Ker je letos zaradi hladnega in d'e£ev-nega leta zakasnilo zorenje grozdja, naj vinogradniki počakajo s trgatvijo čim dalje, da bo grozdje čimbolj dozorelo, doseglo višjo stopnjo sladkorja in da bo vino doseglo boljšo kvaliteto. Pri trgatvi naj se lOčijo suhe in rjave, od peronospore napadene jagode od zdravih, ker bi sicer vino dobilo bolj trpek in grenak okus ter močnejšo barvo. Trgatev naj se izvrši — če le mogoče — ob suhem vremenu in naj se grozdje takoj spravi v stiskalnico, mošt pa takoj v sode. Sodi naj se ne napolnijo popolnoma z moštom, ker bi sicer pri kipenju silile pene iz soda. Na sod naj se postavijo kipelne vehe. Ko je burno kipenje končano, napolnimo sode in pustimo še kipelno veho. Ko je pa kipenje popolnoma končano, snamemo kipelno veho, očistimo sod od pen in ga zamašimo z navadno veho. V vinogradih ni v tem mesecu drugega dela kot zimska kop. Vendar bo letos to mogoče le onim vinogradnikom, ki bodo mogli sami to delo opraviti. Dobro opravljena zimska kop je kakor pol gnojenja, kar je važno posebno sedaj, ko primanjkuje hlevskega gnoja in umetnih gnojil. Zimsko kop opravimo, ko zemlja ni premokra in ko še ni zmrznila. Vinograd je prekopati 20—25 cm globoko in zemljo pustiti čez zimo v grobih kepah. Trte se pa morajo osi-pati. Zemlja čez zimo dobro premrzne, se laže razkraja, zalega mrčesa in plevel se uniči. Spomladi se zemlja na površju bolj hitro osuši in prvo kop lahko opustimo ali kasneje izvršimo. V kolikor še nismo posejali ozimin, je v začetku tega meseca še čas za setev rži in ječmena; treba pa je pohiteti. Pšenico, lahko sejemo še do srede oktobra. Žanjemo ajdo, spravljamo peso, korenje ter zelje in proti koncu meseca že tudi repo ter zelie. Ko spravljamo peso, korenje in repo, odberemo tudi semenske rastline za prihodnje leto. V ta namen izločimo rastline, ki imajo za dotično s