, obstoječ iz 1 petelina in 14 kokoši, priporoča se poleti, če se kokoši prosto pasejo: zjutraj: 60 gramov (3 žlice) mesne moke, 150 g (1 1 ter) pšeničnih otrobov, 450 g (4 srednji gomolji) kuhanega krompirja in 38 g (2l/2 žlici) zdrobljenih kosti. Zvečer je dati 750 g (1 I) ječmena (turščice). Jutranjo hrano je treba premešati. Če se kokoši ne morejo pasti ali po zimi, rediti jih je tako-le: 120 g (6 žlic) mesne moke, 300 g (2 /) otrobov, 750 g (7 ali 8 gomoljev) krompirja, 76 g (5 žlic) zdrobljenih kosti in zvečer 750 g (1 l) ječmena (turščice). Ob golenju dodati je še 75