Gospodarske stvari. Kako ravnati z vinom, ki ima okus po žveplu? Spisal Anton Eosi, učitelj in posestnik v Središčn. (Konec.) Praviloma se z uspehom žvepla prvokrat že meseca maja, t. }. pred cvetom, drugikrat pa meseea junija ali po cvetu in ako se pozneje še vendarle za6ne tu ali tam kazati plesnjivec, se praši še meseca julija. V mesecih avgust, september in oktober pa se navadno niti ne žvepla. In kdo je letos pri nas meseca maja ali junija mislil na žveplanje? Skoraj nikdo! Šele meseca avgusta so nekateri inteligentnejši vinogradniki za6eli vpraSevati po sredstvih, s katerimi bi rešili svoj pridelek plesnobe. Toda pustirao sedaj to in vrnimo se k moštu, ki ima okus po žveplu. Kaj nai ž njim storirao? Pred vsem je treba po6akati, da popolnoma p o v r 6, prej se ne da ž niim celo ni6 ukreniti. Pa tudi potem ni s takim vinom bogsigavedi kako umetnega ravnanja. Ko je burno vrenje kon6ano, naj se takoj z droži preto6i in sicer v snažno, na novo zažveplano posodo. V navadnih okolš6inah je mošt že pri vrenju žvepleni okus zgubil, ker je žveplena snov v moštu sedla na dno v droži. Ko bi pa vino še tudi po prvem pretakanju imelo v sebi žvepla, tedaj treba isto 6ez kake 3 tedne znova pretočiti in sicer — kakor prvikrat — v zmerno zažveplani sod. Naj žveplanje soda ne moti nikogar, zakaj žveplena sokislina (plin), ki se naredi pri zažiganju žvepla, upliva 6isto druga6e na vino, nego pa trdna snov, kakoršna je žveplena moka. Če tudi dvakratno pretakanje ne bi pomagalo, naj se vino za par tednov znova pretoči in sedaj je treba uporabiti kako 6istilo, s katerim se na umetni na6in spravi iz vina zgoraj navedena napaka. Najprimernejše 6istilo za to je s v e ž i } a j 6 j i bel ja k. Na polovnjak se vzame beljak 10—12 jajec, katera morajo biti celo sveža. Ta snov se stisne skozi redko platno in ko se je prej še pridejalo nekoliko kuhinjske soll (kakih 5 dg.), se z dodatkom potrebite vode naredi sneg (vsaka koli6kaj izurjena kuharica ti pove, kako!), ki se konečno zlije v vino, katero ho6emo popraviti. Čistilo se naj v sodu dobro pomeša (vzemi snažen kol, ali kaj enakega!) Popisano čistilo potegne za kaka dva tedna vse v vinu se nahajajo6e nepotrebne tvarine — torej tudi žveplo — na dno, a bati se ni, da bi podelil iaj6ji beljak vinu kak poseben okus, zakaj beljakovina ostane vsled v vinu se nahajajo6ega vinskega cveta neraztopljena in se kot taka sede na dno. Za kake tri tedne treba vlno preto6iti. Pomniti pa gre, da mora biti vino, koje ho6emo 6istlti, popolnoma povrelo in vsa manipulacija se naj vrši v hladni kleti.