List 27 Gospodarske skušnje. (Zgodnji in pozni krompir). Ako želiš pozni krompir zgodaj pridelati, delaj tako-le: Izkopaj pozno zreli krompir in posti ;ra kakih 14 dni na soncu, da ga vsaki dan obsije. Od sonca dobi krompir zeleno barvo, in to je vse, kar moreš storiti. Ta krompir shrani čez zimo v kakem zračnem kraji in spomladi ga posadi z god nji m vred, in vidil boš, da ti bo za 6 ali 7 nedelj popred dozorel, kakor poprejšnje leto. Tako ravnajo s krompirjem na Rusovskem. (Akacija gorsko drevo). V goratih krajih so 214 iro^podarji zavolj pustot stermih in kamnitnih brežin dostikrat v velikih zadregah. Navadni les ne raste rad v tacih krajih, kjer so se oplazi napravili; grozno težko jih je z<»pet z drevjem zasaditi. Za take brežine je akacija naj-pripravnise drevo; ona raste rada in spešno tudi v slabi in pusti zemlji, če je le rahla, in da dober in koristen les za »inos:overstno orodje. (Krave bolje molzejo, ako se štrigljajo vsaki dan). V trevirskem časniku „Anzeigeru se bere o tem to-le: Molzna krava, ktera je vajena, da se vsak <1an pridno štriglja, in se ni (nalašč za poskušnjo) celih 14 dni štrigljala, je prišla v teh 14 dnevih ob mleko za 11 bokalov od poprej, čeravno je dobivala klaje in pijače enako mero kakor poprej. Od konj ravno to velja; poglejmo cesarske konje, ki se vedno snažijo in skerbno cedijo; so lepi, da jih je veselje viditi, čeravno se jim klaje v jasli na kupe ne navali. Za to je resničen stari pregovor: snaž-nost je polovica kerme. (Prekajeno meso ohraniti, da se ga moli ne lotijo). Napravi si kako leseno kišto; na dno vsuj pepela (brezov pepel, pravijo, je za to najboljši), vsako versto mesa še posebej s pepelom potresi, in kišto se s prekajenim mesom postavi v kak suh in precej hladen hram. Če je meso tako s pepelom posuto, se ni bati, da bi mu merčesi zapljuuke napravili, in po tem takem moljavo ne bo. Tako shranjeno suho meso se mora, preden se za živež rabi, s kakošno kertačo dobro okertačiti, da se mu ples-noba odpravi, ktera pa okusu nič ne škodje. Iz tako shranjenega mesa se nič mešobe ne pogubi, in meso ostane dobro celo leto in dan mastno in okusno. Kdor noče, da bi se mesa pepel ne prijel, naj ga, preden ga v kišto naloži in s pepelom potrese, v papir zavije. — Tudi se pre-kajeno meso čez poletje dobro ohrani, ako se dene v večje peči, kterim se mesteje s ceglom zazidajo. Ta navada ae nahaja večidel na gradovih, kjer imajo še dandanašnji velike peči v sobah, ki na severnih straneh stoje. — Angleži dobivajo iz Amerike najlepše gnjati, ki so v H man o platno zašite.