|Fr. Rudl: Gospodarstoo. Trtna vez Vsled poinanjkanja delavcev se marsikje zgodi, da vežejo vinogradniki svoje trte še le potem, ko je že odcvelelo. Vezanje utrjenih mladik z nedorastlimi pojjanjki, ki še nimajo razvitega listja, je jako neumestno. Vinogradnik mora upoštevati,, da imajo utrjene mladike razvito listje, kar se pa o nerazvitih poganjkih ne more trditi. Iz tega sledi, da se pri vezanju ne stne delati «zelenih vejnikov«. Brezsmiselno in v šopke zvezane inladike dušijo listje, ovirajo razvoj grozclja in tako si vinogradnik sam pospešuje trtne bolezni. Trs je živo bitje. Listi so njegova pljuča, s katerimi ^iha in pretvarja anorganske spojine v organske. — ¦mljenje vinopradnika mora iti za tem, da daje svo¦<-iiiu trsju možnost izkoriščanja solnčnih žarkov in *aka. List in grozd morata imeti vedno dovolj svet•obe in zraka. Rako je najlažje doseči ta cilj? 1. Ne vežite h glavnemu kolu več, kakor štiri mlatikef 2. Vse druge mladike, ki so obložene z grozdjem, * naj nad btim prikrajšajo tako, da ostanejo nad naj^šjim grozdom še štirje listi. Teh listov seveda ni po•*ebno vezati. 3. Mladike, ki nimajo grozdja in katerih ne rabima, '*• prihodnje leto, se odstranijo. Glede prve točke, da se naj ne veže več kakor štiri *ladike k glavnemu kolu, omenjam, da zadostuje to ¦* bodo-čo rez v naših vinorodnih krajib; tu se bodo "-¦bili: 1—2 rcznika in 1—2 šparona. Tem mladikam je ^ba dati prednost. Njih razvoj je silne važnosti, ker 80 druiio ki , i-oij rodovitne. Dolge mladike se ovirajo medsebojno v rasti, v sla' jeseni navadno ne dozorevajo, po zimi pa navadno ^jraje pozebcjo, ker pač niso prav dozorele. Glede druge točke pa sledeče: PrikrajSanje ostalib "•Jadik db četrtega lista nad zadnjim grozdom se naj t*0 Wažno.st.i. izvede pred cvetjem. Na ta način se grozdje veliko lepše razvija, poleg tega pa se prihrani trsu rezervnih snovi za one štiri mladike, katere sem opomnil že v prvi točki. Prikrajšanih mladik ni treba nikamor privezavati. Če je šparon oblokasto in trdno privezan, jih še poleg ni treba vezati. Prikrajšane mladike drže dobro svoje giozdje. Ako bi bile preveč obložene,, naj se jib. pri drugi vezi podpre. Vse mladike, ki se za prihodnje leto ne rabijo in nimajo grozdja, se naj takoj odstrani, ker živijo kot zajedalke na račun drugili. Ako vsled preobilega dela ni mogoče trsja opleti; se lahko z nožem ali z roko odščipne take poganjke tako, da se ukine njih divja rast. To delo, ki sem ga opisal je za ohranitev krepkega trsa neobhodno potrebno, zlasti še z ozirom na bodoča leta. Ko sem bil y Halozah, smo rezali leto za letom 3—5 šparonov na trsu, ne da bi dotični trs kiral. Tudi kakovost vina ni prav nič trpela. Sploh pa sem vestno upošteval navaden način gospodarstva z zelenimi mladikami. Ravnanje z vinogradi po toči. Razločujeino tri štadije škode po toči. 1. Listje je preluknjano in nekatere jagode in mladike so natolčene Najmilejši štadij, v katerem je treba paziti le na to, da se prepreči nastop peronospore in oidija, ki sta po toči poškodovanim trtam posebno nevarna! Takoj po toči škropiti in žveplati. 2. Listje je vso razčesano in razcefrano in visi deloma navzdol; mladje in grozdje je močneje pobito; vrhovi mladik na trti so polonaljeni in vise navzdol! V tem štadiju je na polomljeno mladje in grozdje ter razcefrano listje najpoprej odstraniti ter še le potem vinograd poškropiti in požveplati. Tukaj se gre za vzgojo novega zdravega perja in novih vrhov iz zalistkov. 3. Listje, grozdje in vrhovi so po večini odbiti in le ponajveč golo mladje štrli, močno pobito in ranjeno kvišku! V tem štadiju se mora odrezati vso mladje nazaj na krajše in daljše reznike (odstraniti je vse močno natolčene in ranjene dele mladik) na dva do štiri očesi, pri čemer se eventuelno tu pa tam, na posameznib mladikah nahajajoči grozdi seveda tudi puste! Ob enem je tudi tu pa tam se mogoče še nahajajoči razcefrani in razdrapani list odstraniti in še le potem škropiti in žveplati. Tukaj gre v glavnem za vzgojo novih, zdravih mladik, ki nam zasigurajo vsaj delno trgatev v prihodnjem letu, ki bi drugače, če pustimo pognati iz neprikrajšanih mladik kar na stotine poganjkov, od katerih nobeden dozoreti ne more, sigurno izostala. Čimbolj rano v razvoju zadene toča vinograd, tem boljše bo uspeh tega ravnanja v obče! Ce se pa pojavi toča tako močno še le proti jeseni, ko so že mladike deloma olesenele, se pri vezi odstranijo le zeleni, neoleseneli deli mladik. ;v. Kar se tiče škropljenja po toči poškodovanih trt, se morajo iste, če se jih hoče obvarovati katastrofalnega napada po peronospori in oidiju, škropiti in žveplati takoj po toči in se mora to delo izvršiti najpozneje v par dneh! Škropiti se mora z najmanje 2 odstotno galično apneno zmesjo, ozir. bosnapasto ter nekoliko moč neje, kakor zdrave vinograde! Največjo pozornost pri ravnanju z po toči poškodo vanimi vinogradi je posvetiti potem poletju, to je izbiranju poganjkov mladik. Le neobhodno potrebne, najmočnejše poganjke je pustiti in naprej gojiti! Vse drugo je odstraniti! Tudi je zalistke pridno obirati, oz., če se gre le za vzgojo novega listja, jih je nad prvim, normalno razvitim peresoni odščipniti! V ostalem je zelo važno, da se po toči poškodovani vinogradi drže plevela prosto in da se pridno rahla zemlja, kar celo pospešuje zacelitev ran in ojačenje oslabelib trt. — Vinarski ravnatelj Puklavec. Desetmesečni kmetijsko-gospodinjski tečaj v zavodu šolskih sester v Mariboru se prične dne 15. septembra t. 1. Stan in oskrbo imajo gojenke v zavodu. Prošnjo za sprejem je vložiti do dne 10. avgusta 1.1. vodstvu gospodinjske šole v zavodu šolskih sester v Mariboru. Prošnji haj se priloži: krstni list, zadnje šolsko spričevalo od zdravnika in izjava staršev, oziroma varulia, da prevzame stroške šolanja. Oskrbnina znaša mesečno 250 dinarjev. Glede podrobnosti se je obrniti na vodstvo gospodinjske šole v zavodu šolskih sester v Mariboru. Mariborsko sejmsko poročilo. Prignalo se je: 3 bike, 102 vola, 260 krav, 3 konje in deset telet. Skupaj 378 koma- dov. Povprečne cene za različne živalske vrste so bile sle- deče: debeli voli 1 kg žive teže 33—35 K, poldebeli voli 27 do 32 K, plemenski voli 25—32 K, biki za kjb.nje 20—28 K, klavne krave debele 27—36 K, plemenske krave 21—24 K, krave za klobasarje 15—17 K, molzne krave 18—30 K, bre- je krave 18—30 K, mlada živina 22—31 K. Mesne cene v Mariboru. Volovsko meso I. in II. vrste, meso od bikov, krav telic 1 kg 60—68 K. Telečje meso I. in II. vrste 60 K. Svinjsko meso sveže 1 kg 80—90 K. Cenc sirovim kožam. Težke sirove kože se plačujejo po 54—56 kroi 1 kg, lažje po 44—46 kron, trlečje po 70—75 K. Tržne cene v Mariboru. Dne 1. julija t. 1. so bile v Ma- riboru sledeče tržne cene, lu veljajo v dinarjih: Konjska koža komad 115—125, 1 kg goveje kože 11, ovčje 17.50, svinjske 4, 1 kg gornjega usnja 90, podplfltov 75, 1 liter mleka 250—3, 1 kg sirovcga masla 35, 1 jajce 1.25—1.50, 1 liter novega vina 10—14, starega 10—12, žgauja 25, 1 kg belega kruha 6, prnega 5, 1 kg črešenj 4, hrušk 10, 1 liniona 0.75—1, 1 kg rožičev 8, fig 15, 1 kg orehov 12, oljuščenih 40, 1 kg surove kave 40—50, pražene 45—55, riža 6—11, soli 4, popra celega 30, zmletega 3250, paprike 40, testenin 11, sladkorja v kristalu 15.50, v kockah 17^0, 1 liter jesiha na- vadnega 150, vin^kega 2, 1 liter uamiznega olja 25, bu