mmm ust List izhaja enkrat na mesec — Stane za celo leto 12 lir, za pol leta 61.,posamezna številka 1 liro. Leto VI. Štev. 7 Julij 1927 r: Upravništvo in uredništvo :: V GORICI CORSO VERDI ŠT. 37 :: Rokopisi se ne vračajo :: VSEBINA. Ne pozabi! (D, Doktorič.) Živinoreja in živinozdravništvo: -Vnes tje pljuč in oprsnice (dr. Ravnik), krm* ljenje krav (Anton Pevc). Mlekarstvo: Mlekarske zadruge in bi* lance (inž. Pegan). Vinogradništvo in kletarstvo: Nekaj poletnih opravil v vinogradu (J. Ušaj). Ne zanemarjajte okopavanja vinogra* dov! (inž. Pegan). Sadjarstvo: Rak na sadnem drevju. Dvajsetletne breskve (P. Vallig). Zem* lja v cvetličnih loncih. Poljedelstvo in vrtnarstvo: Po žetvi (inž. Pegan). Izkopavanje krompirja. Splošno gospodarstvo: Padanje cen in umetna gnojila. Gospodarski pregled v juniju. Agrarni kredit. Čebelarstvo: Oskrbovanje čebel v A.sŽ. panjih. (Fr. Donat Jug). Zadružništvo: Vse sam. — Dr. B. Slika knjigovodskega tečaja na Iderskem pri Kobaridu. Posojilnicam. Vprašanja in odgovori: št. 40: Kaj je krivo, da se mi krava noče pojati? št. 41 Kako uničim uši na češnjah? št. 42 Kako ozdravim konja pljučnice? št. 43 Kako najlažje pridem bramorju do žis vega? št. 44: Kako odpravim bradavice na vimenu? št. 45: Zakaj se mi krava kljub dobri krmi noče debeliti? Gospodarski drobiž in razno: Sestanek za mlekarne. Cene v Nemčiji. Listno ze* lenjad režimo zvečer. Kako preskrbujejo v Nemčiji mesta z dobrim mlekom. Listnica uredništva: G. sotrudmke prosimo, da nam pošljejo svoje prispev* ke do 20. vsakega meseca, da lahko k člankom naročimo eventuelno klišeje. Do vseh naših vpraševalcev se obračamo s prošnjo, da nam pošiljajo samo gospo* darska vprašanja, ker na druga ne bomo odgovarjali. Listnica uprave: Kdor ima plačan list samo za pol leta, naj se požuri z obno« vitvijo naročnine. Mlekarne! Zadružna zveza je prodala prvo pošiljatev Hozbergovih aparatov, razen enega, ki je še na razpolago. Kdor bi še želel imeti Hozbergov aparat za nas tančno določanje maščobe v mleku, naj se priglasi. Ko bo število naročnikov do* volj veliko, jih bo Zveza naročila pot novno. Zadruge! Zbirajte naročila za Tomas ževo žlindro in pošljite jih čimprej Za* družni zvezi v Gorici. Cena oglasom: Stran 1 štev. 6 štev. celo leto 1 100 L 350 L 500 L 7» 60 „ 200 „ 300 „ V* 40 „ 120 „ 180 „ 7« 25 65 „ 100 „ KILO ■■■■i (BRUH) IHH ozdravite zanesljivo s patentnim pasom ki ga prodaja parfumeria E. GH9PUL1N nasproti Trgovskega doma Restavracija Central Gorica - Corso G. Derdi - Gorica poslopje Centralne posojilnice na dvorliču Toči najboljša domača vina: vipavska, briška, pristen kraški teran. Izborna kuhinja, topla in mrzla jedila. Shajališče trgovcev. Lastnica Postrežba točna. Josiplna Podgornik. PRISTNI ROPINOVEG!! dobite vedno v Dornberp pri,.Zadružni žganjekuhi" •'■a* m m TVRDKA VIHOBBBBKIfl v GoriciFiazza Vittnria (Travnih) št. 4 prodajat sviančeni arzenat, trakce in nože za cepljenje trt, Quassia trske za škropljenje breskev, pšf ročne in nahrbtne škropilnice in žveplalnike, posnemalnike „Diabolo“, semena, čebelar- | - - ske potrebščine itd. itd. Lastnik JUST U$AJ | enotehnlk In agronom 'M. Trgovina manufahturnega blaga in izgotovljenih obleh Andrej Mavrič Gorica - Via Carducci štev. 3 - Gorica FURLANI ALOJZIJ SODAR GORICA - VIA ASCOLI 23 razprodaja nove in rabljene sode, vsakovrstne plavnike, škafe itd. Sprejema vsa v to stroko spadajoča popravila. fllbBrnD-HistorantB IBflHZIH:! CORSO VERDI št. 1 POZOR! POZOR! Največje shajališče deželanov. — Domača kuhi« uja. — Gorka in mrzla jedila. — Pristna domača vina: briška, vipavska in kraški teran ter domače žganje. — Prenočišča. — Hlevi za živino. — Dvorišče za vozove. Restavrater ALBERT TREVISAN. ZOBOZDRAVNIK Dr. L. IKlEBMOLJfl špecijalist za ustne in zobne bolezni ordinira v GORICI na Travniku 5/II. od 9. do 12. in od 3. do 5. 'rfrilrftf 'Efn rtci flg“gF. i-fo !$F. I® M traSmtSa IIBtBS MlfflfflrffiB) M 'to H m m s Naša zavarovalnica prati požaru jim, i ilugust-Gorica Via B a r z e 11 i n i štev. Z I. nadstropje is 39H0B ŠUL1B03 URAR IN ZLATAR GORICn - Via Carducci št. 19 (Gosposka ulica) Zaloga najboljših švicarskih ur „ UNION" in „ ALPINA “ Največja zaloga vseh drugih ur z jamstvom 2 leti časa po naj nižjih cenah. ZLATI JELEN HOTEL in RESTAVRACIJA shajališče deželanov s prenočiščem in najboljšo domačo kuhinjo. — Pristna briška in vipavska vina. Kraški teran. Solidna postrežba. Se toplo priporoča slavnemu občinstvu. Alojzij Vida. IVAN TEMIL VIA CARDUCCI 6 GORICA ODLIKOVANA TVRDKA Nožarna PillPV Nožarna V zalogi se nahajajo brivne priprave znamke »GILETTE«, rezila tudi brusim. — NOZAR« NICA »SOL1NGEN«. — V delavnici so nameščeni delavci specialisti za hrusarska dela, kakor tudi za popravljanje vseh operacijskih predmetov itd. itd. PRODAJ^ TUDI TOALETNE PREDMETE. — V zalogi sc nahajajo najboljše pristne in garantirane bergamaške osle za bru* šen je kos. — Delavnica na električno gonilno silo z bogato zalogo predmetov: nožev, Škarij, britev, brivnih nožev, najelegantnejših žepnih nožev, sploh vseh rezil. — BRUSI brivne in žepne nože, škarje, mesarske in knjigoveške nože, kakor tudi razne druge nože in rezila. POSEBNOST: žepne električne žarnice iz najboljših tovarn. ZA IZVRŠENA DELA JAMČI! Kmetovalci! Pozor! - - - Gnojite njive in travnike in branite svoje vinograde pred škodljivci edinole z domačimi proizvodi. Domača dušikova umetna gnojila so: Amonijev sulfat z 20 — 21 % amonijakalnega dušika. Čisti amonijev nitrat s 33 — 35 % dušika, 1/a nitratovega, V, amonijakalnega. Diluiran amonijev nitrat s 15% dušika, V2 nitratovega, V2 amonijakalnega. Amonijev solfonitrat s 19.5% amonijakalnega in 6.5% nitratovega dušika. Navedena umetna gnojila uporabljamo uspešno mesto dragih inozemskih dušikovih gnojil za vse rastline in vse vrste zemlje. * * * Domača modra galica, čistost 98 — 99%. Pristno Žveplo Romagna sledečih znamk: Acido Albani di Pesaro (neprekosljive kakovosti), Extra Albani di Pesaro (90 — 100° Chancel), Ventilato Trezza (85 — 90° in 95 — 100° Chancel), Ventilato italia (80 — 85° Chancel), 1° Extra Trezza (75 — 80° Chancel), Molito Tre Stelle (70° Chancel), Žveplo s 3%, 5% in 10% modre galice. To so domača, najbolj znana, najbolj priljubljena in najzanesljivejša sredstva za uspešno pobijanje peronospore oidija in najrazličnejših drugih rastlinskih zajedalcev. — — — — IVInntppdtini Delniška družba za mineralno in polje-l-CV/d 11111 " delsko industrijo Glavnica 500,000.000 L. Sedež v Milanu« Foro Bonaparte N. 35. BDSPDDflRSHl LIST List izhaja enkrat na niesec — teto VI Štev 7 :: Upravništvo in uredništvo :: List izhaja enkrat na mesec — Leto VI. Štev. 7 :: Upravništvo in uredništvo :: Stane za celo leto 12 lir, za pol V GORICI CORSO VERDI ŠT. 37 leta61., posamezna številka 1 liro. Julij 1027 :: Rokopisi se ne vračajo :: Ne pozabi? Naše ljudstvo zna marsikatero resno povedati v smehu. Tako pravijo: Kadar je vinska letina slaba in vino kislo, po* nuja gospodar gostu vino z besedami: »Takšno je Bog dal!« Če je pa letina dobra in vino prvovrstno, pravi: »Tak* šno smo pridelali!« Iz vseh znakov smemo pričakovati, da bo letos boljša letina, kot smo jih bili . vajeni v preteklih letih. Ali bomo v tem slučaju tudi mi rekli: »Takšno smo pri« delali?« Ali so sadovi samo od nas odvisni? Ali smemo vse svoje uspehe samo sebi pri* pisovati? Ah ne! Nad nami so sile, ka« terim ne velevamo, ki so od nas neod« visne: Grozi sovražnica srdita, V oblakov sivih plašč zavita; Beseda njena —. grom rohneč, In nje pogled je — blisk goreč. Pod plaščem nosi bič prikrit, Oj bič iz zrn ledenih zvit! Gorje, če jezna ga zavzdigne, Če z njim po polji plodnem švigne. A prav zato ne smemo pozabiti treh reči. Najprej smo se morali s svojim ra* zumom truditi, da dosežemo dobrih uspehov. Čim več pozornosti posvečuje« mo svoji lastni izobrazbi, čim več zna« nja smo si pridobili, tem bolj bomo znali dvigniti tudi svoje gospodarstvo. Potrebna pa je tudi vztrajna volja in ljubezen do dela. Kjer sta združena ta dva činitelja, zna« nje in marljivost, je človek od svoje stra« ni storil, kar mu je bilo mogoče. A »nič ni kdor sadi, niti kdor priliva, ampak Bog je, ki daje rast.« (I. kor. 3, 7). Zato ne pozabi Boga, ker le On more dati tvojemu trudu svoj blagoslov: Ti migni — blisku žar se vpihne, Le prst zavzdigni — grom potihne, Le veli — bič se razdrobi, Le želi — led se raztopi, In roka, ki je prej grozila, Bo blagoslov na nas rosila. Lepa je zavest, da smo od svoje strani storili vse, da si zagotovimo uspehe, a ne pozabimo Boga, ker le On more dati našemu delu svoj blagoslov: Gori na stolu pa Večni sedi, Kapljici vsaki on srečo deli: Pade na polje — rodi zelenjad. Kane na drevje — obilen da sad, Kaplja na njivi — da žito zlato, Kaplja na trti — pa vince sladko. Sreča se spušča na sleherno stvar, Kadar zaliva nebeški vrtnar. Živinoreja in živinozdravništvo Vnetje pljuč in oprsnice napade najrajši konje, čijih pljuča naj* več trpe, najsi jih rabimo za ježo ali vprego. Včasih obolijo pljuča sama, vča* sih sama oprsnica, navadno pa nastopita obe obliki hkratu. Tudi zdravljenje je skoro enako. Znaki in potek pljučne oblike. Bolezen nastopi mahoma ali pa počasi; potem ko žival nekaj dni pokašljuje, ima zmanjšan tek, postaja lena in oto* pela. Ko bolezen izbruhne, žival prestane žreti, vročica se močno zviša, uhlji in noge pa ostanejo mrzle, dlaka se naježi; Najznačilnejše je dihanje; po njem lo* čimo tudi kolikor toliko obe bolezni: pri pljučnici vdahne žival globoko in dolgo, izdahne pa sunkovito in kratko; izdah* njen zrak je vroč; pri dihanju zelo močno delujejo rebra. — Pri vnetju oprsnice pa je dihanje uprav nasprotno; rebra se dvi* gajo zelo malo, pač pa delujejo trebušne mišice zelo močno, tudi izdahnjen zrak ni tako vroč kot pri pljučnici. Splošno se dihanje zelo pomnoži (4 do 5 krat hitreje kot pri zdravem konju!); tudi nosna sluz* nica pordeči. Med boleznijo žival pokaš* ljuje; kašelj je suh, kratek in zelo boleč, zato ga žival večkrat zadrži posebno pri vnetju oprsnice. Prsi so zelo občutljive; žival se skuša izogniti vsakemu dotiku. Žilni utrip je oster, trd in zvišan (60 do 100 udarcev na minuto); srčno bitje jc skoro nečutno. Govno je suho in se iz* loča v drobnih kosih, seč je temna. Žival se skoro nič ne giblje ter stoji pobito in s povešeno glavo. Ne žre, pač pa ima ve* lik6 žejo. — Čez kakih 5—7 dni se di* hanje in žilni utrip povišata, žival od* stopi od jasli ter stoji s sprednjima no* gama razkoračena, s komolci navzven; srčno bitje postane zelo močno>. Moči ji hitro upadejo, vidne sluznice postanejo modrikaste, izdahnjen zrak je hladen in končno nastopi mrzel pot. To so znaki bližajočega se pogina. — Če žival ne po* gine, traja bolezen do popolnega okreva* n ja 2 do 3 tedne. Bolezen konča lahko na različne na* čine. Žival ozdravi, pogine ali pa ima bo* lezen posledice. Ena najsplošnejših po* sledic je delna ali popolna strditev pljuč, ki postanejo trda kot jetra. Radi tega je dihanje bolj ali manj otežkočeno, in zato žival ni več za rabo. Pri zelo ob* širni ali celo popolni strditvi pljuč je pa pogin prej ali slej neizogiben. Včasih tak strjen del pljuč nagnije; v takem slučaju žival, kljub temu da veliko žre, vedno upada, dlaka je mršava in izdahnjen zrak zoprno diši. Vnetje oprsnice. Vnetje oprsnice je lahko dvojno: suho in vodenično. Pri slednjem so znaki skoro isti kot pri suhem, le dihanje, ki je pri prvem površno, je pri vodeničnem srka* joče, zelo otežkočeno ter se izvršuje le s pomočjo trebušnega mišičja. Bolezen po* stane lahko kronična. Vnetje je posledica prehlada, posebno če piha suh severni ali vzhodni veter. Pa tudi mrzla voda, plavanje po mrzli vodi, vroč, zatohel hlev, krvni naval na pljuča ali njih poškodbe ter končno po* dajanje neraztopljivih zdravilnih praš* kov ali sploh neumestno zdravljenje, lah* ko povzročijo bolezen. Zdravljenje. Spravimo žival v hladen prostor, po* krijmo jo, pokladajmo ji redilno in lahko prebavno krmo (zelena piča, dobro seno, rezanica iz ovsa in slame, kuhan oves); izpirajmo ji gobec s svežo in okisano vodo; ne dajmo ji preveč piti, posebno ne pred krmo; pitna voda naj bo malo postana ter pridajmo ji žlico razredčene solne kisline. Takoj v začetku bolezni de* lajmo tople ali mrzle polive na prsi, dalje primičeve obkladke; predno napravimo te obkladke poškropimo prsi s kafrovcem ter jih drgnimo toliko časa s slamo, da se posušijo. V črevo vbrizgajmo večkrat hladno, toda ne mrzlo vodo, kar učim kuje posebno dobro pri vročici. Oslabelo srce okrepimo s čašo vina, žganja ali kas kršnegakoli alkohola; obkladke v tem slučaju več ne delamo. Ko se obrne bo« lezen na bolje ter začne žival zopet žreti, ji dajmo 5—10 gr salmijaka, zmešanega s 40—60 gr stolčenih brinjevih jagod v testo, ki ga ji podajmo v 2 delih v enem dnevu. To ponavljajmo večkrat. Če se govno ne izloča, podajmo živali lA do V2 kg grenke soli. Ako konj težko diha, nas pravimo soparice s terpentinovim oljem ali katramom (1 žlica na 1 liter vode). Pri goveji živini se bolezen pojavlja bolj poredko. Znaki in vzroki so isti kot pri konju, le strditev ključ kot posledica je pogostejša. Dr. Ravnik. Anton Pevc. Krmljenje krav. Kravi je potrebna gotova količina krme za vzdrževanje telesne toplote, dihanje in druge življenjske pojave. Razen tega rabi gotovo količino krme za proizvaja« nje mleka in za razvoj zarodka (teleta), Prvo količino imenujemo »vzdrževalno krmo«, ki predstavlja za rejca gospodar« sko izgubo in sicer tem večjo, čim težja je žival. Vendar te izgube se ni mogoče izogniti, ker žival mora najprvo živeti in izmenjavati obrabljene delce svojega tes lesa z novimi, potem šele izkorišča takos zvano »proizvajalno krmo«, v kateri tiči vsa gospodarska korist živinoreje. Žival stoji tukaj napram gospodarju kot kupec proti takojšni gotovini (mleko), deloma pa tudi na dolg (meso, tele). Gospodar se mora zavedati, da je krmljenje povsem trgovski posel in da velja zanj prislovica trgovine »čimbolj si prebrisan, tem več dobička boš dosegel«. Krava molze: iz mleka napravimo ma> slo in sir, potom izhlapenja sirotke do« bimo sladkor in če mleko n. pr. na vro« čem železu sežgemo, nam ostane nekoliko pepela. Če hočemo, da bo krava dobro molzla, ji moramo zato dati krmo, ki vsebuje maslo (tolščo), ki vsebuje sir (dušikove snovi), sladkor (ogljikove vo« dane, škrob, celulozo) in ki vsebuje pe« pel (rudninske snovi). Vse to se mora nahajati v krmi v zadostnih količinah in živinorejec bi moral vedeti, če se vse to nahaja v tisti krmi, ki jo vsak dan po« klada živini. Žival prosta v naravi (n. pr. srna, divja koza ali divja goved itd.) se poleti pase in skoti tedaj mladiče, ki jih ob paši lahko doji in do zime usposobi, da si na« dalje sami iščejo hrane. Pozimi se pre« živi od slame (zrele suhe suhe trave pod snegom) in od drevesnega listja, ali igličja, vzdržuje le svoj život in morebiti razvija zarodek v životu. Ko je človek divje živali ukrotil, jih je hranil in jih deloma še prehranjuje na enak način, ka« kor so se v divjem stanju same: poleti s pašo, pozimi s slamo. Ako pa iz gospo« darskih razlogov zahteva od krave toliko mleka, da bi z njim lahko vzredil ne le eno tele, marveč 5 do 10 v enem 'letu, ako se toraj s svojimi zahtevami napram živini oddaljuje od zahtev narave in pre« haja na zahteve kulture, tedaj se mora zavedati, da mora živali tudi krmiti po zahtevah kulture in se zato z živinorej« sko in splošno kmetijsko kulturo najprvo sam temeljito seznaniti. Če hočeš od do« mače krave 5 krat toliko mleka kot ga je dajala v starih časih divja v naravi, ji moraš pokladati tudi 5 krat toliko krme in ji moraš1 v hlevu iz zime napraviti po« let j e (pokladati sočnato krmo), kajti divji ji je bilo treba le poleti dojiti teleta. To je za vsakogar samo po sebi umljivo. Važnost paše. Poleti naj se krave pasejo ves dan, v hlevu naj bodo le ob najbolj vročih urah, ako jim na paši ni mogoče nuditi sence. To je zahteva narave, ki pospešuje zdravje živali in le od zdravih živali smeš pričakovati naj večji dobiček. Paša se je zadnja desetletja ponekod odpravila iz razloga, da krava v hlevu več molze in da žival na paši razhodi rušo, kar otežkoča košnjo. V zameno smo dobili jetiko pri živini in na travnikih polno mahu, ter s tem slabše košnje, tako da se vračajo danes vsepovsod spet k paši za pobijanje jetike in travniki se povaljajo s težkimi valjarji, ki naj stopinje živine izravnajo v gladko rušo za kosce. Najtežavnejša za zadostno prehrano živine na paši sta meseca julij in avgust. Vročina pripeka, trava vene in živali manjka zato časa, da bi se kolikor toliko še v hladu do sitega nažrla. Pokladanje krepilne krme, J/2 do 2 kf> na kravo in dan (zmesi ovsa, ječ« mena, otrobov in oljnih tropin) je neob« hodno potrebno, če hočemo, da bo žival ohranila svojo polno mlečnost. Spomladi, ko je trava zelo sočna, dajmo kravi vsaki dan slame, kolikor se ji hoče, ali tudi ne* koliko sena, da ne bo imela preredkih odpadkov. Driska predstavlja izgubo mleka in mesa in jo moramo zato prepre« čiti, tudi če bi morali suho krmo kupovati — kupimo si jo tedaj najrajše v obliki zapirajočih oljnih tropin. Jeseni je paša zelo vodena in prazna. Pokladanje kre« pilne krme mora nadomeščati pomanj« kajoče redilne snovi trave. Sol in klajno apno sta vsaki dan potrebna; najboljše je, dati živali na paši sol, apno in krepilno krmo kar iz roke. Za hi^ijeno mleka je najboljše, da se molze na pašniku in ob lepem vremenu je najbolj zdravo, če prc« nočuje živina na prostem in ne v hlevu. Zelena krma. Izmed zelene krme je najbolj mlečna lucerna, ki enako drugim metuljnicam (detelja, grah, prašiča) vsebuje tudi mno< go apna, kar zmanjša potrebo poklada« nja klajnega apna. Razne zelene žitarice, osobito če sejane v zmesi z grahom, gra« šico ali enoletnimi deteljami, so dobrim travnim zmesem enakovredne. Ako paše zmanjkuje, je skrbeti, da se ima vedno na razpolago mlado zeleno krmo za do? polnilo v hlevu. Paša in zelena krmila v zvezi z manjšimi količinami krepilne kr* me nudijo največ in najbolj mastno mleko. Zimsko krmljenje. Poleti zbira kmetovalec krmo za pozi« mi. Ne pozabi, da domača živina ne sme najti bistvenih razlik med poletno in zimsko krmo, če naj tudi krava ne na« • pravlja velikih razlik med poletno in zimsko mlečnostjo. Gonilna sila m leč s nosti je sočnost krme ali kakor pravimo danes, vitamini sočnatih krmil. Kdor hoče imeti pozimi krave pri naj višji mlečs nosti, mora zbirati za zimo ne le suho krmo, kokor dela narava, marveč mora zbirati tudi krmske soke, kakor to za* hteva kultura. Krmske soke pa zbira ali take, kakršni se nahajajo v zelenih kr« milih, s tem da spravlja zeleno koruzo, detelje ali tudi trave v ensilažne stolpe, ali take kakršni se nahajajo v korenstvih (pesi, korenju, repi.) Pri prvih je potres ben nato pri zimskem krmljenju manjši pridatek, pri drugih pa velik pridaš tek krepilne krme, če hočemo, da tol* ščobnost mleka za daljši ali krajši čas ne bo padla pod običajno mero. Toda mleko je pri prvih za sir zelo nevarno, pri drugih (razen po repi) pa porabno za najobčutljivejše sire. Pred meseci je nekdo v »Gosp. listu« vprašal, kako se napravljajo silosi za ze« leno krmo. Naj opozorim: silos je naj« enostavnejša stvar, kar si jo morete mi« sliti. Bistvo njegovo je neprodorna po s soda, v kateri se nahaja močno obtežena (stiskana) krma. Posoda je lahko lesena ali zidana, cilindrična ali štirioglata, toda vedno rajše bolj visoka z ozkim preme? rom in ker sc nahaja na prostem, tudi vedno iz bolj debelih odnosno osamova* nih sten, da krma v njej ob hudem mrazu ne zmrzne. Čim bolj krepko bo krma v njej stisnjena, tembolj sladka bo ostala. Če bo pa tako malo stisnjena kakor zelje v kadi, se bo tudi skisala kakor zelje. Kisle ne smemo toliko krmiti kakor slad* ke in za mleko je še bolj nevarna (sir se bo napihoval). Ali stiskanje uredimo na vijak kakor pri prešah za sadje ali j ‘c5 ctf > O c ctt -4-J CA O C O) 0> u 3 O ai o > ’5* Z cd -*-» . ^ c S rs ° O. 0 .~T M >c« o 2 « -4-* ?3 C/3 JP > J ^ 1 O S g > o ® £ a> s X) T3 u o co O C ^ O u C o > JC *- ■s o a> cs >U tS N >o >C/D O U QQ c < X> 3 O t« ac JL) S ctf C bJO £ S rv >a | 73 O J« U. O N in — T3 != C« c« c _ J3 bfl c O 03 eS -p N C u > o 5 — E .2 ™ ■a ._ o XI O O 3 T3 u c3 O cd > c« o u O O ALFA LA V AL EDINI VAM ZAJAMČENO POSNAME IHLEKO IN-- SIROTKO popolnoma Cisto MILANO (119) VIA FARNETI 5, (GlA VIA PONCHIELLI, 15 Alfa-Iava,. ZASTOPNIK: ZADRUŽNA ZVEZA V GORICI CORSO G. VERDI, 37 c 9 Odgovorni urednik: ing. agr. Josip Rusija. Tisk »Katoliške tiskarne« v Gorici-